keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Kerrankin ulkosuomalainen sai Suomen verorahoilleen vastinetta

Aika moni ulkosuomalainen bloggaaja kirjoitti nyt Suomen itsenäisyyspäivän aikaan blogeihinsa siitä, kuinka paljon arvokkaammalta ja tärkeämmältä Suomen itsenäisyys ja sen juhlinta näin ulkomailla asuessa tuntuu. Myös muut Suomen juhlat ja niihin kuuluvat perinteet voivat joillekin ulkosuomalaisille korostua entisestään, toki uuden asuinmaansa kulttuuriin kuuluvien juhlien rinnalla. Allekirjoitan näistä toteamuksista jokaisen. Lisäksi tänä vuonna tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdys ulkosuomalaisille lämmitti mieltäni oikein kovasti.

Joillekin ulkosuomalaisille Suomen itsenäisyyspäivän merkitys siis korostuu. Toisaalta olin juuri yhteydessä entiseen luokkakaveriini, joka on asunut Yhdysvalloissa yli 10 vuotta. Toivotin hänellekin hyvää itsenäisyyspäivää, mutta häneltäpä tulikin vastaus: "Ai niin perhana, itsenäisyyspäivä..." Hänellä Suomen itsenäisyyspäivän juhlinta on omien sanojensa mukaan tippunut tätä nykyä pois kalenterista, muutamien sattumuksienkin kautta. Joillekin ulkosuomalaisille voi siis käydä näinkin päin.

Tällä kertaa en itse lähde ruotimaan Suomen itsenäisyyspäivän tuomia korostuneita suomalaisuusfiiliksiä, vaan kerron eräästä toisesta havainnostani. Sain tunteen, että kerrankin ulkosuomalaisena sain Suomeen maksamilleni veroille vastinetta.

Johdantoa


Olin tänä vuonna alkuvuoden Suomessa palkkatyössä. Siinähän siis olivat taustalla ne ikävät pakkopalaamiset Suomeen viisumikoukeroiden vuoksi ja ohjelmassa oli uuden viisumin hakua. Maksoin palkastani tietenkin veroja normaaliin tapaan, mutta erityisesti sadattelin siihen nykyään vakiona ja pakollisena kuuluvaa Yle-veroa. Muillekin ulkosuomalaisille tiedoksi, että Suomessa siis tätä nykyä kerätään verovaroja Yleisradion palvelujen ylläpitämiseen. Vuonna 2016 Yle-vero on 0,68 % ansio- ja pääomatuloista, tietyt maksimi- ja minimirajat maksuissa kuitenkin huomioiden. Ajattelin silloin, että mokomakin Yle-vero, mitä minäkin tuolla omalla panoksellani muka saan, en mitään. Ja toisaalta, nekin yhteiseen Yle-laariin laitetut kympit tulisivat itselleni kyllä muuhunkin tarpeeseen, sillä olihan tiedossa, että pian omat tuloni olisivat taas pyöreät nolla. No, eipä siinä vikinät auttaneet, vaan verot oli kiltisti maksettava.


Itsenäisyyspäivänä sain ns. omani takaisin


Kun nyt sitten itsenäisyyspäivä 2016 koitti, sainkin ns. omani takaisin. Mutta eipä se mennytkään heti ihan niin kuin Strömsössä. Tänä vuonna itsenäisyyspäivän tv-ohjelmista minulle Linnan juhliakin tärkeämpi taisi olla itsenäisyyspäivän paraati. Se järjestettiin ensinnäkin synnyinkaupungissani Kajaanissa ja halusin nähdä vilauksia talvisesta synnyinkaupungistani. Toisaalta Puolustusvoimien paraatit ja muut juhlat ovat kuuluneet muutenkin lapsuus- ja nuoruusvuosiini varsin kiinteästi, kapiaisen tytär kun olen. Niinpä olin varautunut aivan supernostalgisiin fiiliksiin. TV-lähetys paraatista alkoi Suomen aikaa klo 17, meillä klo 7. Laitoin oikein kellon varmuuden vuoksi aamuksi soimaan, etten vain jäisi lähetyksestä paitsi. Heräsin ajoissa ja säntäsin netin ääreen. Mutta sitten. Sitten tuli Yle ja romutti koko homman. Vastassa oli tämä:

Yle Areenasta paraatin katsominen suorana lähetyksenä ei siis toiminut! Olin minä kiukkuinen. Manasin Ylen ja Yle-veron alimpaan kolkkaan ja kävi siinä jo pienen kiukkupostin kirjoittaminenkin mielessä. Noh, onneksi paraatin pääsi näkemään netin kautta sitten, kun varsinainen tv-lähetys oli ohi. Toisin sanoen suoran tv-lähetyksen seuranta ei onnistunut, mutta jälkikäteen katsominen kyllä. Ettekä ehkä uskokaan, kuinka arvokkaita minulle olivat ne hetket, kun sain bongata edesmenneen isäni kollegoita sekä paraatiin osallistuneista sinibareteista että paraatin yleisöstäkin. Tämän jälkeen sain vielä suureksi ilokseni todeta, että Linnan juhlien seuranta onnistui netistä suorana lähetyksenä myös täältä ulkomailta käsin. Niinpä sanon, että kiitos Yle ja kiitos itselleni, kun maksoin Yle-veron omalta osaltani. Tätä juhlahetkeä kannatti verovaroin kannattaa! Nyt ensimmäistä kertaa ulkosuomalaisena siis tunsin, että sain Suomeen samana vuonna maksamistani verovaroista jotakin vastinetta. 

Kun sitten illalla menin vielä katsomaan Yle Areenasta jotakin koostetta itsenäisyyspäivän tarjonnasta, siellä tulikin eteen palautelomake. Annoin nyt ihan rakentavassa hengessä ystävällistä palautetta ja juurikin meidän ulkosuomalaisten näkökulmasta. Tietyt päivät ja juhlat televisio-ohjelmineen ovat meille tärkeämmässä asemassa kuin moni Suomen kamaralta katsoen uskoisikaan. 
Jee, Linnan juhlat ulkomailta käsin katsottuna!

Ja nyt minä hullu vain jatkan lisää veroista ilakointiani:


Toinenkin kiva verojuttu


Juuri tällä hetkellä on sitten toinenkin mukava juttu, mitä Suomen verotukseen tulee. Olin vuonna 2015 valtaosan vuodesta vuorotteluvapaalla ja vuorotteluvapaan aikaisesta korvauksesta pidätettiin korvauksen suuruuteen nähden suhteessa aika korkeata veroprosenttia. (Minun jäädessäni vapaalle veroprosentti oli 20 + 2 %). Nyt sitten sain tuosta veromäärästä joitakin roposia takaisin veronpalautuksen muodossa. Olenkin aikeissa tilata sillä rahalla itselleni jotakin pientä hemmottelua, hierontaa tai muuta mukavaa.

Kiva loppuu aikanaan


No, kaikki hauskuus loppuu aikanaan, niinhän meille suomalaisille on kautta aikain opetettu. Nyt minullakin kytee taustalla melkoinen sotku ja vielä selvittämätön hässäkkä, joka realisoituu nimenomaan, jos palaan Suomeen. Mitään vilpillistä en ole tehnyt, sitä ei tarvitse epäillä. Sotkuksi Suomen byrokratiassa riittää, että asuu tietyn ajan ulkomailla. Mutta tästä kuviosta ehkä myöhemmin lisää. Ja hei, ymmärrän oikein hyvin, että kun ulkosuomalainen sohaisee muurahaispesää nimeltään Suomen verotus, voi se aiheuttaa joissakin lukijoissa kovin kärkkäitäkin kommentointitarpeita. Ennen kuin lähetät minulle kuitenkaan vihapostia esimerkiksi aloitussanoilla: "No kuka käski sinne ulkomaille muuttaa, senkin veropakolainen...", niin pyydän sinua laskemaan ensin rauhassa yhdestä kymmeneen. Tämän välipuhalluksen jälkeen kirjoitetut kommentit ovat paremmin tervetulleita.

Tällainen itsenäisyyspäivä tällä kertaa. Iloitsin siis verojen maksamisesta, voitteko kuvitella! Nyt sanon taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!


4 kommenttia:

 1. Jos ostat suomalaisen IT-firman F-Secure ohjelman, voit katsoa kaikkia niitakin Areenan ohjelmia, jotka ovat "katsottavissa vain Suomessa". Ei mene periaatteiden mukaan, mutta ainakin toimii, ja paljon helpommin kuin Ylen ja Suomen tekijanoikeuslkien kanssa tappeleminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on meillä ollut tämä pari kertaa puheissa, mutta ei ole tullut ainakaan vielä hankittua. Loppujen lopuksi tulee katsottua Suomen televisiota niin vähän, ainoastaan näitä harvoja valittuja paloja sitten. Ehkä tarttis kunnon addiktoitumisen johonkin suomalaiseen tv-sarjaan, niin tulis heti hankittua. ;-)

   Poista
 2. Kyllä mä sain täällä Ugandassa paraatin katsottua suoraan. Eipä tuota YLE:ä juuri muuhun kyllä tule käyttyäkään. Tai no, nyt joulukalenteriin ja sitten välillä jotain arkistojen aarteita pitää lapsille näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanko totta, että Ugandassa näkyi?! On siis näemmä vielä maakohtaisia erojakin, missä näkyy ja missä ei. Sain myös kommentin, että joskus luvattu ohjelma jää näkymättä ihan Ylen virheestä, mutta kun on antanut palautetta, niin ovat korjanneet asian tosi nopeasti. Ehkä minunkin siis olisi kannattanut se pieni kiukkuposti heti kirjoittaa. ;-)

   Poista