lauantai 7. syyskuuta 2019

Mitä se ukkokulta on täällä Piilaaksossa oikein työkseen "puuhastellut"

Suomesta ja ehkäpä muualtakin päin maailmaa katsottuna tämä Piilaakso saattaa näyttää helposti omanlaiselleen mustalle aukolle. Ystäviä, tuttavia ja meitä suomalaisiakin tulee tänne töihin, mutta sitten harvoin kuulee, mitä täällä kukin oikein työkseen tekee. Missä se suomalainen osaaminen oikein näkyy, vai näkyykö? Sinne ne uppoavat Piilaakson syövereihin kuin mustaan aukkoon konsanaan, eikä heidän tekemisistään sitten sen koommin enää kuule eikä tiedä. Nyt ajattelin kertoa ukkokultani työstä täällä Piilaaksossa. Harkitsin todella pitkään tällaisen postauksen julkaisemista, mutta nyt rohkaistuin. Tässähän oikeastaan kerron vain menneestä ajasta ukkokullan jo siirryttyä uuteen firmaan, uusiin ja erilaisiin tehtäviin. Tästä harkinnasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä on tulossa blogissani jonakin päivänä oman postauksensa verran lisää.

Minusta on nyt kuitenkin kiva vähän raottaa verhoa ukkokultani työurasta, sillä karkea arvioni on, että jopa 90 % teistäkin blogini lukijoista käyttää ukkokultani kehittämää ja tiiminsä toteuttamaa tekniikkaa tänäkin päivänä. Nimittäin kaikki te, jotka käytätte videoiden jakopalvelu YouTubea, saatte nauttia ukkokultani aikaansaannoksista. Nyt seuraa pari lyhyttä karvalakkimallin selostusta, mistä on kyse:


Case 1


Useimmat lienevät huomanneen, että videoiden taltioiminen ja niiden jakaminen julkisissa kanavissa on tällä hetkellä kovassa suosiossa, eikä tälle ilmiölle ole nähtävissä laantumista. Miljoonien videoiden jakaminen miljoonille ja taas miljoonille käyttäjille vaatii valtavasti paitsi säilytystilaa, myös kaistaa verkolta ja nämä molemmat ovat yhteydessä videon laatuun. Säilytystila ja kaistan käyttäminen tietävät myös kustannuksia, miljoonien videoiden tapauksessa isoja kustannuksia. Aiemmin YouTuben toimintaperiaatteena oli keskittyä kaikkein suosituimpiin videoihin ja pyrkiä pitämään niiden laatu hyvänä, koska ne sitä liikennettä kaikkein eniten aiheuttivatkin. Ukkokullan osaamisalueena oli noin 15 vuoden ajan tehokas videonpakkaus ja -purku, joka säilyttää videon laadun. Ukkokullan kehittämien algoritmien ansiosta YouTube pystyy tänä päivänä jakamaan myös meidän tavallisten pulliaisten videoita hyvällä toistolaadulla, vaikka videon katselijoita olisikin vain kymmeniä. Kaikkien videoiden laatu YouTubessa on siis aiempaa parempi. Toisekseen puhuttaessa videoista, joita katsotaan miljoonia kertoja, tehokas videonpakkaus säästää videoiden ylläpitäjälle miljoonia vuosittain.


Case 2 


Lisäksi ukkokullan vääntämillä algoritmeilla on ollut varsin edesauttava vaikutus eräässä uudessa kehitysaskeleessa. Tästä kehitystrendistä uutisoitiin viime maaliskuussa myös Suomessa. Tästä siitä esimerkiksi Iltasanomien artikkeli. Kyseessä on videopelien toistopalvelu, joka mahdollistaa pelien pelaamisen verkon yli niin, ettei peliä tarvitse ladata tai asentaa omille laitteille lainkaan. Lisäksi pelikaverisi voi olla vaikka toisella puolella maapalloa. Ukkokullan ja tiiminsä ansiosta Googlen tarjoamien pelien reaktioaika on niin lyhyt, ettei viivettä verkon yli pelattaessa juurikaan enää ole.

Tässä pari konkreettista esimerkkiä ukkokultani työstä. Hän työskenteli yli kahdeksan vuotta Googlen palveluksessa, joista viimeiset vajaa viisi vuotta Googlen pääkonttorilla Piilaakson Mountain View'ssa. Ja taisipa ukkokulta olla aikamoinen guru tuolla alallaan, sillä tällä hetkellä hänellä nimissään on kahdeksan läpimennyttä patenttia ja muutama patenttihakemus on vielä käsittelyjonossa. Olenkin luvannut järjestää juhlat, jos ja kun jonakin päivänä hänen kymmenes patenttinsa menee läpi. Mutta malttamattoman hommaahan tuollainen patenttien läpimeno ei suinkaan ole. Eräänkin ukkokullan patenttihakemuksen käsittelyssä taisi vierähtää viisi vuotta!


Patenttipuheluita pakkasessa


Palautuikin hauska muisto mieleeni, kun hänen ensimmäisiä patenttihakemuksiaan käsiteltiin USA:ssa. Asuimme tuolloin Suomessa ja amerikkalaiset patenttilakimiehet soittivat tiedustellakseen lisäkysymyksiä patenttihakemukseen liittyen. Samoissa puheluissa varmistettiin, että henkilö todella oli itse patentin takana, toisin sanoen tiesi patentin sisällön kuin omat taskunsa. Puhelut olivat pitkiä ja ne tapahtuivat aikaeron vuoksi aina myöhään iltaisin Suomen aikaa. Ukkokullalla oli tapana mennä puhumaan nämä puhelut kotiparvekkeellemme Oulussa. Myös silloin, kun oli 25 astetta pakkasta! Hahah! Minä sitten aina verhon raosta tarkistelin, että vielä se on siellä hengissä, eikä ole kylmä miestä kangistanut. Hih, oli ne aikoja.

Nyt ehkä ymmärrätte, miksi kirjoitin otsikon sanan 'puuhastellut' sitaatteihin. Ainakaan ukkokullan kohdalla Piilaaksossa työskentely ei ole ollut kevyttä, vasemman käden puuhastelua, vaan ihan ankaraa aivotyötä ja tulokset puhuvat puolestaan. Ja ehkäpä sinäkin olet päässyt hänen algoritmeistaan hyötymään siellä kotisohvallasi. Kyllä saan olla ihan ylpeä hänen aikaansaannoksistaan ja osaamisestaan. Ja miksipä en olisi? Ei ihan jokaisella vastaantulevalla jantterilla ole tällaista:
Näistä patenttihakemusten tunnustuspalikoista koostuvaa palapeliä en teille voi kuvata, sillä palapelin muut palaset ovat Suomessa.


The United States Patent and Trademark Office toimittaa rekisterit patentinsaajista eteenpäin ja niinpä ukkokultakin on "päässyt" U.S. Patent Certificate -puljun postituslistoille. Saamme heiltä aina aika ajoin markkinointipostia, kuinka patenteista voisi teettää hienoja kehystettyjä versioita omalle seinälleen. Hienoin kehysmalli taisi maksaa 250 dollaria. Jos haluaisi kehysten olevan premium-materiaalia, kuten vaikkapa mahonkia tai bambua, tulisi taululle vielä muutamia kymppejä lisähintaa. Ehkä tämäkin on jotenkin amerikkalainen tapa, tuoda omia patenttejaan esiin.
Me emme ole lähteneet patentteja kehystelemään ja ripustelemaan seinille. Päinvastoin, ukkokulta pitää niistä hyvin matalaa profiilia.

Tämä postaus saattoi valaista joillekin teille, miksi juuri me siis olemme Piilaaksossa. Koska tuo ukkokultani taitaa olla jonkinasteinen neropatti ja työmahdollisuudet Piilaaksossa ovat hänelle tällä hetkellä ja tässä elämäntilanteessa otolliset. 

Tällainen verhonraotus tällä kertaa. Jouduin tosiaan miettimään pitkään ja hartaasti tällaisen postauksen julkaisemista. Nimittäin se, että ukkokullan työnantajana oli Google, ei aina ole suinkaan aiheuttanut ihmisissä pelkästään positiivisia reaktioita. Mutta se on sitten jo toisen postauksen aihe se. Nyt sanon teille taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti