torstai 21. toukokuuta 2020

Joukkopako Piilaaksosta?

Jokainen varmasti arvaa, ettei elämä koronapandemian jälkeen tule välittömästi olemaan täysin samanlainen kuin aikaisemmin. Puhutaan uudesta normaalista. Monet turismista elantonsa saavat kaupungit, alueet ja valtiot ovat luonnollisestikin huolissaan tulevasta. Turismista elävistä yrittäjistä puhumattakaan. Millaista on koulunkäynti, entäpä työelämä? Asuminen? Tällä hetkellä ilmassa ja mediassa (mm. täällä ja täällä) väreilee sellaisia merkkejä, että vallitseva pandemia voi tuoda isoja muutostuulia myös Piilaaksoon.

IT-jätit uuden edessä tilojen kanssa


San Franciscossa ja Piilaaksossa sijaitsee useita isojen ja kuuluisien IT-alan yritysten pääkonttoreita ja kampuksia. San Franciscossa päämajaansa pitävät esimerkiksi Twitter ja Dropbox, Piilaaksossa mm. Facebook, Google, Apple ja LinkedIn. Kaikki nämä yritykset ovat satsanneet kovasti yrityksiensä toimistoihin ja osa firmoista on ollut toimistotilojensa suhteen jatkuvan laajentamispaineen alla. Esimerkiksi Google on ostanut Piilaaksosta kokonaisia kortteleita tuodakseen niihin lisää omia toimistotiloja ja tällä hetkellä yritys rakentaa uutta hienoa päärakennusta. Päärakennus ei ole maallikon silmin katsottuna valtavan iso, mutta suunnitelmien mukaan rakennuksen valmistuttua upouusien kattojen alle oli tarkoitus mahduttaa noin 8 000 työntekijää. 
Googlen rakenteilla oleva uusi päärakennus.

Tällä hetkellä kaikki kynnelle kykenevät IT-alan työntekijät tekevät töitä etänä. Toimistotiloilla ei siis ole käyttöä. Mutta jotta näiden yritysten toimistotilat voisivat olla lähitulevaisuudessa edes osan työntekijöidensä käytettävissä, vaatii se uudenlaisia tilaratkaisuja. Avokonttorit voidaan joutua pilkkomaan pienemmiksi kokonaisuuksiksi, eikä yhteisiin tiloihin voida sijoittaa enää työpisteitä vieri viereen. Samoin on esitetty, että toimistotilojen väliset käytävät olisivat jatkossa kenties vain yksisuuntaisia, jotta kontakteilta vastaantulevien kanssa vältyttäisiin. Tämä tietäisi lisää uusien kulkureittien suunnittelua, ehkä uusia hissejä tai porraskäytäviä. Tällaiset väljemmät tilaratkaisut vaatisivat samalle työntekijämäärälle aina vain isompia neliömääriä.

Mutta uuden edessä myös työntekijöidensä kanssa


Toisaalta, monet isot yritykset ovat ilmoittaneet, että valtaosa työntekijöistä voi tehdä etätöitä jopa vuoden loppuun saakka. Näin ilmoittivat toukokuun ensimmäisella viikolla mm. massiiviset työllistäjät Google ja Facebook. Firmoista pisimmälle etätyöajatuksiaan vei ensimmäisenä Twitter, joka ilmoitti työntekijöilleen, että he voivat jatkaa etätöitä vaikka maailman tappiin asti. Kohta perässä saman julisti sanfranciscolainen, mobiilimaksamiseen keskittynyt yritys Square. Ja sopivasti juuri tänään, tätä postausta viimeistellessäni julkaistiin uutinen, jossa Facebook kaavailee, että seuraavan 5 - 10 vuoden kuluttua jopa puolet sen kymmenistä tuhansista työntekijöistä työskentelee etänä. Kuinka siis lopulta käy toimistotilojen? Ehkäpä niitä ei tarvitakaan samassa laajuudessa kuin nykyisin. 

Totta varmasti on, etteivät kaikki, eivät ihmiset eivätkä yrityksetkään, pysty tai edes halua jatkaa työntekoa pelkästään etätyönä. Jo ainoastaan työn luonteen vuoksi ja sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseksi. Lisäksi monet yritykset tarjoavat työntekijöilleen monenlaisia työsuhde-etuja juurikin toimistoilla. Näitä voivat olla ilmaiset lounaat ja välipalat, viihdykkeelliset taukotilat, virikkeelliset kokoustilat, kuntosalit ja ohjatut liikuntatunnit. Nämä monipuoliset työsuhde-edut ovat olleet monelle yritykselle vetovoimatekijä ylipäätään saada työntekijöitä. Jatkossa siis varmaan yrityksissä haetaan sitä balanssia, mikä osa työntekijöistä käy työpaikalla fyysisesti. 

Vaikutukset työntekijöihin


Millaiset vaikutukset voimassaolevilla etätyömääräyksillä ja -suosituksilla sitten on ollut IT-alan työntekijöihin? Moni on nauttinut, koska on voinut säästää omaa aikaa ja hermoja, jotka tyypillisesti menisivät ruuhkaisiin työmatkoihin. Yksi ystävistämme säästää tällä hetkellä jokainen arkipäivä kolme tuntia, jonka hän tyypillisesti käyttäisi työmatkoihinsa. Viikossa se tekee 15 tuntia lisää vapaa-aikaa, kuukaudessa 60. Vapaa-ajan lisääntyminen voi siis olla todella merkittävä. 

Toisaalta moni tuskailee etätyön tekemisestä kotona, koska sille ei löydy kotioloista oikeanlaista ja rauhallista tilaa. Piilaakson järkyttävän korkeiden asumiskustannusten vuoksi monet pyrkivät asumaan niin pienissä neliömäärissä kuin mahdollista. Ja moni asuu vuokralla. Niinpä esimerkiksi monissa lapsiperheissä ei löydy yhtä ylimääräistä huonetta, jonka voisi nyt rauhoittaa jomman kumman vanhemman työtilaksi. Nyt, kun paikalliset koulut ovat nekin olleet suljettuina ja pysyvät sitä vielä tämän lukuvuoden loppuun, on monessa lapsiperheessä varmastikin etsitty kaikki mahdolliset keinot, että niin lasten etäkoulut kuin vanhempien etätyötkin ovat sujuneet edes joten kuten. 

Työnantajien suostumus etätyöskentelyyn vielä useiden kuukausien ajan on saanut ihmisiä Piilaaksossa nyt vahvasti poismuuttokannalle. Seuraan aktiivisesti erästä paikallista, IT-alan yrityksen perheiden sosiaalisen median ryhmää ja siellä alkoi välittömästi aktiivinen keskustelu Piilaaksosta poismuutosta, kun yritykset julkistivat etätyömahdollisuuden ainakin vuoden loppuun saakka. Useissa perheissä muuttamisesta oli tehty suunnitelmia jo aiemmin ja nyt tarjolla oleva etätyömahdollisuus oli kuin bensaa liekkeihin. Monilla oli jo laskelmatkin tehty valmiiksi. Niissä oli otettu huomioon muualla asumisen edullisempi hinta, mutta myös mahdollisesti pienenevä palkka. Monet yritykset nimittäin maksavat korkeampaa palkkaa juurikin vain Piilaakson ja San Franciscon alueiden työntekijöille. 

Miksi joukkopako?


Mikä siis saa ihmiset muuttamaan pois tai ainakin hanakasti haaveilemaan poismuutosta? Yksinkertaisesti huippukorkeat elinkustannukset. Piilaakson asumiskustannuksista mainitsen esimerkkinä vaikkapa Palo Alton kaupungin, joka on yksi kalleimmista alueista Piilaaksossa. Siellä omakotitalojen kuukausivuokrat liikkuvat tyypillisesti 5 000 - 6 000 dollarin luokassa. Tuohon rahaan ei saa vielä uima-allasta eli mistään luksuskodeista ei ole kysymys. Tällä hetkellä alle 4 000 dollarilla kuussa saisi alle 80 m2 kokoisen "puutarhamökin". Omakotitalojen ostohinnat laaksossa alkavat tyypillisesti 1,5 miljoonasta dollarista ylöspäin ja tuolla rahalla ei ole takeita, että saisit vielä välttämättä edes hyväkuntoista taloa. Myös koko Kalifornia osavaltiona on yksi Yhdysvaltojen kalleimmista. 

Niinpä IT-työntekijöiden perheet näkevät tällä hetkellä sauman muuttaa joko edullisempaan osavaltioon tai pysytellen Kaliforniassa, mutta siirtyä Piilaaksoa huomattavasti edullisemmalle alueelle. Osa on puhunut muutosta jopa ulkomaille, pois Yhdysvalloista. Nyt monet lapsiperheet ovat maksaneet kovaa asumisen hintaa sekä hyvästä sijainnista työpaikkaan nähden että asuinalueensa hyvämaineisista kouluista. Tällä hetkellä kumpikaan noista asumisen hintaa ylöspäin hilaavista kriteereistä ei ole ollut ajankohtainen pian kolmeen kuukauteen. Tämän havainnon totesi eräs perheenäiti sosiaalisen median ryhmässä ja moni havahtui samaan ajatukseen. 

Innokkuus muuttaa pois Piilaaksosta tai koko Kaliforniasta ei tietenkään kosketa vain IT-alan työntekijöitä. Monet ovat menettäneet työpaikkansa karanteenisulkujen aikana esimerkiksi matalapalkka-aloilla ja jos säästöjä ei ole, ei ole varaa maksaa enää vuokraakaan. Heilläkin on välitön halu muuttaa edullisempaan paikkaan. 
Talo myynnissä. Tuntuu, että taloja on tullut myyntiin nyt meidänkin lähialueella yhä enemmän, mutta hinnat niissä eivät ainakaan vielä ole tippuneet.

Puhkeaako asumiskustannusten hintakupla?


Viimeiset vuodet asuntojen ja talojen osto- ja vuokrahinnat ovat Piilaaksossa vain kasvaneet kasvamistaan koko ajan. Jos tällainen suuri joukkopako nyt alueelta tapahtuu, puhkeaako asumiskustannusten hintakupla viimeinkin? Vieläkö kiinalaiset ostavat miljoonien omakotitaloja käteiskaupalla jättäen nämä talot kuitenkin edelleen tyhjilleen? Vai alenevatko hinnat niin, että kiinalaisten sijoitusmielessä tehdyt talo-ostokset vain kiihtyvät? Jääkö myös toimistotiloja pian vapaaksi valtavia neliömääriä?

Mikään ennustajaeukkohan minä en ole eli ei minulla tietenkään ole varmaa tietoa kuinka asiat lopulta kääntyvät. Postauksessani esille tuomani seikat ovat käynnissä olevia spekulaatioita Piilaaksoa koskien. Mielenkiintoista on kyllä seurata, millainen se uusi normaali Piilaakossa onkaan. Elämme mielenkiintoisia aikoja. 

Tällaisia mietteitä tällä kertaa. Nyt sanon teille hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus. Itse täytyy sanoa, että olen nauttinut siitä, että osan ajasta voi viettää myös toimistolla. Meillä myös pandemian jäljiltä vaihtui toimistotilat, joka on kotoisa ja tukee työntekoa. On meillä myös säännöllinen toimistosiivous. Kaiken kaikkiaan, minusta on hienoa, että on mahdollisuus ainakin taas toistaiseksi valita, mistä tahtoo tehdä töitä.

    VastaaPoista