keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Tuttu juttu onkin Piilaaksossa vähän eri juttu

Tähän postaukseeni olen koonnut muutamia sellaisia asioita, jotka meille suomalaisille ovat täysin tuttuja, mutta niiden merkitys tai vaikutus täällä Piilaaksossa voi olla kuitenkin jotakin ihan muuta. 


Lähi-sanan merkitys


Olen huomannut, että jos täällä puhuu tai kirjoittaa asioista lähi-etuliitteelllä, voi sanan lopullinen merkitys kuitenkin olla täysin eri kuin mihin Suomessa olemme tottuneet. Muutaman kerran olen väärinkäsityksiä siis saanut oikoa kun olen paikallista menoa koto-Suomeen kuvaillut. Kerronpa tästä pari esimerkkiä:

Esimerkki 1. Lähikauppa

Täällä lähikaupalla tarkoitetaan kotiasi lähinnä olevaa kauppaa, mutta se voi olla, ja monille onkin, useiden mailien päässä sijaitseva hehtaarihalli. Jotkuthan toki voivat asua sen hehtaarihallin vieressäkin. Mutta sellaista suomalaista lähikauppaa suomalaiselle tuttuna käsitteenä täällä Piilaaksossa ei ole. Siis sellaista kävelymatkan päässä olevaa pienen pientä kauppaa, josta kuitenkin kokoonsa nähden löytyy uskomattoman laaja valikoima, käytännössä kaikki, mitä perusruoan valmistamiseen ja kodin askareisiin tai puhtaanapitoon tarvitset. Täällä Piilaaksossa sellaisia "siwoja" ja yhden k:n marketteja ei vain ole. Pientä hätävaraa, lähinnä kuivamuonaa kuten riisiä tai keksejä akuuttiin tarpeeseen on mahdollista saada 7-Eleven-kioskeista, mutta mitään tuoretavaraa ei niissä ole ja valikoima on todella suppea. Suppeampi kuin tyypillisessä suomalaisessa elintarvikekioskissa. 

Jos minä siis täällä puhun lähikaupastamme, tarkoittaa se meitä lähinnä sijaitsevaa ruokakauppaa ja sitä kauppaa, jossa useimmiten käymme. Matkaa tuohon kauppaan meillä on kuitenkin liki kaksi mailia eli 3,2 km. Tässä yhteydessä etuliite 'lähi' ei siis välttämättä tarkoita mitenkään läheistä.


7-Eleven-kioski. Omien kokemusteni mukaan en jättäisi viikonlopun ruokaostoksia pelkästään tämän varaan. Tämä vuonna 1927 perustettu ja Texasin Dallasista lähtöisin oleva kioskiketju on nykyään japanilaisen Seven & I Holdings -yrityksen tytäryhtiö. 


Esimerkki 2. Lähikaupunki

Piilaaksossa lähikaupunki voi sijaita vain 5-10 minuutin ajomatkan päässä. Vähän niin kuin ajaisit vain toiseen kaupunginosaan tai jonkin näkymättömän rajan yli, sillä Piilaaksossa kaupungit ovat yhtä jatkumoa, eikä kaupunkien rajoja autoillessa yleensä edes huomaa. Täällä onkin ihan normaali käytäntö, että illallisella voidaan piipahtaa lähi- tai naapurikaupungissa. Sama käytäntö on yleinen vaikkapa elokuvissa käynnin suhteen. 

Jos siis täällä puhutaan lähikaupungista, niin etuliite 'lähi' tarkoittaa todellakin läheistä. Suomessa taas lähi- tai naapurikaupunkien välimatka voi olla pitkäkin, Pohjois-Suomessa talviolosuhteissa ajallisesti jopa useita tunteja, joten piipahdus naapurikaupungissa olisikin sitten koko päivän reissu. Piilaaksossa välimatkaa kaupunkien välillä tietenkin lyhentävät myös hyvät, monikaistaiset ajoväylät, mikäli ne eivät satu olemaan ruuhkistaan tukossa. Ei mitään suomalaisia kärrypolkuja routavaurioineen ja kelirikkoineen matkantekoa hidastamassa. :-) Täällä kaupunkien välillä on valittavana joko useampikaistainen moottoritie tai sitten paikallinen "kinttupolku" eli 2+2 -kaistainen ajotie. Niin ja jos ukkokullalta kysytään, niin välimatkojahan lyhentää tietenkin myös alla hyrräävä ärhäkkä muskeliauto. ;-)


Moottoritietä, nopeusrajoitus yleensä 65 mph.


Tässä yksi tyypillinen "kinttupolku", Central Expressway. Yleensä 2+2 kaistaa, mutta tässä risteyskohdalla poikkeuksellisesti 3+3 kaistaa + kääntyvien kaistat. Nopeusrajoitus yleensä 35 - 50 mph.


Sää ja sen vaikutukset


Myös sää täällä poikkeaa paljon suomalaiselle tutusta. Ensinnäkin sää voi vaihdella tosi nopeasti. Jos aamupäivällä on kova myrsky sateineen ja irtoavine puiden oksineen tai jopa kaatuvine puineen, voi puoliltapäivin paistaa jo aurinko pilvettömältä taivaalta. Toisekseen, täällä puhutaan usein säätiedotuksissakin mikroilmastosta. Tämä tarkoittaa, että tietty sää kaikkine olosuhteineen pätee vain hyvin pienellä rajatulla alueella. Niinpä jos täällä matkustat siihen viereiseen kaupunkiin vain muutaman mailin päähän, voi lämpötila nousta tai laskea jopa kymmenellä Celsius-asteella. Tämä voi aiheuttaa tenkkapoota oikeanlaisen pukeutumisen suhteen. 

Nämä säänvaihtelut kannattaa huomioida erityisesti San Franciscoon mennessä. Sää siellä on aivan omanlaisensa, sillä kaupunki sijaitsee maantieteellisesti niemen kärjessä. Toisella puolella kaupunkia aaltoilee Tyyni valtameri ja toisella puolella San Franciscon lahti. Jos ja kun tuuli sattuu puhaltamaan sopivasta suunnasta, se muodostaa kaupungin kaduille melkoisia tuulitunneleita. Jos siis kävelet aurinkoista kadun puolta vaikkapa etelään, voi olla lämmin, mutta kun seuraavasta risteyksestä käännytkin itään, voi tuulitunneli tehdä elon viileäksi. Olen tähän mennessä tainnut itse onnistua yhden kerran, etten ollut kyseisen San Franciscon visiitin aikana kertaakaan viluissani. Suosittelen siis muillekin San Franciscoon menijöille kerrospukeutumista. 


Mikroilmastoa. Vastarannalla San Franciscon yllä melko tummanpuhuvat pilvet, välillä näyttäytyi salamoitakin, kun taas tällä rannalla Sausalitossa, josta käsin kuva on napattu, oli pilvetöntä taivasta. Välimatkaa on alle kuusi mailia. Mikroilmastot ovat täällä normaali ilmiö myös sisämaassa.

Lopuksi vielä ravintolamaailmaan. Pöytävaraus on pöytävaraus täälläkin, mutta varauksen ennakointiaika voi poiketa Suomessa totutusta huomattavasti.


Ennakointi ravintolan pöytävarausta tehdessä


Oulussahan sitä oli tottunut siihen, että aika harvoin ruokaravintolaan tarvitsi tehdä pöytävarausta etukäteen. Lisäksi Suomessa olen pöytävaraukseni onnistunut aina saamaan, mutta Piilaaksossa voit jäädä nuolemaan näppejäsi. Täällä ruokaravintolat voivat olla tupaten täynnä myös arki-iltoina. Niinpä ennakointiajat pöytävarausta tehdessä Suomessa ja täällä voivat olla aivan eri luokkaa. Onneksi ravintolatarjontaa on täällä kuitenkin paljon, joten ei täällä sapuskatta jää, vaikkei johonkin tiettyyn ravintolaan mahtuisikaan. Ulkona ruokailu on täällä huomattavasti yleisempää kuin Suomessa ja siis todella suosittua. 

Sain itse aivan vastikään hyvän muistutuksen tästä riittävästä ennakoinnista. Ukkokullalla oli syntymäpäivä ja lupasin viedä hänet yhteen kehuja keränneeseen, lähikaupungin suosituimpaan ravintolaan. Yritin tehdä samalla viikolla heti alkuviikosta varausta kyseiseen ravintolaan lauantaiksi. Olin omasta mielestäni liikkeellä hyvissä ajoin, mutta eipä onnistunut. Ensimmäinen vapaa kahden hengen pöytä viikonloppuaikana löytyi yli kolmen viikon päästä! Eipä siinä auttanut itku markkinoilla. Otin ensimmäisen tarjotun ajan vastaan. 

Eikä tämä varmastikaan ole vielä ruuhkaisimmasta päästä eli pidempiäkin jonotusaikoja Piilaakson ja San Franciscon ravintoloihin voi olla. Olemme joskus aikoinaan tehneet ukkokullan kanssa pöytävarauksen yli 2 kk etukäteen erääseen new yorkilaiseen fine dining -ravintolaan, mutta ne ovat sitten niitä erikoistilanteita ja "once in a lifetime" -tilaisuuksia ne, ainakin itselleni.
Hyvää kannatti odottaa. Eli ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi.

Tällaisia makupaloja tällä kertaa. Nyt sanon taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!


PS. Kalifornian kellot siirrettiin viime viikonloppuna kesäaikaan. Seuraava oma Suomi-visiittini häämöttää jo näköpiirissä ja kappas! Kun olen Suomessa, niin sinä aikana sielläkin siirretään kelloja. Minulla on siis ilo ja kunnia menettää tuo kellojensiirtotunti tänä keväänä kahteen kertaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti