lauantai 9. maaliskuuta 2019

Pikakuulumiset Big Surista

Täällä me nyt sitten olemme, Big Surissa, Kalifornian rannikolla. Big Sur sijaitsee noin kahden tunnin ajomatkan päässä Piilaaksosta. Se, että olemme täällä viikonloppureissussa on seurausta eräästä viime syksyn illanvietosta. Piilaaksossa asuva ystävämme totesi tuolloin, ettei hän ole koskaan käynyt Big Surissa ja haluaisi siellä vierailla. No, ei muuta kuin tuumasta toimeen! Varasimme mökkimajoituksen meille kolmelle siltä istumalta. Syynäsimme kalenteria ja lukitimme viikonlopun, joka olisi hiukan ennen sesongin alkua. Kuumimman turistisesongin aikaan majoitukset nimittäin maksavat täällä aika paljon! Tuolloin useita kuukausia etukäteen varatessamme saimme mukavan mökkimajoituksen vielä ihan sopuhintaan. Samoin ajattelimme, että reissu ajoittuisi maaliskuulle, jolloin Kalifornian kevät olisi jo pitkällä, ilmat suotuisat ja aurinkoiset. Tämä oli meidän alkuperäinen suunnitelmamme, mutta kuinkas tämä kuvio lopulta toteutuikaan...
Eilen vielä paistoi aurinko.


Ei ole mennyt ihan niin kuin Strömsössä


Ensinnäkin, majoituksen varaushetkestä viikkoja myöhemmin ystävämme huomasi, että reissumme osuisi samalle viikolle, kun hänen Suomessa olevalla perheellään olisi hiihtolomaviikko. Lomaviikon vietto perheen kanssa ajoi luonnollisesti edelle ja niinpä ystävämme perui oman lähtönsä Big Suriin. Reissumme alkuperäinen syy ikäänkuin vesittyi. Majoituksesta ei saanut enää rahoja takaisin, joten päätimme lähteä reissuun ukkokullan kanssa kaksin. Mikäpä siinä, pieni irtiotto arjesta ja varsinkin, kun kaksi seuraavaa viikonloppua minulla menevät työn merkeissä.

Toisekseen, sää on ollut nyt muuta kuin aurinkoinen. Koko alkuvuosi on ollut Kaliforniassa poikkeuksellisen sateista ja sateet ovat jatkuneet maaliskuulle saakka. On ollut myös harvinaisen kylmää ollakseen kalifornialainen maaliskuu. Eilen perjantaina tänne ajellessamme aurinko vielä paistoi, mutta juuri tällä hetkellä sataa kaatamalla vettä ja pitelemme sadetta mökissämme. Onneksi lämmitys pelaa ja tuli otettua tietokonekin mukaan (juurikin sateen varalle). Tässä on hyvää aikaa naputella tätä postausta.
Mökkitunnelmaa.

Kolmanneksi, viikonlopun aktiviteetteihin piti kuulua myös haikkaamista Big Surin upeissa maisemissa. Lähdimme tänään aamusta pitkähkölle haikille, mutta puolipoudan muuttuessa sateeksi käännyimme takaisin. Reilut kuusi kilometriä tuli tepasteltua, mutta onneksi jätimme haikin kesken. Hetkeä myöhemmin sade nimittäin yltyi kaatosateeksi, eikä jyrkkä polku olisi välttämättä ollut enää turvallinen.
Haikkipolun alkupäässä varoiteltiin saapumisesta maastopaloalueelle. 
Haikkimaisemia ja lähestyviä sadepilviä. Kuvan oikeassa reunassa sateiden aiheuttama maanvyörymä.

Parkkipaikalla törmäsimme yksinäiseen kalkkunaan. Säikähdin toden teolla, kun se lähtikin yhtäkkiä juoksemaan minua kohti. Huusin sille pot-pot, jolloin se vastasi minulle ja teki juoksussaan onneksi äkkikäännöksen. 

Olin myös haaveillut tämän päivän lounaaksi yhtä tiettyä tonnikalavoileipää. Söin sitä joskus pari vuotta sitten täällä eräässä ravintolassa ja se oli mielestäni paras tonnikalavoileipä ikinä. Tarkistin oikein etukäteen netistä tämän ravintolan ruokalistan ja siellähän se sama leipä vielä listoilla keikkui. Noh, kun menimme kyseiseen ravintolaan lounaalle, olivat ruokalistat menneet uusiksi ja tonnikalaleipä poistettu valikoimasta. Jäin siis ilman haaveilemaani herkkuleipää. Ettei nyt sitten oikein tämäkään kuvio onnistunut, heh.

Lisäksi reissun tähänastisena saldona on myös yksi lohjennut hammas. Ukkokullalla on Piilaaksossa luvassa siis hammaslääkärireissu. Että mitäköhän tämän reissun aikana vielä ehtii tapahtua? Noh, nyt minä ryhdyn päiväunille. Säätiedon mukaan sateen pitäisi loppua parin tunnin päästä ja tarkoituksenamme olisi mennä kokeilemaan yhtä merenrannassa olevaa haikkipolkua. Auringonpilkahduksiakin pitäisi olla luvassa. Saapa nähdä alkaako päivä paistamaan risukasaan. Tällaisia tunnelmia tällä kertaa. Nyt sanon hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

PS. Muille matkaajille tiedoksi, että kuuluisa rantareitti Highway 1 oli jälleen poikki Big Surin eteläpuolelta. Se kuitenkin aukaistiin autoliikenteelle juuri eilen. 

2 kommenttia:

  1. Ei hikoiltu Kalifornian auringossa lokakuun alussakaan, mutta Yosemiten reissu oli kyllä napakymppi. Vaikka mutahaikki ei houkuta, niin tuo mökki kyllä. Big Sur menee toivelistalle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Big Sur on kyllä mukava paikka, upeat maisemat. Sesongin aikaan vain melkoisen kallis yöpyä, sillä majapaikkoja on alueella suhteellisen vähän. Telttapaikatkin pitää kuulemma varata jo kuukausia, kuukausia aiemmin. Toivelistalle iso peukku!

      Poista