perjantai 19. tammikuuta 2018

Ammuskeluja IT-firmojen työmatkabusseihin

Olin kirjoittamassa seuraavaa postausta aivan muusta aiheesta, mutta viime päivien tapahtumat ovat sen verran järkyttäviä ja liippaavat omalla tavallaan läheltä meitäkin, että oli pakko kirjoittaa tästä aiheesta ensin.


Taustaa


Kenties muistatte kuinka jo blogini alkupäässä kirjoittelin postauksessani Tirisevät asuntomarkkinat siitä, etteivät Piilaakson IT-alan työntekijät ole kaikkialla täällä täysin suosiossa. Syynä tähän ovat ylikuumentuneet asuntomarkkinat. Isojen IT-yritysten rekrytoidessa koko ajan väkeä lisää, ovat paikalliset asuntomarkkinat saavuttaneet liki järjettömän tilan. Koska uusia asunnon tarvitsijoita muuttaa alueelle koko ajan, ovat asuntojensa myyjät ja vuokraajat pystyneet jatkuvasti nostamaan asuntojensa myynti- ja vuokrahintoja. Näin ollen esimerkiksi monille San Franciscossa asuville pieni- ja jopa keskituloisille asumisen kustannukset ovat karanneet täysin käsistä ja useat joutuvat muuttamaan kauemmaksi. Ja täällähän sitä edullisempaa hintatasoa asuntomarkkinoilla ei välttämättä löydy edes tunnin ajomatkan päästä!

Niinpä monet taloudellista ahdinkoa kokevat syyttävät tästä hintojen riistäytymisestä IT-alan työntekijöitä. Heistä kun osa on heitä maksukykyisempiä. (Huom. eiväthän IT-työntekijöistäkään kaikki huippupalkkoja saa.) Nämä tilanteet ovat kärjistyneet silloin tällöin mielenosoituksiksi asti ja jopa suoranaisiin hyökkäyksiin IT-työntekijöitä kohtaan, kun he ovat vaikkapa olleet odottamassa työmatkabussejaan San Franciscossa. Useat isot yritykset kuten Apple, Facebook ja Google nimittäin tarjoavat omille työntekijöilleen ilmaisia bussikyytejä kampuksilleen San Franciscosta ja ympäri Piilaaksoa. Tällä pyritään vähentämään työmatkaruuhkia ja aika moni noita bussikyydityksiä työpaikoilleen hyödyntääkin.


Tuoreimmat


Tällä viikolla tilanne sai kuitenkin aivan uuden käänteen. Loppuviikosta IT-firmojen viittä eri työmatkabussia kohtaan osoitettiin vakavaa vandalismia. Piilaakson läpi kulkevan moottoritien I-280 varrella bussin ikkunoihin joko ammuttiin tai heitettiin kiviä niin, että bussien ikkunat menivät säröille. Paikallisuutisissa puhuttiin myös epäiltynä aseena olevan pellet gun. Kuulapyssy taitaa olla oikea käännös sille.

Kyseinen moottoritie kulkee aivan läheltä Applen uutta pääkonttoria, avaruusalukseksikin kutsuttua hienoa ympyränmuotoista jättirakennusta. Jo konttorin rakennusvaiheessa alkoivat lähisäteellä olevien asuntojen hinnat nousta. Liekö tämä se syy, joka on yllyttänyt tekijää/tekijöitä näinkin vakaviin kostoiskuihin? Neljä näistä busseista nimittäin oli juuri Applen työntekijöiden ja yksi Googlen työntekijöiden työmatkabussi. Vakavan vandalismin johdosta työmatkabussit ovat nyt vaihtaneet kulkureittejään silläkin vaikutuksella, että ajomatkat pitenevät reilusti. Turvallisuus on nyt kuitenkin asetettu etusijalle. Poliisi tietenkin tutkii asiaa ja eilisissä uutisissa pyydettiin ihmisiä ottamaan yhteyttä, jos heidän autoissaan olevat kojelautakamerat (dash cam) ovat sattuneet kuvaamaan kyseisiä tapahtumia. Kaikenlaisia silminnäkijähavaintoja siis kaivataan.
Applen uusi kampus sijaitsee Cupertinossa, meidän naapurikaupungissa. Kuvassa näkyy myös moottoritie I-280. Kartta Google Mapsista.

Yksi tuttumme oli matkustanut ampumistapauksen jälkeen yhdellä vandalismin kohteeksi joutuneella bussilla. Bussin ikkunaa ei oltu vielä vaihdettu. Niinpä minullakin on pari kuvaa liitettäväksi kyseisen bussin ikkunoista. Jos minulta kysytään, niin ei kiviä heittelemällä saa tällaista jälkeä aikaiseksi:
Kyllähän tuo jonkinlaiselle luodinreiälle näyttää. :-(
Bussin koko ikkuna on säröillä. Onneksi ei tutulle sattunut mitään ja onneksi ukkokulta ei käytä tällaisia työmatkabusseja.

Että tällaista vakavempaa arkikuvausta Piilaaksosta tällä kertaa. Toivon mukaan tilanne rauhoittuu, tekijä(t) saadaan kiinni, eikä kukaan ihmisistä loukkaannu vakavammin. Ikkunoitahan nyt saadaan aina uusia. Tällainen pikaraportti tällä kertaa. Nyt sanon taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

2 kommenttia:

  1. Pellet gun on ilmakivääri ja kyllä ilmakiväärin luodilla saa tuollaista jälkeä auton sekurit lasiin.

    VastaaPoista