keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Mikä kaikki voikaan mennä mönkään ulkosuomalaisen Suomi-joulussa ja sen valmisteluissa!

Kun ulkosuomalainen lähti viettämään jouluaan Suomeen, eivät kaikki valmistelut, eikä lopulta varsinainen joulun viettokaan ole mennyt mutkitta. Näitä mönkään menneitä joulunalustapahtumia tällä kertaa.
Valkoinen joulu.

Sikakalliit lentoliput


Jos ulkosuomalainen mielii viettävänsä joulun Suomessa, alkavat jouluvalmistelunsa Suomeen suuntaavien lentojen varaamisesta. Pääsimme varaamaan lentoja lokakuussa, kaksi kuukautta ennen joulua. Huh, saimmepa oitis huomata, että lennot olivat tänä vuonna sikamaisen kalliit aikaisempiin vuosiin verrattuna! Finnairin suorasta yhteydestä ja lyhyestä matkustusajasta olisi ollut valmis maksamaankin, mutta Finnair laittoi taas suoran San Francisco-Helsinki -yhteytensä talvitauolle joulukuun alussa.

Aikaisempina vuosina Norwegian Air on ollut usein pelastava tekijä. Silloin toki joutuu istumaan sen kolme lentoa päästäkseen Pohjois-Suomeen, mutta hinnat ovat olleet sitten sen verran kohtuulliset, että pidemmän matkustusajan on voinut kärsiä nahoissaan. Mutta voi kauhistuksen kanahäkki! Tänä vuonna lennot Norwegianilla pelkästään Helsinkiin olisivat maksaneet liki 1500 euroa ja kaiken kukkuraksi välilasku Gatwickin kentällä Britanniassa olisi kestänyt melkein 7 tuntia. Myös lentoaikansa Helsinkiin ja sieltä pois olivat surkeat. Olisivat vaatineet yöpymisen hotellissa sekä meno- että paluumatkalla. Siis lisää kustannuksia ja matkustusaikaa. Ei kiitos. Nyt voin jälkiviisaana sanoa, että onni onnettomuudessa oli, ettemme todellakaan valinneet lentoja Gatwickin kautta. Kyseinen lentokenttähän meni joulun alla täysin sekaisin drone-ilkivallan vuoksi, ensimmäisen kerran juuri sinä päivänä, kun mekin matkustimme. Vältyimme sentään siltä, vaikkei sitten lopulta omatkaan lentomme menneet kuin Strömsössä. Siitä postauksen lopussa lisää.


Lopulta siirryimme katsomaan vakavissamme muiden lentoyhtiöiden yhteyksiä ja hintoja. Olimme jo päätyneet SAS:n lentoihin, sillä Tulkolmasta olisi päässyt suoraan Ouluun jättäen Helsingin välilaskun kokonaan välistä. Mutta kas, SAS:n varausjärjestelmä sakkasi. Järjestelmä ei hyväksynyt syntymäajan syöttämistä oikeassa muodossaan, vaikka kyseessä oli totta kai pakollinen tieto. Ukkokulta teki virheilmoituksen asiasta SAS:lle, mutta vian korjaamiseen meni heillä yli viikko! Siinä vaiheessa olimme jo kääntyneet aivan eri lentoyhtiön puoleen. Kun yritimme alkuun odottaa vielä toisen puoli vuorokautta, josko SAS saisi varausjärjestelmänsä pystyyn, niin sinä aikana lentohinnat toisella yhtiöllä kallistuivat 200-300 dollaria henkilöä kohden. Ei kiva!

Lopulta lensimme Suomeen KLM-yhtiöllä Amsterdamin kautta ja saimme maksaa itsemme melko lailla kipeiksi. Että tässäkin mielessä se marraskuinen palkankorotukseni tuli kyllä ihan tervetulleeseen saumaan! Mutta kaikkea ei toki voi rahassa mitata. Joulun ajan tunnelma Suomessa ja yhteinen aika läheisten kanssa korvaa varmasti jokaisen lentolippuun satsatun lantin. 

Ennen kuin kerron joululentojemme onnistumisesta, niin tässä vielä Kaliforniassa sattuneita joulunalustapahtumia, jotka eivät nekään menneet ihan putkeen.

Elämäni kallein joulukortti


Saimme vähän viime tingassa idean, että lähetetäänpä tänäkin vuonna joulukortit henkilöille, jotka olivat majoittaneet meitä maailmalla kuluneen vuoden aikana. Kyseessä ei siis ollut tuntemattomia Airbnb-majapaikan pitäjiä, vaan tuttujamme tai tutun tuttuja. Valitsimme joulukorteiksi oikein amerikkalaiset monikerroskortit liikkuvine osineen niin emännällemme Peruun kuin henkilökohtaisesta nähtävyyskierroksestamme vastanneille leideille El Salvadoriin. Noh, postikonttorissa toinen kortti luokiteltiinkin paksuutensa puolesta paketiksi ja sen postitus maksoi 14,00 dollaria. Toisen kortin postitus maksoi 1,36 dollaria. Aika kalliiksi tulivat nuo kaksi postikorttia. Hah hah!
Joulukorttia Peruun lähettäessäni pääsin sitten täyttämään oikein tullikaavakkeenkin. Kiva, että postikonttorissa oli tuo USA-lippukynä ilostuttamassa kaavakkeen täyttöä.

Joulukalenteristakin maanantaikappale


Tapanani on ollut hankkia joka vuosi itselleni myös joulukalenteri. Tänä vuonna ostin sen Ikeasta. Ei olisi kannattanut. Yhdeksännen päivän kohdalla nimittäin selvisi, että käsissäni oli maanantaikappale. Kalenterista puuttui kokonaan 9. päivän luukku, vaikka luukkuja kalenterissa oli kyllä yhteensä 24 kpl. Sen sijaan 21. päivän luukkuja tässä kalenterin yritelmässä oli kaksi kappaletta. Että semmoista. Miten meni noin niinku omasta mielestä?
Siinä ne ovat, kaksi joulukalenterin luukkua päivälle 21. joulukuuta.

Ukkokulta tilasi itselleen joululahjan. Kun paketti toimitettiin kotiovellemme Kaliforniassa, se piti kuitata vastaanotetuksi. Postityttö kysyi etunimeäni ja sen hänelle totta kai kerroin. Joo-o, kyllä minä tiedän, että nimeni on vaikea amerikkalaisille, mutta että ihan näin vaikea. Hahah, Gcaissia tässä vaan terve. :-D

Mutta kuinka sitten menivät lentomme Suomeen?

Myöhästyneet lennot ja kadonneet matkalaukut


Kun matkasimme Suomeen, olivat lentomme jonkin verran myöhässä. Niinpä oma matkustusaikani ovelta ovelle oli mukavat 25,5 tuntia! Jep, sai taas matkustaa oikein koko rahan edestä.

Viime jouluna matkalaukkukaaos valtasi Helsinki-Vantaan lentokentän. Tänä vuonna matkalaukkuhihnat eivät toimineet San Franciscossa eikä Helsinki-Vantaalla. Tämän seurauksena matkalaukkumme eivät tulleet perille Suomeen lainkaan. Järjestelmä näytti ukkokullan laukun jääneen San Franciscoon, mutta minun laukustani ei ollut minkäänlaista tietoa. Tässä vaiheessa mieleeni hiipivät ne uhkakuvat, että laukut saattaisivat seilata teillä tietymättömillä pahimmillaan viikkoja. Ei minua omat matkatavarani juurikaan surettaneet, mutta nyt laukkuihin oli pakattu niin joululahjoja kuin meiltä tilattuja tuliaisiakin. Niitä oli tarkoitus jättää sekä Helsinkiin että tuoda Pohjois-Suomeen. No, lopulta tämäkin mutka onneksi suoristui ja sain oman laukkuni vain 1,5 vuorokautta omaa saapumistani myöhemmin. Mielenkiintoinen päätös laukkuepisodille oli se, että kun matkalaukku oli jo nenäni edessä Oulussa, tuli viesti, ettei laukkua ole voitu toimittaa perille ja sen voi tulla lunastamaan Helsinki-Vantaalta! Että kuinka sekaisin voivatkaan järjestelmät olla!

Eikö tässä luulisi jo olleen tarpeeksi mönkään menneitä jouluvalmisteluja? Minut tuntien, ei tietenkään. 

Kirsikkana kakkuun sairastuminen


Kun jouluaattoon oli pari päivää aikaa, sainkin marssia Suomessa lääkärin pakeille. Lentomatkustamisen jälkimaininkeina korvatulehdus ja antibioottikuuri. Eikä tässä vielä kaikki. Lisäksi haalin itselleni nähtävästi vielä jonkin perusflunssankin kaupan päälle ja nämä joulunpyhät olen joutunut lähinnä makoilemaan, pahimmillaan 38,5 asteen kuumeessa. Kyllä harmittaa. Olo on ollut voimaton ja läheisten kanssa viettämäni laatuaika on kyllä kärsinyt. Nyt saa jännätä, kauanko tauti pitää minua vielä otteessaan ja kuinka paljon joudun Suomi-lomani loppuajasta suunniteltuja juttuja vielä perumaan. Yksi välipäivien tärkeä suunnitelma meni jo mönkään sairastumiseni vuoksi. 

Mutta nyt jatkan tapaninpäivää itseäni lääkitsemällä niin napeilla kuin levollakin ja toivotan kaikille lukijoilleni entistäkin ehompaa uutta vuotta! Jospa vuosi 2019 pääsisi alkamaan uljaasti, kuin Strömsössä konsanaan. Sitä odotellessa sanon teille nyt hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa.

PS. Lentolippujen varausajankohdan jälkeen sain tietooni uutisia, jotka voinevat selittää Norwegianin kallistuneita lentolippuja. Lentoyhtiön kaukokohteisiin lentävien Dreamliner-koneiden Rolls Royce -moottorit on kuulemma todettu pysyvän lentokuntoisina oletettua lyhyemmän ajan ja jo kesällä oli uutisoitu, että yhtiö joutuu vaihtamaan uusia moottoreita koneisiinsa. Tämä vaatii tietenkin jokaisen koneen poisoton lentoliikenteestä vaihdon ajaksi. Yhden moottorin hinta on erään lähteen mukaan noin 20 miljoonaa USA:n dollaria ja Dreamliner-koneita yhtiöllä on 21 kpl. Liekö tämä siis lentolippujen kalleuden taustalla? Lisäksi joulun alla osui silmään uutinen Norwegianin talousvaikeuksista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti