sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

AAPI-viha ja Oscarit

Pandemian loppupuolella Kaliforniassa alkoi nostaa päätään AAPI-viha. AAPI tulee sanoista Asian American Pacific Islanders ja tarkoittaa siis USA:ssa asuvia aasialais- ja Tyynenmeren saarivaltiotaustaisia henkilöitä. Jos tämä vihanpurkaus ei ole ylittänyt kansainvälistä uutiskynnystä jokaisessa niistä maailmankolkista, joista blogiani luetaan, niin viha syntyi juurikin pandemian alkuperästä. Tutkimukset kun lopulta osoittivat viruksen saaneen alkunsa Kiinasta. 

Täällä viha yltyi nopeasti aina viharikoksiksi asti ja erityisesti San Franciscosta uutisoitiin kanavillamme lukuisia aasialaisiin kohdistuneita rikoksia. Näitä olivat esimerkiksi väkivaltarikokset. Niitä kohdistettiin erityisesti heikoimpiin eli iäkkäisiin aasialaisiin. Heitä saatettiin kaduilla tai omilla pihoillaan töniä kumoon takaapäin tai iskeä nyrkillä päin kasvoja jalkakäytävällä keskellä kirkasta päivää. Vanhus tietenkin menettää helposti tasapainonsa, kukapa ei menettäisi noin yllättävissä tilanteissa, ja moni sai vakaviakin vammoja iskeytyessään katukiveykseen. Tapauksia tallentui kauppojen ja katujen valvontakameroihin, ja kun niitä näytettiin uutisissa, niin pahaa teki katsoa. Myös ilkivaltarikoksia tehtiin lukuisia. Aasialaisten pitämien kauppojen ikkunoita rikottiin ja tehtiin muutakin vandalismia. Huomionarvoista on, että Piilaakson väestöstä aasialaistaustaisia on peräti joka kolmas.

Ikävä aihe vaatii vastapainokseen kauniin kuvan. Pihamme persikkapuu kukkii parhaillaan.

Olen ollut viime viikkoina matkustuksen vuoksi hiukan uutispimennossa, mutta käsitykseni mukaan AAPI-viharikokset olisivat nyt onneksi jo laantumaan päin. On myös perustettu AAPI-rikoksia vastustava liike Stop AAPI Hate, jonka nettisivulla voi esimerkiksi ilmoittaa uusista aihealueen rikoksista.

Oscareiden jakaminen

Viikko sitten jaettiin elokuvateollisuuden Oscar-palkinnot. Katsoimme Oscar-gaalan televisiosta suorana lähetyksenä, kuten monena muunakin vuonna. Palkintojen jaossa taidetaan ottaa vuosi vuodelta yhä enemmän kantaa myös maailmanpoliittisiin tilanteisiin. Ei esimerkiksi liene ihme, että näin Venäjän hyökkäyssodan aikaan dokumenttien sarjassa voiton vei venäläisestä oppositiojohtajasta, mielipidevangista Aleksei Navalnyista kertova dokumentti. (Toki olen huono puntaroimaan palkinnon oikeellisuutta, koska en ole nähnyt ainoatakaan ehdolla olleista dokumenttielokuvista.) Ainakin palkitseminen ja palkintopuheet nostivat jälleen esiin tärkeän asian: tuo järjetön sota pitäisi saada loppumaan.

Mutta sitten. Oscareitahan suorastaan kahmaisi elokuva nimeltään Everything Everywhere All at Once. Se sai jopa seitsemän Oscar-palkintoa. Elokuva kertoo kiinalaisten maahanmuuttajien elämästä (ja utopistisesta seikkailusta) Yhdysvalloissa. Palkitsemisissa tehtiin myös historiaa, sillä ensimmäistä kertaa näispääosapalkinnon sai aasialainen.

Voittoisan elokuvan mainoskuva, kuvakaappaus Imdb.com.

Oscar-gaalan innoittamina katsoimme voittoja kahmineen elokuvan viime viikolla. Odotukset olivat totta kai korkealla. Mutta kuinkas sitten kävikään? Mielestäni elokuva oli kerrassaan surkea. Tai ei se minusta ainakaan ollut seitsemän Oscarin arvoinen. Puvustuksesta ja maskeerauksesta elokuva mielestäni ansaitsi palkintonsa, kenties näyttelijäsuorituksetkin. Mutta kokonaisuutena, ei se minun mielestäni kaikkia seitsemää olisi ansainnut. (Ja tämä on siis vain ja ainoastaan minun henkilökohtainen mielipiteeni, josta ei tarvitse loukkaantua.) 

Kun sitten elokuvan nähtyäni suorastaan hämmästelin jälkikäteen niitä kaikkia seitsemää Oscar-palkintoa, tuli väistämättä mieleeni, että olisikohan AAPI-viharikoksilla ollut osuutta asiaan, että näinkin monet palkinto-ovet aukenivat juuri aasialaisvetoiselle elokuvalle. Ehkä heitä haluttiin nostaa positiiviseen valokeilaan kaiken kokemansa viharikosaallon jälkeen? Satuttiinhan palkinnotkin jakamaan samassa USA:n osavaltiossa, jossa näitä viharikoksia on ollut paljon. No, tämä oli vain omaa pohdintaani, oliko näillä tapahtumilla yhteys...

Joko sinä olet katsonut tuon Everything Everywhere All at Once -elokuvan? Mitä pidit? Ja olivatko AAPI-viharikokset jo kantautuneet korviisi ennen tätä? Tai onko kenties omassa asuinympäristössäsi ilmennyt samanlaista vihakäyttäytymistä aasialaisia kohtaan?

Tällaisia pohdintoja tällä kertaa. Nyt sanon teille taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

2 kommenttia:

  1. Näin tuon Everything Everywhere All at Once-leffan lentokoneessa matkalla valtameren yli. Oli laadukas tuotanto, mutta sitä oli hiukan vaikea seurata koneessa. Elokuvan katselu nimittäin keskeytyi toistuvasti johtuen kapteenin tai lentoemäntien ilmoituksista. Mutta tosi hienoa, että Michelle Yeoh voitti Oskarin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Tiina. Juu, tuo elokuva on varmasti sellainen, että parempi olisi nähdä ilman keskeytyksiä. Ehkäpä katsot sen joskus vielä uudestaan? Itse ajattelin, että antanen sille joskus myöhemmin vielä toisen mahdollisuuden vakuuttaa minut. :-D Näyttelijöistä pidin kyllä kovasti.

      Poista