sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Digitaaliset rekisterikilvet tulevat — Oletko valmis?

Miltä tuntuisi, jos edelläsi ajavan auton rekisterikilven alaosaan ilmaantuisi teksti "Pöö!" tai "Sorry, mulla on nyt vähän kiire"? Tämä voi olla pian totta, sillä Kalifornia ottaa ensimmäisenä osavaltiona Yhdysvalloissa kokeiluun digitaaliset rekisterikilvet. Kilpiin voi lähettää myös omia lausahduksia näkyviin, rekisterinumeroa tietenkään sotkematta.
Kuvalähde Kron4 News.

Jo toukokuun lopussa Piilaaksossa uutisoitiin Kalifornian pääkaupungin Sacramenton ottaneen 24 digitaalista rekisterikilpeä käyttöönsä. Kyseessä on DMV:n (Department of Motor Vehicles) johtama kaksivuotinen pilottikokeilu, jossa kalustofirmoille kuin myös yksityisautoilijoille sallitaan käyttöön digitaaliset rekisterikilvet. Kilvet käyttävät samaa teknologiaa kuin Kindle eBook -lukijat ja niissä on langaton yhteys, oma prosessori sekä akku. Kilvet valmistaa piilaaksolainen yritys Reviver Auto. Ajoneuvon ollessa pysähdyksissä digitaaliseen rekisterikilpeen voidaan lähettää etänä näkyviin erilaisia tervehdyksiä ja tekstejä. Kalustofirmojen oletetaan käyttävän tätä ominaisuutta yrityksensä mainostamiseen, mutta myös tiedotus- ja varoitustekstien julkaisemiseen. Kun teksti ponnahtaa rekisterikilven alaosaan näkyviin, muuttuu rekisterinumero pienemmäksi ja se väistyy kilven yläkulmaan. Tämä ominaisuus on kuitenkin mahdollinen vain auton ollessa pysähdyksissä esimerkiksi liikennevaloissa. Tällä hetkellä DMV vielä harkitsee, antaako se motoristeille oikeudet omien tekstien julkaisemiseen moottoripyörien digitaalisissa rekisterikilvissä. 

Pilottiprojekti päättyy kesällä 2020 ja tänä aikana digitaaliset rekisterikilvet voidaan sallia enintään puolelle prosentille Kalifornian 35 miljoonasta autosta. Niinpä lähivuosina parhaimmillaan näitä uusia reksiterikilpiä voi viuhahdella liikenteessämme 175 000 kappaletta. Toukokuun 2018 lopussa digitaalisia kilpiä oli käytössä jo n. 120 kappaletta, mutta määrän odotetaan nousevan tämän vuoden aikana jo tuhansiin sanan lähtiessä leviämään. Erityisesti kuljetusfirmojen odotetaan innostuvan näistä uusista kilvistä, mutta ainahan löytyy myös niitä yksityisautoilijoita, jotka haluavat keikkua uusimman teknologian aallonharjalla.


Ei ilmaista lystiä


Mielenkiintoiseksi koko tämän kuvion tekee kuitenkin se, että digitaaliset rekisterikilvet eivät suinkaan tule jakoon DMV:n kautta, mikä tuntuisi ainakin omasta mielestäni loogiselle. Digitaalisia kilpiä voi hankkia autokauppiaiden kautta. Digitaalisen kilven ostohinnaksi on kaavailtu 699 dollaria, tämä ilman asennuskuluja. Lisäksi kilven käytöstä pitää maksaa seitsemän dollarin kuukausimaksua. Aivan ilmaisesta huvista ei siis ole kyse.


Millaisia etuja digitaalisista kilvistä sitten on? 


Mahdollisten tiedotteiden lisäksi yksi digitaalisten kilpien etu on niiden jäljitettävyys. Kuljetusfirma voi seurata, missä vaikkapa firman rekka-auto juuri sillä hetkellä viilettää. Lisäksi auton tai siis ainakin sen rekisterikilven sijainti voidaan paikallistaa, jos auto on vaikkapa varastettu. Jäljitettävyys nostaa tietenkin jälleen kerran huolen omasta yksityisyydestä. Ketkä kaikki sitten voivatkaan seurata autosi kulkureittejä? Tähän ja ihmisten suhtautumiseen jäljitettävyydestä odotetaan saavan lisää tietoa pilottiprojektin aikana.

Yksi lisäetu digitaalisista kilvistä tarjoutuu myös moottoripyöräilijöille. He voivat uudet kilvet hankittuaan jatkossa tehdä vuosittaisen ajoneuvorekisteröintinsä sähköisesti, käymättä DMV:n konttorissa ja liimailematta rekisteröintitarroja rekisterikilpeen. (Täällähän siis vuosittain liimataan uusi tarra auton rekisterikilpeen merkiksi vuosittaisesta rekisteröinnistä. Henkilöauton tapauksessa tarra tulee maksusuorituksen jälkeen postissa, mutta nähtävästi motoristit ovat joutuneet käydä hoitamassa asian aina paikan päällä DMV:n toimipisteissä.)

Muita mahdollisia hyötyjä ja haittoja odotetaan saavan tietoon pilotin aikana. DMV on korostanut, että mitään lopullisia päätöksiä digitaalisista rekisterikilvistä ei ole vielä tehty, vaan niihin palataan pilottiprojektin päätyttyä. Ainakin itse jään ihan mielenkiinnolla seuraamaan millaisia kokemuksia nämä kilvet tuovat tullessaan. 

Juhannuksen tietämillä olemmekin ajamassa sopivasti Sacramenton ohitse, joten täytyypä pitää silmät apposen auki, jos sattuisi jo näitä digitaalisia rekisterikilpiä bongaamaan.

Tällaisia tuulia tällä kertaa. Nyt sanon teille taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

PS. Lähteenä postaukseen olen käyttänyt uutisjuttuja täältä ja täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti