sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Muuttunut käytäntö Kalifornian ajokorttikokeessa

Aina silloin tällöin putkahtelee tietooni, että blogiani lukevat Kaliforniaan tai muualle Yhdysvaltoihin muuttavat tai muuttoa suunnittelevat henkilöt. Olen jo aikaisemmin kirjoittanut Kalifornian ajokortin suorittamisesta omien kokemuksieni kautta ja ajokokeen suorittamisesta voi lukea täältä ja teoriakokeesta täältä. Nyt kuitenkin ajokorttikoekäytäntöihin Kaliforniassa on tullut muutoksia, joten on päivittävän postauksen paikka.

Huomioitavaa


Muiden osavaltioiden kohdalla käytännöt ja odotusajat ajokortin suorittamisessa voivat olla täysin erilaiset, joten ne kannattaa osavaltiokohtaisesti tarkistaa. Sen ainakin tiedän, että muissa osavaltioissa löytyy DMV:n toimipisteitä, joihin ei tarvitse kuin marssia sisälle ja pääsee esimerkiksi ajokoetta suorittamaan hetimmiten. Piilaakson toimipisteissä sen sijaan on aina ruuhkaa, joten niin teoria- kuin ajokokeeseeenkin täytyy varata etukäteen aika. Ja koskapa alueelle muuttaa koko ajan uusia ajokortittomia, seuraava vapaa aika näihin vaadittuihin kokeisiin voi olla vasta useamman viikon päässä. Ainakin Piilaaksossa kannattaa siis varautua siihen, ettei Kalifornian ajokortin hankinta onnistu välttämättä aivan suitsait sukkelaan.
Tässä kuvaa yhdestä Piilaakson DMV:n (Department of Motor Vehicle) toimistosta. Populaa riittää. Ja kröhöm, DMV:n toimistossahan sisällä ei saisi valokuvata.

Muuttunut käytäntö Kaliforniassa


Mutta sitten käytäntöön, joka on ollut Kaliforniassa voimassa jo pitkästi vuoden 2017 puolella. Nykyään Kaliforniassa ajokokeeseen mennessä kokeen suorittajalla täytyy olla ajokortillinen saattaja mukana. Ajokokeen suorittaja ei siis saa sääntöjen mukaan ajaa autoa DMV:lle, josta ajokokeen suorittaminen alkaa. Tämä on mielestäni melkoisen hölmö vaatimus, sillä eiköhän ajokokeen suorittaja ole ajanut autoa paikallisessa liikenteessä ilman saattajaa jo ennen ajokokeeseen tuloakin. Kyseessä on melkeinpä yhtä hassu sääntö kuin sekin, että jos ajokokeen aikoo ajaa vuokraamon autolla, pitää ajokokeen suorittajalla olla autovuokraamon kirjallinen lupa, että autoa saa käyttää ajokokeessa. Höperöä tämä on siksi, että tokihan auton vuokrannut henkilö on ajanut vuokra-autoa jo ennen ajokoettakin, heti autovuokraamolta lähtiessään. No, molemmissa vaatimuksissa taustalla on varmastikin taas näitä vastuu- ja vakuutuskysymyksiä. Ja säännöt on säännöt, joten niillä mennään.


Kokemukset uudesta käytännöstä


Uusi käytäntö tuli omalla tavallaan ajankohtaiseksi meillekin, kun ukkokullan vastikään Piilaaksoon muuttanut kollega pyysi ensin autoamme lainaan omaan ajokokeeseensa. Kerroimme hänelle, että DMV:llä on ajokokeisiin tulijoille nykyään myös tämä vaatimus saattajan mukanaolosta. Kollega suunnitteli ensin menevänsä ajokokeeseen ilman saattajaa ajatuksella, että tuskinpa ne sitä kyselevät, mutta kerroin kuulleeni huhuja, että saattaja todellakin vaaditaan ja asia tarkistetaan ennen kuin ajokoetta pääsee edes suorittamaan. Ja näinhän siinä todella oli käynyt. 

Ukkokulta lähti kollegalleen tällaiseksi paikallisen ajokortin omaavaksi saattajaksi ja ajokokeeseen ilmoittautumisen yhteydessä ukkokullan ajokortti oli todella tarkistettu. Ilmoittautumisen jälkeen sekä ajokokeen suorittajan että saattajan molempien piti vielä mennä autoon odottamaan ajokokeen alkua ja vasta, kun ajokokeen ajattaja tuli autoon, oli saattaja ns. nakattu autosta pihalle. Varsinaisessa ajokokeessa ei siis saattaja sentään saanut olla mukana.

Niinpä tämä käytäntö tiedoksi muillekin Kaliforniassa ajokorttiaan suorittaville. Saattaja todella vaaditaan. Ja ainakin täällä Piilaaksossa saattajan suhteen taidetaan olla todella tarkkana, kuten olin huhuja kuullutkin. Lisäksi ukkokulta nimittäin kertoi, että heidän ilmoittautuessaan viereisellä tiskillä oli ollut mies ilman saattajaa. Kun DMV:n virkailija oli kysynyt saattajasta, oli mies mutissut saattajan jääneen etsimään parkkipaikkaa, mutta olevan tulossa. Miehen ajokokeeseen ilmoittautuminen tyssäsi siihen eli saattajan ilmaantumista tiskille oltiin jääty odottamaan. Tarina ei kerro, oliko miehellä oikeasti saattaja vai keksikö mies hätäpäissään mielikuvituskaverin päästäkseen tilanteesta, mutta siihen oli mies jäänyt vielä yksin tiskille notkumaan, kun ukkokullan kollegan asia oli jo hoidettu loppuun saakka. 

Iloiseksi lopuksi voin kertoa, että ukkokullan kollega sai ajokokeensa onnistuneesti läpi. Hyvin ajettu! Nyt sanon taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

5 kommenttia:

 1. Mun käsittääkseni tämä muutos johtuu siitä, että silloin kuin minä hankin Kalifornian ajokortin, niin sain heti kirjallisen kokeen suoritettuani ulkomaisen ajokorttini perusteella väliaikaisen ajokortin, jonka voimassaoloaikana piti suorittaa ajokoe ja hankkia varsinainen ajokortti. Sittemmin käytäntö muuttui niin, että kirjallisen suorittamisen jälkeen saa harjoitusluvan, vaikka olisi jo ajokortti toisesta maasta ja harjoitusluvalla saa ajaa vain niin, että kyydissä on koko ajan kalifornian ajokortin omaava henkilö. Harjoitusluvalla ei siis saisi ajaa ollenkaan yksin. Toisaalta sillä ulkomaisella kortilla saa kuitenkin ajaa tietyn ajan, mikä on vähän ristiriitaista.

  VastaaPoista
 2. Hei, kiitos kommentistasi! Tämäpä oli uutta ja valaisevaa tietoa minullekin. Näin sitä oppii uutta! :) Ja tosiaan, ristiriitaisuuksia on, koska suomalainen ajokortti kelpaa jonkin aikaa (eri lähteet antavat eri aikarajan). Samoin suomalainen ajokortti kelpaa paikallisille autovuokraamoille, vaikka säännöissä lukee usein kansainvälisen ajokortin vaatimus.

  VastaaPoista
 3. Ja tuo harjoituslupahan kuulostaa ihan järkevälle tapauksissa, jos ei vielä ole mitään aikaisempaa ajokorttia ajettuna. Mutta ajokortin jo omaaville vähän höpöä vaatia kaveri autoon mukaan, kun just siellä teoriakokeessahan niitä Kalifornian omia liikennesääntöjä on tentattu. No mutta, kuten totesin, säännöt on säännöt. :)

  VastaaPoista
 4. Törmäsin tähän saattaja-asiaan itse viime syksynä CA:n ajokorttia suorittaessani. Onneksi mieheni oli mukana ja jäi vielä odottamaan ajokokeen alkua. Alunperin hänen oli tarkoitus nimittäin lähteä pois, mutta sattumalta jäi odottamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, olipa onni, että jäi vielä odottamaan! Olisi saattanut jäädä ajokoe sinulla suorittamatta sillä kertaa, jos ei olisi jäänyt. Hyvä, että kävi noin päin!

   Poista