Eilen oli yhdenlainen vuosipäivä. Tasan vuosi sitten, 14. joulukuuta 2020, Yhdysvalloissa aloitettiin kansalaisten rokottaminen koronavirusta vastaan. Ensimmäisen koronarokotepistoksen sai Sandra Lindsay New York Cityssa. Missä mennään tällä hetkellä? On aloitettu kolmas koronarokotekierros, sillä uudet variantit jylläävät ja hakeutuvat kiertoteitä ohi aiemmin pistettyjen rokotteiden aiheuttaen tartuntoja edelleen. Tartuntaluvut ovat paikoin todella huolestuttavassa kasvussa. Suomen tilannetta olen seurannut kauhulla ja pahinta peläten jo pitkään.
Kaliforniassa ryhdyttiin ennakoiviin toimiin uuden omikron-variantin levitessä maailmalla jo kulovalkean tavoin. Ja niihin ryhdyttiin rivakasti. Maanantaina tiedotettiin, että koko osavaltioon julistetaan sisätiloja koskeva maskipakko. Maskipakko alkoi tänään keskiviikkona ja kestää alkuun ainakin kuukauden, tammikuun puoliväliin asti. Siis 40 miljoonaa kalifornialaista laitettin ruotuun alle kahdessa päivässä! Ja tyyliin pulinat pois! Meidän jokapäiväistä arkeamme tämä uusi määräys ei juurikaan mullista, sillä olemme käyttäneet maskia sisätiloissa koko tämän pandemian ajan, mukisematta. Mutta muiden mahdollisuus hillua maskitta yhteisissä julkisissa tiloissa pitäisi nyt olla osavaltiossamme poissuljettu.
Kalifornian nopea päätös ja uuden määräyksen rivakka täytäntöönpano saavat minut yhä enenevässä määrin ihmettelemään Suomen täysin käsittämätöntä vatulointia päätöksenteossa koronatoimia koskien. Kerron esimerkin: Olin vielä Suomessa, kun Suomen terveydenhuollon tehohoitopaikkojen kriittisenä rajana pidetty 50 tehohoitopaikkaa koronapotilaille ylittyi. Mitä tapahtui, mihin toimiin ryhdyttiin? Ei minkäänlaisiin! Pääministeri ilmoitti, että hallitus kokoontuu miettimään jatkotoimia seuraavan viikon tiistaina! Siis seuraavana tiistaina, kun tehohoitopaikat olivat äärirajoillaan edellisen viikon puolivälissä! Paitsi että tilanne olisi todellakin vaatinut nopeita toimia, antaa jo tällainen löperö aikataulutus kansalaisille kuvan, ettei tässä ole mitään hätää... Ja samaan aikaan hätää kuitenkin kärsivät kaikki ne potilaat, mutta myös työtaakkansa alla koko terveydenhuollon henkilöstö. No, joku nähtävästi astui jonkun varpaille ja jo seuraavana sunnuntaina Suomessa astui voimaan anniskelukielto klo 17, ellei koronapassi ollut käytössä. Kuitenkin, valitettavasti vain viikkoa paria myöhemmin tehohoitopaikkoja koronapotilaille olikin käytössä jo pitkästi yli 60! Perusterveydenhoitoa ajettiin alas ja tehohoitoa vaativia leikkauksia peruttiin monilla paikkakunnilla. Oltiin ryhdytty harkitsemaan hätäjarrutoimenpiteitä. Siis ryhdytty harkitsemaan. Minun mielestäni niitä olisi pitänyt käyttää jo, mutta enpä nyt sohaise tätä aihetta tämän enempää. Toivon vain hartaasti, että tartuntojen leviäminen Suomessakin saataisiin rauhoittumaan tavalla tai toisella.
Mutta sitten muihin viime päivien arkikuulumisiin.
Myrskyjä ja niiden tuhoja
Meillä täällä Yhdysvaltain länsirannikolla Kaliforniassa on nyt saatu todella kovasti toivottuja sateita. Mutta, niitä onkin sitten tullut heti kerralla ennätysmääriä ja kauheiden myrskyjen saattelemina. Myrskyn voima on saanut aikaan monenlaisia tuhoja, kuten tulvia ja maanvyöryjä. Esimerkiksi Big Surin alueella jouduttiin sunnuntai-iltana katkaisemaan Highway 1 -tie, jotta alueen asukkaat pystyivät evakuoitumaan pois kodeistaan. Alue on nimittäin aikaisempaa maastopaloaluetta, jolloin kaikki pohjakasvillisuus on palanut pois ja näin ollen kovat sateet saavat vuorenrinteillä helposti maanvyöryjä aikaiseksi. Oli sattumaa, että ajoimme kyseistä merenrantatietä vain muutama tunti ennen kuin se suljettiin.
Sunnuntaina iltapäivällä myrsky oli vasta vain aavistus Tyynenmeren taivaanrannassa. Nopeasti tilanne kuitenkin muuttui ja tällä alueella ryhdyttiin evakuointeihin. |
Myrskytuhot katkaisivat toissapäivänä ukkokullalta myös työnteon. Hänen tehdessä etätöitä kotona, tarvitsee hänen ottaa yhteys koneeseen työpaikallaan. Yhtäkkiä tuo yhteys sitten katkesi. Sähkökatko työpaikan tiloissa. Aikaa asian selvittelyyn meni varmastikin normaalia enemmän, koska konttorirakennus on etätöiden johdosta lähestulkoon tyhjä. Lopulta tilanne selvisi: myrsky oli kaatanut ison puun kadulla sähkölinjojen päälle. Sama toistui tiistaina varhain aamulla, jolloin ukkokulta oli konttorilla osallistuakseen tiimipalaveriin ihan kasvotusten. Huomiona muuten, että ukkokullan työpaikalla sekä myös jättiyhtiö Googlella vaaditaan työntekijöiden rokotukset, jotta voi palata toimistolle ja olla jatkossa oikeutettu palkanmaksuun. Tässäkin kohtaa jälleen ihmettelen, ettei Suomessa samaa vaadita edes läheistä potilastyötä tekevältä terveydenhuollon henkilökunnalta!
Ja sittenhän eilen meille paukahti vielä vesikatkokin. Katko, jota ei papereiden ja piirustusten mukaan pitänyt tapahtua. Kodistamme parin korttelin päässä on käynnissä iso rakennustyömaa. Piilaaksoon nousee aivan valtavasti uusia asuinkerrostaloja ja pari niistä on meidänkin kulmilla. Nyt käyttövetemme katkesi jo toistamiseen, koska rakennustyömaalla piti katkaista joku vesijohto. Molemmilla kerroilla soitto kaupungin vesilaitokselle ja hyvin nopeasti sieltä sitten työmaaukko jo pihaan käppäilikin kertomaan, että veden ei kyllä pitänyt katketa tässä operaatiossa teiltä, mutta tulee palautumaan noin tunnissa. Ensimmäinen vesikatko sattui hetkellä, jolloin ukkokulta oli menossa suihkuun. Toinen katko vuorostaan, kun minä tulin hikisenä kuntosalilta ja olisin halunnut mennä suihkuun ja ryhtyä seuraavaksi valmistamaan lounasta. Eli olemme saaneet viime päivinä "nauttia" niin sähkö- kuin vesikatkostakin, joskaan jälkimmäinen näistä ei ollut myrskyn aiheuttamaa.
Luonnonvoimat eri mittaluokkaa kuin Suomessa
Lopuksi vielä asia, jota olen korostanut kirjoituksissani jo aiemminkin. Usein naureskellaan kuinka Yhdysvalloissa liikenne tai muut toiminnot menevät täysin sekaisin sateen tai lumisateen iskiessä. Aina näissä yhteyksissä ei muisteta kertoa, millaisista sademääristä puhutaan. Viime maanantaina täällä annettiin matkustusvaroitus Sierra Nevadan vuoristoon Lake Tahoelle kovien lumisateiden ja myrskytuulien vuoksi. Lake Tahoe on suosittu, Piilaaksosta noin neljän tunnin ajomatkan päässä sijaitseva talvilomakeskus. Seuraavan vuorokauden aikana sinne odotettiin satavan lunta jopa 8 feet eli yli 240 cm! Kun siihen lisätään myrskytuulet voimakkuuksiltaan 50 - 100 mph eli 22 - 45 m/s, niin autoilu ei enää ole kovinkaan turvallista. Paikalliset varoitukset kannattaa siis ottaa ihan tosissaan.
Vastikään myös Suomen tunnettu tv- ja somekasvo Vappu Pimiä matkasi perheineen tänne USA:n länsirannikolle Los Angelesiin. Katsoin hänen Instagram-tarinansa ja siinä Vappukin naurahteli, kuinka hotellissa aamu-uutisia hänen katsoessaan oltiin jatkuvasti varoiteltu kovista sateista ja myrskyistä. Vain muutama tunti tuon tarinan katselemisen jälkeen näin uutisen, jossa juurikin Los Angelesin alueella kolme henkilöautoa huuhtoutui tulvineeseen L.A.-jokeen. Voi kunpa Vappukin hoksaisi uutisen ja ymmärtäisi, ettei helsinkiläinen tihkusade ja kalifornialainen myrskysade ole aivan sama asia. No, toivon vain Vapulle kaikin puolin turvallista lomaa Etelä-Kaliforniassa.
Myrskyjä on luvassa vielä loppuviikollekin, mutta jo myrskynjälkeisiä poutasäitä odotellessa. |
Tällaisia arjen kuulumisia tällä erää. Nyt sanon teille taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti