maanantai 31. elokuuta 2015

Kalifornian palmut sairastavat


Olen aina tykännyt palmuista. Joskus loikoillut hiekkarannalla niiden allakin, jopa sillä riskillä, että kohta se puun hedelmä sieltä ottaa ja tipahtaa juuri minun kallooni. Tämä Kalifornia on siitä mukava paikka, että täällä noita hapsutukkapuita voi ihailla päivittäin ja olenkin harrastanut palmupuiden tarkkailua täällä aika ahkerasti. Kun tässä tätä aikaa on ollut. :-)

Palmu iltavalaistuksessa erään kotitalon pihassa Napassa.

Viime aikoina olen kiinnittänyt palmuihin entistä enemmän huomiota, sillä puut ovat alkaneet näyttää kovin nuupahtaneille ja lehtensä kellastuttaneille. Jopa palmujen rungot ovat näyttäneet huonovointisille, jotenkin harmaille. Olen itse kuitenkin laittanut tämän(kin) ilmiön Kaliforniassa vallitsevan vakavan kuivuuden piikkiin.

Yksi heikossa hapessa oleva palmu Stanfordin yliopiston kampusalueella. Kuva otettu viime viikolla.

Mutta voi surku! Nyt selvisikin, että monet Pohjois-Kalifornian palmupuut ovat ns. pipinä. Suomi-vieraamme sai kuulla tämän eräältä puutarhakierroksen oppaalta San Josessa. Palmut ovat saaneet taudin, joka vieläpä tarttuu herkästi puusta toiseen. Ilmeisesti kyseessä on jonkinlainen lahottajasieni. Joka tapauksessa liikkeellä oleva tauti aiheuttaa sen, että palmujen runko lahoaa ja parissa vuodessa koko puu joudutaan kaatamaan tai se katkeaa muutoin itsestään. Tämä selittääkin sen, miksi joidenkin palmujen rungon yläosassa olen todella nähnyt reikiä. Ne ovat olleet juuri niitä harmaiksi muuttuneita runkoja.

Mitään ajankohtaista uutisointia en nopealla googlettamisella aiheesta löytänyt, mutta erilaisia palmuja vaivaavia tauteja sain kyllä selville. P
almujen yleisin sairaus on sieni. Ja ainakin tauti nimeltään Pink Rot (pinkki lahottaja?) aiheuttaa juurikin tuollaista rungon lahoamista. Palmuja vaivaavia tauteja on kuitenkin useita erilaisia ja ne voivat vaurioittaa puiden kaikkia osia: juuria, runkoa, lehtiä ja hedelmiä. 

Palmujen taudeista voi halutessaan lukea lisää esimerkiksi täältä. Samasta lähteestä löytyi seuraavat kaksi havainnollista kuvaa:

Sivustolta löytyvä kuva sairaista palmuista täsmää aika hyvin omaan otokseeni.

Katkennut palmu.

Onhan tämä nyt tosi harmillista. Varsinkin, kun vaikuttaa, ettei parantavaa lääkettä palmuille ole puutarhaoppaankin puhuessa, että ratkaisuna on ainoastaan puiden kaataminen. Nyt pitää vain toivoa, ettei pöpö tartu kaikkiin puihin, vaan jäisi jokunen palmu vielä ihailtavaksikin.


Mutta hei, jos minä tykkään palmuista, niin tykkään minä kovasti koivuistakin. Ja nytpä olenkin kuulkaas pakannut kimpsut ja kampsut ja lähden vuorostani ihailemaan hetkeksi koivuja. Suomalaisia koivuja! Ajattelin myös mennä pienen koivutupsun kera saunaan, aah ihanuutta! Niinpä sanon teille taas hetkeksi hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti