perjantai 21. elokuuta 2015

Slaavikaupan ruoka-aarteet

Huh huh. Suomi-vieras on pitänyt kotirouvan viime päivät suorastaan hektisinä, mikä on kiva, mutta nyt tuli sopiva väli istahtaa jälleen koneen ääreen ja kirjoittaa hiukan kuulumisia. 

Olettekin varmaan saaneet postauksistani jo tähän mennessä käsityksen, kuinka me ulkosuomalaiset täällä Amerikassa kärsimme suoranaisista puutostiloista. 

Puutostiloja aiheuttaa se, ettei saatavilla ole esimerkiksi maksalaatikkoa, HK Blöötä, HK:n nakkeja, punaleimaista Emmentalia, Auraa, uusia perunoita (sellaisia pieniä ja sieviä), tomaattisilliä, paistettuja muikkuja, lanttukukkoa, karjalanpiirakoita, puhumattakaan perunapiirakoista! Mistäköhän ne nuo paistetut muikutkin muuten nykyään ovat alkaneet kummittelemaan? Sellaiset ruisjauhoissa pyöräytetyt ja voissa paistetut, aah! Ennen riitti, kun niitä söi kerran kesässä Oulun torilla, mutta nyt niitä voisi syödä vaikka joka viikko!

Jos äskeisistä syntyy puutostiloja, niin äärimmäisen vakavia puutostiloja on tuonut irtokarkkien puuttuminen. Mutta nythän olemme sentään tähän saaneet lääkkeen, ne Ikean irtokarkit. Jee!

Mutta kuulkaas! Nyt on jälleen ulkosuomalaisen taivas auennut! Uusi lääke on löytynyt. Nimittäin aika täydellinen HK:n Blöön korvike! Fanfaarien paikka. 

Sain täällä Piilaaksossa asuvalta ystävältämme vinkin piipahtaa San Josen slaavikaupassa (Slavic Shop). Hän laittoi vinkissään kuvan paloitellusta makkarasta, joka näyttikin aivan HK:n Blöölle! Ystävä usuttikin minua uunimakkaran valmistukseen. Oih!

Heti seuraavana päivänä starttasi meidän pihasta auto ja suuntasimme kuonot kohti San Josea. Matkaa oli ainoastaan n. 20 minuuttia suuntaansa ja kyllähän nyt suomalainen ajaa 40 minuutin lenkin saadaakseen kunnon lenkkiä!


The Aarre


Ja sieltähän se aarre sitten löytyi. Kyseessä on bolognanmakkara, jonka maku on hämmästyttävän lähellä HK Blöötä. Ja voin kertoa, että tämä makkara myös käyttäytyy kuten HK Blöö eli turpoaa ja paisuu keitettäessä, aivan kuten kunnon jauhomakkaran kuuluukin. Heh heh.

Vaikka ystävä vinkkasi, että nyt Kaisa sitä uunimakkaraa tekemään, niin päädyin pitkällisen pohdinnan jälkeen kuitenkin perinteisen supisuomalaisen makkarakeiton valmistukseen minäkin, aivan kuten ystäväkin teki. Se hänen kuvansakin kun näytti niin herkulliselle! Ja onnistuneeseen uunimakkaraan kun pitäisi vielä löytää se toinen olennainen ainesosa eli Emmental-juustoa, mieluiten punaleimaisena. Niin, ja kai te jo tiesitte, että HK:n Blöötä valmistettaessa makkaraa kuuluu näykkiä jo valmistusvaiheessa raakana. Paras tapa on siivuttaa makkaraa ja levittää päälle sinappia. Oi ihanuutta! Tosin Turun Sinappihan tämän elämyksen olisi kruunannut, nyt jouduin tyytymään amerikkalaiseen Classic Yellow -sinappiin. Mutta makkara oli mahtavaa!


Tässä se ihanuus nyt on! Mikä kiilto ja mitkä muodot!


Muitakin aarteita


Slaavikaupan kätköistä löytyi muitakin huippujuttuja. Niistä tärkeimpänä mainittakoon täällä rapakon takana ensimmäinen eteeni tullut Valion tuote! Hyllystä löytyi suomalaista, Valion Viola-sulatejuustoa! Jee! Ostin. Tosin hintansa pienelle rasialle oli suolaiset 3 dollaria, mutta voi pojat, minä sen niin mielelläni maksoin!
Suomalaista herkkua.

Raejuustotkin ovat täällä maultaan melko vaihtelevia ja useat suomalaiset kaipaavatkin suomalaisen raejuuston perään niin maun kuin koostumuksenkin vuoksi. Otin kokeeksi kanadalaista raejuustoa ja makunsa oli aivan ok. En kyllä tiedä, mistä lähtien Kanada on kuulunut slaavikulttuuriin, mutta eipä sen niin väliä, juustoa olivat osanneet valmistaa. Tosin tämän juuston kohdalla ei kyllä pitäisi puhua raejuustosta, sillä rakeita juusto ei ollut nähnytkään. Ihme mössöä tai tahnaa se oli, mutta maultaan ihan hyvää.

Ja kun slaavihenkeen kerran pääsi, niin en malttanut olla ostamatta myös piimää, kefiiriä, vaikka sitä toki saa useammasta muustakin ruokakaupasta. 

Näin ollen ostoksia tuli tehtyä HK Blöön lisäksi muitakin. Jälkeenpäin vain harmitti, että bolognanmakkaraa tuli ostettua vain se yksi paketti. Toinenkin mokoma olisi mennyt varmasti viikossa.
Piimä myydään täällä muovipulloissa.

Kosmetiikkaa, karkkeja, tyrnimarjoja, vodkaa


Kaupassa oli myös yksi kokonainen hyllyseinämä kosmetiikkaa, mutta tekstit olivat lähes kaikissa purnukoissa kyrillisillä kirjaimilla, joten en jäänyt niitä siellä tavaamaan. Lisäksi kaupasta löytyi paljon erilaisia karkkeja, keksejä, ruisvuokaleipää sekä muhkeat itäeurooppalaiset vodkavalikoimat. Pakastealtaassa oli myös lohta sekä liettualaista tyrnimarjaa, marjaa, jota en ole muualla nähnyt myynnissä. Muistelen jonkun maininneen kauan kauan sitten, että kaupasta löytyisi myös apteekin salmiakkia, mutta sellaista ei kyllä ainakaan omiin silmiini tällä ensimmäisellä käyntikerralla osunut. Ja voin kertoa, että salmiakin kohdalla vainuni on tätä nykyä aika kehittynyt. ;-)


Piste i:n päälle


Kuin suolaa olisi haavoihin ripoteltu, kun yhden hyllyn päädystä löytyi myös saunavasta! Eli nyt puuttuisi enää se sauna. No, saunavastan hintakin oli kyllä aika kuumottavat 16 dollaria. Kai tuolla hinnalla tulisi hiki pintaan ilman kiuastakin!
Kuumottavan hintainen saunavasta, joka muuten oli tehty jostakin muusta kuin koivusta.

Kovin kiitollinen saan siis olla ystävälle, joka tästä slaavikaupasta vinkin antoi, ja mikäpä tässä on ilosanomaa eteenpäin jakaessa. Ja vaikka se saunavasta hiukan mieltä kaupassa kirvoittikin, niin voin kuitenkin teille näin lopuksi iloisin mielin ilmoittaa, että nyt meillä on täällä rapakon takana päästy syömään makkarakeittoa, melkein HK Blööstä tehtyä!

Näihin makkaraunelmiin päätän tällä kertaa ja sanon teille taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

6 kommenttia:

 1. Mahtava kauppalöytö! Ja tuo makkara näyttää kyllä hyvältä. :) Itsellekin maistuisi kyllä karjalanpiirakat pitkästä aikaa. Myös lörtsyjä ja mustaamakkaraa on välillä kaipaillut. Onneksi on löytynyt uusiakin herkkuja, niin ehkäpä niillä kitkuttelee siihen asti että vanhoja lemppareita tulee taas vastaan.

  VastaaPoista
 2. Joo, se on kyllä kiva, kun tulee uusia herkkuja tilallekin, mutta kyllä noita suomalaisia makuja vain kaipaa, ei siitä mihinkään pääse. Ja totta, tuo kauppa oli kyllä todellinen löytö! :-)

  VastaaPoista
 3. Sonomassa, FAHAssa on usein kaupan suomalaisten mestareiden taikomia karjalanpiirakoita ja pullapitkoja myös. Muutenkin kiva paikka - hyvä sauna - mutta sitä upeaa vastaa ei sinne ole lupaa viedä . . . sotkee, sotkee . . . http://www.fahausa.org/ - Kerran vuodessa ainakin leivon karjalanpiirakoita suomen oppilaitteni kanssa. Äkkiä ne tulee, jos on ryhmä tekemässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olipa hyvä kun muistutit tuosta FAHA:sta. Käymme nimittäin tulevana viikonloppuna Suomi-vieraamme kanssa juuri tuolla Sonoman suunnalla. :-)

   Poista
 4. Mistä ihmeestä tuo vasta on tehty? Pitääkö tässä vielä äkkiä ruveta kahtelemaan pihan koivuja sillä silmällä, että saat kotimaassa sitten vastoakin? :D

  VastaaPoista
 5. Lehtien muoto oli vähän niin kuin tammessa, mutta aika pieniä olivat lehdet. En siis ainakaan paikan päällä tunnistanut, mistä puusta saunavasta oli tempaistu. :-)

  VastaaPoista