torstai 7. toukokuuta 2020

Sananen San Franciscon kodittomista koronakeväänä 2020

Monelle San Franciscossa vierailevalle turistille tulee todellisena yllätyksenä, kuinka paljon kodittomia tuon kuuluisan ja monen unelmoiman kaupungin kaduilla makoilee. Yhden virallisen lähteen mukaan kaupungissa oli vuonna 2019 arviolta yli 8 000 koditonta (vuonna 2017 alle 6 900). Joidenkin arvioiden mukaan todellinen määrä voisi kuitenkin olla jopa yli kaksinkertainen. Näiden lukujen yhteydessä on hyvä muistaa, ettei San Francisco ole massiivinen miljoonakaupunki. Kaupunkialueella on vain alle 900 000 asukasta.

Yhdellä sanalla kuvattuna San Franciscon kodittomuustilanne on paha. Erityisesti Tenderloinin kaupunginosassa on aika villiä menoa ihan päiväsaikaankin ja moni matkalainen osuu tuolle alueelle heti ensimmäiseksi lähdettyään kävelemään juna-asemalta kohti keskustan kohteita. Näin on käynyt meidän Suomi-vieraillekin, kovan säikähdyksen tai jopa järkytyksen kera. Varsinkin, jos emme ole muistaneet asiasta etukäteen varoittaa. Sen pyrimme kyllä muistamaan, että suosittelemme tuttujamme ottamaan majoituksen aina jostakin muusta kaupunginosasta kuin Tenderloin. Myöskin San Franciscon kaupungintalon edustalta löytyy pahat kodittomien keskittymät. Osa on pystyttänyt teltan, osa kuljettaa likaisia kamojaan ostoskärryissä, osa matkalaukussa, osalla ei ole mitään. Näiden Piilaaksossa asumiemme vuosien aikana San Franciscon kodittomien määrä on kasvanut hurjasti. Sen olemme havainneet omin silmin. 
Kron 4 News -uutistoimiston kuva San Franciscon kodittomien teltoista jalkakäytävällä.
Kron 4 News -uutistoimiston kuva San Franciscon kodittomien teltoista jalkakäytävällä.

Kodittomuuden syitä ja tilanteen korjauskampanjoita


Käsittelemättä tässä postauksessa sen kattavammin kodittomuuteen johtaneita syitä, osa on tietenkin ajautunut kadulle monien eri yhteensattumien summana. Yhteisenä tekijänä yleensä ovat taloudelliset vaikeudet. San Franciscossa Haight-Ashburyn alueella, ts. hippikulttuurin kehdossa, löytyy kuitenkin myös ns. wannabe-kodittomia. He ovat rikkaiden perheiden jälkeläisiä, nuoria tai nuoria aikuisia, jotka vaikkapa vain vanhemmilleen kapinoidakseen valitsevat elämän kadulla omaehtoisesti.

Kalifornia ja eritoten San Francisco houkuttelevat kodittomia kulkijoita myös muualta Yhdysvalloista. Kalifornian ilmasto on melko suopea läpi vuoden, kun ajatellaan elämää vietettävän ulkona 24/7. New York Timesin artikkelin mukaan USA:n länsirannikon kaupungeilla kuten Seattle, Portland ja San Francisco on ollut kodittomien määrän kasvaessa myös kampanjoita lähettää kodittomia kaupungista pois. Kodittomille on ostettu yksisuuntainen bussilippu toiselle, pienemmälle paikkakunnalle, jossa heidän on toivottu löytävän pysyvämpi asuinsija itselleen. Tilastoinnin mukaan yksisuuntaiset bussiliput eivät kuitenkaan ole ratkaisseet kasvavaa ongelmaa. Moni bussilipun saanut palaa kaduille ja esimerkiksi San Franciscon kohdalla yksi kahdeksasta matkaan lähetetystä kodittomasta on vuoden sisään todettu palaavan kaupunkiin takaisin.


Tilanne koronakeväänä 2020


Nyt pandemian aikaan San Franciscon kodittomien tilanne on vaatinut kaupungilta uusia toimenpiteitä ja kodittomista on uutisoitu ensimmäisten karanteeniviikkojen jälkeen vähän avoimemmin. Estääkseen viruksen leviämisen kodittomien keskuudessa, ja toki muidenkin kaupunkilaisten keskuudessa, on kaupunki järjestänyt virukseen sairastuneille ja sille altistuneille kodittomille henkilöille hotelli- ja motellimajoituksia. Hotellithan huutavat nyt tyhjyyttään nekin, joten vapaita hotellihuoneita on mistä ottaa. Osa kodittomien karanteenimajoituksista on San Franciscon keskustassa, osa ympäri Kalifornian osavaltiota. Tarkemmin hotelleja, jotka ovat tässä kodittomien karanteenimajoittamisprojektissa mukana, ei ole, eikä tulla paljastamaan julkisesti. Tiedossa kuitenkin on, että esimerkiksi edullisista motellihuoneista tunnettu ketju Motel 6 on jo yksistään tehnyt sopimuksen 5 000 motellihuoneensa käytöstä tässä projektissa. Sairastuneet ja altistuneet saavat majoituspaikoissa terveydenhuoltohenkilökunnan jatkuvan seurannan lisäksi tietenkin ateriapalvelut. Tämä lysti maksaa valtavan määrän dollareita, joskaan summaa ei ole uutisoinneissa julkistettu. Majoituksien tarjoamisella sekä sairastuneiden ja altistuneiden eristämisellä on tietenkin pyritty estämään viruksen massoittainen leviäminen San Franciscon kaduilla ja kaduilta. Niinpä tämä rahankäyttö on mielestäni ollut vielä täysin perusteltua.

Mutta eipä tässä vielä kaikki


Eilen keskiviikkona uutisoitiin kuitenkin lisää San Franciscon kodittomien saamasta "palvelusta" ja nyt en suoraan sanoen enää oikein tiedä, kuinka tähän pitäisi suhtautua. Paikallinen uutistoimisto Kron 4 News nimittäin uutisoi kodittomille San Franciscon hotellihuoneisiin järjestetyistä erilaisista kotiinkuljetuspalveluista. Karanteenimajoituksen saaneille, alkoholiongelmaisille kodittomille toimitetaan hotelli- ja motellihuoneisiin ensinnäkin alkoholia. Jos vieroitusoireista kärsivä koditon alkaa saamaan tärinäkohtauksia, niin aterioiden yhteydessä jaetaan tarvittava määrä alkoholia vieroitusoireiden pitämiseksi aisoissa. Lisäksi kodittomille toimitetaan pyynnöstä lääkinnällisiin tarkoituksiin kannabista. Kannabishan on tätä nykyä laillista myös viihdekäytössä Kalifornian osavaltiossa, eikä lääkinnälliseen tarkoitukseenkaan lääkärin reseptiä enää tarvita. En siis tiedä, kuinka tämä lääkinnällinen käyttö-, ei viihdetarkoitus näissä tapauksissa todistetaan. Lisäksi kodittomat saavat tilattua huoneisiinsa opioidien korvauslääkkeitä. Jopa yksi koditon, addikti ja alkoholismista toipuva itsekin oli uutisen mukaan hiukan huolissaan uudesta käytännöstä. Sanoi, että jos häneltä kysyttäisiin, mitä addiktoivia tuotteita hän kaipaa ja toivoisi saavansa, hän vastaisi, että ihan kaikkea, heroiinista lähtien.

Miksi?


Tällä kaikella pyritään estämään, etteivät koronaan jo sairastuneet ja virukselle altistuneet lähde karanteenihuoneistaan kaduille hortoilemaan ja etsimään näitä riippuvuuksiensa aiheuttaja-aineita. Samaisen uutistoimiston TV-uutisissa kerrottiin, että jotkut addiktoituneet kodittomat ovat valinneet itselleen vieroitushoidon, sillä sopivien aineiden saanti huoneeseen on ollut hankalaa. Vieroitusapuakin on siis ollut tarjolla. Tämä olisi tietenkin se kaikkein toivottavin päämäärä, mutta tällaisten erilaisten päihteiden kotiinkuljetus hotellihuoneen ovelle on päämäärän kanssa kyllä mielestäni pahasti ristiriidassa. 

Sitä ei uutisissa kerrottu, että paljonko tämä kaikki maksaa. Osa tupakka- ja alkoholihankinnoista on rahoitettu yksityisten lahjoittajien rahoilla. Muut aineet maksetaan nähtävästi DPH:n (The Department of Public Health) pussista.

Kuten jo kirjoitin, tämä uutinen näin tuoreeltaan vaatii ainakin minulta vielä sulattelua. Kuinka suhtautua? Ovatko nämä kodittomille ilmaiset alkoholin, huumeiden, niihin rinnastettavien lääkkeiden ja tupakan kotiinkuljetukset hotellihuoneisiin siihen käytetyn rahamäärän arvoiset? Siihen minulla ei vielä ole omaa kantaa. Asiasta ovat uutisoineet useat muutkin mediakanavat ja addiktoivien aineiden ilmaisjakelu on kuumentanut kovasti ihmisten tunteita. San Franciscon DPH:n vastaus Twitterissä voimassaolevaan käytäntöön oli seuraava:

"These harm reduction based practices, which are not unique to San Francisco, and are not paid for with taxpayer money, help guests successfully complete isolation and quarantine and have significant individual and public health benefits in the COVID-19 pandemic."

- San Francisco Department of Public Health

Että tällainen aikamme ilmiö, omanlaistaan arkirealismia Pohjois-Kaliforniasta tällä kertaa. Nyt sanon teille taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti