torstai 3. elokuuta 2017

Amerikkalaisesta näöntarkastusvakuutuksesta

Pari postausta sitten kirjoittelin hiukan tuskaisena, kuinka jouduin lopultakin tutustumaan amerikkalaiseen näöntarkastusvakuutukseemme ja etsimään sopivaa paikkaa näöntarkastukselle. Sain tuohon postaukseen mielenkiintoisen kommentin, ettei vakuutuksemme (Vision Plan) tulisi korvaamaan käytännössä mitään ja voi tulla halvemmaksi hankkia silmälasit jopa ilman vakuutusta (kommentoijan perheessä oli käynyt näin). Olin hiukan hämilläni tästä, sillä omasta mielestäni meidän vakuutus korvasi rillihankinnoistani nyt ihan hyvin ja siitäpä sinkosi tämänkertainen kirjoitukseni.
Nämä aiemmat kakkulani hankin Japanista. Siellä oli nopeaa palvelua ja edullista!

Koska minulla edelleen lojuu se amerikkalaisten sairasvakuutuksien esittelypostaus luonnosten läjässä, taitaa aivan ensimmäisenä olla paikallaan lyhyt johdanto amerikkalaisten sairasvakuutuksien maailmaan:


Johdanto


Meillä on Yhdysvalloissa hankittuina kolme eri terveyteen liittyvää vakuutusta: perinteinen sairasvakuutus, hammashuoltovakuutus sekä tämä näöntarkastusvakuutus. (Jännä muuten huomata, että suomeksi puhutaan aina sairasvakuutuksesta, kun täällä käytetään sanaa Health Insurance eli terveysvakuutus. Suomalaista melankoliaako tämäkin?) Ja kyllä, aivan kuten yhdelle ystävälleni Suomessa ollessani vastasin, nämä toimivat kuten vakuutukset yleensäkin. Jokaisesta vakuutuksesta maksetaan siis kuukausittaista summaa, jouduitpa käyttämään sen piiriin kuuluvia palveluja tai et. Aivan kuten Suomessa kotivakuutuskin toimii. Me maksamme näöntarkastusvakuutuksestamme hiukan yli 5 dollaria/kk/hlö. 

Erilaisten sairasvakuutuksien kirjo on täällä val-ta-va. Jatkan tästä sitten joskus, kun saan sen sairasvakuutuspostauksen jonakin kauniina päivänä valmiiksi. Nyt keskityn tähän näöntarkastusvakuutukseen. Myös erilaisia näöntarkastusvakuutuksia on lukuisia. Esimerkiksi silmäasema, jolla itse nyt kävin, näytti kuuluvan yli kymmenen eri vakuutuksen piiriin.


Oikean liikkeen valinta


Vakuutuskorvausehtoihin tutustumisen lisäksi toisena haasteena uudelle paikalliselle asiakkaalle oli löytää sopiva paikka näöntarkastukselle. On silmäasemia, jotka kuuluvat oman vakuutuksesi piiriin ja asemia, jotka eivät kuulu. Vakuutuksesi piiriin kuuluvan paikan valinta kannattaa, sillä a) he hoitavat korvausasiat vakuutusyhtiön kanssa suoraan ja asiakkaan ei tarvitse maksaa paikan päällä kuin se lopullinen omavastuu, b) vakuutuksen korvausten kattavuus on näissä paikoissa yleensä parempi. Lisäksi on hyvä käydä netissä lukaisemassa paikallisten silmäasemien saamia asiakaspalautteita, sillä tarjontaa ja kirjoa todellakin on. Sieltä itsellenikin löytyi tämä silmäasema, jossa kävin. Halusin itse sellaisen paikan, jossa olisi myös kattava ja moderni kehysvalikoima. Läheskään kaikissa paikoissa ei tuntunut olevan. 


Mitä vakuutus sitten kohdallani korvasi?


Meidän vakuutukseemme kuuluu vuosittain ilmainen silmälääkärin tekemä näöntarkastus. Silmäpohjakuvauksesta tulisi erillinen 39 dollarin omavastuukustannus. Vertailun vuoksi, kun noin vuosi sitten kävin silmälääkärin tarkastuksessa Suomessa, muistelen laskun olleen noin 80 euron luokkaa. Lisäksi vakuutuksemme kattaa silmälasikehyksistä ja linsseistä molemmista tiettyyn dollarimäärään asti, joskin ensin molemmista maksetaan 25 taalan omavastuu. Joillekin tietyille kansainvälisille kehysmerkeille oli jopa oma lisäkorvaus. Lisäksi, jos silmälasihankinnan teki samana päivänä kuin näöntarkastuskin, sai omavastuuosuudesta kehysten osalta vielä -30%. 

Paikan päällä silmäasemalla minulta kysyttiin näöntarkastusvakuutuksemme lisäksi perussairasvakuutuksemme tiedot. Olin hiukan hämilläni, mutta tottahan minä tiedot annoin. Ja kappas, myös perussairasvakuutuksemme puolelta löytyi pykälät, jotka takasivat tietyt korvaussummat silmä- tai aurinkolasien hankinnan yhteydessä. Tämä oli itsellenikin yllätys, mutta kerrottakoon, että sairasvakuutuksemme korvausehtojen opus on sellainen reilusti yli 100-sivuinen, joten näemmä en ihan joka sivua ole tullut siitä vielä ulkoa opetelleeksi.

Mutta uskoisin, että tämä perinteisen sairasvakuutuksemme puolelta löytyneet lisäpykälät antoivat kohdallani boostia korvauksiin, eikä tilanteeni ollut lainkaan samanlainen kuin aiempaan postaukseeni kommentoinut henkilö kertoi omasta kokemuksestaan. Tai sitten meillä on vain joku eri "versio" tuosta Vision Plan -vakuutuksesta.

Ja sitten niihin summiin. Näköni oli tarkastuksen mukaan muuttunut, joten ostin nyt sekä uudet silmä- että aurinkolasit. Maksoin kaksista laseista itse vähän yli 300 dollaria ja vakuutusyhtiöllemme näytti lähtevän käynnistäni (näöntarkastus + lasihankinnat) yli 1800 dollarin lasku. Mielestäni korvattu osuus oli siis oikeinkin hyvä. Ja periaatteessa tämän lasien uusinnan voisi siis vakuutuksemme piirissä tehdä joka vuosi uudestaan.

Liekö ollut ensiasiakkaan voitelua, mutta sain mukaani aika runsaat kylkiäiset: kaksi puhdistussuihketta, neljä puhdistusliinaa, kaksi silmälasikoteloa ja -pussukkaa.

Pari yleistä havaintoa


Kun varasin itselleni näöntarkastusaikaa netissä, annoin puhelimitse tiedot vakuutuksestamme ja menin paikan päälle tarkastukseen silmäasemalle, niin joka käänteessä minulta kysyttiin, olisinko kiinnostunut piilolinssien hankinnasta tai sovituksesta. Jos piilolinssit olisi hankkinut, olisi vakuutuksesta napsahtanut vielä joku ihmeellinen bonus-osuus korvauksissa. Sain käsityksen, että piilolinssien käyttäjiä on täällä todella paljon. 

Linssien hinnoittelu oli mielestäni Suomen tasoa, jotkin pinnoitteet ehkä jopa edullisempia kuin Suomessa, mutta kehyksissä hintataso oli korkeampi kuin Suomessa. Toki tämä havainto nyt perustuu vain tähän yhteen paikkaan. Täällähän saa silmälaseja hankituksi myös esimerkiksi nettikauppojen ja tukkuliike Costcon kautta. Costco lienee se edullisin paikka silmälasihankinnoille, uskoisin. 

Lopuksi vielä hauska tapaus, joka sattui silmälasiliikkeessä:

Sovittelin eri kehyksiä liikkeessä ja sain avukseni oikein ystävällisen nuoren naisoptikon. Pian hän tarjosi minulle yksiä metallikehyksiä, mutta sanoin, etten halua metallisia. Nainen kysyi, että miksi. Sanoin, että ne ovat Suomeen talvella mennessä aivan liian kylmät naamalleni. Olisittepa nähneet sen naisen ilmeen! Ei ollut varmaan koskaan aiemmin kuullut moista perustelua metallikehyksien poisjättämiselle, Kaliforniassa. Liekö oli naisparka koskaan lunta ja kunnon talvea nähnytkään! No, nauruksihan se tilanne sitten meni lopulta ja pääsimme valikoinnissa eteenpäin, muovikehysten puolella. 

Tällaista juttua tällä kertaa. Nyt sanon taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

9 kommenttia:

  1. Näköjään näissä silmävakuutuksissa on todella paljon eroa. Meillä maksoi kahden lapsen silmälasien hankinta yhteensä 30 dollaria. Siis näöntarkastus, kehykset ja linssit. Naurettavan vähän Suomeen verrattuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh! No onpa ollut edullista! Onko teillä kallis kk-maksu vakuutuksessanne? Ja tämä käsitys minulla itsellänikin on, että vakuutuksissa on todella laaja kirjo. Toinen voi sanoa, ettei korvaa juuri mitään ja teillä vuorostaan noin halvat lasit kahdelle lapselle. Ja melkoinen sekamelska nämä sairasvakuutusasiat ylipäätään täällä USA:ssa.

      Poista
  2. Mun mielestä maksetaan myös noin 5 dollaria kuussa per henkilö, mutta en tiedä paljonko miehen työpaikka sponssaa. Joka toinen vuosi saa lasit kympin omavastuulla. Se toinen 10 tuli toisen lapsen laseihin, kun se halusi laseista itsestään tummuvat.

    VastaaPoista
  3. Mum warbyparkerlasit korvasi vakuutus kokonaan. Kerran vuodessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin muistelinkin! Eli sulla omavastuu on 0 taalaa. Lisää kirjoa Vision Planin korvauksiin. :-)

      Poista
  4. Ja silmäpohjakuvaus kuului kans hintaan

    VastaaPoista
  5. Kommentoin tuohon alkuperäiseen postaukseesi VSP:tä. Kaivoin nyt laskun esille kun vaimo hankki uudet lasit toukokuussa. Näöntarkastus oli $44. Kahdet lasit (tietokonelasit ja tavalliset) yhteensä $850. Vaikka vakuutus korvaisikin linssit, niin "lisävarusteita" ei yleensä korvata: erilaiset reflective coatingit, itsestään tummenevat, kevyemmät linssit etc.
    Oma näöntarkastus silmänpohjakuvauksineen yms. maksoi $0 työpaikan vision centerrissä. Valitettavasti perheenjäsenet eivät voi käyttää vision centerin palveluita.
    VSP vakuutusmaksu on $5 kuukaudessa vaimon osalta, omalta osalta ei tarvitse maksaa. Nykyisellään korvataa uudet lasit vuosittain (tämä oli aiemmin vain joka toinen vuosi).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis $44 ja $850 meni omasta pussista, vakuutuksen "alennusten" jälkeen.

      Poista
    2. No nythän tämä menee todella mielenkiintoiseksi. Kävin vielä tarkastamassa meidän korvaussivustolta noiden linssien pinnoitteiden tilanteen, koska muistelin niiden olevan valtaosin korvattavia. Ja meillä tosiaan kaikki seuraavat pinnoitteet korvataan täysin: Anti-Reflective Coatings, High Index lenses, Photochromic adaptive lenses, Tinted (colored) lenses, Progressive Lenses. Muut lisukkeet esim. polarisoidut linssit oli sitten 53-93 taalan omavastuulla. Ja UV-suoja oli VSP:n mukaan 14 dollarin omavastuulla, mutta minä sain senkin linsseihini ilman omavastuukustannusta.

      Ei tästä voine muuta sanoa, kuin että ei näistä näköpuolen vakuutuksista ota erkkikään selvää! :-D

      Ja on tosiaan aikamoinen lasku tullut vaimollesi. Onneksi saat itse näöntarkastuksen silmänpohjakuvauksineen ilmaiseksi.

      Poista