perjantai 10. huhtikuuta 2020

Sössityt saunakokemukset, case USA

Mihin sinä aiot mennä ensimmäiseksi, kun tämä näkymätön, mutta vahva eristyskahle ympäriltämme jonakin päivänä puretaan? Minä aion mennä saunaan! Tällä hetkellä voin vain haaveilla saunomisesta, sillä meillä ei Kalifornian kodissamme ole omaa saunaa. Käyn täällä tyypillisesti saunomassa kuntosalilla, mutta nekin ovat tietenkin tällä hetkellä kiinni. Sauna on ollut minulle aina tärkeä, minä suorastaan rakastan saunomista. Niinpä kaipaan omaa saunaa ja saunomista täällä asuessamme kovasti. Ja hih, aivan kuin minun pieneksi kiusaksi, takapihan aitamme takana asuva suomalainen pystytti tänä talvena pihalleen tynnyrisaunan. Palaan tynnyrisaunoihin postauksen lopussa.

Näiden saunomishaaveiden keskellä kaivoin postausluonnosteni joukosta tämän sauna-aiheisen tekstini. Olen kerännyt siihen kokemuksiani näiden USA-vuosien aikana. Nyt kaihoisana on mukava muistella, ettei ne saunakokemukset tällä puolella rapakkoa aina ihan priimaa ole olleet. Toki on onnistuneitakin kokemuksia ollut!
Löylykiulu kuvattu FAHA:lla (Finnish American Home Assosciation), Pohjois-Kalifornian Sonomassa. Siellä on hyvät saunat! 

Sitä suomalaisena on suorastaan yllättynyt kuinka monella tavalla nautinnollinen saunakokemus voidaankaan ryssiä! Juuri, kun luulit jo nähneesi ja kokeneesi kaikki klassiset mokat, niin eiköhän tule eteen vielä amerikkalainen "sauna", jossa on jälleen kerran taituroitu jokin osuus päin honkia. Välillä olen nauranut, että onko tämä saunomisen ihanuuden pilaaminen jo suorastaan oma taiteenlajinsa, sillä niin "nerokkaita" keksintöjä on täkäläisissä saunoissa kyetty toteuttamaan. Tähän postaukseen olen yrittänyt koota ne erikoisuudet, joihin täällä Amerikan mantereella olen tähän mennessä suomalaisena himosaunojana törmännyt. Onhan näitä jo aikamoinen lista, mutta silti tuntuu, että kaikkea en vielä ole nähnyt.


Paikallisten saunojen ABC


Joitakin saunaan liittyviä kokemuksia olen sivunnut blogissani jo aiemmin, mutta kertaan tähän alkuun paikallisten saunojen perusasiat. Saunat ovat ensinnäkin useimmiten yhteissaunoja miesten ja naisten kesken. Jo tästäkin johtuen saunassa tulee aina olla vähintäänkin uimapuku päällä. Ja vaikka saunatiloissa olisi omat osastonsa miehille ja naisille, olen varma, että ainakin amerikkalainen pukeutuisi saunaan silloinkin, sillä alastomuus on täällä edelleen melkoinen tabu. Eli ei kuten suomalainen, joka voi mennä lauteille alasti tuikituntemattomienkin (samansukupuolisten) kanssa. 

Toisena perussääntönä on, ettei kiukaalle saa missään nimessä heittää vettä. Kyseessähän on katsokaas sähkölaite! (Puukiuasta en ole nähnyt vielä missään!) Lisäksi löylyhuoneen oven pielessä on usein varoituskyltti jos toinenkin. Saunomisesta on ensinnäkin syytä keskustella ensin oman lääkärin kanssa. Saunomista ei suositella alle 18-vuotiaille, eikä muidenkaan tule olla löylyissä liian pitkään. Maksimissaan 10 tai 15 minuuttia kerrallaan. Hah, minähän pääsen 15 minuutissa vasta parhaaseen tunnelmaan! Varsinkin, jos kiuas ei ole kovin kuumalla, niin vartissa ei ehdi kummoisia vielä tapahtumaan. Saunaan ei saa tuoda juomia, saippuoita tai hiustenhoitotuotteita, joten näin pitkähiuksisen epäonneksi hoitoaineen pitäminen löylyissä on kiellettyä. (Tässä kyllä tunnustan, että viimeisen puolen vuoden aikana olen alkanut ihan tietoisesti rikkomaan tätä sääntöä, iiks.) 

Käymilläni kuntosaliketjun saleilla saunojen välittömässä läheisyydestä löytyy kuitenkin suihkut, mutta näin ei todellakaan ole aina muualla. Seuraavaksi joitakin mielenkiintoisia saunaratkaisuja amerikkalaisten hotellien, motellien ja mökkimajoitusten saunoista:


Motelli- ja hotellisaunojen "aatelia"


Olemme sattuneet vuosien varrella löytämään muutamia motelleja, hotelleja tai vuokramökkejä, joissa on voinut saunoa. Näissä pienissä saunoissa on saanut heittää vettä kiukaalle. Jes, mahtavaa! Saunaratkaisua ei kuitenkaan ole mietitty aina ihan loppuun saakka, sillä useinkaan saunan yhteyteen ei ole tehty minkäänlaista vesipistettä, ei saunojien suihkutteluun eikä saunakiulun täyttämiseksi. Yhdessäkin Lake Tahoen vuokramökissä sauna sijaitsi kellarissa, mutta saunaveden jouduimme hakemaan kerrosta ylempää. Eräässä kalifornialaisessa motellissa sen sijaan lähin vesipiste oli piiitkän motellikäytävän toisessa päässä. Lopulta oma huoneemme oli lähempänä vaikka sekin sijaitsi eri kerroksessa ja sinnekin oli matkaa. Parissa tällaisessa majapaikassa olemme ratkoneet tilanteen sillä, että olemme täyttäneet tyhjiä vesipulloja mukaamme kassiin ja heittäneet löylyä sitten niistä pulloista.
Saunaan mukaan pakattuja hanavedellä täytettyjä pulloja.

Nimittäin, kun ei se saunakiulu tai löylykauhakaan ole täällä kaikille tuttu juttu. Yhdessä motellissa Arizonassa lähellä Grand Canyonia saunakiulun ja -kauhan yhteisvirkaa toimitti iso, vihreä kastelukannu. Siis sellainen, jota käytetään puutarhoissa kukkien kasteluun. Ja mitä löylykauhoihin tulee, niin ehkäpä kaikkein huvittavin löylykauhakokemus oli tämä:
Löylykauhana kokometallinen soppakauha! Just. Ei tullut mieleen, että metalli kuumuu saunassa aika tavalla! :-D

Suomalaisena on tottunut, että löylyhuoneen oven takana on välittömästi pesuhuone ja/tai pukuhuone. Näin ei ole täällä. Arizonalaisessa motellisaunassa löylyhuoneen ulkopuolella oli suoraan piha. Sää oli kylmä, lähellä 0 Celsius-astetta, joten lämpötilavaihtelut olivat aikamoisia. Pesutilat olivat siis ulkokautta, liki pakkasessa kiertäen omassa huoneessa. Pohjanoteeraus on kuitenkin ollut yksi motelli, jonka löylyhuoneen ulkopuolella oli motellin kuntosali, kokolattiamatolla! Kuntosalin laitteet nekin nyt olivat joltakin -70-luvulta, mutta tuo kokolattimatto heti saunahuoneen edessä oli tietenkin aivan homeessa. Saunassa sentään ei ollut kokolattiamattoa. Uskomatonta kyllä, mutta olemme valinneet tämän motellin majapaikaksemme viikonloppureissuillemme peräti jo kahteen kertaan, koska juuri kyseisen motellin saunassa sai todella hyvät löylyt! Se ei täkäläisissä saunoissa ole mitenkään itsestäänselvyys. 
Tuon oven takana se sauna on. Varoituskylttejä monta oven molemminpuolin. Käynti saunaan kuntosalin puolelta. Huomatkaa myös tuo etualan kuntopyörä. Siis miltä vuosikymmeneltä se oikein on!
 
Ja tässä sitten pientä kosteusvauriota kokolattiamatossa saunan edustalla. Jaiks! 


Jälkimmäisellä  majoittumiskerralla tuossa motellin saunassa sattuikin hauska tapaus. Saimme saunan lauteille amerikkalaisen pariskunnan seuraksemme ja mies kertoi meille olevansa varsin kokenut saunoja. Me kerroimme perinteiset "olemme Suomesta ja olemme saunoneet pienestä pitäen"-stoorit. Ukkokulta sitten vielä varmisti pariskunnalta, että onhan ok, että hän heittää hiukan löylyä. Amerikkalaisukko nyökytti, toki, toki. No, kun ukkokulta heitti löylyä, tai siis lorotti vesipullosta vettä kiukaalle, olikin pariskunnan ilmeet näkemisen arvoiset. Oikein ihmettelivät OMG-parahdusten kera, kuinka tulikin yhtäkkiä kuumaa vesihöyryä iholle! Nii-in. Sehän se tarkoitus ikäänkuin onkin. Eli ei ollut tämä "asiantuntijasaunoja" kuitenkaan löylynheittoa aiemmin kokenut. Aika pian tämän jälkeen pariskunta luikki lauteilta alas ja ulos kuntosalin puolelle, eikä heitä sen koommin näkynyt. Yhdet löylyt näemmä riittivät, hih!

Myös saunojen pohja- ja rakennusratkaisuissa ei aina ole onnistuttu. Vaikka joissakin saunoissa tilaa olisi ollut sijoittaa kiuas toisinkin, niin se on kuitenkin aina pitänyt lykätä heti löylyhuoneen oven viereen. Niinpä jokaisella ovenaukaisulla lämpöä karkaa harakoille ja taas saa odottaa, että lämpötila saunan puolella nousisi. Myös ovet tai niiden karmit ovat olleet melko lenkoja ja niinpä ovenpielien raoista vetää ulkopuolelta kylmää ilmaa. Siitä annettakoon kuitenkin plussapisteet, että joka paikassa sentään saunan lauteet on hoksattu tehdä puusta, eikä ole päässyt ahteri kärähtämään.
Tässäkin! Kiuas on ollut ihan pakko sijoittaa heti oven viereen!

Kaikkien aikojen pohjanoteeraus tulee kuitenkin tässä. Etsin n. 1,5 vuotta sitten itselleni uutta kuntosalia ja yhtenä kriteerinä kuntosalin valintaan minulla oli juurikin saunomismahdollisuus samalla kuntosalijäsenyydellä. Valinnassa loppukahinoihin oli päässyt kaksi kuntosaliketjua, mutta toisen salin sauna oli aika tyrmäävä. Joo, olihan siellä kiuas, muttei kiukaassa ainoatakaan kiveä! Että minä nauroin. Arvaatte varmaan, etten tullut tätä kuntosaliketjua sitten valinneeksi, hah hah. Mutta kuvan otin, kiuas ilman kiviä, kas tässä:
Eli kun edellistä kuvaa katsoo vähän tarkemmin, niin näkee kiukaan koko komeuden! :-D

Suomalaiselle tuttavapariskunnalle vuorostaan oli käynyt aikoinaan päinvastoin. Hekin olivat joskus valinneet reissunsa majapaikan sen vuoksi, että siellä oli käytettävissä sauna. No, siellä saunassa "löylyhuoneen" nurkassa oli ollut pelkkä kasa kylmiä kiviä, muttei kiuasta. Saivat unohtaa saunomisen sikseen.


Lauteilla nähtyä ja kuultua


Jos taas palataan käyttämieni kuntosalien isohkoihin saunoihin, on sielläkin lauteilla nähtävissä ja kuultavissa monen moista. Hyvin monet tulevat ensinnäkin saunaan kännykkänsä kanssa. Osa soittaa hiljaisella musiikkia, puhuipa kerran yksi intialaisukko bisnespuheluaankin. Aasialaisnaiset tykkäävät venytellä lauteilla, toisinaan asentonsa ovat vähän irvokkaitakin. Parilla iäkkäämmällä aasialaisukolla puolestaan olen nähnyt omat saunarutiininsa. He istuvat silmät suljettuina lootusasennossa ja tekevät eräänlaisia nytkyttäviä liikesarjoja niska- ja hartialihaksille. Vietnamilaisrouvat sen sijaan kulkevat porukoissa ja tykkäävät puhua pälpättää vähän liiankin kanssa. Jos osuu lauteille heidän kanssaan samaan aikaan, saa saunarauhan unohtaa. Se mikä lauteilla inhottaa kuitenkin eniten on se, kun jotkut ihmiset tulevat suoraan kuntosalilta salikamppeissaan lauteille hikoilemaan. Heillä voi olla päällään kokonainen verkkaripuku tai shortsit ja paita, mutta suihkun kautta he eivät saunaan ainakaan ole tulleet. Joidenkin kohdalla haju on sitten sen mukainen. Yh!


Oma sauna? 


Jotkuthan täällä ovat laittaneet takapihoilleen myös omia tynnyrisaunoja. Kuten se meidän Suomi-naapurimmekin on tehnyt. Voi konna! Hahah! Me emme ole saunan hankintaan ainakaan vielä ryhtyneet, koska asumme ensinnäkin vuokralla. Toisena aika painavana tekijänä on hinta. Tätä postausta kirjoittaessani tukkuliike Costco mainostaa neljän hengen tynnyrisaunaa tarjouksessa 3 000 dollaria. Tämä ei kuitenkaan ole vielä koko lystin hinta, sillä kuulemani mukaan kiukaan vaatimat sähkötyöt pihamaalle voivat maksaa jopa 5 000 dollaria päälle!
Neljän hengen tynnyrisaunapaketti sisältäen suomalaisen 6 kW:n kiukaan. Kivetkin tulevat mukaan. ;-) Isompi, kuuden hengen tynnyrisauna maksaisi 4 700 dollaria ja ne näyttivät tätä kirjoittaessani olevan Costcossa loppuunmyytyjä.

Tästäpä postauksesta tulikin mieleeni vielä kuntosalien pukuhuonetilat, joista minulla on myös jäänyt mieleeni pari tapausta. Niistä kerron teille ensi kerralla. Nyt toivotan teille ihanaa pääsiäistä ja nauttikaahan pääsiäissaunoistanne, jos sellainen suinkin on tarjolla! Nyt sanon hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

4 kommenttia:

  1. Kun tää karanteeni on ohi niin tervetuloa meille saunaan. Meidän taloyhtiössä on saunat suomalaisilla kiukailla. Saa heittää löylyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, tämä tarjous otetaan kyllä ilolla vastaan! <3

      Poista
  2. Kuuden kilowatin kiuas vaatii 10 gaugen paksuisen syöttöjohdon. Hyvällä tsäkällä talon sähkötaulussa on tilaa parille ylimääräiselle sulakkeelle, jolloin ei tarvita $5k sähkötauluremonttia. Tämän 10 gaugen johdon voi itse ostaa home depotista ja asentaa itse (kunhan muistaa lukea paikalliset sähköasennus säännöt) ja asentaja sitten kytkee tämän sähkötauluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos infosta. En tosiaan kysellyt tarkemmin mistä sähkötöiden hinta tuttavaperheellä koostui, kun he saunan pari vuotta sitten laittoivat. Itsestäni ei kyllä olisi sähköasennuksiin, että olisi varmasti parempi ottaa ihan ammatti-ihminen apuun.

      Poista