Samaisen raportin mukaan pandemian aikana hinnat amerikkalaisissa ruokakaupoissa ovat kivunneet kaiken kaikkiaan 11 % ylöspäin. Samaan aikaan paikalliset palkat ovat laskeneet 1,2 %. Eniten on kallistunut liha. Vuodessa sen hinta on noussut 15 %.
Raportti julkaistiin ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Sotatilanteen tiedetään korottavan ruoan hintaa entisestään.
![]() |
Suomessa sitrushedelmät ovat tuontitavaraa, Kaliforniassa niitä saa myös omasta takaa. Tästä huolimatta sitrukset maksavat suomalaisessa kaupassa vähemmän. |
Taustatietoja hintaesittelystäni
Hintojen saaminen paremmin vertailtaviksi suomalaisten hintojen kanssa oli minulle asteen verran työläämpää. Hintamme ovat ensinnä totta kai dollareissa. Toisekseen nestemäisten ruokatuotteiden kuten maidon ja jogurtin koot ilmoitetaan gallonissa tai nesteunsseina. Gallona on 3,8 litraa. Valuuttamuutoksen lisäksi olen muuttanut nestetilavuudet litroiksi.
Kolmantena hedelmät ja vihannekset. Niitä meillä myydään joko kappale- tai paunahinnalla. Pauna on vain 454 grammaa. Niinpä jouduin tekemään muunnoksia myös kiloiksi.
Olen jättänyt näkyviin dollarihinnat, koska blogiani luetaan myös ympäri Yhdysvaltoja. Piilaakson ja Kalifornian ulkopuolella asuvia kiinnostanee myös verrata omia dollarihintojaan meidän hintoihimme.
Ruokakaupaksi valitsin Safewayn, jonka voisi sanoa olevan hinnoittelultaan keskitasoa. Ei halvin, muttei kalleinkaan. Ainoastaan maidon, juuston ja jauhelihan hintaesittelyissä otin mukaan myös tukkuliike Costcon hinnan. Costco on monien tuotteiden kohdalla edullisin ostospaikka, mutta pakkauskoot ovat joko suuria tai valtavia. Joissakin ulkosuomalaisten blogeissa elintarvikkeiden hintaesittelyissä on käytetty myös Lidl- tai Aldi-kauppojen hintoja. Meillä Pohjois-Kaliforniassa ei ole kumpaakaan kauppaketjua.
![]() |
Safewayn maitohyllyä. Kaupan jäsenkortilla voi saada joistakin tuotteista alennusta. Tässä kuvan yläkulmassa taalan alennus maitotölkistä. |
Miltä siis piilaaksolaiset elintarvikehinnat näyttävät maaliskuussa 2022?
Maitotuotteet ja kananmunat
Puolen gallonan luomumaito 4,99 usd = 2,41 eur/litra.
Costcossa halvin maito myydään kahden gallonapurkin pakkauksessa hintaan 6,79 usd. Tämä on 0,81 eur/litra, mutta vaatii tosiaan liki kahdeksan litran kertaostoksen.
Huomiona myös, että täällä myydään ihan valtava määrä maitoja eri valmistajilta. Vaikkei taloudessamme käytetä maitoa muulloin kuin harvoin kokkaamiseen, pystyn silti luettelemaan lonkalta ainakin kuusi ellen jopa seitsemän eri maitobrändiä. Ties kuinka monta niitä lopulta onkaan!
150 gramman purkki kreikkalaista jogurttia 1,49 usd = 1,36 eur.
12 luomukananmunaa 4,29 - 6,99 usd = 3,91 - 6,38 eur.
![]() |
Prisman verkkokaupassa samansuuruisen purkki vastaavaa tuotetta maksaa 0,99 eur. |
Liha
Jauheliha, 20 % rasvaa, iso perhepakkaus 4,99 usd/pauna = 10,02 eur/kg.
Jauheliha, 10 % rasvaa, normaali pakkauskoko 9,49 usd/pauna = 19,06 eur/kg.
Jos oikein muistan, jälkimmäinen on ainakin kaksinkertainen hinta suomalaisen ruokakaupan hintaan verrattuna.
Luomujauheliha, iso neljän paunan eli 1,8 kilon pakkaus, tukkuliike Costcon hinta 6,00 usd/pauna = 12,00 eur/kg.
![]() |
Safewayn 2,2 kilon megapakkaus jauhelihaa (rasvapitoisuus 20 %) tulisi halvimmaksi. |
Juusto ja leikkele
Juustolaaduksi olen valinnut suomalaista kermajuustoa muistuttavan Havarti-juuston:
![]() |
24 siivua Havarti-juustoa maksaa 10 dollaria Safewayssa. |
Valmiiksi viipaloitu Havarti-juusto, iso pakkauskoko 9,99 usd/680 gr = 13,42 eur/kg.
Havarti-juusto palana 9,99 usd/pauna = 20,07 eur/kg.
Castello-merkkinen Havarti-juusto palana 7,99 usd/227 gr = 35,20 eur/kg.
![]() |
Sama juusto, kalliimpi hinta. |
Costco on myös Havarti-juuston myyjänä edullisin: Reilu 900 grammaa valmiiksi siivutettua maksaa 8,89 usd. Tämä on 8,92 eur/kg.
Suomessa kilon Oltermanni-juuston taitaa saada viidellä eurolla. Hintaero siis jopa seitsenkertainen. Verrattaessa amerikkalaista isompaa Safewayn myymää pakkauskokoa on meidän hintamme siinäkin tapauksessa liki kolminkertainen. Ja edullisin Costcon hintakin 1,5-kertainen.
Vähäsuolainen salamisiivu 9,99 usd/227 gr = 40,17 eur/kg.
Kinkkuleike 9,99 usd/pauna = 20,07 eur/kg.
![]() |
Myös salamipakkauksesta Safewayn jäsenkortilla -10 %. |
Hedelmä- ja vihannesosasto
Keittoperuna, irtotavarana 2,29 usd/pauna = 4,60 eur/kg.
Jos oikein muistan, suomalainen irtoperuna maksaa alle euron kilolta. Jälleen kerran lähes viisinkertainen hinta.
Luomuporkkana 2,99 usd/kaksi paunaa = 3,00 eur/kg.
Kirsikkatomaatti 3,99 usd/283 grammaa = 3,64 eur/rasia. Rasia vastaa kooltaan aika hyvin suomalaista pikkurasiaa.
Punainen paprika 2,00 usd/kpl = 1,83 eur/kpl.
Banaani 0,89 usd/pauna = 1,78 eur/kg.
Luomuomena 3,99 usd/kaksi paunaa = 4,01 eur/kg.
![]() |
Luomuvihannesten hyllyä. Luomupaprika 2,49 usd/kpl eli 2,26 eur/kpl. |
Pisteenä i:n päälle muutamien sitruksien hinnat:
Sitruuna 1,25 usd/kpl = 1,15 eur/kpl.
Suomessa muistini mukaan yksi sitruuna on maksanu tyypillisesti vain 60 - 70 eurosenttiä.
Lime 0,69 usd/kpl = 0,63 eur/kpl.
Harmi kyllä, ei muistikuvaa, mitä limet Suomessa maksavat.Appelsiini, kahdeksan paunan eli 3,6 kilon jättisäkki 2,29 usd/pauna = 4,60 eur/kg. Suomessa taidetaan myydä appelsiineja reilusti alle puoleen hintaan tähän verrattuna.
Ja miksi kirjoitin pisteenä i:n päälle? Syystä, että täällä sitruspuut notkuvat hedelmiä lähes joka toisella omakotitalotontilla. Tuntuu siis hullunkuriselta maksaa hedelmistä näin korkeaa hintaa kaupassa.
![]() |
Oma appelsiinipuumme on syöty tähän aikaan vuodesta hedelmistään jo tyhjiin, mutta sitruunoissa olemme omavaraisia ympäri vuoden. |
Avokadot
Viime helmikuussa Super Bowl -tapahtuman aikaan USA asetti yllättäen meksikolaisille avokadoille maahantuontikiellon. Ottelun mainoskatkolla tuli vielä ennakkoon tilattu meksikolaisten avokadojen mainos. Tuontikiellon taustalla oli Meksikon järjestäytyneen rikollisjengin vakava uhkailu amerikkalaista elintarviketarkastajaa kohtaan. Tapaus sattui avokadotilalla Meksikossa.
Kyseessä oli merkittävä boikotti, sillä avokadojen tuonti Meksikosta Yhdysvaltoihin ei ole mikään pieni bisnes. Vuonna 2021 se oli arvoltaan kolme miljardia dollaria. Meksikossa avokadoista puhutaankin vihreänä kultana. (Tapauksesta ja Meksikon kartellien vaikutuksista avokadoviljelmillä voi halutessaan lukea esimerkiksi täältä.)
Lopulta maahantuontiboikotti kesti vain noin viikon, mutta jo tämän seurauksena avokadojen hinnat nousivat meilläkin. Mielestäni avokadot ovat kallistuneet täällä vieläkin hurjempaa tahtia kuin muut ruokatarvikkeet.
Neljä hyvin pienen luomuavokadon pussi maksoi 6,99 usd eli yhden pikkuruisen avokadon hinnaksi jäi 1,74 usd/kpl = 1,59 eur/kpl.
![]() |
Minulta jäivät pikkuruiset avokadot tähän hintaan ostamatta. |
Tämä ei vielä ole edes kallein mahdollinen. Olen nähnyt myytävän isompia avokadoja kappalehintaan 2,50 tai jopa 3,00 dollaria. Siis 2,28 - 2,74 eur/kpl. Kyseiset avokadot eivät olleet edes luomuviljeltyjä.
Olisitko sinä valmis maksamaan samanlaista hintaa? Vai joko peräti maksat?
![]() |
Osa kaupoista myy banaaneja kappalehintaan, osa paunahinnalla. Tekee hintavertailun kauppojen kesken hankalammaksi. |
Piilaaksosta tykätään nostaa useimmiten otsikoihin alueen korkea palkkataso. Vuonna 2021 keskipalkka Piilaakson San Josen kaupungissa oli bruttona 89 700 dollaria vuodessa, 7 475 dollaria kuukaudessa (6 800 eur/kk). Tässä kirjoituksessani olisi sitä kuuluisaa kolikon toista puolta. Yleensä leijonanosan paikallisten tuloista haukkaa alueemme järjettömät asumiskustannukset. Ja kuten postauksestani kävi ilmi, myös ruokakauppalaskumme ovat aivan toista luokkaa kuin ne olisivat Suomessa.
Tällaisia hintavertailuja tällä kertaa. Miten on, pääsivätkö hintamme yllättämään? Tai jokin hinta erityisesti? Kerro, olisi mielenkiintoista kuulla.
Näihin kuviin ja tunnelmiin päätän tällä erää ja sanon teille hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!