Tällä kertaa siis aiheena UKK, usein kysytyt kysymykset, ja hämmentävän yleisten harhakäsitysten oikaisua.
"Amerikkaan muutetaan rahan takia"
Yllättävän monella tuntuu olevan käsitys, että Amerikkaan muutetaan aina rikastumisen toivossa. En tiedä, koskettaako tämä ihmeellisen yleinen luulo alueena koko Yhdysvaltoja, vaiko vain Kaliforniaa tai Piilaaksoa. Kukaan ei toki ole sanonut suoraan, että no nythän te olette rikkaita (koska emmehän me ole), mutta silloin tällöin tällainenkin oletus ihmisten puheista ilmenee. On vallalla jokin kummallinen käsitys, että kun muuttaa Piilaaksoon tai Kaliforniaan, niin pankkitilille napsahtaa välittömästi miljoonia!
Voin kertoa, että näin ei ole. Vaikka Piilaaksossa joillekin hyviä palkkoja maksetaankin, myös elämisen kustannukset ovat täällä todella korkeat. Jossakin oli vertaus, että täällä pitää tienata kolminkertainen määrä pitääkseen suomalaisen mittakaavan mukaisen hyvän elintason yllä. Joillakin alueilla tähän hyvään elintasoon kolminkertainen palkka suomalaiseen palkkaan verrattuna ei takuulla edes riitä! Noille ökyasuinalueille ei siis meilläkään ole muuta asiaa kuin sunnuntailäpiajelua ja auton ikkunasta valtavien kartanoiden ihastelua.
No, mikä muu tänne sitten saa muuttamaan tai täällä pysymään, jos ei raha? Viimeisen viiden kuukauden aikana olen syynännyt ja puntaroinut aika tarkkaan asumisen plussia ja miinuksia niin Suomessa kuin Kaliforniassakin. Ainakin meidän tapauksessa yhtenä isona plussana Kalifornian eduksi on ollut elämänlaadun parantuminen tietyillä osa-alueilla. Tästä aiheesta kirjoitan kuitenkin toisella kertaa, jotta nyt pysytään otsikon mukaisessa teemassa.
Mutta sitten seuraavaan harhakäsitykseen:
"No sulla on varmaan kielitaito parantunut huimasti?"
Joo, no eipä juurikaan ole. Ensinnäkin, elämme kuplassa nimeltään Piilaakso. Voin lonkalta heittää, että vähintäänkin puolet tämän alueen asukeista puhuvat huonompaa englantia kuin minä. On Aasian aksenttia ja jos jonkinmoista muuta. Toisekseen en ole ollut mukana paikallisessa työelämässä aktiivisesti ja monipuolisesti kielitaitoani päivittäin käyttämässä. Ne ihmiset, joiden kanssa minä puhun englantia ovat usein itsekin muualta muuttaneita. He ovat kaupan kassoja, jumppaohjaajia, ravintolan tarjoilijoita, pankkivirkailijoita ja tietä kysyviä turisteja. Näitä muualta muuttaneita on työelämässäkin ihan joka alalla eli aksenttien kirjo kukoistaa!
Mutta yllätys, yllätys. Se missä kielitaitoni on parantunut, on terveys- ja hammashuoltoon liittyvä sanasto! Sylkirauhaset, nikamat, kuppaukset, ikenet, hammaspaikat ja eri rokotukset englanniksi ovat tulleet tutuiksi. Amerikkalaiseen sairasvakuutukseen liittyvistä erikoissanoista puhumattakaan.
Eli summa summarum, kielitaitoni on kehittynyt lähinnä vain sanastoltaan aika kapealta aihealueelta.
Tämä ei ole harhaa, vaan täyttä totta! Jollakin oli pihassaan hortensia kokoluokkaa katumaasturi! :-D Ihan mieletön! |
Seuraavaksi arkaan aihealueeseen. Uskonto ja politiikka ovat aiheita, joita olen pyrkinyt blogissani välttämään viimeiseen saakka. Nyt joudun kuitenkin toista näistä sivuamaan, mutta tämän ei ole tarkoitus olla ponnahduslauta poliittiselle keskustelulle, joten toivoni mukaan lyhyestä virsi kaunis:
"No miten siellä Trumplandiassa..."
Argh! Tämä on luonnollisesti kysymys, joka on viimeisen puolen vuoden aikana ollut kaikkien huulilla. Mutta se on yllättänyt minut, että niin moni luulee Trumpin presidenttiyden vaikuttaneen meidän elämäämme USA:ssa jotenkin todella radikaalisti. Joidenkin, onneksi ei aivan lähipiiriimme kuuluvien olen huomannut olevan jopa jotenkin vahingoniloisia toiveissaan, että Trump on tehnyt elämästämme täällä helvettiä.
No voin kertoa, että näin ei ole. Trump ei ole vaikuttanut tähän mennessä arkipäiviimme yhtään millään tavalla. Siis ei mi-ten-kään. Ja vertaan jälleen: aika harvalle Suomessa asuvalle suomalaiselle myöskään Sauli Niinistö vaikuttaa jokapäiväiseen arkeen. Toki Trumpin teot ja puheet aiheuttavat paljon uutisointia myös täällä, mutta kuten on jo nähty, ei yksi mies pysty moniakaan päätöksiä tuosta vain yksinään jyräämään. Hyvä esimerkki oli viimeisin, kun Trump ilmoitti Yhdysvaltojen vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta. Vain tunteja tämän ilmitulon jälkeen lähti liikkeelle suorastaan aalto, jossa useat isot amerikkalaiset yritykset ja USA:n kaupungit ilmoittivat edelleen toimivansa ilmastosopimuksen alaisesti. Muutenkin, jos kaikki tietonsa Trumpista perustaa pelkästään suomalaisen median kertomaan, niin ei kyllä saa kattavaa kokonaiskuvaa. Välillä on saanut silmämuniaan pyöritellä, millaiselle laukalle homma lähtee niin mediassa kuin sen myötä sosiaalisessa mediassakin.
Eikä tätä pidä käsittää väärin. Ei tämä ole mikään puolustuspuhe Trumpista. Olenkin sanonut, että onhan hän arvaamaton, mutta tilanteiden mustamaalaamista etukäteen en itse oikein ymmärrä.
Myös vaalien alusaika oli Piilaaksossa todella rauhallista. Toisin kuin luultiin. Ei täällä nähty mielenosoituksia ja/tai ylilyöntejä eri presidenttiehdokkaiden kannattajien kesken. Voinee johtua siitä, että Piilaaksossa asuu valtavat määrät maahanmuuttajia, joilla ei ollut edes äänestysoikeutta vaaleissa. Aivan kuten ei meilläkään ollut. Niinpä vaalit jäivät tällä alueella isolle osalle pakostakin vain sivusta seurattaviksi, sillä niin monilla omat vaikuttamismahdollisuudet lopputulokseen olivat käytännössä olemattomat. Vaalien jälkeen nähtiin vaalitulokseen tyytymättömien hulinointia lähinnä San Franciscossa ja Oaklandissa, sekä Trumpin asettaman maahantulokiellon myötä myös San Franciscon lentokentällä. Tätä nykyä nämäkin ovat laantuneet.
Sitten taas vähän kevyempi aihe ja näistä harhakäsityksistä se kaikkein mukavin oikaistava:
"Lennot Yhdysvaltoihin maksaa maltaita"
Ei pidä paikkaansa! Olemme esittäneet monille ystävillemme kutsua tulla käymään täällä Kaliforniassa. Tosi moni on empinyt matkasta tulevan tosi kallis, kun onhan tämä niin kaukanakin. Se on totta, että kaukana Suomesta ollaan, mutta lentomatkojen hinnat eivät aina kulje käsi kädessä suoraan lentomatkan pituuden kanssa. Tällä hetkellähän Finnair tarjoaa Helsingistä suoria lentoja San Franciscoon aina syyskuun loppuun saakka (toivon mukaan yhteys jatkuisi) ja viimeksi viime viikolla näin tarjoushintoja 599 € menopaluulipusta. Lisäksi halpalentoyhtiö Norwegian lentää San Franciscon kupeeseen Oaklandiin yhdellä välilaskulla ja lentolippu Helsingistä tänne saattaa irrota vieläkin edullisemmin. Tein nyt kokeeksi hakuja loka-marraskuulle ja yhdensuuntaisen lentolipun sai 170 eurolla (ilman matkalaukku- ja ateriamaksuja).
Ja lopuksi ehkä se kaikkein kliseisin, tosin elän toiveissa, että tämän kyseisen luulon olen saanut jo oikaistuksi ainakin aivan lähipiiriltäni. Puolituntemattomat tähän taitavat vielä vakaasti uskoa:
"Kaliforniassa vain juodaan drinkkejä uima-altaalla päivät pääksytysten"
Ihmiset ehkä vertaavat tätä ulkomailla asumista jotenkin omiin ulkomaan lomakokemuksiinsa, mutta mehän emme ole täällä suinkaan lomalla käymässä, vaan asumme täällä. Niinpä elo Kaliforniassa on hyvin pitkälti samanlaista arjen pyöritystä kuin missä tahansa muuallakin: pyykinpesua, kaupassa käyntiä, ruoanlaittoa, siivousta ja mainospostin raakkaamista postilaatikolla suoraan roskikseen. Toki uima-altaalle täällä pääsee kenties useammin ja helpommin kuin Suomessa, mutta tuskin kenenkään iho ja maksa kestäisivät uima-altaasta ja drinkeistä nauttimista aivan tolkuttomasti. Heh!
Jos tämä postaukseni saa yhdenkin pinttyneen harhaluulon joltakulta oikaistuksi, niin kirjoitukseni on tehnyt tehtävänsä, jes! Mutta ihmeen sitkeässä nämä harhakäsitykset tuntuvat kuitenkin olevan ja niinpä pääsen oletettavasti vastailemaan samanlaisiin kysymyksiin vielä jatkossakin. Niitä odotellessa en voi kuin huokaista syvään ja sanoa taas hetkeksi hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!
Voin allekirjoittaa tuon viimeisen pointtisi ihan täysin, vaikka muut eivät pädekään niihin maihin, joissa olen asunut. Koska asuin ennen Espanjassa ja nykyään Maltalla, jotkut tosiaan kuvittelevat että täällä sitä vaan loikoillaan altaan äärellä cocktail kädessä. Jos menen Suomeen vaikka jouluksi, joku kyselee "missä rusketusrajat?" No, ensinnäkin talvi se on Etelä-Euroopassakin ja todennäköisesti lämpötila keikkuu 14 asteen tienoilla ja vettä sataa. Sitä paitsi, vaikka aurinko paistaisikin niin töissähän minun pitää käydä, ei siinä kaiket päivät makoilla arskaa ottamassa!
VastaaPoistaIhan totta, arki on arkea kaikkialla. Eihän Suomessakaan vain istuta järven rannalla yötöntä yötä ihastelemassa tai hiihdellä Lapin tuntureilla.
PoistaAivan. Sinullakin Nomadi taitaa nuo kyselijät ja olettajat ajatella, että siellä ulkomailla ollaan lomalla vaan. Ei sitä työntekoa ja arjen pyöritystä mielletä kuuluvaksi ollenkaan mukaan. Kiitos kommentista ja tsemppiä jatkoon!
PoistaVälillä mietin, mihin ihmisten kuvitelmat oikein perustuvat: vanhoihin koulukirjoihin, leffoihin vai johonkin muuhun. Vaikkei lähipiirini enää paljon kyselekään, olen saanut joskus selitellä, että
VastaaPoista- Englannissa kaikki eivät asu viktoriaanisissa taloissa ilman tuplaikkunoita tai keskuslämmitystä ja esim mulla on ihan tavallinen kämppä, jossa on nuo molemmat :-)
- Brexit-äänestyksen jälkeen olen saanut elää ja olla ihan niin kuin ennenkin eikä kukaan ole tullut huutelemaan
- täällä ei aina sada ja kyllä, hellettäkin voi olla!
- ihmiset eivät maksa kaupoissa shekeillä
- ja erillisten kuuma- ja kylmävesihanojen kanssa voi elää normaalia elämää (vaikkei mulla niitä olekaan)
Pitääkin ihan miettiä, mitä muita kysymyksiä on tullut vuosien mittaan! :-)
Heh, heh, oletpas saanut aika klassikoita oletuksia Englannista sinäkin! :-) Ja ai että sielläkinkö oletetaan käytettävän shekkejä päivittäin?! Jos saat inspiksen, niin kirjoittelehan itsekin vaikka postaus tästä aiheesta. Nämä ovat mielenkiintoista luettavaa! Tsemppiä jatkoon!
PoistaItse asuin Kiinassa pari vuotta ja minulta kysyttiin tämän tästä 'miten saat aikasi kulumaan?' En ollut työssä vaan hoidin kotia; aviomies, joka teki pitkää päivää työssä ja matkusti paljon, tytär, joka kävi lukiota + koira. Arkirutiinien hoitoon se aika meni! Elämä on kuitenkin aika samanlaista asut sitten missä päin maailmaa tahansa. Kiinassa pelkkä ruoan hankinta vei paljon enemmän aikaa kuin esim. Suomessa. Kaikki yhteydenpito ulkomaailmaan, sukulaisiin vei mielettömästi aikaa. Yhteydet kun toimivat silloin kun maassa niin haluttiin. Lapsen koulu vaati oman aikansa. Koiran hoito oli oma lukunsa kaikkine Kiinan sairauksineen. Kyllästyin kysymykseen 'mitä teen, kun olen vaan kotona' niin, että lopetin vastaamasta.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Gitte, mielenkiintoista luettavaa! Itsekin olen saanut samanmoisia ihmettelyjä, jos en ihan suoraan, niin ainakin rivien välistä, että mitä mä niinku päivät teen??? Täälläkin eräänlaisia aikasyöppöjä (ainakin Suomen arkeen verrattuna) ovat myös ruokakaupoIssa käynti ja ruuhkien lisäämä matka-aika paikkaan kuin paikkaan. Eikä täällä ole lähi-Siwoja, josta kipaistaan minuuteissa se yksi tai kaksi puuttuvaa ruokatarviketta. Tsemppiä kovasti jatkoon sinullekin! :-)
Poista