sunnuntai 17. tammikuuta 2016

"Siivousta" amerikkalaisittain

Amerikkalaisten tapa siivota on ollut minulla postausluonnoksissa pitkään aiheena odottamassa kirjoittajaansa. Nyt tämä aihe pomppasikin vastikään taas pinnalle ja sain aikaiseksi palata luonnokseni pariin. Siivouksen tavat ja välineet rapakon toisella puolella tuntuvat olevan kovin erilaisia ja niitä ihmettelen teille tällä kertaa. Luvassa on siis arkistakin arkisempi aihe, mutta arkeahan sitä pyöritellään Piilaaksossakin.
Siivouskamaa, jota kuskaan Suomesta Kaliforniaan.

Tiskiharjat


Pakkasin joulun jälkeen ukkokullalle Kalifornian matkalaukkuun vähän viemisiä, kun tilaa oli. Jaoin kuvan someen ja pientä ihmetystä kuvassa aiheuttivat mm. pakkaamani suomalaiset tiskiharjat. Hämmästeltiin, että eikö sieltä tosiaankaan saa kunnon tiskiharjoja. No eipä oikein saa. Periamerikkalainenhan nimittäin tiskaa varrettomalla pesusutilla (kuva suomalaisesta vastaavasta versiosta alla). Ihan äärettömän epäkäytännöllistä! Saa siinä sitten tiskailevat rouvat ravata aasialaisnaisten ylläpitämissä kynsisalongeissa, kun kynnet joutuvat kovalle koetukselle perustiskiä hoitaessa! 
Tällaisilla ne astioitaan hinkkaa, amerikkalaiset.

Tähän mennessä meillä on Kalifornian kodissa ollut käytössä Ikean tiskiharja. Se, jonka varren päässä on se imukuppi. Sen harjaosa on kuitenkin surkean pieni. Nytpä lähti ukkokullan matkalaukussa laatukamaa kalifornialaiseen tiskialtaaseen. Todennäköisesti odottamaan minua, kun ei taida ukkokulta siellä yksinään paljoa kokkailla ja tiskailla. ;-)

Tähän asti on siis sinnitelty ruotsalaisella tiskiharjamallilla. "Paras" amerikkalainen tiskiharjan vastine, jonka Kaliforniasta olen tähän mennessä löytänyt, näkyy alla olevassa kuvassa. Vekottimen varteen olisi tarkoitus laittaa tiskiainetta, jota sitten napista painaen annosteltaisiin tiskatessa. Ostin ja kokeilin. Muuten ihan ketterä, mutta kun systeemi sitten fuskasi myös toiseen suuntaan eli kaikki likainen tiskivesi pääsi takaisin varteen! Ei ollut meillä kauaa käytössä tämä innovaatio.
Olihan tässä ihan yritystä tiskiharjaksi...
Tässä amerikkalaisen hellan astetta hankalampaa jynssäystä. Tiskiharjan vastinekin vielä tositoimissa.

Sitten pieni katsaus koneisiin.


Imurit ja pyykinpesukoneet


Katsokaapa nyt tätäkin alla olevaa kuvaa. Ei hyvää päivää! 
Siis miltä planeetalta tämä on?

Kuvassa on imuri meidän ensimmäisestä asunnostamme, jonka ukkokullan työpaikka meille ensikuukausiksi tarjosi ja joka oli valmiiksi kalustettu. Olin tikahtua nauruun, kun avasin siivouskomeron oven ja näin tämän masiinan. Siis minähän luulin, ettei tämän mallin imureita enää näe kuin vanhoissa amerikkalaisissa elokuvissa! Mutta ei, tämä kuva on vuodelta 2014. 

Erittäin epäkäytännöllinen oli tämäkin, sillä säiliön ollessa imurin varressa, oli vekotin myös suhteellisen raskas liikuteltava. Kun ensikosketukset amerikkalaiseen imuriin tuli hikipisaroiden ja manausten kanssa hankittua, ostettiin meille sitten "omaan" Kalifornian kotiimme ihan eurooppalaismallinen Dyson.

Entäpä ne amerikkalaiset pyykinpesukoneet? Yksi varsin sitkeä käsitys tuntuu olevan, että vielä nykyisinkin kaikki amerikkalaiset pyykinpesukoneet olisivat niitä päältä täytettäviä, kuutiometrin kokoisia tehdasmyllyjä. Tässä kuva meidän pyykinpesukoneesta ja kuivausrummusta. On kuulkaas sivusta täyttö ja digitaalinäyttö! Ja kun koneellinen on valmis, laulaa laite: "Pimpeli pom ja tilulilulei!" 
Yllättävän modernia, eikös juu?

Seuraava eroavaisuus näkyy talojen pihapiireissä:


Jotain puuttuu... 


Yhtä asiaa olen kummastellut Kaliforniassa ollessani. Nimittäin missään en ole tähän mennessä nähnyt tuuletus- tai matontamppaustelineitä! Joo-o, amerikkalaisissa kodeissa on ne kokolattiamatot, mutta kyllä irtomattojen suosio näyttäisi olevan kasvussa ja onhan niillä vielä se "maton päälle matto" -käytäntökin, jota päivittelin teille täällä. Ja olisihan se kiva joskus tuuletella vaikka petivaatteita ihan kunnolla. Ehkä amerikkalainen kiikuttaa petivaatteensa sitten pesulaan useammin, mene ja tiedä.

Pyykkienkin kuivatus on muuten monessa usean asunnon taloyhtiöissä kielletty omilla parvekkeilla tai patioilla. Vähän hassua, sillä Kalifornian aurinkohan hoitaisi kuivatuksen nopeasti, varmasti kuivausrumpua nopeammin, jos nyt ei paria kylmän kosteata talvikuukautta oteta huomioon. Pyykkien kuivauskieltoa perustellaan kai ulkonäkösyillä. Kalsarit kuivukoot katseilta piilossa!

Mattojen pesu


Suomessa niin tutut, vesistöjen rannoilla olevat mattolaiturit, ovat niin ikään Kaliforniassa täysin tuntematon käsite. Alla olevassa kuvassa näkyy arsenaali, jolla meidän kokolattiamattoa tultiin viime kesänä pesemään. Eli pakettiauto peruutettiin oven eteen ja autosta vedettiin huusholliin aina yläkertaan asti paksut letkut, toinen pesua ja toinen kuivausta varten. Siinä ei ammattimiehellä kauaa nokka tuhissut, kun kokolattiamattomme oli saanut puhtaan pinnan.
Toisesta letkusta tuli pesuvesi ja toista letkua pitkin se imaistiin takaisin. Siis jos minä tästä prosessista mitään ymmärsin. ;-) Kuva on otettu meidän ulko-oven kynnykseltä.


Siivoustarvikkeet ylipäätään


Välillä on tuntunut, että amerikkalainen siivous tarkoittaa lähinnä sitä, kuinka hyvin saat lian ja hajut vain peiteltyä, ns. lakaistua maton alle. Ainakin, jos on paikallista siivoustarvikevalikoimaa uskominen. Kauppojen siivoushyllyt nimittäin pursuilevat erilaisia tuoksuspraypulloja. Suihkaus vaan ja saat kotisi tuoksumaan haluamallesi tuoksulle! Jep! Tässä kuvakaappaus mainoksesta, joka rapakon takan ollessa tuli aika useinkin uutisvirtaani tyrkylle:
Hajuja vain eliminoidaan, tuomalla jotakin uutta hajua, ja sillä siisti!

Toinen yllättävän suosittu siivoustarvike tuntuu olevan desinfioivat kertakäyttöiset pyyhkeet. Niitä myydään kaupoissa rullatavarana. Ja tietenkin eri tuoksuvaihtoehdoilla. Pyyhkeet ovat olleet ihan ok ja tehokkaita. Mutta sitten pitää antaa kyllä yhdet kunnon kehutkin. Parasta, mitä amerikkalaiselta siivoustarvikehyllyltä on käteeni osunut on ollut ns. Magic Eraser, eräänlainen "taikasieni". Sillä on saanut useampikin tahra kyytiä. Myydäänköhän sellaisia Suomessakin? Eipä ole tullut tarkistettua.

Tosiaan, tuohon desinfiointipyyhehömpötykseen olen minäkin jo joutunut lähtemään. Nimittäin, amerikkalaiskodeissa WC-pyttyjen pesu menee sirkustaiteilun puolelle, sillä käytössä ei yleensä ole suihkuletkuja pesuaineiden huuhtelua varten. Joko suihkuletkua ei ole ollenkaan tai jos sellainen itse asennettuna on, se ei ole tarvittavalla etäisyydellä. 

Toinen hidaste puhdistukselle on vessojen ja kylpyhuonetilojen lattiamateriaali. Meillä ei sentään näissä tiloissa ole mitään kokolattiamattoa, mutta laminaattilattia on. Tämä siis tarkoittaa, ettei vettä voisikaan pärskiä aivan ämpärikaupalla lattialle. Olenkin kehittänyt oman menetelmän amerikkalaisen pytyn puhdistamiseen. Pytyn sisäosa vesialtaineen hoituu tietenkin ihan perinteisesti vessaharjalla, niitä sieltä Amerikastakin sentään löytyy, mutta pytyn istuinosat ja muu ulkopuoli, niiden puhdistaminen tapahtuu juurikin noilla isohkoilla desinfioivilla pyyhkeillä.
Desinfioivia pyyhkeitä. Näitä näkee julkisillakin paikoilla käytettävän aika paljon.


Välikevennys


Nyt yritän ensimmäistä kertaa liittää blogiini pätkän videota, katsotaan kuinka käy. Video näyttää, kuinka Chicagon lentokentällä huolehditaan WC-pyttyjen hygieniasta. Ihan itte kuvasin. :-D 


(Jahas, videon kanssa oli hiukan teknisiä ongelmia. Videon pitäisi nyt näkyä tästä.)

Mutta sitten vielä hetkeksi kotisiivouksen pariin. 


Suomalaisten amerikkalaistuminen


Parissa Amerikan ulkosuomalaisista kertovassa lehtijutussa olen pannut merkille seuraavaa: Jo useita useita vuosia Yhdysvalloissa asuneet suomalaiset ovat huomanneet, että heidän siivouskulttuurinsa on muuttunut amerikkalaiseksi. He siivoavat vähemmän ja lopputulos saa jäädä enemmän sellaiseksi hällä väliä -tyyppiseksi ratkaisuksi. Tämä oli minusta aika mielenkiintoinen ilmiö.

Tämä on varmasti osittain persoonakysymyskin, mutta muutokseen voi tietenkin vaikuttaa hyvin moni asia. Jo pelkästään se, etteivät kaikki siivousvälineet ole sieltä käytännöllisimmästä päästä, voi "laiskistuttaa" entistä aktiivisiivoajaa. Samoin muu perhe, vaikkapa amerikkalaisen puolison kautta, voi omata amerikkalaiset tavat, jolloin esimerkiksi kodin kokolattiamatoilla rontostellaan aina ulkokengät jalassa. Tällöin ei ehkä innosta joka päivä kaivaakaan sitä toiselta planeetalta olevaa imuria kehiin. Samoin sääilmiöt voinevat tuoda oman lisähaasteensa kodin puhtaanapitoon. Jos sattuu asumaan vaikka lähellä hiekkadyynejä ja säännöllisin väliajoin on luvassa pieni hiekkamyrsky, ei ehkä pöytäpinnoilla olevat pienet pölyhiukkaset enää jaksa nostattaa verenpainetta yhtä lailla. 

Lopuksi vielä suomalaisen pakkasen tuoma pieni ahaa-ajatus.


Visainen kysymys piilaaksolaiselle


Tänä aamuna Oulussa paukkui - 25 asteen pakkanen. Putkahtipa vain mieleeni, että jos henkilöltä, joka on ikänsä asunut Piilaaksossa kysyttäisiin, että kuinka kovia pakkasia voi hyödyntää vaikkapa makuuhuoneen siivouksessa, niin luulenpa, ettei kaverilla olisi mitään hajua. Pölypunkkien tappaminen paukkupakkasissa tai tosi kuumassa saunassa olisi varmastikin utopiaa Piilaakson asukille. Hi hii.

Taidankin tästä nakata parit tyynyt ulos pakkasen armoille ja teille sanon jälleen hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!4 kommenttia:

 1. Magic erasereita eli suomalaisittain ihmesieniä saa Suomesta. Ovat yhtä hyviä molemmissa maissa, meillä ollut jo pitkään käytössä :) Ainoa huono puoli niissä on tosin se, että ne saattavat puhdistaa lian lisäksi pinnan pois jostain pöydästä/seinästä tms. Etenkin näistä kälyisistä Piilaakson asuntojen pinnoista :D Meillä kävi jo ikkunalaudan kanssa tämä vahinko...

  Me ollaan löydetty ihan kohtuullinen tiskiharja Safewaysta. Sellanen juuri suomalaisen tapainen, mutta hiukan isompi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaveri jo vinkkasi, että Suomestakin löytyy näitä taikasieniä, on ihan tuolla tuotemerkilläkin saatavilla. Meillä on käytetty sitä lähinnä tekstiileihin, esim. kangassohvaan tähän mennessä. Onpa hyvä kuulla tuosta tehokkuudesta, että saattaa lähteä maalit ja muutkin pinnat, jos oikein hinkkaa.

   Kumma, ettei mun silmiin ole sattunut tuota tiskiharjaa, vaikka kahat eri Safeway-kauppaa ollaan käytetty. Toinen niistä vieläpä isompi, jossa melko laajat valikoimat kaikkea.. Hyvä tietää tämäkin, vastaisuuden varalle.

   Poista
 2. Myös Targetissa oon nähnyt ihan ok tiskiharjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta! Nythän se vaikuttaisi kohta olevan jo tiskiharjojen luvattu maa. :-D Kiitos vinkistä!

   Poista