lauantai 29. tammikuuta 2022

Viinitila Falcon Crest

Kuka muistaa suositun televisiosarjan Viinitila Falcon Crest? Sarja pyöri televisiossa Yhdysvalloissa vuodesta 1981 vuoteen 1990 ja sitä näytettiin myös Suomessa. Onko tuon saippuasarjan miljöönä toiminut viinitila oikeasti olemassa? Kyllä se kuulkaas on. Me kävimme tutustumassa viinitilaan viime viikonloppuna. Kun laitoin käynnistämme muutamia kuvia someen, aika monelle tuli yllätyksenä, että viinitila todella on olemassa. Siitäpä idea tämänkertaiseen postaukseen.

Näyttääkös tutulle? Viktoriaanisen ajan viinitilarakennukset ovat nykyään jo aika harvinaisuuksia.

Televisiosarja Viinitila Falcon Crest kertoi kahden rikkaan viinitilaperheen elämästä. Viinitila sijaitsi Tuscany Valley -nimisellä paikkakunnalla San Franciscon läheisyydessä. Oikeassa elämässä sarjassa näytetty viinitila ja sen päärakennus sijaitsevat Pohjois-Kalifornian Napan viinilaaksossa, Santa Helenan kaupungin pohjoislaitamilla. Ei siis aivan mahdottoman kaukana sarjassa väitetystä sijainnista. Viinitilan nimi on oikeasti Spring Mountain Vineyard. Televisiosarjaan nimen kerrotaan keksityn talon toiseen kerrokseen vievän porraskäytävän ikkunalasista. Lasissa on kylläkin papukaija, mutta sarjaan nimi muutettiin astetta mahtipontisemmaksi ja papukaija parrot vaihdettiin jalohaukaksi falcon.

Idea tv-sarjan nimelle lähti tästä ikkunasta.

Kartanon ovet sisältä kuvattuina.

Viininmaistattaja johdattelemassa meitä kartanolle. Polku kartanolle kulki viinitilan puutarhan läpi.

Viinitila on yksityisomisteinen ja toisinaan tilan omistaja asuu päärakennuksen ylimmässä kerroksessa itsekin. Ainakin näin pandemian aikaan viinitilalle pitää varata vierailu- ja viininmaisteluaika etukäteen. Viininmaistelujakin oli tarjolla erilaisia ja eri hintaluokissa. Pandemia-aika on tuonut mukaan myös virtuaalimaistelun mahdollisuuden. Virtuaalimaistelussa maisteltavat viinit toimitetaan kotiin. Myös paikan päällä viinitilalla oli valittavissa kahta erilaista maistelutapaa. Niistä vain toisessa kierrätettiin viinitilan tiloissa ja televisiosta tutussa päärakennuksessa. Olimme valinneet tämän tilalla kierrettävän viininmaistelun, joka oli totta kai se kalliimpi. Nauroimmekin ukkokullan kanssa, että vain viikkoa aiemmin olimme suomalaiselle kaverillemme puhuneet Napan yhä vain kallistuvista viininmaisteluhinnoista ja nyt sitten olimme päätä pahkaa sellaista maksamassa. Mutta meillä kävi lopulta tuuri: koska ei ollut sesonkiaika, saimme tämän kalliimman viininmaistelun kierroksineen edullisemman maistelun hinnalla. Niinpä visiitti tilalla ei kirpaissut lompakkoa aivan niin paljon, kuin alunperin olimme varautuneet.

Viininmaistelutila kartanon sisällä.

Toiselle ryhmälle katettu viininmaistelutila.

Spring Mountain -viinitila on keskittynyt iäkkäisiin punaviineihin. Heidän kallein, maistelussa esitelty pullonsa maksoi 250 dollaria. Juu, ei ostettu. TV-sarjassa viinitilalla taidettiin valmistaa kuohuvaa, jos oikein muistan.


Toisaalta, Napan viinilaakso on kyllä kärsinyt viime vuosina paljon ja rahat tulee silläkin alueella tarpeeseen. Pandemia tietenkin on vähentänyt valtavasti vierailijoiden määrää, mutta sitäkin isompana murheena ovat alueella riehuneet maastopalot. Aivan tämänkin viinitilan naapurissa oli paha maastopalo ja kuin ihmeen kaupalla viinitilan rakennukset ja viiniköynnökset olivat säilyneet. Naapurilla sen sijaan paloi tilukset omaa kotia myöten. Olihan se niin surullista nähdä ne tulipalon runtelemat maastot.

Viiniköynnösten takana karrelle palanut kukkula. Maastopalo oli siis todellakin nuollut viinitilan liepeitä.


Mikäs meidät sitten sai viinitilaan hiukan yllättäen tutustumaan? No, ettepä arvaisi. Ukkokulta nimittäin näki unessaan yhden sarjan näyttelijän ja jäi miettimään, että missäs sarjassa hän oikein olikaan. Ja lamppu syttyi: Falcon Crest! Ja siitä se ajatus sitten lähti, hahah. Ex tempore varasimme viinitilalta vierailuajan ja mukava sunnuntaiajeluhan siitä sitten muodostuikin. Kun viininmaistattaja kysyi, mistä innostuimme tulemaan ensivierailulle paikkaan ja kerroimme hänelle tästä unesta, hän taisi luulla meitä ihan kovan luokan Falcon Crest -sarjan fanittajiksi. Ja itsehän siis muistan tuosta sarjasta aika vähän. Taisin olla enemmän Dallas- ja Dynastia-sarjojen pauloissa. Viininmaistattaja kertoikin, että he saavat säännöllisesti Saksasta isoja ryhmiä tutustumaan viinitilaansa ja nimenomaan tuon tv-sarjan innoittamina. Ovat kuulemma todella kovia Falcon Crest -faneja. Ilmeisesti Saksassa oli vastikään aloitettu näyttämään sarjaa televisiossa uudestaan ja tämä oli tuonut myös uuden turistiryntäyksen viinitilalle Kaliforniaan saakka. Lisäksi selvisi, että Falcon Crest -sarjalla on sekä englannin- että saksankielinen faniklubi. Taitaa olla siis saksalaisille kova juttu. 

Kyselin kuvien yhteydessä kavereiltani somessa, kuka tv-sarjan vielä muisti. Aika monen muistin sopukoista löytyi näyttelijä Lorenzo Lamas. Hän tuntuu tehneen lähtemättömän vaikutuksen moniin katsojiin. Itse en tosiaan sarjasta kovinkaan paljoa muista, mutta kun kuuntelin Falcon Crest -sarjan tunnusmusiikin YouTubesta, niin kyllähän se varsin tutulle kuulosti. Ja miten kivasti YouTube-videossa San Franciscon kaupungin siluettikin esiintyy.

Viininmaistattaja tosiaan luuli meitä kovemmiksikin Falcon Crest -faneiksi ja kaivoi viinitilan arkistoista tv-sarjan kuvauksien aikaisia valokuviakin. Tässä Falcon Crest -viinipullojen etikettejä.

Tälllä kertaa pääsitte siis pienelle nojatuolimatkalle viinitilalle. Nyt sanon teille taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti