keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Vietnamilaisten pitämistä kynsisalongeista Yhdysvalloissa

Monet Kaliforniassa matkailleet ovat voineet kiinnittää huomiota paikalliseen valtavaan määrään kynsisalonkeja. Ja ainakaan täällä asuvana et voi välttyä näkemästä manikyyri- ja pedikyyripaikkoja aivan pienimmissäkin ulkoilmaostoskeskuksissa. Vain muutaman harvan kaupan ja ravintolan ryppäissä kynsisalonkeja voi parhaimmillaan olla kaksi tai useampi. Ja näitä kynsisalonkeja käyttäneenä on sitten vuorostaan saanut huomata, että useimmat niistä ovat vietnamilaisten pitämiä. 
Allekirjoittanut ottamassa ns. spa-pedikyyriä vietnamilaisten pitämässä kynsisalongissa. Tuoleja on salongeissa tyypillisesti vieri vieressä ja tuolien selkänojat ovat hierovia.


Olen itse tainnut käyttää näiden Piilaakso-vuosien aikana neljää tai viittä eri pedikyyripaikkaa riippuen siitä, missä päin laaksoa on milloinkin asuttu. Kaikkien näiden salonkien vietnamilaistaustaiset työntekijät ovat olleet taitavia tekemään pikkutarkkaa ja hyvää työtä. Ainoa, että heidän kielitaitonsa on usein hyvin rajallinen ja aksenttinsakin omanlaisensa, joten sitä voi olla aluksi hankala ymmärtää. Usein heidän englannin kielitaitonsa kattaa ainoastaan seuraavat opetellut repliikit:
- Pick your color! (Pyydetään valitsemaan kynsilakan väri salongin valikoimasta.)
- Nice color! (Valitsemaasi kynsilakan väriä kehutaan.)
- Wanna cut? (Haluatko, että kynsiäsi myös leikataan?)
- Round or square? (Lisäkysymys edelliseen. Leikataanko kynnet pyöreiksi vaiko kulmikkaiksi?)
- xx dollars, thank you. (Hinta toimituksen päätteeksi.)
Kerran minulle sattui normaalia puheliaampi tekijä ja hän osasi myös kysyä: "You busy today?" No, suomalaiselle luonteellehan tällainen vähäsanaisuus toki sopii. Jätetään ne turhat lörpöttelyt sikseen, jolloin saa nauttia hoidosta omassa rauhassa. 

Kaikki minun sattumoisin valitsemat kynsisalongit ovat siis olleet vietnamilaisten pitämiä. Jos faktoista puhutaan, niin vuoden 2015 tilaston mukaan yli puolet kaikista Yhdysvaltain kynsisalongeista ja jopa 80 % Kalifornian vastaavista on vietnamilaisten pitämiä. Mistä tämä oikein juontaa juurensa?


Historian havinaa


Syy vietnamilaisten kynsisalonkien runsaslukuisuuteen USA:ssa ja eritoten Kaliforniassa löytyy 1970-luvulta. Vuonna 1975 yhdysvaltalaisrouva nimeltään Tippi Hedren työskenteli kansainvälisenä koordinaattorina hyväntekeväisyysjärjestössä, jonka tehtävänä oli auttaa vietnamilaisia pakolaisia työllistymään USA:ssa. Hedrenin tehtävänä oli löytää vietnamilaisille ammatteja ja järjestää heille niihin koulutusta. Ammattinimikkeinä olivat aluksi ainakin ompelija ja konekirjoittaja. Kun Hedren työskenteli vietnamilaisten naisten kanssa, nämä kiinnittivät ihaillen huomionsa Hedrenin upeisiin kynsiin. Ja siitä se ajatus sitten lähti. Vietnamilaiset halusivat kouluttautua manikyristeiksi!

Hedren lennätti henkilökohtaisen manikyristinsä opettamaan 20 vietnamilaista naista kynsien laiton saloihin. Samoin paikallinen kauneudenhoitoon erikoistunut oppilaitos Los Angelesissa koulutti näitä vietnamilaisnaisia tähän ammattiin. Koulutuksen päätteeksi Hedren avusti naisia työllistymään Etelä-Kalifornian kynsisalonkeihin. Ja nyt, 40 vuotta myöhemmin, USA:ssa puhutaan näinkin valtavasta volyymista vietnamilaisten itsensä pitämien kynsisalonkien kohdalla.

Tippi Hedren tunnetaankin "vietnamilaisen kynsiteollisuuden kummitätinä". Paremmin hänet tunnetaan kuitenkin yhdysvaltalaisena näyttelijänä, jonka tunnetuin roolisuoritus oli näytellä Hitchcockin Linnut-elokuvassa. Hän on myös näyttelijä Melanie Griffithin äiti sekä näyttelijä-malli Dakota Johnsonin isoäiti. 
Kuvan leidit vasemmalta: Dakota Johnson, "kynsisalonkikummitäti" Tippi Hedren, Melanie Griffith ja Melanien toinen tytär Stella Banderas. Kuvalähde täältä.


Leikittelyä luvuilla 


Niin, kynsisalonkeja on täällä Piilaaksossakin paljon. Pelkästään Santa Claran piirikunnan alueella, jossa mekin siis asumme, on yli 800 kynsisalonkia. Luku tuli selville, kun paikallinen uutisyhtiö uutisoi viime huhtikuussa, että näille kynsisalongeille oltiin luomassa yhtenäisiä standardeja. 
Santa Claran piirikunta kartalla. Piirikuntaan kuuluu vain osa Piilaaksosta ja paljon asumatontakin aluetta. 

Santa Claran piirikunta on pinta-alaltaan noin kolmasosa Uudenmaan läänistä ja noin kaksi kertaa suurempi kuin Ahvenanmaa. Käytettäessä samaa kynsisalonkien esiintymistiheyttä kuin meillä täällä piirikunnassamme, Uudenmaan läänissä pitäisi olla reilusti yli 2 400 ja Ahvenanmaallakin liki 400 kynsisalonkia! Ja taas piskuisella Hailuodon saarella Oulun edustalla pitäisi olla 47 kynsisalonkia! Nämä vertaukset antavat ehkä paremmin mittakaavaa, kuinka järjettömän paljon näitä kynsisalonkeja meillä täällä Santa Claran piirikunnassa on. Tuhkatiheään, etten sanoisi. Ja veikkaanpa, että Los Angelesin ympäristöstä voisi löytyä vieläkin tiheämpää esiintymää.

Jos taas kynsisalonkien yhtä suurta määrää suhteuttaisi väkimäärään, niin Suomessa pääkaupunkiseudulla pitäisi olla liki 500 kynsisalonkia, joista noin 400 olisi vietnamilaisten pitämiä.
Yhtenä suosion takaajana vietnamilaisten kynsisalongeille on niiden verrattain edulliset hinnat. Tässä yhden piilaaksolaisen, keskeisellä paikalla sijaitsevan salongin hinnastoa: manikyyri 15 dollaria ja pedikyyri 28 dollaria.

Tällaisia juttuja tällä kertaa. Nyt sanon teille taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

PS. Postauksen lähteenä käytetty Town & Country -lehden artikkelia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti