lauantai 19. syyskuuta 2015

Inhottava maahantulotarkastus

Huh, huh! Visiitistäni Suomessa muodostui kertakaikkisen kiireinen. Hoidettavia asioita ja tapaamisia oli niin paljon, ettei aikaa jäänyt edes kirjoitella ajatuksia tänne blogiin, vaikka sellainen oli tarkoitukseni. Tein myös jälleen sen perinteisen virheen, että yritin tavata mahdollisimman montaa ystävää, tuttavaa, ja tällä kertaa myös pomoani, ja niinpä varsinkin loppuvisiittiäni kohden pyyhälsin paikasta toiseen suorastaan minuuttiaikataululla. 

Huoh, nyt olen siis palannut Kaliforniaan ja poden taas tautia nimeltä jetlag. Niinpä voin jälleen näin aamuyön tunteina naputella pari sanaa maahantulostani Yhdysvaltoihin, sillä se ei näemmä aina ole suinkaan vaaleanpunaisilla ruusuilla tanssimista. Suomalaisellekaan.
Lentomatkan pituus Tukholmasta Kalifornian Oaklandiin on 8597 km.

On maahantulotarkastuksia ja on maahantulotarkastuksia


Tämänkertainen maahan saapumiseni ei todellakaan mennyt niin kuin Strömsössä. Kaiholla muistelen kertaa, jolloin virkailija toivotti minut iloisesti tervetulleeksi takaisin. Ei, tällä kertaa ei hymyilyttänyt. Ei virkailijaa, eikä lopulta myöskään minua. 

Nostin asiakirjani virkailijan luukulle ja sittenpä se ryöpytys alkoi. Virkailija alkoi välittömästi syyttämään, että taasko minä tulen Yhdysvaltoihin ja viisumini ei sallisi asumista täällä, vaan se olisi ainoastaan turismikäyttöön. Virkailija alkoi laskea rekisteristään kuinka monta kuukautta olen tänä ja viime vuonna maassa ollut. Liian paljon, tuumasi hän. Aivan liian paljon. 

Seuraavaksi minua epäiltiin työnteosta USA:ssa. Kysyttin, onko minulla työpaikkaa Suomessa. Vastasin, että on, mutta pidän sapattivuotta. (Vuorotteluvapaahan on suurimmassa osassa, ellei kaikkialla ulkomailla täysin tuntematon käsite, eikä sille ole edes omaa englanninkielistä termiäkään. Asia, jonka olen tarkastanut kahdelta englanninkielen opettajalta.) Sapattivuoteni sai virkailijan epäileväiseksi ja ilmeisesti yhä huonommalle tuulelle. 

Sitten siirryttiinkin uhkailuosastolle. Virkailija totesi minulle ilmeenkään värähtämättä, että katsokin, ettet tee töitä tässä maassa. Jos yritätkään sitä, me kyllä löydämme sinut ja sitten ei hyvä heilu. Nii-in. Päivääkään en ole täällä töitä tehnyt, mutta sillä samalla sekunnilla tajusin, että kuinka voisin moisen todentaa tälle virkailijalle. En mitenkään! Kuinka todistaisin, että en todellaakan ole tullut tänne salaa töitä paiskimaan, vaan ihan vain kotirouvailemaan? Enhän edes tiedä, mitä "vannon, kautta kiven ja kannon" on englanniksi!

Tässä vaiheessa oli ilme vakavoitunut jo minultakin. Jos huuleni olivat juuri sillä hetkellä vakavaa vaakaviivaa, niin virkailijan seuraava siirto sai suupieleni kääntymään jo alaspäin. Hän jatkoi urputusta viisumistani. Se ei kuulema sallisi USA:ssa asumista, siis pitempiaikaista oleskelua, vaan on vain ja ainoastaan turismikäyttöön. Kuulema seuraavan kerran kun maahan yritän, voin varautua joutuvani ns. Secondary Inspectioniin eli astetta vakavampaan tutkintaan ja siellä minulta tullaan ottamaan viisumi pois ja minut karkotetaan maasta! En tiedä teistä, mutta minusta tämä kuulosti uhkaukselle. Virjailija itse sanoi "vain" varoittavansa minua. 
Tilanne vaikutti yhtä hyvälle kuin tämä lähtösää Helsingissä.


Viisumin tulkintaa


No, tässä viisumiasiassa nyt todella on hiukan ristiriitaa, sillä ukkokullan työpaikan lakimiehet ovat juuri meidän kaltaiselle avoliittotapaukselle kyseisen viisumin, avopuolison B1/B2-viisumin, minulle ohjeistaneet ja myöskin auttaneet paperibyrokratiassa sitä hankittaessa. Turisteilta Yhdysvaltoihin vaadittava Esta sallii maassa oleskelua 3 kk ajan, minun viisumini aina puoli vuotta kerrallaan. Joka kerta maahan saapuessani maahantulohaastattelun tiimoilta passiini tehdään merkintä B2, joka viittaa kyseessä olevan ns. lomamatka (pleasure), eikä B1, joka viittaa bisneksen tekemiseen. B2-viisumini ei sisällä työlupaa. 

Sitten takaisin ryöpytykseeni. Virkailija uhosi myös, etten saisi olla valtaosaa vuodesta Yhdysvalloissa. Nyt olen ollut. Ja nyt en suoraan sanoen enää tiedä, missä maassa minun pitäisi olla! Kun yritin luukulla ääneen ihmetellä, että no minullehan kuitenkin annetaan aina se puoli vuotta kestävä USA:n oleskelulupa kerrallaan, niin virkailija totesi, ettei minun tarvitse hänelle selittää viisumistani, kyllä hän tietää, millaisesta viisumista on kyse ja mitkä sen käytännöt ovat. Hän jatkoi tenttaamalla, milloin menen takaisin Suomeen ja joko paluulippu on hankittu.

Ripityksen jälkeen hän löi lopulta minulle leiman passiin ja näin oleskelulupaa taas puoleksi vuodeksi myönnettiin. Kyllä minä melkein itku kurkussa paikalta poistuin. Olo oli kuin rikollisella konsanaan, tai ainakin siis luulen, että tällainen epätodellinen ja pelokas olo pikku korstoilla voisi olla. Joka tapauksessa pitkän matkustamisen jälkeen univelkoineen, stresseineen, Suomen lentokenttälakkoineen kaikkineen tämä kaikki ei ollut kivaa kuultavaa. Varsinkin, kun kaikkien paperien pitäisi olla tip top, enkä todellakaan ole syyllistynyt laittomaan työntekoonkaan. Onko siis todellakin niin, että maahantulosi voi olla yhden virkailijan hiuskarvan varassa? Että yksi maahantulovirkailija voi todellakin tehdä nopeasti elämästäsi helvetin, tai ainakin hyvin monta pykälää hankalamman. Ja ovatko ne sitten lakipykäliä, sitä en tiedä.

Tämä episodi vaatii minulta vielä sulattelua ja tulee ehkä otettua myös yhteyttä asiantuntijoihin, jotta selviäisi kuka tässä nyt viisumiani oikealla tavalla tulkitsee. Jos jollakin lukijoistani on vastaavia kokemuksia ja osaa kertoa kuinka moisesta tenttaus- ja epäilypälkähästä pääsee, kuulisin mielelläni niistä.

Mutta täällä sitä nyt ollaan, virkailijan mielestä rikollisena, omasta mielestäni puhtain paperein. Aurinkokin näyttää jo heränneen. Lähden haukkaamaan happea, tarvitsen sitä juuri nyt! Teille sanon taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

PS. USA:n maahantulotarkastusjonossa ei saa käyttää puhelinta, eikä myöskään tietenkään ottaa kuvia. (Siksi tässäkään postauksessa ei ole ainoatakaan kuvaa itse tilanteesta.) Sama kielto pätee varmasti muidenkin maiden passintarkastusjonoissa. Olen omin silmin nähnyt, kuinka USA:n maahantulotarkastuksessa yksi jonoa valvonut virkailija tuohtui toden teolla miehelle, joka puhua lörpötteli kännykkäänsä jonotuksen aikana. Mies sai nipin napin vältettyä puhelimensa takavarikoinnin. Niinpä tämä kielto kannattaa tänne matkustavien siis muistaa ja ottaa ihan tosissaan. 

11 kommenttia:

  1. Aika pelottava tilanne! Mun mielestä ne niiden kysymykset on olleet tarpeeksi pahoja jo pelkällä työmatkalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Voivat kysyä samoja asioita uudestaan ja uudestaan. Ilmeisesti varmistavat, että pysyy tarina vedenpitävänä. Kyllä ne tosi kuumottavia tilanteita ovat ja tämänkertainen oma kokemukseni oli kyllä karmea! :-(

      Poista
  2. Voi ei, onpa todella ärsyttävä kokemus! Mää olisin varmasti ollut kans itkun partaalla vähintään. Tuollaiset tilanteet ylipäänsäkin ovat kamalia jossa syytetään vaikkei ole syyllistynyt mihinkään mutta tuossa sun tapauksessa kun oli vielä panokset noin isot että pääsetkö käytännössä takaisin kotiin. Tapahtuko tämä LAXissa? Mullahan on kans sinne Norskin lento ens kuussa ja se on eka kerta kun saavun maahan siellä. Toivottavasti mulle sattuu ystävällinen virkailija kun oon yksin liikkeellä tokaa kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! Sinäpä sen Ulla sanoit! Jos olisikin ollut kyseessä "vain" viikon tai parin lomamatka, mutta kun kyse oli kotiin ja ukkokullan luo pääsystä. Tämä tapaus sattui Oaklandin kentällä, siis lähellä San Franciscoa. Sama kenttä, jossa yhdellä kerralla oli se huippuystävällinen virkailija. Eli on kyllä niin sattuman kauppaa millainen tyyppi itselle osuu...

      Poista
  3. Hmmm eiku oonhan mää kerran saapunut LAXiin Euroopasta kun lennettiin Havaijille... mutta jotenkin en muista siitä yhtään mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, jos on mennyt maahantulotarkastus suht kivuitta, niin harvoin niitä enää jälkikäteen mitenkään muistaa. Tuo huippukiva tyyppi ja nyt sitten tämä viimeisin virkailija ovat kyllä jääneet minun mieleeni. Toinen heistä varmaan ikuisesti. :-/

      Poista
    2. No just niin! Jos kaikki menee normaalisti, niinku toivois, niin ei siitä paljo muista. Etenkin siinä tokkurassa kun on matkustanut maailman halki. Seuraavaksi on kyllä sun vuoro kokea joko A) Supermukava kokemus tai B) neutraali. Ei kahta huono vaan voi olla!

      Poista
  4. Varmasti inhottava kokemus. Itsekin yllätyin miten virkailijat automaattisesti tuntuivat olettavan meitä rikollisiksi ja nimenomaan USAn puolella. Tehtiin vielä ruumiintarkastuksetkin ja kännykät pyyhittiin huumeiden varalta. Mutta lähinnä se ankaruus, että karjuttiin milloin minnekin seisomaan teki kyllä olon tyhmäksi. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä jonossa on vain paree olla kiltisti ja totella. Nykyään tekevät noita huumetestejä ja käsimatkatavaroiden tarkempia syynejä satunnaisotannalla ja useimmiten se on tapahtunut turvatarkastuksen yhteydessä eli maasta poistuttaessa, ei saavuttaessa. Ainakin niillä lentokentillä, joilla itse olen kulkenut.

      Poista
  5. Ja me kun pohdimme, että pääsetkö Suomesta... Todella ikäviä tuollaiset tilanteet, siinä on vaikeaa puolustautua. Oli mukava nähdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tosiaan. Suomessa sitä jännäsi, että pääseekö lähtemään, kun oli se laajalle vaikuttanut poliittinen mielenilmaus, mutta täällä päässähän ne vasta kiperät paikat sitten odottikin. Huh huh!

      Ja totta, oli tosi kiva nähdä! :-)

      Poista