Tiesin entuudestaan Patagonian olevan upea. Mutta kyllä sen upeus yllätti, kun sen sitten omin silmin näki. Maisemat olivat kerrassaan huikeat! Niinpä en malta olla julkaisematta siitä omaa postausta blogissanikin. Onhan se Amerikkaa Patagoniakin.
Kun aamulla aukaiset hotellihuoneen verhot ja silmiesi edessä avautuu tämä näkymä! Mitkä aamuauringon kultaiset säteet! Kyllä siinä meinasi henkiriepu salpautua heti aamutuimaan! |
Patagonia on valtava alue Etelä-Amerikan eteläkärjessä. Sen pinta-ala on yli miljoona neliökilometriä, joten välimatkat voivat yllättää. Patagonian sisäinen lento aivan sen eteläisimmästä kärjestä pohjoisimpaan osaansa kestäisi yli kolme tuntia. Patagonia kuuluu sekä Chilelle että Argentiinalle ja sitä halkoo pystysuunnassa Andien vuoristo.
Patagonia kartalla. Kuvakaappaus MapsofWorld.com. |
Patagoniasta löytyy upeita luonnonpuistoja. Me vierailimme Torres del Painen ja Los Glaciereksen luonnonpuistoissa. Iso osa Patagoniasta on kuitenkin silkkaa erämaata. Soran peittämää tasankoa. Siellä ei kasva oikein mikään ja kaikki se vähäinen mikä kasvaa, on äärimmäisistä olosuhteista johtuen kovin kitukasvuista. Niinpä esimerkiksi kaikki hedelmät ja vihannekset ovat Patagoniassa valtaosin harvinaista, ja kallista tuontitavaraa. Mekään emme nähneet yli viikkoon matkallamme tuoreita tomaatteja, kurkkua, paprikaa tai muita vihanneksia, vaikka ihan suhteellisen tasokkaissa paikoissa majoituimmekin. Hotelliaamiaisilla niin Chilessä kuin Argentiinassakin oli esimerkiksi hyvin tyypillistä tarjota sekahedelmäsalaattia. Sen pääraaka-aineena olivat säilykehedelmät, joiden joukkoon oli voitu lohkoa hiuka tuoretta omenaa tai appelsiineja. Kun sitten Patagonia-osuuden jälkeen jatkoimme matkaamme Buenos Airesiin, näin yli viikon tauon jälkeen hotelliaamiaisella tuoreita tomaattisiivuja. Olin kiljahtaa onnesta! Vaikka tässä tomaattilakkoa olen pitänytkin, niin kyllä silloin tuoreet tomaatit tekivät kauppansa. Tuorekurkkua en tainnut nähdä koko kaksiviikkoisen reissumme aikana lainkaan.
Torres de Painen luonnonpuistoa. Veden väri on turkoosiin vivahtava veteen liuenneiden sedimenttien ansiosta. |
Tuuli!
Toinen yllättäjä Patagoniassa oli alueen tuulisuus! Vietimme pari yötä mm. Punta Arenaksen kaupungissa ja sen kerrottiin olevan maailman toiseksi tuulisin kaupunki heti Uuden-Seelannin Wellingtonin jälkeen. (Eri tilastot antavat eri tietoa, mutta kaupunki sijoittuu niissä kuitenkin aina top 4 -tuulisimman kaupungin joukkoon.) Hassua, että olen kyllä käynyt Wellingtonissakin, muttei minulle jäänyt lainkaan muistikuvaa sen tuulisuudesta. Varmaankin lämmin sää sai tuulen siellä tuntumaan paljon leppeämmältä. Patagoniassa tilanne on toinen. Esimerkiksi juuri tuonne Punta Arenaksen kaupunkiin tuuli tuulee aina samasta suunnasta, suoraan Antarktikselta. En kutsuisi tuulta siis lämpimäksi. Alueen puustokin kasvaa voimakkaan tuulen johdosta vinoon.
Patagonialainen puu. Kierossa kuin Väyrysen silmät, vai miten se meni. ;-) |
Tuuli ei ole Patagoniassa leikin asia ja se toi meidänkin matkantekoon omat tepposensa. Esimerkiksi Torres del Painen luonnonpuistossa, patikointipolun alkupäässä oli varoituskyltti. Mikäli tuulen voimakkuus on 50 - 80 km/h, on syytä olla jo varovainen. Mikäli tuulen nopeus on yli 80 km/h, on poluille lähteminen kiellettyä. Meidän patikoidessa Torres del Painen luonnonpuistossa tuuli oli voimakas, yli 70 km/h. Ja nyt puhun siis jatkuvasta tuulesta, en pelkistä tuulen puuskista! Niinpä kerrospukeutuminen ja tuulelta suojautuminen ovat Patagoniassa a ja o. Seuraavana päivänä tuuli yltyikin yli tuon 80 km/h, joten siinä mielessä meillä kävi tuuri, että patikointimme osui edelliselle päivälle. Mutta sai siinä kuulkaas pitää hatustaan kiinni jo tuossakin yli 70 km/h tuulessa! Huh huh!
Myöhemmin tuuli muutti matkasuunnitelmaamme siltä osin, ettemme yhtenä päivänä päässeetkään aiotulle veneretkelle järvelle. Tuuli oli yksinkertaisesti liian voimakas ja veneet joutuivat jäämään pariksi kokonaiseksi päiväksi satamiinsa.
Tuulivaroituksia Torres del Painen luonnonpuistossa. |
Panoraamaa Patagoniasta. Kuvassa virtaa Rio Serrano -joki. |
Punta Arenakseen, Manner-Amerikan eteläisimpään kaupunkiin liittyi muuten mielenkiintoinen juttu. Kaupunki on niin kaukana ja eristyksissä muista chileläisistä, että Chilen valtio on myöntänyt kaupungin asukkaille ison veroedun. Paikallisten ei tarvitse maksaa lainkaan ostoksistaan arvonlisäveroa, joka on Chilessä 19 %. Tämä etu koskee niin ruokatarvikkeita kuin autojakin ja auton hankinnassa tällainen veroetu on toki jo melko tuntuva. Olihan se sitten vähän hullua, että Punta Arenaksessa Norjasta, toiselta puolelta maapalloa kuskattu grillihiilipussi saattoi maksaa vain 2 dollaria. Siitä kun ei ole maksettu arvonlisäveroa kummassakaan päässä.
Ikijäätiköt!
Yksi Patagonian must see -kohteista ovat sen ikijäätiköt. Argentiinan puolella sijaitseva Perito Morenon jäätikkö on maailman kolmanneksi suurin vesivaranto heti Antarktiksen ja Grönlannin jälkeen. Jäätikön leveys on huikeat viisi kilometriä ja sen korkeus keskeltä on 70 metriä.
Perito Moreno kaukaa. |
Argentiinan puolella järjestetään myös jäätikköristeilyjä. Risteilyn aikana voi nähdä jäävuoria sekä esimerkiksi tämän alla olevan kuvan Upsala-jäätikön. Yhtä risteilypaatissa ollutta turistia lainatakseni: Nyt olen nähnyt niin paljon jäätä, jäävuoria ja jäätiköitä, etten pysty hetkeen katsomaan edes omaa pakastintani! Hahah!
Jäätikön korkeus huimat 130 metriä. Siis yhtä kuin n. 60-kerroksinen rakennus! |
Vielä sananen ruokamaailmasta
Vaikka kasvikunnan tuotteet olivat Patagoniassa ruokalautasillamme paitsiossa, saimme nauttia Chilen puolella todella maukkaita kala- ja äyriäisruokia sekä Argentiinan puolella suussasulavia lihoja. Yksi Patagonian erikoisuus on Calafate-niminen, ulkonäöllisesti mustikkaa muistuttava marja. Paikalliset sanovat, että syötyään calafatea se tarkoittaa, että jonakin päivänä palaa vielä Patagoniaan. Oih! Me yritimme varmistaa tilanteen ostamalla tuliaisiksi Calafate-giniäkin! Hah! Sillä kyllä minulle jäi polte päästä Patagoniaan vielä toistekin! Jotakin kertonee sekin, että olen nyt nähnyt jo viikon reissu-unia, joista iso osa on sijoittunut juurikin Patagoniaan. Se taisi tehdä minuun lähtemättömön vaikutuksen.
Tällaisia lomakuulumisia ja -kuvia tällä kertaa. Niinhän se on, että kun suomalainen viettää kesälomaansa, kuten tämä loma oli tavallaan meille, niin säistähän ei koskaan tiedä. Kylmästä ja viimasta saimme siis nauttia mekin, supisuomalaiseen tapaan, hi hii. Ensi postauksessa minun olisi tarkoitus raottaa vielä toisen aiheen verran matkastamme. Siihen asti hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!
PS. Mikä on paras vuodenaika matkustaa Patagoniaan? Erään paikallisoppaan mukaan ei mikään. Sää yllättää aina tai ainakin siinä on jokin elementti pielessä! :-D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti