Tiskialtaan biojätemylly
Mikä onkaan taas sen inhottavampaa, kuin suomalaiseen tyyliin kerätä biojätteitä tiskialtaan kulmalla lojuvaan pussiin! Kun biojätteitä syntyy harvakseltaan, varsinkin nyt, kun asun yksin ja jos syön lounaat ja välipalat muualla kuin kotona, niin siinähän ne vähäiset jätteet sitten mätänevät ja irvistelevät silmään aina, kun tiskialtaalla pyörähdän. Juu, ja nyt ei kannata aloittaa valistusta, kuinka biojätteille voi rakennella allaskaappiin kivan pienen sankosysteemin. Kokeiltu on ja pienen talouden jätemäärillä lopputulos on vetinen ja pika pikaa homehtuva ällötys. Minä kun en todellakaan ala vehtaamaan biojätepussin kanssa päivittäin kiikuttaen sitä roskikselle! Ja samoin kannattaa pitää suut supussa ehdotuksista tyyliin "tee se itse-biojätepussi sanomalehtipaperista". Jos ja kun minä jätteeni lajittelen, niin minulla ei ole aikaa värkätä ja askarrella! Ehkä kuulet jo sappeni kiehuvan, joten siirrytäänpä äkkiä eteenpäin. Siihen biojätemyllyyn.
Food waste disposer eli biojätemylly amerikkalaisen tiskialtaan pohjassa. |
Niin, että mikä ihmeen biojätemylly? Jätemylly sijaitsee tiskialtaan viemäriaukossa ja se surautetaan tarvittaessa katkaisijasta päälle, jolloin mylly silppuaa viemäriaukkoon nakatut ruoantähteet. Pienet ja kevyet osat huuhtoutuvat jäteveden mukana, mahdollinen isompi tai raskaampi jäte kertyy tiskialtaan alla olevaan umpisäiliöön. Huisin kätsyä! Tutustuin muuten biöjätemyllyyn ensimmäisen kerran Uudessa-Seelannissa jo vuonna 2012, kiitos vain pienestä ja unohtumattomasta jätemyllyesitelmästäsi Maria B. :-) Minusta tämä vimpain oli jo silloin, että wau, tahtoo tällaisen!
Kaikkea biojätettä ei toki Kalifornian biöjätemyllyynkään ole voinut laittaa, ettei mylly mene jumiin, mutta juuri ne kosteimmat eli suomeksi sanottuna nopeiten haiseviksi muuttuvat ja biojätepussin kosteudellaan puhkovat pikku jätteet, kuten tomaatin kannat, nahistuneet salaatin osat, kurkkuviipaleet jne. Juuri ne sai Amerikassa hävitettyä kätevästi biojätemyllyllä. Sitä vekotinta minä nyt ikävöin.
Lähitulevaisuuden haisuliinit ja pussinpuhkojat! |
Tiskialtaan hana
Toinen kaipuun kohde on amerikkalaisissa tiskialtaissa oleva letkullinen hana. Se on niin kätevä altaan ja vaikkapa isojen kattiloidenkin huuhtelussa. Ja Amerikassahan hana toki onkin välttämättömyys, kun on se kylpyammeen kokoinen tiskiallas, mutta kyllä se olisi oiva lisä tuohon oululaiseenkin tiskialtaaseen. Miuks, sellaista ei nyt ole.
Seuraava olisi apuna unohteluun taipuvaisille:
Oven lukitus avaimella
Oli se vaan Amerikassa niin helppoa, kun kotiovi piti ulos lähtiessä lukita aina avaimella. Ensiksihän sitä tätäkin käytäntöä mielessään vähän manaili, mutta toimintatapa opetti siihen, ettei avain päässyt koskaan unohtumaan eli että ovi pamahtaa lukkoon ja samalla sekunnilla silmiesi verkkokalvoilla näkyy tuore muistikuva, kuinka avaimet roikkuvat naulassaan, sisällä! Nyt olen melkeinpä vainoharhainen ulos lähtiessä. Sen seitsemän kertaa pitää tarkistaa, että olihan se kotiavain nyt taskussa ennen kuin paukautan yhdellä huitaisulla kotioven kiinni ja samalla lukkoon. Kalifornian kotiovi ennätti opettaa minut huolettomille tavoille.
Kotiovi Kalforniassa. Oven saa ulkopuolelta lukkoon vain avaimella. |
Valet trash
Valet trash eli roskien vientipalvelu. Tuntuuhan se naurettavan laiskalle, jos ei ihminen itse viitsi kuljettaa roskapussiaan jäteastiaan. Mekään emme tätä palvelua aluksi käyttäneet, vaikka maksoimme siitä vuokran yhteydessä pakollisen pienen maksun joka kuukausi. No eräänä päivänä sitä sitten kokeilimme ja olipas se kätevää. Kun roskapussi täyttyy, nostat pussin vain ulko-oven kynnyksen yli portaille ja roskapojat heittävät sen illan kuluessa lava-autonsa kyytiin. Ihanan vaivatonta!
Välillä toki veimme itse roskamme edelleen, mutta puolustukseksi kerrottakoon, että taloyhtiömme Piilaaksossa on melko iso (n. 50 rivitalon pätkää = 300 - 400 asuntoa) ja piha-alueensa laaja, minkä vuoksi jäteastiatkaan eivät todellakaan ole aivan oman oven vieressä. Tämän pienen palvelun kaipuu on nyt ollut entistäkin korostuneempi, sillä näin umpparileikkauksen toipilaana on kaikki maitopurkkia painavammat nostelut ja kantamiset olleet kiellettyjä. Huom. suomalaisen maitopurkin, sillä Jenkkilässähän maitoa voi ostaa myös gallonittain, jolloin yksi maitopurkki painaa liki 4 kg! :-D
Paljon minä olen Amerikan kummajaisista blogissani motkottanut, mutta jotakin ne amerikkalaisetkin osaa. ;-) Osaavat niin, että nyt niitä kaipaa täältä karusta pohjolasta käsin. Mutta joo, ilman näitäkin voi näemmä elää.
Ensi kerralla listaan vielä pari seikkaa tähän samaan kaipuukategoriaan, mutta tarvittavien kuvien kanssa on vielä hiukan säätöä. Siihen asti sanon jälleen hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!
PS. Jos joku jäi nyt miettimään, että mitä tapahtuu niille muille biojätteille, jotka eivät mene biojätemyllyn nieluun, niin kerrottakoon, että menevät normaalin sekajätteen joukkoon. Ainakaan meidän asuinalueella ei niille muuta paikkaa ole.
Laaksossako ei ole biojätelajittelua? San Franciscossa ja East Baylla ainakin on. Ompa erikoista. Meillä on siis sininen kierrätysloota lasille, muoville, metallille ja paperille, musta roskis, ja vihree roskis bioskalle ja puutarhajutuille tms.
VastaaPoistaHassua tosin on, että Oaklandissa ja Santa Cruzissa ne roskikset on eri värisiä, ja säännöt siitä, mitä menee minnekin on erilaiset. Siis MITÄ tähän ruskeeseen pitää laittaa?
Tää oli aika kiehtova video, siinä näytetään se miten se kierrätysroskiksen kamat lajitellaan:
http://ww2.kqed.org/news/2016/01/05/what-happens-to-san-franciscos-recycling-once-it-leaves-the-curb
Koko Piilaakson alueesta en voi laittaa päätäni pantiksi, mutta meidän taloyhtiössä ja lähialueilla ei ainakaan biojätteille ole omia roskiksia. Tätä olen vähän kummastellutkin. Meillä Kalifornian kodissa lajitellaan pullot (muovi- ja lasipullot voi mennä samaan), pahvit ja sekajäte.
PoistaNiin ja täydennetäänpä vielä sen verran, että ainakin yksi iso, Piilaaksossa sijaitseva IT-firma lajittelee myös biojätteet. Eli ei voi sanoa, ettei missään laaksossa lajiteltaisi. MOT. :-)
PoistaMitä, onko (tai siis oliko) Kaisa teillä jopa pullot ja pahvit erikseen? Haha, ei meillä vaan täällä San Josen apartmentissa ole. Täällä on garbage ja sit recycle eli vain kaksi lootaa. Siinä sit välillä saa arvuutella, mikä on mikäkin :D Aika erilaiset käytännöt siis näköjään... mielenkiintoista. SF:ssa ja East Baylla näköjään osataan paremmin :)
PoistaJoo, näin on. Kai meidän taloyhtiö on sitten sieltä "edistyksellisimmästä" päästä, jos laaksolaisittain katsotaan. Mutta parannettavaa olisi näissä jätteiden lajitteluissa monessa paikkaa...
PoistaKaikki on suhteellista. Mä kaipaan sitä ihan tavallista, haisevaa biojäteroskista. Me ei tässä taloyhtiössä näköjään lajitella jätteitä, sillä roskiksia on ulkona tasan yhdenlaisia. Löysin kauempaa erään kadun varresta pienen jätepisteen, jonne voi viedä lasia ja paperia. En vaan ymmärrä miten voi olla mahdollista, että jätteiden lajittelu on hoidettu näin. Ja onko saksalaiset muka niin tunnollisia, että ne roudaa kaikki niihin erillisiin jäteastiohin kaukana omasta talostaan? En usko.
VastaaPoistaHi hii, sinä kaipaat ja minä inhoan haisulibiojäteroskista. Tosiaan, toinen tykkää toisesta. :-)
PoistaMeillä Kalifornian kodissa lajitellaan pullot, pahvit ja sekajäte omiin roskiksiinsa, mutta biojätteelle ei ole omaa roskista. Tuntuisi olevan todella kirjavat käytännöt eri puolilla palloa, jo näidenkin parin kommentin perusteella...