perjantai 6. maaliskuuta 2015

Apua! Mistä minä nyt suomalaisen folkloren tähän hätään keksin?

Apua, auttakkee! No joo tiedän, ei tämä ole ensimmäisen luokan ongelma, mutta ajattelin, että voisin saada teiltä lukijani hyviä vinkkejä pieneen pulmaani.


Taustaa


Olen käynyt zumbatunneilla, joita vetää arabi nainen. Hän toimii yksityisyrittäjänä vetäen tunteja melko pienessä salissa, joten myös ryhmän koko on mukavan pieni ja tunneilla on kiva, lämminhenkinen tunnelma. Nyt zumbaopettajani haluaa lisätä zumbatuntiensa ohjelmaan yhden kappaleen myös Suomesta. Hän toimii kuulema aina näin, kun saa ryhmäänsä mukaan uuden kansalaisuuden. Ja nyt tähän maksimissaan 20 henkilön, varsin monikulttuuriseen zumbaryhmään tulin minä, suomalainen.


Zumbasali.


Suomi-kappaleen hakua


Ohjaaja oli yrittänyt jo hakea suomalaisia kappaleita iTunesista, muttei kuulema ollut oikein löytänyt. Ainoa, joka oli tullut eteen oli "Käki kukkuu kuusikossa" saksaksi laulettuna. Että mikä? Opettaja soitti sen ryhmällemme ja katsoi toiveikkaana minua. Kappale ei edes kuulostanut suomalaiselle, ainakin täysin tuntematon itselleni, eikä varmasti mitenkään kuuluisa. Vieressäni zumbaileva saksalainen kurtisti myös kulmiaan, sillä laulu laulettiin tosiaankin saksaksi. 

Myöhemmin sitten hoksasin, että opettaja oli yrittänyt löytää suomalaista laulua, mutta hakusanansa oli todennäköisesti kirjoitettu saksaksi. Opettaja on nimittäin erittäin kiinnostunut kielistä, puhuu itse viittä eri kieltä ja on kysynyt minulta ainakin neljä kertaa kuinka 'Finnish' lausutaan ja kirjoitetaan. Kuitenkin lopulta hän aina vääntää sen joksikin ch-päätteiseksi versioksi. Ja niin oli varmaan tehnyt nytkin hakiessaan suomalaista kappaletta.

Koska opettaja ei ollut parempaakaan laulua löytänyt, hän kääntyi sitten minun puoleeni ja pyysi minua suosittelemaan jotakin suomalaista folklorekappaletta. Apua! Siis ajatukseni suttasi täysin tyhjää! Mitään ei tullut yhtäkkiä mieleeni! Ei kerta kaikkiaan yhtikäs mitään. Kyse on suomalaisesta kansanperinteestä ja minulla on ajatuskäyrä pelkkää suoraa viivaa! No, onneksi ohjaaja sanoi, ettei tällä olisi kovin kiire ja nimenomaan jos haluan, voisin hänelle jonkin biisivinkin antaa. Pakko ei siis ole, mutta olisihan se kohteliasta kun toinen kerran kysyy. Ja tähän ottaisin nyt mielelläni vinkkejä teiltä vastaan. 

Kappaleen siis pitäisi olla:

1) laulettu suomeksi
2) olla suomalaista kansanperinnettä
3) sopia tietenkin zumbatunnille, joko tanssittavaksi tai loppuvenyttelyjen taustamusiikiksi
ja
4) löytyä iTunesista.

Onhan siinä vaatimuslistaa ihan riittämiin. Ja kun minä vielä yritin kaivaa tarkennuksia, että millaisen kappaleen ohjaaja haluaisi, niin hän sanoi, että sellaisen kivan ja iloisen, johon olisi mukava tehdä uusi koreografia. Kyllähän sinä tiedät! Esimerkkinä hän vielä kertoi, että jos hän tuo tunnille vaikkapa irlantilaista kansantanssia tai venäläistä Ka-Ka-Kalinka-meininkiä, niin kaikki ryhmässä tykkäävät ja lähtevät heti mukaan. Nii-in. Laitapa siihen huippumelankolinen suomihitti perään soimaan. "Eldankajärven jääääää... on taakse jäänyttä elämäääääää...." Eiiiiiii! Loppuu se zumbatossu nousemasta, veikkaan. Niinpä kappaleelle olisi vielä yhtenä, muttei suinkaan vähäisimpänä lisävaatimuksena:

5) olla iloinen. 


Suomesta tuodut, jo kovia kokeneet zumbatossuni.


Tanssiaskeleet


Seuraavaksi ohjaaja kysyi minulta, että millaisia askelia meidän kansantansseihin kuuluu. Mikä olisi suomalaisen kansantanssin ominaispiirre ja muistuttaako se esimerkiksi saksalaisten tansseja? Voi hyvänen aika. Kyllähän minä ala-asteella jonkin aikaa tanhuakin harrastin, mutta en muista niistä ajoista muuta kuin, että yhden kappaleen nimi oli Kikapoo ja opettajamme valkoisissa collegehousuissa oli takamuksessa reikä. No, näytin minä hänelle miltä humppa ja polkka näyttävät. Saisi edes vähän suuntaa, miltä Suomessa kansanperinteenä tanssittavat tanssit näyttävät. Sanoi sen muistuttavan venäläistä menoa.

No sittenhän minä muistin suomalaisen tangon ja yritin vähän imitoida sitäkin. Kerroin, että meillä on vuosittain oma tangolaulukilpailunsakin ja osa kansasta on oikein tangofaneja. Siihen opettaja sanoi silmät lautasen kokoisina: "Really?" Oli yllättäen kuullut vain argentiinalaisesta tangosta tähän mennessä. :-)


Muisti palailee pätkittäin


Kotimatkalla sitten alkoi joitakin suomalaisia kappaleita palailla mieleeni. Voi hyvät hyssykät! Ensimmäisenä mieleeni putkahti Jukka Kuoppamäen Sininen ja valkoinen. Ei, ei ja vielä kerran ei. Ei sen tahtiin voi zumbata! No sitten se suomalainen tango! Mutta apua, kaikki kappaleet, jotka tältä saralta tulivat mieleen, olivat perisuomalaiseen tyyliin todella melankolisia. Ei sellaistakaan voi ottaa. Porukkahan nukahtaa ja tiedä vielä vaikka aktiivisimmat zumbaajat menevät ja masentuvat, jos kappaletta soitetaan heille pari kolmekin kertaa viikossa heidän zumbatunneillaaan. Ottaen tässä nimittäin huomioon, että ryhmä on kulttuuriensa puolesta todellakin monenkirjava, aivan kuin läpileikkaus Piilaaksosta, ja mukana on kansalaisuuksia niin hilpeästä Bollywood-maailmasta kuin lanteita keinuttavasta Latinalaisesta Amerikastakin. Ei sellaisiin iloittelumusiikkeihin tottuneille viitsisi mitään suomalaisia apatiajollotuksia soittaa.


Toinen kuva zumbasalista.


Ukkokullan kuumat vinkit


Kerroin illalla ukkokullallenikin tästä pienestä päänvaivastani. Ukkokulta ehdotti välittömästi Jaakko Teppoa. Purskahdin nauruun. Ei, ei ja ei. Varmaan se Pam-Pam-Pam-Pam-Pamela -kohta laulussa vaatisi sitten hiukan tarinaa taustalleen ja selittelyä, mistä kappale kertoo. Ettei siis kyseessä ole mikään Lapin erämaihin sijoittuva ammuskelukohtaus. No Jaakko Tepon Hilma ja Onni -kappaleessa on kyllä ihan kaunis sävel, mutta siinäkin on vähän surullinen tarina aukaistavaksi. Mutta hei, sitäkin pahempi olisi laittaa itse Jaakko Teppo sen laulun videosta ohjaajalle näytille! Suoraan sanoen, se näky kun ei oikein imartele suomalaista miestä. Jaakko Tepon Hilma ja Onni -videon voit katsoa muistin virkistykseksi täältä

Toinen ukkokullan ehdotus oli M. A. Numminen. No, Nummisellahan olisi ihan rempseitäkin kipaleita, mutta säikäyttääkö se ääni sitten... :-) Ja onko näistä kumpikaan luokiteltavissa suomalaiseksi folkloreksi? Eipä kai.


Letkis 


Mutta hei, sitten sain idean! Entäpä letkajenkka sitten? Kuuntelin kappaleen YouTubesta. Ja kappas, itse asiassa Katri Helenan Letkis-kappaleessa lauletaan:

"Letkis, tanssi nuorison. Letkis, maailmalla on. Lentää valtameren taa, siellä Letkis on se, joka valloittaa."

Mahtavat naurut tuosta sain, mutta tuo sanoitushan nyt ainakin vähän niin kuin osuis ja uppois tähän hakemaani tilanteeseen. :-D Olisiko tästä siis zumbaryhmään kipale vietäväksi, mitä luulet? Letkikseenhän olisi valmiit askeleet ja koreografiatkin! No, en tiedä mitä ujoimmista kulttuureista tulevat tykkäisivät letkassa ja toisten ihmisten kanssa kosketuksissa tanssimisesta, mutta se on sitten onneksi ohjaajan murhe miettiä, ei minun. Katri Helenan version Letkiksestä voit kuunnella tästä  


Lisää ideoita, mutta...


Parin yön nukkumisen jälkeen sain vihdoin ensimmäisen, kirkkaasti kansanperinteeseemme kuuluvan ajatuksen: Eino Leino. Ja hänen runoihinsa perustuvat kappaleet kuten Nocturne tai Ja vuodet ne käy. Jälkimmäinen noista olisi itseasiassa nopeahko valssi, joten sitä voisi kenties harkita. Ensimmäinen, ja aika moni muukin Eino Leinon teksteihin perustuva kappale sopisi korkeintaan zumbatunnin loppuveneyttelyihin hitautensa puolesta. Vaka vanha Väinämöinen menee samaan laatikkoon. Hidasta ja laahaavaa, kaikki tyynni. Valitettavasti.


Herätykset


Herätys numero 1 tässä koko kuviossahan on ollut se, etten saanut ensin yhtään mitään suomalaisesta kansanperinteestä mieleeni. Herätys numero 2 se, että sitten kun sain, kaikki oli melankolista ja apaattista. Onko vika ainoastaan minussa vai onko Suomen kansanperinteen tila iloisuutensa puolesta todellakin näin kehno? Onko kaikki mollivoittoista?


Duuri-kissa ja duuria tässä nyt kaivataan.

Loppupohdinnat


Niin. Tässä nyt olisi erinomainen mahdollisuus viedä Suomi-kuvaa sekä zumbaohjaajani että muiden zumbaryhmäläisten kansalaisuuksien tietoon. Mutta minkäslaista sitä veisi? Itselleni mieleen tulevat pääasiasssa vain hitaat ja melankoliset kappaleet ja sitten tuo Letkis. Olisi ihan kiva, jos kappale olisi iloinen sekä luonteeltaan (ja videoltaankin) sellainen, ettei tarvitsisi hävetä kun se vaikkapa Gangnam Style -kappaleen jälkeen pamautetaan zumbasalissa soimaan. Jään odottelemaan ehdotuksianne, millaisen kappaleen voisin ohjaajalleni ehdottaa. 

Nyt sanon hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!


PS. Zumbaryhmässä on mukana yksi kolumbialainenkin tyttö. Hänen takalistonsa liikehdintä on jotakin ihan käsittämätöntä! Sillä tytöllä lanne liikkuu kymmenen kertaa siinä ajassa kun meillä muilla ryhmäläisillä vain kerran. Niinpä olen tullut lakonisesti tulokseen: yksi ylimääräinen nivel. Hänellä täytyy olla lantionsa alueella yksi ylimääräinen nivel. Ei se muuten olisi mahdollista. ;-)

3 kommenttia:

 1. Mahtavaa! Olen nyt jo saanut eri kanavien kautta seuraavia ehdotuksia: Eläkeläiset, Heili Karjalasta, Värttinä ja erityisesti heidän Marilaulu, Emma Salokoski Ensamble, Daruden Sandstorm, Bomfunk MC. Nämä ovat kaikki oikein hyviä ehdotuksia, tosin kahdessa viimeisessä ei lauleta suomeksi ja en tiedä haluaako ohjaaja nimenomaan suomenkielistä laulua olevan mukana. Mutta ainahan voin ehdottaa.

  Mutta jes, kaikki nämä päihittävät Esa Pakarisen Lentävä kalakukko -tyyppiset ratkaisut, ainakin tässä asiayhteydessä! :-)

  VastaaPoista
 2. Musiikkiehdotuksia en osaa antaa, mollia vain mielessä. Tosin eipä ihme kun täällä sataa pudasta vettä, tuulee ja maassa metri märkää nuoskaa. Mutta olipa taas kerran kyllä hauska kirjoitus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta Anonyymi. Jospa kirjoitus toisi vähän duuria, jos on vähän mollipainotteinen sää ollutkin. Kyllä se aurinko sieltä tulee ja hemmottelee, ellei ole jo tullutkin, usko pois! :-)

   Poista