tiistai 17. marraskuuta 2020

Hei te rakkaat ystävät ja sukulaiset Suomessa!

Hei te rakkaat ystävät ja sukulaiset Suomessa! Tämä on kirje teille. Nyt ovat jo monet teistä kyselleet, tulemmeko jouluksi Suomeen. Kiitos kysymästänne. Nyt meidän on kuitenkin ukkokullan kanssa apein mielin ilmoitettava, että olemme tehneet kipeän ratkaisun olla tulematta jouluksi sinne. Tätä asiaa on nyt pohdittu aina syyskuusta asti, eivätkä kahden käden sormet riitä laskemaan niitä unettomia öitä, joita olen tämän päätöksenteon hankaluuden kanssa viettänyt. Olemme seuranneet saatavilla olevia lentoja ja muuttuvia matkustusrajoituksia liki viikoittain sekä tilastoja ja kasvavia tautitapauksia Suomessa, Euroopassa ja täällä Yhdysvalloissa päivittäin. Päätöstä on siis todellakin mietitty niin monelta kantilta kuin mahdollista ja muutamia noista pohdinnoista ja puntaroinneista tulee tässä:

Lennot, matkustusrajoitukset ja rajamuodollisuudet

Suoria lentojahan meiltä ei täältä Kaliforniasta ole tällä hetkellä saatavilla, joten vähimmäismäärä lentoja päästäksemme Ouluun olisi kolme kappaletta. Siihen vähintään yksi, ellei jopa kaksi yöpymistä lentokenttähotellissa päälle. Jokaisessa noista lennoista olisimme uuden lentokoneellisen kanssa ihmisiä (ja mahdollisien tautitapauksien kanssa) tekemisissä. Lentoja lentää nyt pandemian vuoksi normaalia vähemmän ja monilla lentoyhtiöillä alkoi isot lomautukset viimeistään lokakuussa, joten nyt ilmassa olevat koneet ovat tämän myötä täydempiä, kuin ne esimerkiksi vielä syksyllä olivat. Atlantin ylittävien lentojen täyttöastetta en tiedä, mutta olettaisin matkustajia olevan nyt enemmän juuri joulun vuoksi. Ainakin Euroopan sisäiset lennot ovat kuulemani mukaan tupaten täynnä. Meille välilasku Euroopassa olisi joka tapauksessa pakollinen, joten myös Euroopan kasvavat koronaluvut ovat saaneet painamaan jarrua unelmoidessamme pääsystä jouluksi Suomeen. 

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, mutta entäpä tilanne toisinpäin. Yhdysvallat on jakanut ulkomaat pandemian nykytilanteen myötä neljään eri kategoriaan, joista kategoria nro 4 on maat, joihin ei suositella tällä hetkellä matkustamista. Suomi kuuluu kategoriaan nro 3 eli matkustamista kyseiseen maahan pyydetään harkitsemaan vakavasti. No entäpä maahanpääsy takaisin Yhdysvaltoihin? Tällä hetkellä viisumin ja Estan varassa matkustavat henkilöt eivät pääse Schengen-maista suoraan Yhdysvaltoihin viettämättä ensin 14 päivää Schengen-alueen ulkopuolella. Toistaiseksi USA:n kansalaiset ja Green Cardin haltijat, mukaan lukien myös me, pääsemme palaamaan maahan ilman tuota 14 päivän lisämutkaa. Mutta. Nykyinen presidenttimme on vallassa aina tammikuun 20. päivään 2021, eikä ole mitenkään luvattua, etteikö hän ennalta-arvaamattomana ja nopean toiminnan miehenä aseta joitakin yhtäkkisiä uusia rajoituksia ja laita maan rajoja kiinni kasvaviin tartuntalukuihin vedoten. Emme yksinkertaisesti voi ottaa riskiä, ettemme pääsisi palaamaan Yhdysvaltoihin heti uuden vuoden jälkeen.

Koronarajoitukset siellä ja täällä

Lisäksi olemme tietenkin seuranneet niin Suomen kuin Kaliforniankin koronarajoituksia. Paraikaa Suomessa tartuntamäärät ovat kasvussa ja rajoituksia on tehty esimerkiksi ravintoloiden osalta aina joulukuun puoliväliin saakka. Tiedossa ei ole, mitä rajoitukset ovat jouluna. Ovatko ne tiukemmat vaiko löysemmät? Täällä USA:ssa puolestaan koronatilanne on paha ja esimerkiksi Kaliforniassa omassa piirikunnassamme ryhdyttiin sulkemaan yhteiskuntaa uudestaan juuri tänään. Lisäksi eilen Kalifornian kuvernööri ilmoitti suunnittelevansa peräti ulkonaliikkumiskieltoa, jotta tartuntamäärät saataisiin laskuun. Lähestyvä, amerikkalaisten vuoden tärkein perhejuhla Thanksgiving ei luonnollisestikaan helpota tartuntamäärien vähenemistä, elleivät ihmiset todella pysy omissa karsinoissaan. Tilanne elää siis täällä meilläkin marras-joulukuussa vielä voimakkaasti, se on aivan varma.

Karanteenit, testit ja treffailut Suomessa

No sitten, mitä se elo ja olo Suomessa sitten käytännössä olisi? Suomessa 10 päivän karanteenia on mahdollista lyhentää kahdella koronavirustestillä. Ensimmäinen maahan saapuessa ja toinen siitä 72 h kuluttua. Ja näistä tietenkin molemmista täytyy saada negatiivinen tulos. Ehkä tällä kertaa testi olisi mahdollista saada heti saapuessa Helsinki-Vantaalla, vaikka olisi oireeton, elokuussahan se ei ollut vielä mahdollista, mutta sittenpä alkaisikin hermoja raastava päivien laskenta. Saapuminen Suomeen kannattaisi ensinnäkin ajoittaa niin, että saapumisesta 72 tunnin päästä meidän on mahdollisuus päästä yksityisellä terveysasemalla testiin. Tämä tarkoittaa arkipäiviä. Tämä sulkee tietyt maahansaapumispäivät ja lentoyhteydet pois. Ja sitten, stressaan itse jo valmiiksi pelkkää ajatusta, kuinka pitkään testitulosta pitäisi tällä kertaa odottaa. Oulussa yksityisen terveysaseman koronatestit lähetettiin ainakin vielä elokuussa Tallinnaan analysoitaviksi ja itse odotin testitulosta kolme päivää. Mutta. Hyvä ystäväni, joka kävi samaisella testiasemalla vain muutamaa tuntia minua myöhemmin, sai oman tuloksensa vasta viiden päivän päästä testistään! Ei siis ole niin sanottua ja varmaa, että tiukasti lasketut ja laskelmoidut päivät karanteenin lyhentämiseksi onnistuvat ja toki meidän molempien testitulosten pitää olla joka kerta negatiiviset.

Tämä kaikki säätäminen kahden henkilön testien saamiseksi ajallaan vaatisi sen, että matkustaisimme Suomeen jo todella hyvissä ajoin ennen joulua. Mutta. Ukkokullalla ei ole tarpeeksi lomapäiviä niin, että voisimme lusia ensin vähintäänkin viikon karanteenissa ja sitten viettää varsinaisen joululoman päälle. No tätäkin seikkaa jo tiedusteltiin ja ukkokulta sai työnantajaltaan erikoisluvan tehdä karanteenin ajan töitä Suomesta käsin. Yleissääntö heillä nimittäin on, ettei matkustusta maan rajojen ulkopuolelle suositella, koska muutamat ulkomailla synnyinmaissaan vierailleet työntekijät jäivät keväällä jumiin, kun maarajat menivätkin yhtäkkiä kiinni. Edellytyksenä etätyönteolle Suomesta käsin ukkokullallla kuitenkin on, että hänen on käytännössä työskenneltävä Kalifornian ajassa. Suomen ja Kalifornian aikaeron ollessa 10 tuntia, tämä tarkoittaisi, että ukkokulta aloittaisi työpäivän iltakuudelta ja paiskisi hommia (mukaan lukien videoyhteyksin pitämänsä työhaastattelut) yöllä kello kahteen tai kolmeen. Niin, siinä me sitten kaksin samojen seinien sisällä karanteenia ukkokullan kanssa pidettäisiin, mutta missäs ajassa minä sitten yrittäisin elää? Suomenko vai Kalifornian? Tuntuu aika järjettömältä viritykseltä nyt tämäkin.

Ei sitten kuitenkaan normaali joulu ja joululoma

Jos karanteeni joten kuten lusittaisiin toinen etätöitä tehden ja välttyisimme onnekkaasti tartunnalta matkustuksen aikana, ei joululomamme tulisi tänä vuonna kuitenkaan olemaan kuten ennen, ystävät hyvät. Valitettavasti. Syksyn visiitillä minä tapasin kaikki teistä ulkona. Joulun aikaan treffaamiset ulkona 20 asteen pakkasessa ja Perämereltä puhaltavassa tuulessa eivät varmasti houkuttele ensinnäkään oikein ketään. Vaatisi sisätilat. Mutta sisälläkään emme oikein voisi tavata teitä ihanat ystävämme kuitenkaan ennen joulua, mikäli kaavailemme viettävämme joulun riskiryhmäläisten keskuudessa. Parhaat teistä ovat ammatissa, jossa tapaatte jopa 100 - 150 ihmistä päivässä, joten emme kertakaikkisesti voi ottaa sitä tartuttamisen riskiä, ainakaan ennen joulua. Ja meillähän riittää, että jos toinen sairastuu, niin sen myötä me molemmat olemme sairastupakaranteenissa. Myöskin joulun jälkeiset tapaamiset ovat iso riski, sillä niillä vaarannamme lopulta oman paluumatkamme. Ukkokullan töiden puolesta emme yksinkertaisesti voi jäädä nalkkiin Suomeen pitkäksi aikaa. 

Ja ainahan yksi päämotivaatioista ylipäätään tulla Suomeen on tietenkin ollut teidän ystävien ja läheisten tapaaminen. Mutta jos ja kun se ei nyt ole mahdollista, niin paljon putoaa pohjaa pois koko Suomen visiitistä. Kahdestaan siis enimmäkseen möllöttäisimme neljän seinän sisällä, mikä ei siis eroa nykyisestä arjestamme täällä.  

Nämä kaikki edellä mainitut spekuloinnit on käyty vielä täysin ilman sitä pahinta skenaariota eli ilman viruksen vakavaan muotoon sairastumista, sen vakavia jälkitauteja, mahdollisia hoitoonpääsyjä jne. Mutta niihin en nyt halua edes sukeltaa.

Kuten siis huomaatte, tässä on ollut aika hurjat määrät huomioon otettavia seikkoja ja niin pirun monta muttaa. Lopullinen päätös jäädä jouluksi tänne on tuottanut ainakin itselleni tosi kovaa tuskaa ja tätäkin kirjoittaessani on noussut pala kurkkuun. Oikolukiessakin silmäkulma kostuu joka kerta. Viime kädessä vain te, jotka tiedätte meidän molempien perhesuhteet Suomessa paremmin, pystynette ehkä ymmärtämään tämän ahdingon ja kuinka riipaisevalle tämä päätös voi tuntua. Mutta loppujen lopuksi, jos teemme tämän suojellaksemme itseämme, niin teemme sen myös suojellaksemme teitä. Emme tuo tartuntaa mukanamme myöskään teihin.

Raskas päätös on nyt siis tehty ja sen mukaan on jatkettava. Muutamien teidän kanssa tahtoisin järjestää näköpuhelut tai Zoom-sessiot joulun kynnyksellä tai sen jälkeen. Meillähän ei oikein täällä Kalifornian kodissa ole juurikaan edes joulukoristeita, mutta nämä yhteydenotot toisivat varmasti joulumieltä ja oikeanlaista tunnelmaa. Onhan tämä ollut suoraan sanoen aika paska vuosi ja tänä vuonna jää nyt sitten vielä joulusaunakin saunomatta. Ja tietenkin, olisi oikeasti ollut niin ihana nähdä teitä kaikkia! Mutta tämä maailmantilanne on nyt mikä se on ja sen mukaan on mentävä. Niin harmillista kuin se onkin. Yritetään kuitenkin kestää!

Viime viikolla uuteen lähikauppaamme oli tullut keltaisia joulutähtiä myyntiin. Enpä tiennyt sellaisiakin olevan olemassa.

Joulutervehdykseni tulevat sitten myöhemmin, mutta jälleennäkemisen ihanassa toivossa sanon teille nyt hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

2 kommenttia:

  1. Ajattelinkin tovi sitten, että ootte vaikean päätöksen edessä. Sun teksti sen vahvisti ja olipa siinä mukana pari lisätekijää, joita en edes hoksannu ajatella. Silmät vetistellen jään kaipamaan meidän joulutapaamista, ehdottomasti nähdään ainakin verkossa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näin se valitettavasti nyt meni, mutta hetki hetkeltä päätös tuntuu kuitenkin enemmän ja enemmän oikealta. Ja ehdottomasti sovitaan verkkotreffit! Kummityttö mukaan sessioon, jos suinkin mahdollista. <3

      Poista