torstai 6. elokuuta 2015

Vihdoinkin ulkosuomalaisen odottama elokuu!

Sanon suoraan, että on ottanut pikkuisen pannuun. Yli kuukauden. Olen yrittänyt tällaisena ulkosuomalaisena, toiselta puolelta maapalloa ja siis päinvastaisesta päivärytmistä käsin hoitaa tiettyjä asioita Suomen virastoihin ja laitoksiin, mutta kun kaikki ovat lomalla! Ei onnistu. Suomi on tiks-kiinni!

Kyllähän sen itsekin usein juuri heinäkuussa lomailleena tiedän, että Suomessa ihmisten kesälomat ja toimistojen rajoitetut aukioloajat monessakin paikassa osuvat juuri heinäkuulle. Mutta kyllä se sitten rassaa, kun yrität toiselta puolelta maapalloa saada joitakin asioita juuri heinäkuussa hoidetuksi ja eteenpäin. Se ei näemmä yksinkertaisesti vain onnistu. 
Silmä, silmä, nenä ja mutrusuu.

Eri vuorokausirytmi


Olen nyt sitten yrittänyt selvittää asioita sähköpostitse, sillä silloin kun Suomessa on virastoaika, niin meillä on myöhäinen ilta tai yö, eikä ajatus useinkaan enää itsellä kulje kirkkaasti siinä vaiheessa. Olo alkaa olla tööt ja tyyny kutsuu. Ei tekisi mieli enää alkaa soittelemaan pitkiä byrokraattisia puheluita siinä vaiheessa, ja varsinkaan, kun et tarkkaan ottaen tiedä, kuka on se oikea henkilö, jolle soittaa! Jotkut offiisit ovat olleet lisäksi avoinna vain typistetyin aukioloajoin, esimerkiksi klo 9 - 13. Tai soittoaika on klo 12 - 14. Klo 12 Suomen aikaa on meidän klo 02. Jep. Itse en ainakaan ole enää klo 02 aikaan parhaimmillani puhumaan byrokraatin kanssa, jos nyt sellaista vuorokauden aikaa ihmisluonteella edes on. Heh heh.

Niinpä olen lähettänyt yhden jos toisenkin sähköpostin erinäisiin paikkoihin. Virastoihin isolla v-kirjaimella. Mutta ei, ei vaan saa minkäänlaista vastausta. Argh! Pienempi kiukku tulee siitä, että saa sen automaattivastauksen tyyliin: Olemme lomalla ja palaamme päivänä x. Okei, joku sentään reagoi, vaikkakin automatisoituna, mutta päivän x jälkeen voinen siis odottaa saavani vastauksiakin. Isompi kiukku tulee siitä, että sähköpostiviesti menee kyllä perille, mutta et saa minkäänlaista vastausta!

Suomi on siis heinäkuun kiinni. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että joskus elämässä pitää joitakin asioita hoitaa myös heinäkuussa. Nyt muutama iso asia on odottanut ratkaisuaan, parhaimmat kesäkuun puolesta välistä saakka, koska eihän nyt juhannusviikollakaan enää ehditty mitään hoitaa, kun lomat painoi jo päälle. Niinpä tämä viikkotolkulla vastausten odottaminen on saanut minut viime metreillä melkeinpä hulluksi. Odottaminen on nimittäin saanut myös yöuneni kaikkoamaan, kun olen pohtinut eri vastausvaihtoehtoja. Niin, ja vaikka siis valvon öisin, niin olo ja pää ovat sen verran huterat keskellä yötä, ettei luurin nosto ja soitto byrokratian rattaisiin ole edelleenkään houkutellut. Yhtenä hoidettavista asioista on ollut esimerkiksi tämä oman tulevaisuuteni ratkominen välillä Suomi-Amerikka, joten mietityttäähän ne. Asiat.
Viikkotolkulla odottaminen on saanut minut näkemään punaista. Ja olokin on ollut vähän piikikäs.

Tässä vaiheessa muuten välihuomiona, että suomalaisesta liittymästäni USA:sta Suomeen soittaminen maksaa 1,50 eur/min! Ihanan kallista, varsinkin kun Suomessa oli jo tottunut edullisiin puheluhintoihin jopa koko EU:n alueella. Ja taas amerikkalaisella liittymällänihän ei voi edes soittaa Suomeen, kun armas Suomi ei kuulu kyseisen palveluntarjoajan maavalikoimaan!


Amerikka ei mene tiks-kiinni


Tämä koko heinäkuun ajan takaraivossani pänninyt pikku kiukku sai minut miettimään, että meneeköhän mikään muu valtio maapallolla yhtä lailla kiinni kokonaiseksi kuukaudeksi tai jopa hiukan yli, kuten Suomi juhannuksesta lähtien. Kenties joku toinenkin Euroopan valtio voi mennä, mutta ainakaan Amerikka ei mene. Ei täällä ole ollut havaittavissa samanlaista käytäntöä, jossa pistetään koko Amerikka tai edes osavaltio kiinni. Toki näkökulmani tähän on varsin kapea.

Ainakin Kaliforniassa näyttäisi pyörät pyörivän läpi vuoden. Tähän on varmastikin parikin syytä selittämään. Ensimmäinen niistä on sää. Täällä Kaliforniassa kun on kesää se noin 10 kk vuodesta, niin paikallisten ei ole pakko survoa lomiaan sille yhdelle ja samalle kuukaudelle, jolloin odotettavissa olisi ne parhaimmat kesäkelit. Säiden puolesta kelpaa siis lomailla melkein milloin vaan. 

Toinen syy on amerikkalaisten "perustyöpaikkojen" vuosittain melko lyhyet lomat. Ja nyt siis perustyöpaikalla tarkoitan tässä yhteydessä muita kuin Piilaakson IT-alan työpaikkoja, joissa yhtenä työsuhde-etuna voidaan työntekijöille antaa amerikkalaista normia pidemmät lomat. Normaalit vuosilomat Amerikassa tuntuvat olevan siinä kahden, maksimissaan kolmen viikon paikkeilla. Lisäksi amerikkalaisilla tuntuisi olevan tapana pitää lomapäivä siellä, toinen täällä, pidennettyinä viikonloppuina ja juhlapyhien yhteydessä eli sellaiset suomalaisittain tutut pitkät, yhteen putkeen pidetyt kokonaiset lomaviikot ovat täällä harvinaisia.

Ja kyllä, täälläkin koulut pitävät kesätaukoa, mutta olen kuullut, että kouluikäisille on tarjolla paljon erilaisia kesäleirejä, jonne lapset saadaan "päivähoitoon" vanhempien käydessä töissä. Eikä täällä ole mitenkään harvinaista, että toinen vanhemmista on koko ajan kotiäitinä tai -isänä. Tämä ilmiö juontaa juurensa huomattavan korkeista päivähoitomaksuista. 
Jes, elokuu!

Mutta nyt! Nyt kalenteri on vihdoin käännetty elokuulle ja toivon todellakin, että siellä Suomen virastoissa alettaisiin palailemaan sorvien ääreen, otetaan se näppis kauniisiin käsiin ja kirjaillaan minulle niitä kauan odottamiani vastauksia! Kiitos, ei mulla muuta. Nyt sanon hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

7 kommenttia:

 1. Tää ilmiönrisoo ihan täälläkin asuvaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon! Miten se onkin mennyt Suomessa tuollaiseksi, onko se sää se isoin tekijä vai koulujen lomat vai mikä? En tiedä, mutta kyllä tässä on päivän polttavat kysymykset ehtineet meikäläiselläkin palaa pohjaan jo monta kertaa!

   Poista
 2. Musta taas on huippujuttu, että heinäkuu on "se virallinen lomakuu". Silloin on mahtavaa olla itse töissä, on hiljaista kuin huopatossutehtaalla ja päivät kuluu mukavan leppoisasti. Saa vähän laiskotellakin töissä ihan hyvällä omalla tunnolla (laiskottelen kyllä muinakin aikoina mutta silloin soimaa huono omatunto...).
  Totta puhuen vaikka heinäkuussa onkin töissä leppoisaa, risoo itseänikin ihan tämän maan asukkina tämä heinäkuun hiljaisuus. Juurikin jos joutuu hoitamaan jotain akuutteja asioita, tuntuu että joka suunnassa ollaan vaan lomilla. Jopa sairaanhoitorintamalla on tätä, en ymmärrä miten heinäkuussa voi olla "kesäsulkuja" ja varsinkin kunnalliselle puolelle ei pääse vaivojaan hoidattamaan kun lääkärit/sairaanhoitajat lomailee. Tämä on musta vähän jopa pöyristyttävää, että hoito ei ole"tasalaatuista" vuoden ympäri. Mutta kai se sit on vähän suomalaisille sellainen ehdottomuus, että kaikki saa lomailla just heinäkuussa...
  Jotkut asiat ovat siis kuitenkin Amerikassa paremmin kuin meillä!

  - Krista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan tuo sote-puolikin. Heinäkuussa ei kannata Suomessa sairastua. Luulisi sen olevan kallistakin ajaa ensin toiminnot ja palvelut alas ja taas heinäkuun jälkeen nostaa ne täyteen volyymiin takaisin. Ehkä sillä puolella ei saada sijaisia tarpeeksi, että voitaisiin pitää täydet palvelut yllä. Mutta kyllä se varmasti tekee hallaa niin monelle potilaalle, yhden ekstrakuukauden odottaminen vaikkapa leikkaukseen. :-(

   Ja taisi minullakin sitten parissa virastossa olla sellainen leppoisasti ottava työntekijä, kun viesti meni kyllä perille, mutta siihen ei ole vastattu. Ja tällä nyt en piikittele Krista sinua, enhän edes tiedä millaista työtä teet. Joissakin tehtävissä leppoisasti ottaminen toimii ok, toisissa huonommin tai ei ollenkaan. Heinäkuu on siis oikein kiva kuukausi, jos ei tarvitse hoitaa mitään asioita minkään viraston/laitoksen kanssa. :-)

   Poista
  2. Hihii, ei haittaa vaikka piikittelisitkin! Kyllähän se laiskottelu tuppaa aina jotenkin kostautumaan jotakin kautta. Omissa hommissani tosin ei myöskään parane ihan joka hommassa laiskotella, seuraukset olisi kurjia meidän työntekijöille. Eli pitää osata valita ne hommat joiden sysääminen syrjään ei aiheuta haittaa suoranaisesti kenellekään. Olen huomannut että laiskotellu lähinnä kostautuukin ihan itselleni eli sitten ennen deadlineä saa huhkia supervauhdilla ettei mikään homma myöhästy aikataulustaan. Joskus oon miettinyt sitä että voiko noissa virastoissa siksi jättää vastailematta viesteihin yms. koska siellä ei ole "kaupallista" asiakasvastuuta eli asiakkaat pysyvät vaikka miten p*skaa palvelua hyvänsä osakseen saisivat, virastorintamalla kun asiakkailla ei taida oikein olla mahdollisuutta ns. äänestää jaloillaan.
   Tohon sairaanhoitoon vielä että pikkuvaivoissahan ei vahinko ole suurin mutta mites jos esim. sairastuu vakavasti. Kiva kuulla että nyt vähän joutuu odottelemaan lääkärille/tutkimuksiin/leikkaukseen pääsyä kun on just kesälomat niin pahasti päällä. Kyllä siinä perus veronmaksajaa lievästi sanottuna ottaa päähän ja hätääntyykin, että saako sitä hoitoa vai ei. Odotteleminen on kun noissa tapauksissa ihan just kamalinta! Valitettavasti vähän päässyt itsekin kokemaan tätä mutta onneksi kukkaron pohjalta löytyi roposia yksityisen lääkäriaseman palveluihin (jossa sitten saikin ihan superhyvää palvelua, lääkäri mm. lomaltaan otti yhteyttä ja antoi hoito-ohjeita!). No niin tulipas tästä nyt varsinainen avautuminen... Mutta täällä nautitaan nyt elokuusta ja kesäkoomasta heräilevästä Suomesta , joskin ne kesäsääthän nyt tulikin sitten vasta nyt kesälomien ollessa jo pääosin ohi!

   -Krista

   Poista
 3. Blogissani on sulle Liebster Award! :)

  VastaaPoista