maanantai 25. huhtikuuta 2016

BYOB x 4

Tiedätkö sinä, mitä lyhenne BYOB tarkoittaa? Itse olen törmännyt lyhenteen ainakin neljään eri merkitykseen ja niitä ajattelin teille tällä kertaa postauksessani raottaa. BYOB on nimittäin tärkeä lyhenne erityisesti täällä Kaliforniassa.


Kalifornian tärkein BYOB


Huhtikuussa 2013 Kalifornian osavaltiossa astui voimaan laki Plastic Bag Ban. Laki määrää, etteivät ruokakaupat saa myydä tai antaa enää muovipusseja lainkaan ruokaostosten pakkaamiseen. Kalifornia oli ensimmäinen osavaltio Yhdysvalloissa kyseisen lain asettamisessa. Muovipussit ovat siis kokonaan kalifornialaisissa ruokakaupoissa kiellettyjä, poislukien kuitenkin hevi-osaston pussit. 

Lain taustalla on tavoite vähentää käytettyjen muovipussien päätymistä kaduille ja lopulta mereen eläinten riesaksi, jopa luontokappaleiden kuolemaksi. Samalla ruokakaupat määrättiin myymään paperi- tai kestokasseja vähintään 10 sentin hinnalla. Tästä syystä useiden kalifornialaisten ruokakauppojen pihassa näkee siis kylttejä BYOB, Bring Your Own Bags eli suomeksi: tuo omat ostoskassisi.
BYOB-kyltti ruokakaupan sisäänkäynnin edessä.

Sivujuonteena kerrottakoon, että muovipussien kieltolaki on aiheuttanut myös voimakasta vastustusta, eikä sen noudattaminen alusta asti ole sujunut ilman nilkutusta. Lain myötä ruokakauppojen on katsottu voivan rahastaa pelkillä paperikasseilla. Lisäksi muovipussiteollisuuden työllistävä vaikutus on suuri, joten lain ansiosta vähenevät työpaikat ovat myös aiheuttaneet protesteja muovipussikieltoa vastaan. Viime vuonna julkaistun Huffington Postin artikkelin mukaan muovipussit kieltävästä laista olisi tulossa kansanäänestys marraskuussa 2016. Henkilökohtaisesti kyllä toivoisin muovipussikiellon jatkuvan ja juurikin ympäristösyistä. Erilaisia kestokassejahan tuli käytettyä jo Suomessakin ruokaostoksilla, joten ei tämä ole ollut ulkosuomalaiselle täällä minkäänlainen riesa, enemmänkin normikäytäntö.

Ja kyllä tähän Kalifornian muovipussittomuuten on jo niin tottunutkin. Muistan, kun esimerkiksi road tripillämme muissa osavaltioissa teki oikein pahaa, kun ruokakaupassa ostoksesi pakattiin miljoonaan pieneen muovipussiin. Pusseja annettiin ostosten yhteydessä ilmaiseksi, joten ne olivat tietenkin laadultaan kovin heiveröisiä. Niinpä vähänkin painavammat ostokset pakattiin kahden tai kolmen sisäkkäin olevan muovipussin suojiin. Argh! Luonto ei moista touhua kiittele!

Mutta sitten seuraavan BYOB-lyhenteen merkityksen pariin:


Ehkä se tunnetuin BYOB


Itse törmäsin lyhenteeseen BYOB katukuvassa ensimmäistä kertaa vuosia sitten Montrealissa Kanadassa, jossa ravintoloiden ikkunoissa saattoi lukea isolla tämä kirjainlyhenne. Tuossa yhteydessä BYOB tarkoitti Bring Your Own Bottle eli suomeksi: tuo oma (viini)pullosi. Niinpä tämän saman lyhenteen näkeminen kalifornialaisen ruokakaupan edustalla sai minussa aluksi aikaan pientä hihittelyä. 

Samaa "tuo oma viinisi" -käytäntöä näkee silloin tällöin myös täällä Kaliforniassa ruokaravintoloissa. Näiden ravintoloiden menussa lukee erikseen ns. corkage tai corkage fee eli pullon avausmaksu. Luultavimmin sekä Kanadan että kalifornialaisten ravintoloiden BYOB-käytännön taustalla ovat joko kalliit ja/tai vaikeasti saatavat olutta vahvemman alkoholin anniskeluluvat. Joissakin Kalifornian ruokaravintoloissa corkage fee on ollut myös osana ravintolan omaa viinilistaa, jolloin kyseessä on vain yksi hyvä lisäpalvelu. Asiakas voi siis halutessaan tuoda myös oman viinin ruokailuketkeensä tai perinteisesti valita viinin ravintolan omasta tarjonnasta. 


Bileiden BYOB


Varmasti nuoremmalle väelle lyhenne BYOB on kuitenkin tullut tutuimmaksi erilaisista vapaamuotoisista juhlakutsuista. Tällaisissa yhteyksissä lyhenne tarkoittaa Bring Your Own Beer tai Bring Your Own Booze eli suomeksi OPM, oma pullo mukaan. 

Niin, olutta, viiniä vai muuta juomaa? Montrealista jäikin mieleeni tapaus, kun ruokailimme yhtenä iltana eräässä kreikkalaisessa ravintolassa. Ravintola oli juurikin BYOB- eli Bring Your Own Bottle -paikka. Kävimme ukkokullan kanssa kipaisemassa läheisestä alkoholiliikkeestä pullon punaviiniä aterian kaveriksi. Illallisella viereisessä pöydässä sattuikin olemaan venäläisseurue ja kappas, heidän pöydässään ei ollut viiniä, vaan pullo kirkasta! Eikä se ollut vettä! Näin ollen BYOB taitaa antaa vapauden nautiskella myös oman kulttuurin mukaisista ruokajuomista. ;-) Sanonpahan vaan, että voi pojat mitä Suomen viranomaiset tuumaisivat tällaisesta käytännöstä suomalaisissa ruokaravintoloissa! O. M. G.

Sitten on vielä yksi BYOB, johon olen täällä rapakon takana törmännyt:


Neljäs BYOB


Yksi paikka, jossa voit myös nähdä BYOB-lyhenteen ovat amerikkalaiset hampurilaisravintolat. Niissä BYOB tarkoittaa Build Your Own Burger eli rakenna tai kokoa itse oma hampurilaisesi. Tässä kirjoitan nyt siis muista kuin pikaruokaketjujen hampurilaispaikoista.
Tässä yksi itseni kokoama pikku purilainen. Näistä purilaisista minun on tarkoitus kirjoittaa joskus ihan oma postauksensa, joten puhukoon tällä kertaa vain kuva puolestaan. 

Netin syövereistä löytyy varmasti vielä muitakin merkityksiä BYOB-lyhenteelle, mutta tässä postauksessa esittelin sen Kalifornian tärkeimmän sekä itselleni eri tilanteissa eteen tulleet BYOB-käytännöt. 

Mutta hei, seuraavaksi blogissani seuranneekin hiukan taas taukoa, sillä saamme Suomesta vieraita. Luvassa on siis paikallisoppaan tehtäviä ja vähän muutakin mukavaa. :-) Niinpä toivotan kaikille lukijoilleni jo tässä vaiheessa oikein hauskaa vappua ja sanon perinteiset hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

Päivitys 26.4.: Valveutunut lukijani täsmensi hiukan Kalifornian muovipussikieltoa. Kyseessä on vielä enemmänkin lakikokeilu, kovan vastustuksen vuoksi laki ei mennyt aiemmin lopullisesti läpi, ja osavaltion jokainen kaupunki voi päättää tässä vaiheessa itse, ottaako muovipussittoman käytännön vai ei. Marraskuun 2016 kansanäänestyksessä selviää, tuleeko laki pysyvästi Kalifornian osavaltiossa voimaan. 

2 kommenttia:

  1. Mä tunsin vaan Australiasta tutun Bring Your Own Bottlen, mutta ihan hyviä noi muutkin, etenkin se oma kassi. Mä käytän kangaskasseja, mutta säännöllisin väliajoin ostan myös muovipusseja roskapusseiksi. Miten roskat hävitetään Kaliforniassa, joten muovipusseja ei saa käyttää? Vai onko siellä kuitenkin roskapussit ihan normaalisti käytössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, roskapussit ostetaan täällä ominaan, ovat iiiisoja muovisia pusseja, joissa on muoviset kiristysnauhat pussin sulkemiseksi. Ja tosiaan, krääsäkaupasta voit saadakin muovipussin eli tämä kielto koskee tässä vaiheessa vain ruokakauppoja. Täysin muovitonta meno ei siis vielä kuitenkaan ole, mutta on tämä minusta hyvä alku. :-)

      Poista