tiistai 8. joulukuuta 2020

Meiltä loppuu tehohoitopaikat!

Kun kolme kuukautta sitten kirjoitin monelle lukijalle hyvin katsetta avartavan postauksen Piilaakson koronatoimista ja -rajoituksista, oli tartuntatilanne piirikunnassamme vielä varsin hyvä. Tänään on toisin. Tuolloin lokakuussa uusien todettujen tautitapausten lukumäärä yhden päivän aikana piirikunnassamme oli alle 100, nyt liikutaan luvussa 558. Tällä alueella asuu 2 miljoonaa ihmistä, joten Suomen väkilukuun suhteutettuna meillä todetaan viikossa tällä hetkellä keskimäärin 3 900 uutta tartunnan saanutta henkilöä. Suomessa vastaava luku on 2 780. Meidän piirikunnassamme ja paikoin myös muualla Kaliforniassa tehohoitopaikkojen käyttökapasiteetti alkaa kuitenkin lähestyä jo nyt äärirajojaan, joten olemme saaneet uudet tiukemmat koronarajoitteet osavaltion kuvernöörin ja paikallisten terveysviranomaisten toimesta.

Piirikuntamme terveysviranomainen julkaisi Facebookissa eilen tämän. Kyllähän se pysäytti!

Ulkonaliikkumiskielto

Ulkonaliikkumiskielto asetettiin täällä voimaan jo pari viikkoa sitten. Ulkona liikkuminen on siis kiellettyä klo 22-05 muista kuin erityisen painavista syistä. Tämä rajoite ei käytännössä vaikuta meidän arkeemme kuitenkaan millään tavalla. Noihin aikoihin ei ulos nimittäin ole ollut mitään asiaa sitten maaliskuun alun, kun eihän täällä ole oikein mikään paikka edes auki! Moni siis vähän ihmettelikin, että mikä hyöty tällaisesta ulkonaliikkumiskiellosta sitten on. Uskoisin, että tällä tavoitellaan nuorien aikuisten pitämien kotibileiden ja keväällä esiintulleiden salakapakoiden rajaamista. Myös tietyt etniset ryhmät tykkäävät edelleen kokoontua isoin joukoin ja alkoholiakin noissa tapaamisissa usein nautitaan. No, ainakin asetetun ulkonaliikkumiskiellon myötä poliisilla luulisi olevan paremmat valtuudet puuttua näihin pippaloihin, joissa etäisyyksien ja maskien pitäminen helposti unohdetaan.

Lockdown eli yhteiskunnan sulkeminen

Viime torstaina Kalifornian kuvernööri piti ylimääräisen tiedotustilaisuuden. Osavaltiossamme asetettiin määräys, että mikäli paikallisen sairaanhoidon tehohoitopaikoista on vapaana enää 15 %  tai vähemmän kokonaiskapasiteetista, asetetaan kyseinen alue lockdowniin seuraavaksi kolmeksi viikoksi. Puhutaan myös termistä Stay-at-Home Order eli määräyksestä pysytellä kotona. Kuvernööri osoitti Kaliforniasta viisi aluetta (kuva alla), jotka tuolloin jo lähentelivät tätä tehohoitokapasiteetin kriittistä rajaa. Bay Area eli San Franciscon ja Piilaakson alue oli yksi niistä.

Kuvernöörin antama aikaennuste eri alueiden tehohoitopaikkojen kriittisen rajan lähestymisestä.

Tiedotustilaisuuden hetkellä viime torstaina esimerkiksi meiltä pohjoiseen sijaitsevassa, 550 000 asukkaan Sonoman piirikunnassa oli ainoastaan enää kolme tehohoitopaikkaa vapaana. Siis kolme! Meidän piirikunnassamme (Santa Clara) oli tuolloin tehohoitopaikkoja vapaana 17 %. Useat Bay Arean piirikunnat, mukaan lukien meidän piirikuntamme, ottivat kuitenkin etumatkaa heti seuraavana päivänä ja ilmoittivat lockdownin asettamisesta jo ennakoiden tulevaa.

Piirikunnat, jotka asettivat lockdownin päälle ennakoiden tulevaa. Meillä se astui voimaan sunnuntai-iltana klo 22.

Kuvernöörin tiedotustilaisuudessa arvio meidän alueen hälyyttävän alhaisesta tehohoitopaikkojen määrästä ennustettiin tapahtuvaksi joulukuun jälkimmäisellä puoliskolla. Mutta mitä tapahtuikaan! Eilisissä ilta-uutisissa ilmoitettiin, että olemme tipahtaneet jo nyt, siis vain neljässä päivässä kuvernöörin tiedotustilaisuuden ja tilannearvion jälkeen, tehohoitopaikoissa kriittiseksi katsottuun rajaan 15 %! Näissä lukemissa ei valitettavasti vielä edes näy kiitospäivän sukukokoontumisten aikana tapahtuneet tartunnat. Eli tehohoitopaikkojen tarpeeseen on odotettavissa vielä yksi kasvupiikki lisää!

Tällä hetkellä meillä on enää 50 tehohoitopaikkaa vapaana koko Santa Claran piirikunnassa, siis kaikkien meidän kahden miljoonan asukkaan tarpeisiin. Eilen 24 tunnissa sairaalahoitoon oltiin tuotu 62 uutta potilasta pelkästään Covidin vuoksi. Ja pitää vielä muistaa, että nämä tehohoidon petipaikathan pitäisi olla käytössä myös muiden vakavien sairastapausten kohdalla, ei vain koronapotilaille. 

Tilanne on meillä siis aivan käsittämättömän surullinen.  

Koronasovellus ja valon pilkahdus tunnelin päässä

Tällä viikolla Kaliforniassakin julkaistiin oma, puhelimiin ladattava koronasovellus nimeltään CA Notify. (Sovellus ladattavissa puhelimiin torstaina.) Sovellus toimii hyvin samalla periaatteella kuin vastaava sovellus Suomessa. Latasin itsekin alkusyksystä Koronavilkku-sovelluksen Suomessa ollessani, mutta mielestäni näissä molemmissa on se yksi kompastuskivi: bluetooth-yhteyden pitäminen päällä. Itse en ainakaan pidä sitä päällä koko aikaa esimerkiksi ollessani kotona eli sehän on sitten täysin muistin varassa, tuletko laittaneeksi bluetooth-yhteyden päälle lähtiessäsi esimerkiksi lääkäriin tai apteekkiin, jolloin sovellus ylipäätään rekisteröi ympäriltäsi mitään. Eli ei tämäkään aivan autuaaksi tätä tilannetta ja tietoisuutta tartunnalle altistumisesta tee. (Olen muuten ihmetellyt, ettei Suomen mediassa puhuta Koronavilkusta enää mitään. Miksiköhän?)

Lisäksi ylihuomenna torstaina odotetaan Yhdysvalloissa paikallista hyväksyntää koronarokotteen käyttöönotolle. Valoa pitkän ja synkän tunnelin päässä siis toivon mukaan pilkistää. Ennakkotietojen mukaan Kaliforniaan ollaan saamassa joulukuussa 2,1 miljoonaa rokotetta, siis erä, joka riittää noin ensimmäisen miljoonan riskiryhmäläisen tai eturintamassa työskentelevän rokottamiseen. Tämä on tietenkin 40 miljoonan asukkaan osavaltiossa vasta pisara meressä, mutta hyvä ja lohduttava alku kuitenkin. 

Lockdown käytännössä ja omat fiilikset 

Mitä tämä lockdown sitten käytännön tasolla merkitsee? Kaikki asiointi tulee rajata nyt minimiin ja kaikenlaiset kokoontumiset oman talouden ulkopuolisten kanssa ovat kiellettyjä. Ruokakauppa-, lääkäri- ja apteekkikäynnit ovat toki sallittuja. Esimerkiksi kaikki kaupat saavat ottaa kerrallaan kuitenkin vain maksimissaan 20 % asiakkaista sisään. Lisäksi kaikenlaista matkustusta tulisi välttää ja alueen hotellit ovat vain karanteeni- ja ns. kriittisten työntekijöiden käyttöön. Ruokaravintolat saavat myydä ruokaa jälleen ainoastaan ulos kotipaketeissa. Määräysten rikkomisesta voidaan sakottaa niin yksityishenkilöitä kuin yrittäjiäkin. Toisaalta kuvernööri kannustaa kaikkia ulkoilemaan ihan jo mielenterveydellisistä syistä. Lasten leikkikentät on kuitenkin suljettu nauhoin, mutta osa (harvat) kouluista tarjoaa edelleen lähiopetusta hybridimallilla. Jotkut luonnonpuistot ovat sulkeneet piknik-paikkansa, osa taas sallii piknikit maksimissaan 12 henkilön porukalla, kunhan turvavälit, maskit ja hygieniasäännöt muistetaan. Säännöt eriävät siis paljon ihan piirikunnittain tai kaupungeittain ja ohjeistukset vaihtuvat välillä tiuhaankin, joten ajoittain tämän kaiken hahmottamisen kanssa ei tahdo pysyä edes perässä.

Mutta eipä tässä tee mieli oikein liikkuakaan missään ihmisten ilmoilla. Ruokatoimituksetkin olemme nyt ottaneet nettitilausten kautta kotiin. Rajoittunut elämä jatkuu yhä vain rajoitetumpana. Suoraan sanoen on viime päivinä suututtanut lukea muutamien Suomessa asuvien somevalituksia todella vähäpätöisistä asioista, kun joitakin rajoituksia on tehty. Meillä tätä kovalla kädellä rajoitettua elämää on vietetty jo maaliskuun alusta asti, joten aikuisen, työssäkäyvän ja terveen ihmisen vinkuminen esimerkiksi yksittäisen sisäharrastuksen (kestoltaan 1h/vko) jäämisestä hetkeksi pois omasta viikko-ohjelmasta tuntuu kyllä jotenkin todella itsekkäältä. Ja kun kyseessä oli vieläpä harrastus, jota voi harjoittaa kotioloissakin. No, jos tuo on perheellisen ihmisen ainoa murhe tänä päivänä, on kai elämässä asiat todella hyvin, mikäpä siinä. 

Samoin tahtoo masentaa, että yhä edelleen täällä Piilaaksossakin löytyy niitä ohjeista ja määräyksistä täysin piittaamattomia ihmisiä. Ystäväni oli viime perjantaina iltakävelyllä noin klo 16 aikaan. Hän näki latinojen pitävän vauhdikkaita kotibileitä. Talon edessä oli kerääntyneenä noin 30 autoa, pihaan oli tuotu pari bajamajaa ja musiikkia soitettiin kadulle asti. Ja sattuihan täällä käymään niinkin, että osavaltion kuvernööri sekä San Franciscon ja San Josen kaupunkien pormestarit "kärähtivät" itse, kukin tahoillaan, asetettujen sääntöjen ja määräysten laiminlyönnistä kiitospäivää ennen tai sen aikana. Jokainen niitä sitten vuorollaan julkisesti pahoitteli ja tunnusti, ettei tullut oikein oltua esimerkkinä. Jep.

Mutta eihän tässä muutakaan voi kuin rämpiä rajoitusten suossa eteenpäin ja yrittää tehdä oma osansa mahdollisimman hyvin, jotta tartunnat saataisiin lopulta laskuun ja arvokkaat tehohoitopaikat riittämään. Itse aion ottaa rokotteen heti, kun sitä tarjotaan, mutta siihen taitaa meillä perusterveillä mennä vielä useampi kuukausi. Toivotan teille kaikille nyt terveitä päiviä ja sitkeyttä! Näiden myötä sanon hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

PS. Postauksen lähteenä käytetty paikallisen terveysviranomaisen tiedotuskanavia ja uutissivustoja SFGate, Kron4 News, Abc7 ja Yle.

PPS: Edit 2.1.2021: Piirikunnassamme havaittiin tänään 1 784 uutta tartuntatapausta ja tehohoitopaikkoja on vapaana enää noin 7 %.

4 kommenttia:

  1. Mikä syynä tuohon bluetoothin välttelyyn?

    t: Jussi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuluttaa akkua puhelimesta aika tavalla. Ainakin Koronavilkun kanssa kävi näin.

      Poista
  2. Menee Santa Claran päivittäiset luvut ja Suomen viikottaiset sekaisin. Suomessa ollut pahimmillaan 400 tapausta päivässä kun täällä huitelee yli 1000.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hupsista, aivan oikeassa olet! Ja juu, tällä hetkellä olemme pitkästi yli 1 000 tapausta/päivä tilanteessa (tänään 1 784!). Postauksen kirjoitushetkellä liikuttiin vielä tuossa lukemassa. Mutta korjaanpa oikeat luvun Suomen väkilukuun suhteutettuna. Kiitos tarkasta huomiosta!

      Poista