keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Koronatoimista Piilaaksossa ja vähän urputusta

En ole täällä blogin puolella avannut Piilaakson tai Kalifornian koronatoimia ja -rajoituksia tähän mennessä juuri ollenkaan ja tämä on ollut osittain ihan tietoinen valinta. Kun sitten muutamalle Suomessa asuvalle ystävälle olen henkilökohtaisesti tästä meidän nykyisestä, ja siis edelleen voimassa olevasta korona-arjesta kertonut, niin yllätyspä on ollut suuri. Ai kamala, teilläkö on semmoista! Enpä ole kuullutkaan! Ne ovat olleet tyypillisimmät kommentit.

Lisäksi ollessani nyt syksyllä Suomessa viisi viikkoa, silmäni avautuivat toden teolla parissakin asiassa. Toisesta postauksen loppuosassa, mutta ensinnä mainitsen sen, että Suomessa kyllä uutisoitiin ihan päivittäin maailman johtavista koronaluvuista, mukaan lukien totta kai myös USA, mutta koskaan ei kerrottu, millaisia rajoitustoimia täällä on tehty. Taustakuvana näytettiin vain presidenttiä huiskuttamassa kättään joko lentokoneen ovella tai helikopteriin noustessa. Annettiin ymmärtää, että täällä eletään kuin pellossa ja tauti hyppii vapaasti sierainparista toiseen. Tällainen uutisointitapa lietsoo varmasti helposti ilmapiirin, että "kun ei siellä Amerikassa saada edes sitä tautia kuriin" ja "kun ei se Trumppikaan tee mitään sen viruksen estämiseksi". Tämä on hyvin yleinen käsitys suomalaisten keskuudessa ja käy kyllä ilmi, jos vähänkin erehdyt lukaisemaan vaikkapa lehtiartikkelien kommentointikenttiä tai muutamien tyyppien somepostauksia.

Näistä syistä johtuen päätin avata sanaisen arkkuni lopulta myös täällä blogin puolella. Postauksen loppupuolella vielä urputustani Suomen maskitouhuista ja vinkki vitonen rillipäille.
No mask. No service. Se on ollut meidän arkeamme jo pitkään!

Ensin yhden väärinkäsityksen oikaisu


Yhdysvalloissa ei ensinnäkään tehdä koronatoimia liittovaltio- eli siis koko ison maan tasolla, vaan jokainen osavaltio soveltaa ja toimeenpanee pääsääntöisesti omia lakejaan. Lisäksi erilaisia koronarajoituksia toteutetaan vieläkin alueellisemmin, piirikunnittain (vrt. suomalaisittain kunta), kunkin piirikunnan oman ja senhetkisen tautikehityksen mukaan. Jopa yksittäisen kaupungin pormestari voi määrätä tietyn rajoituksen tai höllennyksen kaupunkiinsa. Eli jos Kalifornian Los Angelesissa tauti jyllää pahemmin, siellä tehdään omat rajoituksensa, mutta ne eivät ole voimassa meillä täällä Pohjois-Kaliforniassa. Niinpä USA:n presidentillä on näiden konkreettisten koronatoimien osalta hyvin vähän määräysvaltaa. (Ja kyllä, olisi voinut olla vaikkapa esimerkkinä kasvomaskin pitämisestä jo paljon aikaisemmin ja toimia monessakin asiassa toisin.)

Eli kun seuraavaksi kerron, millaista meidän korona-arkemme on ollut, niin kerron vain Kalifornian Piilaakson alueesta. Hyvin monet kertomani säädökset koskettavat vain omaa piirikuntaamme Santa Clara Countya. Piirikuntamme on pinta-alaltaan noin kolmannes Uudenmaan maakunnasta ja täällä asuu liki kaksi miljoonaa asukasta.

Koronarajoituksia maaliskuusta asti


Olemme eläneet tosi tiukkojen koronarajoitusten määrääminä maaliskuusta asti eli viimeiset seitsemän kuukautta! Osaa rajoituksista ryhdyttiin höllentämään aivan viime viikkoina, syyskuussa tai lokakuun alussa. Eli näissä tunnelmissa viimeiset yli puoli vuotta:

Ruokaravintolat menivät kiinni maaliskuussa kokonaan. Jossakin vaiheessa kevättä, olisikohan ollut toukokuussa, he saivat luvan alkaa myymään ruoka-annoksia ulos kotipaketeissa. Tilaukset siirtyivät monin paikoin nettiin ja puhelimitse tehtäviksi. Kontakteja vältettiin. Kesäkuussa tuli vapautusta sen verran, että ravintolat saivat alkaa tarjoamaan ruokaa ulkona. Patiot avattiin, mutta pöytien piti olla riittävän etäällä toisistaan. Meidänkin kaupungissamme kaupungin pääkatu kiellettiin autoliikenteeltä, jotta ravintolat pystyivät levittämään asiakaspaikkoja jalkakäytävää leveämmälle. Monin paikoin alkoholia ei edelleenkään saa tilattua ilman ruoka-annosta mukana. Kun ulkoruokailu sallittiin, moni ravintola siirtyi käyttämään joko QR-koodilla puhelimeen ladattavia tai paperille tulostettuja kertakäyttöisiä ruokalistoja. Näillä estettiin pöpöjen leviäminen asiakkaan kädestä toiseen ruokalistan kautta.

Ravintoloiden sisätiloissa ruokailu ei siis ole ollut mahdollista sitten maaliskuun. Vasta viime viikolla, siis lokakuussa, mm. San Franciscossa on aloitettu aukaisemaan ruokapaikkoja myös sisällä ruokailijoille, mutta tämäkin hyvin rajallisesti. Ainoastaan 10 - 25 % asiakaspaikoista saa olla käytössä. Meidän piirikunnassa ravintolassa sisällä ruokailua kaavaillaan avattavaksi nyt lokakuun lopussa ja 25 % kapasiteetilla.

Ruokakaupat ovat pysyneet avoinna koko tämän ajan, mutta esimerkiksi nettiruokatilausten kysyntä räjähti keväällä niin käsiin, etteivät kaupat, keräilijät ja kuskit pystyneet kysyntään vastaamaan. Meillä on ollut jo monta monituista kuukautta maskipakko kaikkiin sisätiloihin, mukaan lukien ruokakaupat. Ja nyt siis puhun todellakin maskipakosta. Täällä kauppojen ovilla seisoo vartijat ja ilman maskia sinua ei päästetä kauppaan edes sisään! Lisäksi monissa ruokakaupoissa on merkitty yksisuuntainen kulkusuunta käytävillä, jotta tuntemattomien kohtaamisilta vältyttäisiin. Näiden lisäksi jo toukokuussa meillä astui voimaan sääntö, ettei ruokakauppoihin saanut tuoda omia kestokasseja lainkaan. Ettei tuoda pöpöjä kassien mukana. (Samaan aikaan Suomessa kaverit ottivat kimppaselfieitä poski poskea vasten ja minä olin aivan, että OMG!) Vaihtoehtoina ruokakaupoissa on ollut ostaa/saada muovi- tai paperikassi tai pakata tarvikkeet vasta ulkona parkkipaikalla omiin kasseihin. Jokaisessa ruokakaupassa desinfioidaan ostoskärryjen kahvaosa joko työntekijöiden toimesta tai joka asiakkaalle jaetaan desinfioinitiliina, jolla kahvan voi pyyhkiä itse. Lisäksi ruuhka-aikoina ruokakauppoihin on laskettu vain rajallinen määrä asiakkaita. Uusia asiakkaita lasketaan sisään sitä mukaa, kun jo ostoksensa tehneitä tulee kaupasta ulos. Pitkät asiakasjonot kauppojen ovilla eivät ole olleet mitenkään harvinaisia näkyjä.

Kampaamot, kynsisalongit ja kuntosalit olivat meillä täysin suljettuina yli kuusi kuukautta. Miettikää siitä juurikasvujen ja kaksihaaraisten hiusten määrää! Kertaalleen kampaamoille jo vihreätä valoa näytettiin ja osa jo puotinsa aukaisikin, mutta samana päivänä tuli osavaltiolta määräys sulkea paikat uudestaan. Niinpä aukiolo jäi muutaman hassun tunnin mittaiseksi. (Huomiona, että annettu määräys tehtiin ja todellakin toimeenpantiin vain muutamassa tunnissa. Suomessa hallitus kokoaa ensin joukkonsa ja pohtii. Sitten kun päätös on saatu aikaiseksi, se astuu voimaan vasta parin viikon kuluttua, kuten nyt esimerkiksi tässä viimeisimmässä ravintoloiden ja yökerhojen aukiolojen jappasun suhteen kävi, vaikka tautitapaukset olivat jo silläkin hetkellä villissä nousussa!) Elokuussa kampaamot ja kynsisalongit saivat täällä ryhtyä ottamaan ensimmäisiä asiakkaita vastaan, mutta ainoastaan ulkona putiikkinsa edustalla. Syyskuussa asiakkaat kampaamoiden sisätiloissa olivat sallittuja (25 % kapasiteetilla) ja vasta nyt lokakuussa, siis seitsemän kuukauden jälkeen asiakkaat kuntosaleille olivat hyväksytty. Maksimitäyttöä ei tietenkään voi ottaa. Kuntosaleillekin pitää varata etukäteen oma aikaslotti, jolloin saat käyttää kuntosalia esimerkiksi tunnin kerrallaan. Tämän jälkeen salin tilat pidetään 30 - 60 minuuttia tyhjillään ja ne desinfioidaan ennen kuin uusi pieni erä asiakkaita otetaan sisään. Suihku- ja pukutilat eivät ole edelleenkään käytössä. Kuntosalien kokonaisasiakaskapasiteetista saa olla käytössä vain 10 %.
Elokuussa kynsisalongit saivat vapautuksen ottaa vastaan ensimmäiset asiakkaansa, yhden asiakkaan kerrallaan, ulkona. Kuva Sunnyvalen kaupungista.


Alueellisia liikkumisrajoituksia on ollut pitkin kevättä ja kesää. Naapuripiirikunnassa oli esimerkiksi jossakin vaiheessa sääntö, että sait liikkua kotoasi niin kauas, kun pääsit kävellen. Seuraavaksi sitä höllennettiin, jolloin sait liikkua niin kauas, kun jaksoit pyöräillä. Kyseinen piirikunta sai tuolloin nopeasti omat tartuntamääränsä laskuun. Myöskin esimerkiksi Santa Cruzin rannoilla sait sakot, jos olit tullut Santa Cruzin piirikunnan ulkopuolelta. Rantojen parkkipaikat olivat suljettuina ja varsinkin viikonloppuisin rantoja vahtivat poliisit. Monia muitakin Kalifornian rantoja on suljettu viikonloppukäytöltä kokonaan, jotta ihmiset eivät kokoontuisi rannoille "kuin sillit purkissa".

Lisäksi kaikkien tuntemieni suomalaisperheiden lapset käyvät täällä edelleen etäkoulua. Ovat käyneet sieltä viime alkukeväästä asti. Vain yhden ystäväperheen ala-asteikäinen lapsi on päässyt ohjattuun opetukseen koululleen, koska he asuvat alueella, jossa on paljon vähävaraisia. Tämä tarkoittaa, etteivät sen asuinalueen perheiden vanhemmat voi jäädä etätöihin (jos se on heidän alallaan edes mahdollista) tai pois töistään, eikä lapsilla tietenkään välttämättä ole edes tietokoneita tai nettiliittymiä etäkoulun käymiseksi. Naapuripiirikunnista olen kuullut, että ensimmäiset koulut suunnittelevat koulujensa hyvin varovaisia avaamisia, mutta ns. hybridimallilla, eli kaikki lapset eivät tule samaan aikaan kouluun, vaan he ikäänkuin kierrättävät oppilaita, jotka kulloinkin lähiopetusta saavat. 

Myös etätöihin Piilaaksossa siirryttiin aivan eturintamassa. Kaikki kynnelle kykenevät jäivät kotiin jo aivan maaliskuun alussa. Monet alueen isot firmat ovat linjanneet, että työntekijänsä voivat palata työpaikoille fyysisesti aikaisintaan ensi vuonna tai peräti vasta kesäkuun 2021 jälkeen. Jotkut linjasivat, että etätöiden jatkaminen on ok hamaan maailman tappiin. Ukkokultani on yksi heistä, joka ei tule palaamaan toimistolle ennen heinäkuuta 2021. Etätöitä siis hänellä tämän suunnitelman mukaan 16 kuukautta putkeen!

Tyynenmeren rannalla biitsit kiinni. Meren päällä on savua Kalifornian maastopaloista.

Maskipakko tai sakot


Meillä ei siis ole ollut maskisuositusta, vaan oikeasti maskipakko voimassa jo monta kuukautta. Ei siitä kukaan ole pullikoinut, ainakaan samassa mittakaavassa kuin Suomessa tuntuu käyneen. Vaikka tietenkin aina ne muutamat perusänkyrät löytyvät joka maasta, sehän on selvä. Ja mitä maskipakkoon tulee, niin kyllä, myös meidän piirikuntamme aloitti elokuussa sakotuskäytännön. Mikäli rikot maskipakkoa, etkä pidä 6 jalan eli 1,8 metrin etäisyyttä toisiin, saat sakon suuruudeltaan 50 - 500 dollaria. Monet muut piirikunnat olivat aloittaneet sakotuskäytännön jo meitä paljon aiemmin.

Näiden kaikkien edellä mainittujen valossa näen siis suorastaan punaista, jos joku vähättelee täällä tehtyjä koronatoimenpiteitä. Kyllä meidän arkemme on ollut todella rajoitettua ja säännösteltyä viimeiset 7 kk. Ja jos yhä edelleen tuntuu, "ettei täällä USA:ssa tehdä virustilanteelle mitään", voi vielä muistin virkistykseksi lukea erillisen postaukseni San Franciscon kodittomista. Millaisia toimenpiteitä San Franciscon kaupungissa tehtiin, ettei virus leviäisi valtoimenaan kodittomien keskuudessa.

Että sorry nyt vaan, mutta kaikki se vinkuminen ja vonkuminen Suomessa maskien pitämisestä tuntuu täältä katsottuna aivan naurettavalle. Meillä se on ollut se uusi normaali jo pitkän aikaa. Lisäksi pitää muistaa, että jotkut ihmiset tekevät maskit kasvoillaan töitä päivästä toiseen. Siis esimerkiksi juuri se eturintamassa ja äärirajoilla oleva hoitohenkilökunta. Eivät he valita. Samoin osassa maapalloa maskeja pidetään, vaikka olisi yli 40 asteen helle! Meilläkin oli koko viime viikon päivälämpötilat +34 - +38 Celsius-astetta, silti maski kuului jokapäiväiseen varustukseen.

Auttavatko rajoitteet?


No ovatko nämä rajoitteet sitten auttaneet? Kyllä ja ei. Kyllä sen puolesta, että ainakin meidän piirikunnassamme ollaan menossa juuri oikeaan suuntaan. Tässä tuorein, 6. lokakuuta päivitetty viruskehitys:
Lähde.


Yksi Suomessa asuva kaverinikin kysyi vastikään, että millainen virustilanne meillä täällä tällä hetkellä on. No, se riippuu, mitä aluetta tarkastellaan. Meidän piirikunnassa viimeisen seitsemän päivän aikana havaittuja tartuntatapauksia on oheisen kuvan mukaan noin 100 kpl. Viiden miljoonan ihmismäärään suhteutettuna se olisi 250. Sen sijaan 40-miljoonaisessa Kaliforniassa puolestaan on löydetty n. 21 500 uutta tartuntatapausta viimeisen viikon aikana. Jälleen viiden miljoonan ihmiseen suhteutettuna se olisi lähes 2 700 tapausta. Koko USA:ssa uusia tartuntatapauksia on löydetty viikossa liki 307 000. Viiden miljoonan kansassa se vastaisi 4 600 tartuntatapausta. Suomessa viimeisen viikon aikana uusia tartuntatapauksia on löydetty yli 1 000 (Ylen uutissivun jatkuva seuranta 7.10.2020). Näin ollen meidän kahden miljoonan asukkaan piirikunnassamme menee virustilanteen osalta tällä hetkellä huomattavasti paremmin kuin Suomessa, mutta Kalifornialla ja USA:lla menee Suomea huomattavasti heikommin.

Miksi USA:ssa sitten on koronatapauksia niin paljon?


USA:n tautimääriä pitää yllä monikin seikka, joista tässä mainitsen muutaman. Ensimmäisenä niistä suuri väkiluku ja paikoitellen erittäin suuri asukastiheys. Muistan, kun eräässä somen ryhmässä yksi (ei suomalainen) perhe muutti Piilaaksosta Norjaan. Nainen lähti ns. ovet paukkuen ja vertasi, kuinka hyvin Norja on saanut taudin hallintaan, on koulut auki jne. Hänkin oli sitä mieltä, että kun ei täällä USA:ssa ole tehty yhtikäs mitään. Niin no, hän vertasi 8 miljoonan harvaanasuttua maata 330-miljoonaiseen, ei todellakaan aina niin harvaanasuttuun maahan.

Ja kuten jo postauksen alussa kirjoitinkin, jokainen osavaltio toimii itsenäisesti koronarajoitusten kanssa, osa paremmalla, osa huonommalla menestyksellä.

Kaikki eivät myöskään tunnu muistavan, että tauti iski USA:n itärannikolle, eritoten New York Cityyn aivan ensimmäisten joukossa viruksen levitessä Kiinan rajojen ulkopuolelle. Ei tuolloin helmi-maaliskuussa ollut vielä mitään tietoa, kuinka tautia hoidetaan, mitä kaikkia oireita se aiheuttaa ja kuinka virus edes leviää! Sen jälkeen on saatu paljon tutkimustietoa, luojan kiitos, ja nyt joitakin lääketieteellisiä aseita taudin taltuttamiseksi jo tiedetään. Suomessa ensimmäiset tartunnat tulivat huomattavasti myöhemmin ja muiden maiden "yritä ja erehdy"-kokeiluista voitiin siellä ottaa oppia.

Lisäksi yksi merkittävä tekijä miksi tauti myös leviää ainakin täällä Kaliforniassa ovat latinoyhteisöt. He työskentelevät usein matalapalkka-aloilla, kuten maatiloilla, ja niistä hommista ei jäädä noin vaan etätöihin. Lisäksi nämä perheet asuvat usein hyvin ahtaasti ja saman katon alla voi olla useampi sukupolvi. Niinpä yhden sairastuessa häntä ei niin vain eristetäkään kotosalla muista perheenjäsenistä, kun tilaa ei kertakaikkiaan ole.

Koronatestaus on tietääkseni ilmaista koko USA:ssa, mutta hoito välttämättä ei. Yhden viime alkukevään tilaston mukaan yksi seitsemästä amerikkalaisesta ei uskalla mennä koronaa hoidattamaan ison sairaalalaskun pelossa. Lasku voi olla 20 000 - 50 000 dollaria. Presidentti ja kongressi yrittivät saada koronahoitoa ilmaiseksi ihmisille ilman vakuutusta jo keväällä, mutta nähtävästi asia ei kimurantissa järjestelmässä ole edennyt aivan niin. Lisää esim. täällä.

Voi Suomi ja Suomen maskisekoilut!


Toinen asia, joka oli silmiäavaavaa syksyisellä Suomi-visiitilläni oli Suomen olemattomat koronatoimet ja ihmisten käyttäytyminen. Yksi Piilaaksossa asuva blogini lukija kysyi minulta, ahdistiko minua palata Suomesta tänne tiukkojen rajoitusten Piilaaksoon. Vastasin, että ei. Enemmän minua kauhistutti seurata sitä villiä ja vapaata menoa Suomessa. Ei mitään turvavälejä, ei maskeja, ei vieläkään tarpeeksi testauskapasiteettia ja isoja tapahtumia kuten festareita järjestettiin. (Edit 8.10.2020: Lisäksi vielä esimerkiksi elo-syyskuussa matkustajien kontrollointi Suomen lentokentillä oli olematonta. Omakohtaisen kokemukseni mukaan ketään ei kiinnostanut mistä maasta Suomeen saavuit.) Ja tällä hetkellä valitettavasti, myös Suomen tartuntakäppyrät näyttävät nousevan jyrkkää ylämäkeä.

Suomessa ensinnäkin näytti se kaupoissa tarjolla oleva käsidesi olevan pelastus koko hommaan. "Kun onhan meillä nämä käsidesit tarjolla." Joo, no ne käsidesit ovat yhtä tyhjän kanssa siinä vaiheesa, kun kaupassa tungetaan maitohyllyllä aivan iholle sekä yskitään ja aivastellaan ilman minkäänlaista suojaa! Kun ei niitä maskeja pidetä.

Josta päästäänkin tähän Suomen maskisekoiluun. Voi hyvät hyssykät sentään! Ensinnäkin Suomen huoltovarmuuskeskuksen varastot todettiin auttamattoman vanhentuneiksi. No, varmasti jokainen maa totesi kevään aikana, ettei sen suojavarustevarasto ollut millään tavalla riittävä tämän taudin saapuessa. Muistan, kuinka maalis-huhtikuussa surullisena luin, kun OYS:ssa hoitajana työskentelevä kaverini päivitteli, että heillä oli sinä työpäivänä ollut töissä suojavarusteet, joiden parasta ennen päiväys oli ollut kahdeksan vuotta sitten. Siis kahdeksan vuotta! Ja Suomen maskikauppoihin Tiina Jylhän kanssa en nyt tässä edes sukella...

Ja kun jo keväällä koko muu maailma oli sitä mieltä, että maskeista on hyötyä, niin mitä tekee Suomi? Perustaa oman tutkijaryhmän, joka saa päinvastaisen tuloksen! Maskeja ei missään nimessä suositeltu. Syksyllä alkoi ääni kellossa sitten muuttumaan. Käännettiin kelkka. Nyt maskit olivatkin ihan hyvästä viruksen leviämisen ehkäisyssä. Seuraavaksi suomalaiset peloteltiinkin kauhusta kankeiksi, kuinka kalliiksi kertakäyttömaskien käyttö tulee. (Monikäyttöiset kangasmaskit kun eivät kelvanneet.) Vähävaraisia ja marginaaliryhmiä on täälläkin, mutta samanlaista hulabaloota ei vaan nähty. Kun koko virusehkäisyn ja myös maskihomman pointtina kuitenkin on lopulta vähentää niitä kontakteja mahdollisin keinoin eli että sinne ruokakauppaan ei esimerkiksi lähdetä vain yhden maitolitran vuoksi. Ja sitten lopuksi Suomessa alkoi vielä se järisyttävä jappasu, että millainen maski täyttää kriteerit ja standardit ja mikä on maskin oikeaoppinen käyttö! Olin silloin Suomessa, kun tätä kohtaa maskispekuloinnista käytiin, enkä ollut uskoa korviani miten hankalaksi sekin keskustelu meni.

Eli minun mielestäni Suomen hallituksen ja viranomaisten toiminta koronan suhteen on ollut paikoin hidasta, mutta ennen kaikkea äärimmäisen sekavaa ja poukkoilevaa. Ei ihmekään, jos kansa on siellä ymmällään näistäkin maskeista. Täältä katsottuna koko maskiasiasta on Suomessa tehty jotenkin äärimmäisen vaikea! 

Tässä alla on esimerkiksi Berkeleyn yliopiston ohjeistus sallituista maskeista. Periaate on, että mikä tahansa, vaikka tavallinen huivi oikein aseteltuna suojana, on parempi kuin ei mitään!



Venttiilillä varustetut maskit eivät ole sallittuja, sillä ne päästävät nimenomaan hengitysilman maskista ulos.


Lopuksi vielä vinkki vitonen rillipäille. Moni tuntuu nyt Suomessa tuskailevan, kuinka maskia on vaikea pitää silmälasien kanssa, kun lasit tahtovat huurtua. Tähänkin löytyy apuja. Ensisijaisen tärkeää on tietenkin maskin istuvuus ja tätä voidaan parantaa nenän kohdalla olevan metallin muotoilulla niin, että maski myötäilee tiukasti nenää ja sen vierustoja. Lisäksi näen kuvista, että aika moni pitää maskia aivan liian ylhäällä, heti silmiensä alapuolella. Rilleihin voi tietenkin suihkuttaa myös huurtumisenestoainetta, mutta erinomaisena kikkana pidän myös maskin kuminauhojen asettelua kiertäen. Tämä synnyttää maskin sivuille pienet ilma-aukot, joista höyry pääsee ulos sen sijaan, että se nousisi muutoin luonnollista reittiään suoraan ylöspäin eli sinne silmälaseihin. Alla oleva kuva havainnollistaa:


Photo credit: US Military.


Että tällaista urputusta tällä kertaa. Pitkä postaus jälleen, mutta ugh, nyt olen puhunut ja sanon teille hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa.

PS. Sana "jappasu" on käytössä Oulussa ja tarkoittaa jotakuinkin turhanpäiväistä ja pitkäveteistä eipäs-juupas-keskustelua. Kiitos lukijakysymyksen, tein selvennyksen sanasta. :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti