1. Ranch-salaatinkastike
Valkoinen ranch-salaatinkastike on kehitetty tarkemmin ottaen Etelä-Kalifornian Santa Barbarassa 1950-luvulla. Tuo maukas kastike on sekoitus piimää, hapankermaa, jugurttia, sipulia, valkosipulia ja mausteita. Tätä kastiketta on valittavissa salaattiannoksiin useimmissa, ellei jopa kaikissa kalifornialaisravintoloissa. Lisäksi yksi tyypillinen tapa on tarjota ranch-kastiketta dippikastikkeena buffalo wingsien ja selleritikkujen kanssa. Vaikken tänne muutettuamme tiennytkään kastikkeen olevan juurikin kalifornialaislähtöistä, niin olen hullaantunut tähän kastikkeeseen ihan täysin. Mielestäni se sopii hyvin monen suolaisen hiukopalan kaveriksi, namskis. Nykyään lempparini on tämä jugurttipainotteinen versio:
Tuon Suomi-vieraamme tuliaisostoksen myötä jäinkin miettimään, että kuinka yleinen salaatinkastikevaihtoehto ranch on esimerkiksi Suomessa? Tai muualla maailmassa? Kertokaahan, onko se levinnyt kuinka hyvin muidenkin maiden kansalaisten nautittavaksi!
2. Cobb-salaatti
Cobb-salaatti on nykyään koko Yhdysvaltoihin levinnyt salaattiklassikko. Se on kehitelty 1930-luvulla Hollywoodin Brown Derby -nimisessä ravintolassa ja salaatin kerrotaan saaneen nimensä ravintoloitsijan mukaan. Kyseessä on melkoisen tuhti salaatti, sillä se sisältää jäävuorisalaatin lisäksi keitettyä kananmunaa, kanaa, pekonia, avokadoa, sinihomejuustoa, tomaattia ja ruohosipulia. Päälle vielä luraus ranskalaista salaatinkastiketta.
3. California Roll
Ehkä jo nimensäkin puolesta kaikkein tunnetuin tämän postauksen kalifornialaiskeksinnöistä on California Roll, sushirulla. Ja tätä tiedän varmuudella saavan Suomestakin. Kyseessä on siis japanilaisen ja kalifornialaisen keittiöiden fuusio: sushirulla, jonka sisällä on raputahnaa, avokadoa ja kurkkua. Oikeaoppinen Kalifornia-sushirulla kuuluu tehdä ns. inside out, eli merilevä jääkin perinteisistä sushirullista poiketen rullan sisään ja uloimpana rullassa on seesaminsiemenillä kuorrutettu riisi. California Roll on kehitetty jo 1960-luvulla Los Angelesissa ja sen tarkoituksena oli rohkaista kalifornialaisia aloittamaan sushin syöminen. Ja hyvin näyttää tämä matalan kynnyksen sushi tepsineenkin, sillä sushiravintoloita löytyy Kaliforniasta tänä päivänä aivan valtavat määrät!
California Roll. Kuva Flickr: Frank Farm. |
4. Sourdough- eli hapanleipä
Sourdough-leivän sanotaan syntyneen jo vuosisatoja sitten, sillä se on ollut Kalifornian kultaryntäyksen aikaisten kullankaivajien suuressa suosiossa. Kullankaivajat toivat sen aikoinaan mukanaan San Franciscoon ja leipäjuuren tiedetään menestyvän parhaiten juuri San Franciscon ja sitä ympäröivän alueen ilmastossa.
Mielestäni tämä hapanleipä jakaa mielipiteitä, siitä joko tykkää tai sitten ei. Aluksi tänne muutettuamme vierastin itsekin tuota makua, mutta nykyään se ihan ok. Voin sanoa jopa tykkääväni siitä. Sourdough-leipiä näkee usein varsinkin merenrantakaupungeissa isoina kaiverrettuina kuppeina, joihin sitten kaadetaan paikallista clam chowderia, paksua kermaista simpukkakeittoa. Suosittelen kokeilemaan! Samaista leipää tarjoillaan myös joissakin kalifornialaisissa ruokaravintoloissa ns. alkutervehdyksenä.
Clam chowderia hapanleipäkulhossa. |
5. Cioppino
Kuulostaa italialaiselle, eikö totta? Ja kyllä, tämä on italialaisten maahanmuuttajien kehittämä pataruoka merenelävistä. San Franciscossa asuneet italialaiset kalastajat kehittelivät aikoinaan tämän herkun käytännössä päivittäisten merisaaliidensa jämistä, mitä milloinkin sattui pataan löytymään. Nykyään Cioppino valmistetaan esimerkiksi Dungeness-ravuista, katkaravuista, erilaisista simpukoista, mustekalasta sekä erilaisista valkoisista kalalajeista. Kalat ja äyriäiset haudutetaan punaviinikastikkeessa.
Lautasellinen Cioppino-pataa. Kuva täältä. |
6. Rocky Road -jäätelö
Rocky Road -jäätelö kehitettiin jo vuonna 1929 Kalifornian Oaklandissa. Samaan aikaan tapahtui suuri Wall Streetin romahdus ja syntyi ns. Great Depression (suora suomennos: suuri masennus). Jäätelön kehittäjän kerrotaankin luvanneen tämän jäätelön tuovan iloa ja hymyn syöjiensä kasvoille. Rocky Road on suklaajäätelöä, jossa on pähkinä- ja vaahtokarkkipaloja ja sen tiedetään olevan ensimmäinen jäätelö, jossa oli tällaista pureskeltavaa tekstuuria. Alkuperäisen reseptin mukaan suklaajäätelöön ei kuulunut suklaahippuja.
7. Onnenkeksit tai ainakin niiden taittamiseen tarvittava masiina
Siitä kuulemma käydään edelleen keskustelua, missä varsinaiset onnenkeksit ideoitiin, mutta onnenkeksien valmistuksessa käytettävä laite on kehitetty Kaliforniassa. Berkeleyn yliopistosta valmistunut opiskelija kehitti Oaklandissa vuonna 1973 laitteen, joka taittoi onnenkeksit muotoonsa. Tämä laite mahdollisti onnenkeksien massatuotannon.
Onnenkeksejä. Kuva täältä. |
Ja hei, en tiedä olenko se vain minä, mutta jokainen näistä kalifornialaiskeksinnöistä hivelee ainakin minun makuhermojani. Onnenkeksikonetta en ole maistanut, onnenkeksejä kyllä. Kuinkas tuttuja nämä ruoat olivat sinulle?
Nyt on aika sanoa taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa.
PS. Postauksen faktatiedot perustuvat täältä löytyvään artikkeliin ja Wikipediaan.
Aijai, Cioppino, siinä on kyllä aivan loistavan makuinen herkku!
VastaaPoistaTotta! :-)
Poista