sunnuntai 2. toukokuuta 2021

Toisen koronarokotteen jälkeen olo on kuin jyrän alle jääneellä

Saimme viime perjantaina ukkokullan kanssa järjestyksessään toiset koronarokotteet. Tällä kertaa meidän ei tarvinnut ajaa yli kolmea tuntia, vaan piikit pistettiin naapurikaupunki San Josessa vain 20 minuutin ajomatkan päässä. Täällä on rokotteita nyt niin runsaasti saatavilla, että moni rokotuspiste on avannut ovensa myös ilman ajanvarausta tulijoille. Tarvitsee vain kävellä paikan päälle ja rokotuksen saa. Tämä on tosi hieno juttu kaiken sen rokoteajanvarauksiin liittyvän sekavuuden ja säätämisen jälkeen.
Minä sain rokotuspaikalta oikein pinssin, jossa nuo kaksi vihreää "check"-merkkiä viittaavat molempien rokotteiden ottamiseen. Ukkokulta sai tarran, jossa piirikuntamme terveysviranomaisen nimeää rokotteen ottaneen sankariksi.

Meidän rokotemerkkimme oli Pfizer ja täällä sen tehosterokote suositellaan otettavaksi 21 - 42 päivää ensimmäisestä piikistä. Moderna-rokotteen kohdalla suositeltu aikaikkuna on 28 - 42 päivää. Suomessa tunnutaan noudattavan brittien kanssa samaa kolmen kuukauden rokoteväliä. Toisena erona Suomen ja USA:n ohjeistuksissa rokotuksiin liittyen on ollut särkylääkkeiden ottaminen. Täällä särkylääkkeitä ei suositella otettavaksi ennakkoon, ns. varalta ennen rokotusta, vaan ainoastaan vasta jälkikäteen, jos oireet sitä todella vaativat. Perusteluna on ollut, ettei lääkeaineiden vaikutuksia immuniteetin kehittymiseen vielä täysin tiedetä. Suomessa tiedän esimerkiksi sairaalan hoitohenkilökuntaa ohjeistetun ottamaan kunnon lääkecocktail jo ennen pistosta. Moni oli kaatunut kuitenkin petiin silti. 

Koska iso osa blogini lukijoista ei ole vielä tehosterokotetta, tai sitä ensimmäistäkään, saanut, ajattelin kertoa omista ja monien ystävienikin kokemista jälkioireista toisen piikin jälkeen. Suomessa en ole nähnyt vielä juurikaan uutisointia tehosterokotteen mahdollisista aika rajuistakin oireista, joten toivon mukaan postauksestani on tuleville rokotettaville hyötyä. Korostan tässä, että ensimmäinen piikki meni siis pääosin kaikilla hyvin pienillä oireilla. Tilanne on kuitenkin ollut toinen kakkosrokotteen jälkeen.

48 tunnin nyrkkisääntö

Tärkeimpänä nyrkkisääntönä antaisin, että rauhoita seuraavat 48 tuntia toisesta rokotuksesta oman voinnin kuulosteluun ja mahdollisiin jälkioireisiin. Ei siis kannata sopia vuoden tärkeintä palaveria tai ajoittaa järjestävänsä isot juhlat heti rokotusta seuraavana päivänä. Toki toiset pysyvät toisen rokotuskerrankin jälkeen enemmän toimintakykyisinä kuin toiset. Niin kävi meilläkin. Ukkokulta ei saanut juurikaan muita oireita kuin vähän lihaskolotusta ja pistoskohdan normaalia arkuutta. Omat oireeni olivatkin sitten rajuudessaan ihan toista luokkaa. Saimme piikit olkavarteen aamuyhdeksältä ja oireiden kulku noudatteli meidän kohdalla seuraavaa aikajanaa:

3 - 4 tuntia rokotuksesta: Alamme molemmat tuntea yhä voimistuvaa janoa. Yleisenä suosituksena onkin jo ennen rokotusta ja sen jälkeen huolehtia kropan riittävästä nesteytyksestä. Osa on jakanut helpottavana vinkkinä juoda elektrolyyttejä esimerkiksi erilaisten urheilujuomien muodossa. Meillä on tunne, ettei mikään vesimäärä riitä sammuttamaan janoa. Tässä vaiheessa minä saan myös ylitsepääsemättömän väsymyskohtauksen. Otan yli tunnin päiväunet ja tilanne helpottaa.

9 h rokotuksesta: Janon tunne aaltoilee ja on edelleen välillä poikkeuksellisen voimakasta. Minä alan tuntea kylmiä väreitä. Palelee.

12 h rokotuksesta: Minulle nousee korkea kuume. Lopetan kuumeen mittaamisen 38 asteen paikkeilla, mutta tunnen sen kohoavan todella korkeaksi. Uskon kuumeen olleen yli 39 asteessa. Janon tunne yltyy, jokaista paikkaa kolottaa ja aivan kuten kakkospiikin jo aiemmin saaneet ystäväni ovat liki kaikki käyttäneet samaa kuvausta: "Olo on kuin jyrän alle jääneellä." 

15 tuntia rokotuksesta: Kuume on korkea ja olen kuumehoureessa läpi yön. Nukkumisesta ei tule mitään, sillä sydämeni hakkaa aivan vimmatusti. Joka paikkaa särkee ja on tunne, että jalkapohjat ovat kuin tulessa. Janon tunne on valtava. 

18 tuntia rokotuksesta: Joudun nousemaan keskellä yötä vessaan. Runsas juominen tekee tehtävänsä ja lisäksi mukaan kuvioihin astuu ripuli. Myös ukkokulta kukkuu valveilla, sillä hänelläkin alkaa paikkoja kolottaa. Samoin jano herättää meidät molemmat vähän väliä. 

24 tuntia rokotuksesta: Minä olen edelleen liki 38 asteen kuumeessa ja pää on kuin lasia. Janoisuus jatkuu ja pistoskohta olkavarressa on tulikuuma. Ukkokullalla on liki olemattomat oireet, hänen vointinsa aika ok. Kuumehoureisen yön jälkeen Oura-sormukseni näyttää valmiustilakseni 28/100, alhaisinta lukemaa koskaan!

30 tuntia rokotuksesta: Kuume lähtee ensimmäisen kerran selvästi laskuun, mutta pientä lämpöä on edelleen. Väsymys, päänsärky ja jano jatkuvat.

36 tuntia rokotuksesta: Edelleen pientä lämpöä. Niskani on jumissa päänsäryn ansiosta.

48 tuntia rokotuksesta: Toinen yö rokotuksen jälkeen menee paremmin, mutta nyt molemmat meistä saa yön aikana kunnon hikoilukohtauksia, myös ukkokulta. Aamulla olo on edellistä päivää huomattavasti parempi, kuumemittari näyttää tasan 37. Päänsärystä on vielä rippeet jäljellä, mutta pystyn jo toimimaan. Pistoskohta olkavarressa kuumottelee yhä ja käsivarsi on kipeämpi kuin yleensä rokotuksien jälkeen. Olo on edelleen vähän väsynyt, mutta on kuitenkin tunne, että elämä alkaa voittaa, jee!

Yleistä: Jotkut ystävistäni ovat kehittäneet tuon korkean kuumeen 24 tuntia rokotuksen jälkeen, minulla se alkoi jo 12 tunnin päästä. Yhteistä meille kaikille on kuitenkin ollut, että kuume tyypillisesti laantuu 24 tunnissa ja olo palautuu normaaliksi. Täällä on joillekin tullut rokotusta seuraavana päivänä myös migreeniä, osa heistä sellaisia, jotka eivät koskaan aikaisemmin ole edes migreenistä kärsineet. Joillakin on esiintynyt myös ihon arkuutta joko pistoskädessä tai koko kropassa. Kenenkään muun en kyllä ole kuullut oirehtivan tuollaisilla tulisilla jalkapohjilla, kuten omalla kohdallani kävi, joten oireita voi näemmä olla luvassa laidasta laitaan. Aivan kuten itse koronaviruksen aiheuttamissa sairastumissakin. Parasta rokotuksen jälkioireissa kuitenkin on, että ne menevät nopeasti ohi ja kertovat immuniteettisysteemin aktivoitumisesta.

Vaitonainen vappu

Meillähän rokotuspäiväksi osui sattumoisin vappuaatto, joten vappumme jäi aika vaitonaiseksi. Mutta minua ei vapun juhlinnan väliinjäänti harmittanut kyllä ollenkaan. Kyllä tämä kaikki sen arvoista oli! Tämä oli merkittävä askel kohti VAPAUTTA, jota olemme ihan kaikki jo niin kauan odottaneet! Kuin sattuman sanelemaa, vapaudesta muistutti lentokone, joka lensi aamuvarhain rokotusjonomme ylitse.


Tällaiset kuulumiset tällä kertaa. Nyt sanon teille taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!  


2 kommenttia:

  1. Oho, olipas sinulla hurjat jälkioireet! Mutta on immuniteetti sen tuskan väärti. Sain itse Pfizerin kakkosrokotuksen kohta viikko sitten Santa Cruzissa ja jälkivaikutukset ovat olleet yllättävän vähäiset. Käsivarsi on ollut kipeä ja väsytti tavallista enemmän sinä iltana sekä seuraavana päivänä. Mutta siinä se olikin. Nyt teen jo matkasuunnitelmia kesää varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu! Ja aivan totta, kyllä nuo jälkioireet kestää, jos ei muuten niin suomalaisella sisulla! Lisäksi tilanteessa helpottaa, kun tietää, että ne myös kaikkoavat suht nopeasti, paljon nopeammin kuin mitä viruksen aiheuttamassa sairastumisessa kaikkoaisi. Matkasuunnitelmien teko kuulostaa mahtavalle! Mukavia suunnitteluhetkiä! :-)

      Poista