keskiviikko 4. lokakuuta 2023

Paljonko Piilaaksossa maksaa Big Mac, bensa, kahvipaketti, Starbucks-cappuccino ja tunti hierontaa?

Tiesitkö, että vuonna 1986 brittiläinen The Economist -lehti kehitti niin kutsutun Big Mac -indeksin? Se vertailee eri maiden hintatasoja ja ostovoimaa. Koska Big Mac -hampurilainen on jotakuinkin sama tuote ympäri maailman ja niitä myydään yli 120 maassa, antaa indeksi kattavan ja vertailukelpoisen hintaskaalan.

Hyvin amerikkalaista: jopa McDonald'sin pihassa liehuu USA:n lippu 24/7.

Tuoreimman indeksin mukaan elokuussa 2023 maailman kalleimmat Big Macit myytiin Sveitsissä hintaan 7,73 usd, kun esimerkiksi Yhdysvalloissa sen hinta oli (keskimäärin) 5,58 usd ja euroalueella 5,82 usd. 

Wikipediasta löytyi mielenkiintoinen Big Mac -hintakartta, joskin se on marraskuulta 2022:


Kartan hinnat on muodostettu kunkin maan pääkaupungin hampurilaishintojen mukaan, joten arvatenkin täällä Yhdysvaltojen rajojen sisällä hintavaihtelua on reilusti. Arvatkaapa siis, paljonko Big Mac -hampurilainen maksaa kotikaupungissani Piilaaksossa? Alueella, johon kuuluu myös koko USA:n kalleimpia postinumeroalueita. Kyllä, se oli omien odotustenikin mukaan USA:n keskimääräistä hintaa kalliimpi. Hampurilaisen veroton hinta kotikaupungissani oli 6,09 usd ja verojen kera 6,64 usd (6,34 eur). (Miksi ilmoitan dollarihinnan sekä verottomana että verollisena johtuu siitä, että täällä meillä jo muutaman mailin päässä naapurikaupungissa veroprosentti voi olla ja hyvin usein onkin eri. Samoin eri osavaltioissa on eri veroprosentit.) Kotikaupungissani Big Mac maksaa siis yli dollarin enemmän kuin Yhdysvalloissa keskimäärin. Se on näin pienessä kustannuksessa lähes 20 %.

Tässä vaiheessa haluan mainita, että vaikka olen valinnut postaukseeni globaalien brändien kuten McDonalds' ja Starbucks tuotteita, se ei tarkoita, että itse niitä juurikaan käyttäisin, saati suosisin. Näiden tuotteiden hintavertailu on vain kansallisesti ja kansainvälisesti helpompaa, koska molemmat pitävät putiikkejaan hyvin todennäköisesti myös teidän lukijoideni kotikulmilla. Niinpä jouduin "uhrautumaan", hahah, ja käymään Mäkkärissä lounaalla ihan tätä postausta varten:

En edes muista, milloin olen viimeksi syönyt Mäkkärillä. Varmaan jossakin reissussa automatkan varrella. Mutta mitäpä sitä ei bloginsa eteen bloggari tekisi! :-)

McDonalds ei siis todellakaan ole suosikkini. Jos haluan pikaruokahampurilaista, niin kohdallani voiton vie Kalifornian oma ketju In-N-Out Burger. Myös New Yorkista meillekin rantautunut Shake Shack on mielestäni maistuvampaa kuin "perusmäkkäri". Mutta makuasioitahan nämä ovat.

Mutta sitten seuraavaan hintatietoon:

Bensa

Yleinen käsitys bensan hinnasta USA:ssa on, että on se ainakin Suomen hintoihin verrattuna todella edullista. Yhdysvallat on kuitenkin valtava maa, joten bensahinnatkin heittelehtivät maan eri alueiden kesken paljon. Syyskuun viimeinen päivä edullisimman bensalaadun gallonakeskihinta Yhdysvalloissa oli 3,823 usd. Tämä tekee euroissa ja litroissa 0,95 eur/litra. Oheisessa kartassa kuitenkin bensan hinnan jakautuminen maassamme.

Bensiinin hintakartta USA:ssa. Lähde AAA.


Kaliforniassa olemme "mukavasti" tuolla kalleimmalla punaisella alueella ja täällä edullisimman bensalaadun keskihinta onkin koko USA:n kallein: 1,51 eur/litra.

Kenties joidenkin lukijoiden yllätykseksi meillä diesel maksaa enemmän kuin bensiini. Dieselin keskihinta Kaliforniassa oli syyskuun viimeinen päivä 1,61 eur/litra.

Alla on kuva viimeisimmältä tankkauskerraltani. Tämä Kalifornian keskihintoja edullisemmin myyvä huoltoasema osuu sopivasti lähes työmatkani varrelle, joten isoa mutkaa ei tankkausreissuilleni tule. Lisäksi monilla bensa-asemilla käteisellä tai debit-kortilla maksaessa gallonahinta on 10 dollarisenttiä edullisempi. Kuvassani kuitenkin luottokorttihinnat.

Vasemmalla gallonahinta dieselille (1,46 eur/litra), joka hitusen kalliimpaa kuin premium-laadun bensa (1,43 eur/litra). Edullisin bensalaatu 1,34 eur/litra.

Kun teen Google Mapsista nopeaa silmäilyä edullisimman bensalaadun hinnasta läpi Piilaakson, löydän kalleimman hinnan huoltoasemalta arvokkaan asuinalueen kupeessa. Gallonahinta 7,40 usd eli 1,86 eur/litra. Siis lähes kaksinkertainen koko USA:n keskihintaan verrattuna. Eroja hinnoissa todellakin löytyy.

Bensan hinnoista puhuttaessa ukkokultani mainitsee aina yhden paikallisen erikoisuuden. Yhdellä huoltoasemalla Piilaaksossa myydään 100-oktaanista bensaa erikoismoottoreihin, sellaisella bensiinillä kun sattuu täällä olemaan kysyntää. Kaikki nämä 9,5 vuotta, jotka olemme täällä asuneet, on tuon sataoktaanisen hinta pysynyt samana: 9,999 usd/gallona eli 2,48 eur/litra.

Jos autot käyvät bensalla, ja nykyisin myös ekologisemmilla aineilla, niin minä käyn kahvilla. Mitä se meillä maksaa?

Kahvipaketti


Viime vuodet olen ostanut kotona juotavan suodatinkahvin tukkukauppa Costcosta. Siellä kahden paunan pussi paikallisen paahtimon tummapaahtoista kahvia maksaa 16,99 usd. Tämä tekisi puolen kilon kahvipaketin hinnaksi 9,37 usd eli 8,85 eur. Tämä oli itsellenikin havahduttava tieto, sillä olin pitänyt mielessäni tukkuliikkeen hintaa edes jokseenkin lähellä Suomessa myytävien kahvipakettien hintoja. Mutta todettava on, että kallimpaa on, jälleen kerran. Niin, vai mitäs se muuten kahvipaketti nykyään Suomessa maksaakaan?
San Franciscon alueen erikoispaahtimon kahvia Costcosta, iso pussi 907 grammaa. Tällä merkillä luomu-, ei-luomu- ja kofeiiniton kahvi ovat yleensä keskenään samanhintaisia.


Tavallisissa ruokakaupoissa tyypillisin kahvipaketin koko on meillä 300 - 340 grammaa. Suomalaiseen Citymarkettiin verrattavan Target-tavaratalon oma merkki oli kaupan kahvivalikoimissa edullisin: se maksoi 11,16 usd/ 500 grammaa eli 10,66 eur. Ja tuo sama merkki, jota ostan isommassa pussissa Costcosta maksoi peräti 18,33 usd/ 500 grammaa eli 17,51 eur. Ilokseni huomaan siis saavani kahvini Costcosta jotakuinkin puoleen hintaan. Myös Safewayn ruokakaupan oma merkki oli kaupan edullisimpia: puoli kiloa suodatinjauhatusta maksoi 11,75 usd (11,22 eur).
Targetin edullisin kahvi.

Safewayssa Starbucks-kahvipaketit tarjouksessa, 500 gramman pakettikokoon muutettuna hinta 13,22 usd (12,63 eur). Normaalihinta 21,30 usd (20,35 eur).

500 gramman paketti maailman vahvinta kahvia Death Wish maksaisi 26,40 usd (25,24 eur). 


Seuraavaksi siirrytään kotona keitetystä kahvista kahvilan kahveihin:

Starbucks-cappuccino


Toinen kansainvälisesti laajalle levinnyt ketju on Starbucks. Niinpä päätin ottaa postaukseeni mukaan heidän kahviloidensa hintoja meidän alueella.

Iso cappuccino kotikaupunkini Starbuckissa maksoi 4,85 usd eli 4,58 eur. Iso koko tarkoittaa 16 nesteunssia eli noin 4,7 desilitraa. Tässä kuvassa muita hintoja:
Latte-kahvi, iso koko, 4,85 usd (4,58 eur) ja tavallinen suodatinkahvi 3,35 usd (3,16 eur).


Lisää hintoja. Syksyn kausituote Pumpkin Spice Latte 6,05 usd (5,71 eur).


Käyn itse kahviloissa todella harvoin. Ja kun niitä käytän, yritän suosia pienyrittäjiä tai meidän paikallista Peet's Coffee -ketjua.
Hyvä todiste, etten juuri tule Starbucksia käyttäneeksi on fakta, että lompakostani löytyy edelleen Starbucksin lahjakortti, jonka sain edellisessä työpaikassani asiakkaalta joululahjaksi vuonna 2019! Hahahah! Pääsin siis "taas" käyttämään korttiani, kun kävin ostamassa cappuccinon postaustani varten. Ja vielä jäi kortille reilut viisi dollaria saldoa jäljellekin. Alun perin sitä oli 30 dollaria. Minun Starbucks-käyntitiheydelläni siis suorastaan kestokortti!


Postaukseni päätteeksi haluan ottaa vielä yhden esimerkin hyvinvointipalvelusta, jossa maksetaan enimmäkseen henkilöstökuluista, ei niinkään ostettavasta konkreettisesta tuotteesta ja materiasta.

Tunti hierontaa


Täällä monet hierontapaikat ovat ensinnäkin osavaltion- tai jopa maanlaajuisia isoja ketjuja. Heidän toimintaperiaatteena on myydä hierontapaikan jäsenyys samaan tapaan kuin myydään kuntosalijäsenyyksiäkin. Jäsenmaksu veloitetaan kerran kuussa, ja sillä saa esimerkiksi tunnin, puolentoista tai kahden tunnin hieronnan. Tämä toki kannustaa asiakasta käymään hieronnassa säännöllisesti. Tässä alla kuva yhden Piilaaksossa toimivan hierontapaikan hinnoittelusta:
Tunnin hieronta jäsenille 89 usd (84 eur) ja ei-jäsenille 119 usd (112 eur).


Toisen valtakunnallisen hierontaketjun hinnat Piilaaksossa ovat vielä tätäkin kovemmat. Heillä 60 minuutin hieronta ei-jäsenille maksaa 145 usd (137 eur). Näissä paikoissa hierojilla on kuitenkin yleensä jonkinlainen hierojan koulutus, joskin eri hierontatyylit (esim. deep tissue tai meille suomalaisille tuttu hierontatapa, jota täällä kutsutaan Swedish-tyyliksi) saattavat maksaa vielä hiukan lisää. Sitten on tietenkin valtavasti aasialaisten pitämiä yksittäisiä paikkoja, joissa rentoutustyyleinä voi olla niin akupunktio, refleksologia kuin kuivakuppauskin. Yhdessä tällaisessa paikassa mainostettiin juuri kuukauden erikoistarjousta 70 usd 1,5 tunnin combo hierontaa ja jalkakylpyä tai refleksolofiaa. Kaikissa edellä mainituissa hierontahinnoissa pitää vielä muistaa, että koska kyseessä on palvelu, niistä on kohteliasta maksaa lisäksi tippi.

Ennen pandemiaa olin jäsenenä eräässä hierontaketjussa. Tuolloin tunnin hierontani maksoi 75 dollaria + tippi. Hinnat ovat siis todellakin pompsahtaneet ylöspäin viime vuosina. Hierojani oli taitava kiinalaisnainen, joka harmillisesti muutti pandemian aikana takaisin Kiinaan. Kokeilin paikassa paria muuta hierojaa, mutta he eivät olleet yhtä hyviä. Ja nyt olen edelleen ilman hyvää vakiohierojaa. Etsinnät jatkuvat.

Mutta hei, millaisilta Piilaakson hinnat sinusta tuntuvat? Ja paljonko nämä tuotteet tai jokin näistä tuotteista maksaa sinun kotipaikkakunnallasi? Vaihtelevatko kansainvälisten brändien hinnat kovasti alueittain ja eri maittain teidän lukijoideni keskuudessa, en tiedä. Olisi todella mielenkiintoista kuulla, joten jää odottelemaan kommenttejanne.

Nyt sanon teille taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

PS. Jos joku uusi blogilukijani on kiinnostunut Piilaakson elintarvikkeiden hinnoista enemmänkin, niin kirjoitin aiheesta postauksen maaliskuussa 2022. Toki hinnat ovat noista ajoista edelleen nousseet, mutta joitakin tuotehintoja olen postauksessani verrannut silloisiin suomalaisiin hintoihin. Joka tapauksessa teksti antaa hyvää näkökulmaa Piilaakson hintatasosta.

PPS. Kirjoittajana oletin, että Piilaakso nimenä kertoo, että myös paikallinen palkkataso on eri kuin vaikkapa Suomessa. Mutta otetaanpa vielä muistinvirkistykseksi tuore luku: kotikaupungissamme yhden henkilön mediaanivuositulo on tällä hetkellä noin 79 500 dollaria. Tässä on kuitenkin hyvä muistaa, että Kalifornian osavaltio kuuluu rankimpien tuloverottajien joukkoon Yhdysvalloissa.

3 kommenttia:

  1. Ihan kiinnostava aihe. Oltiin 6,5 viikkoa kesällä Yhdysvalloissa, ja kaiken kaikkiaan kävimme 10 osavaltiossa. Osa, kuten Idaho, tosin ohitettiin hyvinkin nopeasi. Välillä oli pitkiä ajopäivä, jolloin tuli pysähdytyä jossain pikaruokapaikoissa, harvemmin tosin Mäkkärissä. Tuolla otannalla ei tullut suuria eroja huomattua. Joissain muissa hyödykkeissä sen sijaan eron huomasi, ja bensassa ero oli paikoitellen todella suuri, vaikka pääasiassa punaisen alueen sisällä liikuttiinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Mikko, ja pahoittelut oman vastaukseni viivästymisestä Olin reissussa, ja siitä varmastikin ensi postauksessani sitten lisää.

      Asia on juurikin noin: Pikaruokapaikoissa hintaerot eivät ole valtavat ja niissä ostoksetkin ovat kustannuksiltaan yleensä pieniä. Mutta sitten taas bensa, jota joutuu road tripillä ostamaan säännöllisesti, voi tuoda isojakin eroja lopulliseen budjettiin riippuen, pystyykö tankkaamaan edullisemmassa osavaltiossa tai alueella. Jo yksistään Piilaakson sisällä hintaeroja on reilusti, saati sitten jos pääsee ajelemaan edullisempaan osavaltioon. Tässä mielessä pieni googlaus bensojen hinnoista etukäteen voi tuoda ihan mukavia säästöjä.

      Teillä on varmasti ollut hieno reissu! Ja mahtavaa, kun olette voineet käyttää hulppeat 6,5 viikkoa siihen.

      Poista
  2. Suomi medianitulo is about 33000 ...kahavi might be the only cheep stuff here 🥴

    VastaaPoista