maanantai 9. lokakuuta 2017

Joko nämä ovat rantautuneet Suomeen?

Kun viimeksi söin mochia tuli mieleeni, että jokohan mochit ovat rantautuneet Suomeenkin. Siitä siis ajatus tämänkertaiseen postaukseeni. Mochien lisäksi kokosin juttuun mukaan viimeisen puolen vuoden ajalta puhelimestani muutamia kuvia, joista minun on ollut tarkoitus kirjottaa ja jotka kävivät tämän saman otsikon alle. Postauksen tuotteet ja ilmiöt eivät siis ole millään tavalla ihka uusia, mutta olisi kiinnostava tietää löytyykö näitä jo Suomesta tai yleisesti muualta, vaikkapa Euroopasta.


Mochi-jäätelö


Mochi tarkoittaa japanilaista riisikakkua ja mochi-jäätelö on siis pieni riisikakku, jonka sisällä on jäätelöä. Maistoin ensimmäisen kerran mochi-jäätelöä joskus viime keväänä tai alkuvuodesta, kun niitä oli tullut myyntiin hiukan parempitasoiseen ruokakauppaan Whole Foodsiin. Tuolloin jäätelön makuna oli cappuccino ja se oli todella hyvää. Nyt mocheja näyttää saavan täällä Piilaaksossa jo ihan perusruokakaupoistakin, joten niiden suosio taitaa olla nousussa. Makuvalikoimaa on laidasta laitaan ja ruokakaupoissa niitä myydäänkin yksittäiskappaleina tällaisissa altaissa, joista voi valita haluamiaan makuja.


Ja tottahan leikkiin on lähtenyt mukaan myös tukkuliike Costco, joka myy mocheja monipakkauksissa. Olen maistanut näistä jo mansikan- ja vaniljanmakuista mochia ja ainakin mansikkajäätelö on tosi hyvää. Maistuu aidolle mansikalle. 


Toinen täällä jo tovin suosiossa ollut ruoka-annos on poke bowls. Kyseessä on havaijilaislähtöinen ruoka, jonka pääraaka-aineena on raa'at, maustetut kalakuutiot. Annos tarjoillaan kulhosta, josta annoksen nimen loppuosa bowl tulee. Näitä kuitenkin tiedän olevan saatavilla jo Suomestakin, ainakin Helsingistä.
Poke bowl. Kuva: 10best.com

Patonki- ja pannukakkuautomaatit


Viime keväänä törmäsimme San Franciscossa eräässä hipsterien suosimassa kauppahallin tapaisessa ruokapaikassa patonkiautomaattiin. Eli raha sisään ja kone "leipoo" sinulle tuoreen patongin parissa minuutissa. Ei ollut patongintarvetta juuri silloin, joten jäi kokeilematta kuinka maukas tai vähemmän maukas tuotos aparaatista olisi ulos putkahtanut. Jos maku on kohdillaan, voisihan tuollainen olla ihan käteväkin!
Patonkiautomaatti.
Patonkiautomaatin näyttö. Alle neljä taalaa näyttäisi uunituore patonki automaatista maksavan.

Yellowstonen matkallamme vuorostaan yhdessä majapaikassa oli aamupalahuoneessa pannukakkuautomaatti. Nappia painamalla kone valmisti sinulle paistotuoreen pannarin. Tätä masiinaa kokeilin ja hyviä pannareita siitä saikin! Yritin ottaa automaatin toiminnasta videotakin, mutta sähläsin jotain, eikä videota kännykästäni enää löydy. 
Pannukakkuautomaatti. Valmis pannari rullautui ulos oikealta puolelta. Lautanen siinä jo odottaakin, amerikkalaiseen tapaan kertakäyttösellainen. 


Dash Buttons eli tavarantilausnapit


Jo ainakin parin vuoden ajan nettikauppajätti Amazon on tarjonnut asiakkailleen kulutustavaran uudelleentilausnappeja nimeltään Dash Buttons. Minä tosin kuulin näistä ensimmäistä kertaa vasta joskus viime talvena. Amazonista voi siis tilata viiden dollarin hintaan ihan konkreettisen, wifi-yhteydellä varustetun napin, jolla voit tilata uudestaan esimerkiksi WC- tai talouspaperia, pyykinpesuainetta, vauvanvaippoja, lemmikkieläintavaraa jne. Jokaiselle tuotteelle ja merkille on siis oma nappinsa. Yksi napin painallus ja uusi satsi suosikkitavaraasi toimitetaan kotiovellesi! Näin Amazon itse nappejaan mainostaa. Nykyisellään näyttäisi olevan saatavilla myös Dash Buttons -sovellukset tietokoneelle ja puhelimeen, jolloin konkreettista nappia ei tarvita. Itse en oikein tiedä mitä mieltä moisista napeista olisin. Ehkä tuollainen automatisoitu tilausnappi suurperheen arkea voi helpottaakin, mutta onhan siinä aikamoinen riski, jos vaikkapa lapsi innostuu painelemaan nappia hauskana leikkinä. Varsinkin, jos nappi on sijoitettu Amazonin vinkin mukaisesti:
Nappi, josta painamalla tilaat uuden erän Bounty-talouspaperia. Kuva: Amazon.com.

Subscription boxes eli tilauslaatikot


Täällä tunnutaan harrastavan myös erilaisia subscription boxes eli kuukausittain saapuvia tavaralaatikoita. (En tiedä, mikä tälle olisi järkevin suomennos.) Laatikon teemaksi voi valita mieleisensä, vaikkapa sisustuksen, kosmetiikan, kauneuden ja terveyden, ruoan tai jopa viinin. Myös joillakin tuotemerkeillä on omia tilauslaatikoita. Kuukausittain kotiovellesi automaattisesti tuotavien pakettien hinnat voivat olla kaikkea kymmenestä dollarista ylöspäin. Ja jos olen oikein ymmärtänyt, jokaisen kuukausipaketin sisältö tulee olemaan valtaosassa tapauksia tilaajalleen aina yllätys. Kun siis maksat joka kuukausi vaikkapa 20 dollaria, saat kerran kuussa yllätyspaketin tilauskauden alussa valitsemastasi teemasta. Itse en ole näihin boxeihin hurahtanut, ainakaan vielä. 
Tässä esimerkki Love with Food Tasting -tilauslaatikosta. Kuva: http://boxes.mysubscriptionaddiction.com


Dog Spa


Saimme hiljattain ilmoituksen, että taloyhtiömme aikoo rakentaa tontilleen Dog Span, koirakylpylän. Rakennustyöt on jo aloitettu ja siitä syntyvästä melusta asukkaita siis varoiteltiin. Valmista pitäisi olla marraskuussa. Hi hii, minulla ei ole harmainta aavistusta mikä ja millainen tämä Dog Spa tulee olemaan, onko siis tassujen pesupaikkaa kummoisempi, mutta jään innolla odottamaan. Hemmotellaanko koiria (ja heidän omistajiaan) muuallakin tällaisilla kylpylöillä?

Olkoon tämä viimeinen sitten loppukevennys. En tiedä, mikä funktio näillä naisten alushousuilla on, mutta paikallisilla markkinoilla näitä myytiin. En ostanut. 


Että kaikenlaista sitä tähän maailmaan mahtuukin. Nyt sanon taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

10 kommenttia:

  1. Hauskoja juttuja! Haluaisinpa maistaa mochi-jäätelöä, mutta ei sitä ainakaan yleisesti saa mistään, tiedä sitten onko esim. etnisissä kaupoissa. Poke bowleja ja yllätysbokseja (?) on rajoitetusti, ainakin kosmetiikan saralla noista bokseista olen kuullut. Pannariautomaattia en usko ihan hetkeen täällä näkyvän, muistelen kyllä että olisin joskus Jenkeissä törmännyt :D Patonkiautomaatti on kyllä aika huvittava, kauankohan sillä kestää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Heidi! :-)

      Sain Facebookin puolella kommentin, että juurikin etnisistä kaupoista Suomessakin on mahdollisuus bongata noita mocheja. Kannattaa siis käydä ainakin kurkkaamassa.

      Ja juu, tuo yllätysboksihan olisikin parempi nimitys sille "tilauslaatikolle". Taisin käyttää molempia postauksessa, mutta yllätyslaatikko kuvaa vielä paremmin mistä oikein on kyse.

      Pannariautomaateista vielä sen verran, että aikaisemmin olen minäkin nähnyt amerikkalaisilla aamupaloilla sellaisia puoliautomatisoituja pannariautomaatteja. Niissä itse mitataan ja kaadetaan taikina, minkä jälkeen se "häkkyrä" paistaa pannarin vakioajassa valmiiksi. :-D Tämä oli eka tällainen täysautomaatti, jonka itse olen nähnyt. :-)

      Poista
    2. Täällä (Oulussa) muuten oli ainakin vielä joku vuosi sitten Puistolan brunssilla sellainen samanlainen vohvelihäkkyrä kuin Jenkeissä joka motellissa, mutta ei sitä samaa mittakuppia, joten en osannut yhtään paistaa sillä vaikka kokemusta on :) Taikina oli kylläkin itsetehtyä ja hyvää, ei sitä valmissekoitusta mitä Jenkeissä. Ei tainnut kuitenkaan vohvelit onnistua muiltakaan oululaisilta, kun nykyään kokki paistaa ne valmiiksi ja niitä tuodaan paloina buffetiin. Siirapin sijasta päälle laitetaan jäätelöä ja hilloa.

      Mä en nyt muista kuollaksenikaan, että missä olisin tuollaiseen varsinaiseen pannariautomaattiin törmännyt, mutta olisiko sitten Floridassa edellisellä reissulla tai Philadelphian Holiday Inn Express. Joku mielikuva on, että hämmentyneenä jäi miettimään että mitä nyt tapahtuu ja sitten sieltä sivulta alkoi putkahdella pannareita hetken kuluttua :D

      Joka tapauksessa nää on aina hauskoja postauksia, kuten myös ne arkielämään liittyvät jutut. Aina oppii jotain uutta ja usein aika paljonkin. Harmi, ettei siihen aikaan tullut vielä kirjoitettua blogia, kun on itse asunut ulkomailla (mulla toki todella lyhyitä pätkiä, mutta silti paljon sai ihan arkielämänkin juttuja ihmetellä Espanjassa ja Thaimaassa). Nyt en enää muista puoliakaan!

      Poista
    3. Wau, tuo Puistolan brunssi kuulostaa tosi hyvälle! :-)

      Poista
  2. Noi pannukakkuautomaatit vähän pelottaa mua. Parissakin kertakäyttöastioiden kansoittamassa hotelli"aamiaisessa" oon törmännyt noihin. Mitähän teollista, vuosia säilyvää ainesosaa sieltä putkahtaa pannarina ulos... Kokeilit siis? Miltä se maistui?

    Mua on muuten myös kiinnostanut poke bowlit Suomessa - noi bowlit on ihan mun lempiruoka! Niin hyvää. Oon aatellutkin, et Helsingistä varmasti jo saa.

    Kiitos postauksesi, opin nyt, että Dash-buttoneita on olemassa. En tosiaan tiennyt; Piilaaksossa asuminen ei siis tee autuaaksi näistä keksinnöistä tietämisen suhteen... Miten laiska ihminen voikaan olla, et tarvii tollasen helposti saataville... ;) Just selvisi kyllä, että mieheni kollegalla on tollasia useampia tossa meidän naapurissa, hihi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, söin automaatin pannukakkuja kahtena eri aamuna ja maistuivat ihan yllättävän hyville. Automaatteja oli 2kpl ja toisena aamuna toisesta masiinasta olikin jo taikina loppu. Ja kun laitteen kokoa katsoo, niin kauhean isohan se ei ole, joten luulisi taikinapussukkaa vaihdettavan/täytettävän suht useinkin. Mutta lisäaineita on takuulla jonkin verran mukana, uskoisin. Mitään vatsanpuruja en pannareista saanut eli myös sen suhteen jäi oma kokemus positiivisen puolelle.

      Poista
  3. Pannariautomaatteja olen käyttänyt Suomessakin hotellien aamupaloilla. Vain napin painallus niin hetken päästä paistuu anerikkalainen pannukakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas vain! Ei ole omalle kohdalle osunut. Mutta toivottavasti olivat maukkaitakin. ;-)

      Poista
  4. Kiinnostava postaus! Nuo pöksyt käsittääkseni korostavat ahterin muotoja, tällaiset housut saa tuunattua myös youtube-ohjeella halutessaan. :D En myönnä lähteneeni tähän muotiin mukaan! :D

    t. Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Anne! Ja hahah, että olisi ihan Youtube-ohjeetkin noiden pöksyjen tekoon. :-D :-D Taidanpa jättää minäkin tämän muotivillityksen välistä. :-) Tein tähän postaukseen jatko-osankin tuolloin lokakuussa ja nyt olisi jo muutamia uusiakin taas esiteltävissä.

      Poista