tiistai 25. elokuuta 2015

Pari amerikkalaista sisustusjuttua

Sisustus on ollut yksi minulta toivotuista postausaiheista. Toive esitettiin jo aikoja sitten, mutten tietenkään ole päästänyt tätäkään toivetta unholaan. Tämän hetkinen Suomi-vieraamme on innostunut sisustussuunnittelusta ja niinpä esimerkiksi viime viikonlopun visiittimme San Franciscoon sai minut katselemaan näkymiä taas hiukan uudesta näkökulmasta. Siitä se ajatus sitten tähän postaukseen lähti!

Osa postaukseen mukaan ottamistani sisustustavoista on hyvin perinteisiä amerikkalaisia, osa ei. Ja jokainen saa ihan itse päättää, olisiko näistä vinkeiksi omaan kotiin, vai kannattaako kyseiset sisustusratkaisut jättää puhtaasti jenkkien riemuksi. Onhan näistä osa kieltämättä vähän erikoisiakin...


Sängynpääty verhoista


Hotellihuoneemme San Franciscossa oli sisustettu kukkaistyylillä. Enpä olekaan ennen nähnyt seinälle rakennettua sängynpäätyä, alla olevan kuvan mukaisella verhoratkaisulla toteutettuna. 
Myös kuvan yläosassa näkyvät "tuplalistat" kahdessa eri korkeudessa ovat jotakin uutta ja erikoista. Älkää kysykö miksi moiset tuplalistat, sillä en tietäisi vastausta.


Purppura kristallikruunu


Miltäs sinusta kuulostaisi kokonaan purppura kristallikruunu? O.M.G. Äkkiseltään kuulostaisi minustakin aika ufolle, mutta samansävyisen sohvakaluston yllä kruunu näyttikin yllättäen aika kivalle. Kuva on viime viikonlopun hotellimme ala-aulasta. 

Takaseinän ruudukkopeilikin on aika hauska.

Violetin sohvakaluston lisäksi aulasta löytyi myös jyhkeä tuoli. Vaikka pitkä olenkin, ei minullakaan yltäneet jalat maahan istuessani tässä "kuninkaallisessa" tuolissa.Oma hotellimme oli edullisempi, mutta kävelimme myös erään viiden tähden hotellin aulan lävitse. Siellä näytti tällaiselle. Huomatkaa myös lattialle ripotellut ruusunlehdet, ooh! 
Tästä voi sitten ottaa mallia hiukan ökymmän tyylin aikaansaamiseksi. Näköjään se hopeanharmaa ja kultakin sopivat sitten nykyään yhteen. Ainakin Amerikassa.


Kirjava katto


Tottahan toki vieraamme halusi nähdä San Franciscossa myös Haight-Ashburyn maailmankuulun hippikadun. Sinne siis. Erään hippikamaa myyvän kaupan katto oli myös melko hippi. Siitä kuva alla. Niin, miksipä ei joskus voisikin asentaa kuviollisen seinätapetin sijaan kuvioita kattoon! Toki kotioloihin saattaisi hitusen hillitymmät värit olla tervetulleita...
Yksiväriset seinät ja kuvioitu katto. Ja hippikauppa kun on, niin värejähän katossa piisaa!


Sitten vielä muutama tyypillinen piirre amerikkalaiskodeista.


Amerikkalaiset kodit


Suomi-vieraamme ihmetteli, miksei Suomessa käytetä enemmän näitä meidänkin kodistamme löytyviä lamelliverhoja/-sälekaihtimia. No, minustahan ne ovat aika kamalat, tai en ole ainakaan vielä täysin ystävystynyt niiden kanssa, mutta täytyy myöntää, että ovat ne vain oikeasti pirun käytännölliset asuttaessa keskellä auringonpaahdetta. Tehokkaana stopparina verhot pitävät enimmän kuumuuden ulkona. 
Suomi-vieraamme kehumat lamelliverhot. Nämä ovat kuulema tosi siistit! :-)

Toinen tyypillinen sisustuselementti amerikkalaiskodeissa ovat kaasutakat. Itsellämme ei kaasutakkaa ole, joten en osaa sanoa, saako siitä samanlaisen lumon kuin aidosta tulisijasta. Ne kun kuulema napsautetaankin päälle vain napista painamalla. Ja tuottavatko takat miten hyvin lämpöä sisälle, vai onko kyseessä ainoastaan visuaalinen viihdyke?

Alla olevassa kuvassa ystäväperheemme kaasutakka. Katkaisija takan päälle laittamiseksi sijaitsee olohuoneen seinässä, keskellä seinää, ettei jää huomaamatta. ;-)

Klapit ja kaikki.


Lisäksi lähes kaikissa amerikkalaiskeittiöissä näytettäisiin suosivan kivisiä pöytätasoja, sekä todella usein myös korkeita baaritiskejä baarijakkaroineen. Meilläkin on kivitasot ja baaritiski. Selasimme vieraamme kanssa ihan mielenkiinnosta myös myytävien asuntojen ilmoituksia. Myynti-ilmoitusten kuvissa nämä seikat viimeistään paljastuivat.

Viimeisenä ei tietenkään voi olla mainitsematta perinteistä, amerikkalaista kokolattiamattoa. Kaikissa kodeissa sitä ei toki enää kauttaaltaan ole, mutta varsin yleinen se on edelleen, ainakin makuuhuoneissa. Ihka ensimmäisissä postauksissani kirjoitinkin jo, kuinka täällä pidetään myös mattoa maton päällä. (Voit lukea tuon aiemman postaukseni tästä.) 

Itsehän totuin kokolattiamattoon yllättävän nopeasti ja talvikuukausina, siis niiden kahden kalifornialaisen "talvikuukauden" aikana, kun oli kosteaa ja alhaiset yölämpötilat, tuntui pehmeä kokolattiamatto entistäkin ihanammalle varpaiden alla. Ehkäpä tämä amerikkalainen mattotyyli on rantautumassa uudelleen sinne Suomeenkin sitten -70 ja -80 -lukujen. Suomi-vieraamme tiesi nimittäin kertoa, että tänä vuonna Suomen asuntomessuilla oli parissa eri kohteessa todella käytetty kokolattiamattoa. Ohessa kuva kotimme sisäportaista. Nekin ovat päällystetyt kokolattiamatolla. 
Pörröportaat. Osa alakerran lattiastamme on laminaattia.


Ja katsokaapa vielä tuota portaikkoamme. En voi käsittää, miksi portaiden pitää päätyä alhaalla ns. suoraan seinään?! Näitähän näkee just kaikissa amerikkalaisissa hauskoissa kotivideoissa. Niissä, joissa lapset ja/tai lapsenmieliset laskea hujauttavat jollakin liukurilla tai muulla täysin järjettömällä vehkeellä portaita alas ja kas, sitten on joku raaja pahviseinästä läpi. Great!

Kuinka päästä sisustuksessa 2000-luvulle, amerikkalaisittain?


Minua on sitten huvittanut, kun täällä on televisiossa pyörinyt eräs mattomainos. Mainos alkaa houkuttelevalla lauseella: "Siirry sinäkin 2000-luvulle ja uusi mattosi!" Sitten kuvassa näkyy, kuinka remppamiehet kantavat rullalle käärittyä kokolattiamattoa omakotitalosta ulos. Tässä vaiheessa mainosta sitä aina jaksaa odottaa, että tilalle laitettaisiin jokin muu lattiamateriaali, mutta ei! Mainoksen mukaan on 2000-lukua vaihtaa vain kokolattiamatto uudempaan, parempaan ja vaaleampisävyiseen kokolattiamattoon! :-D

Tällaisia ajatuksia tällä kertaa. Nyt sanon taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

3 kommenttia:

 1. Tuplalista: se alempi on picture rail, johon aikanaan on ripustettu taulut. Laastiseinä kun hajoaisi naulasta.

  VastaaPoista
 2. Tuplalista: se alempi on picture rail, johon aikanaan on ripustettu taulut. Laastiseinä kun hajoaisi naulasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaa! Kiitos valaisevasta tiedosta, Lilli! Näin sitä taas viisastui, kun vain ihmetteli asiaa ääneen. :-)

   Poista