sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Lanttulaatikkodraamaa Amerikan mantereella

Ei se ihan helppoa ole. Nimittäin suomalaisten jouluperinnepöperöiden valmistaminen amerikkalaisista aineksista. Yleisinä hankaluuksina tiedetään olevan esimerkiksi oikeanlaisten mausteiden ja valmistaikinoiden löytyminen. Ja onpa sitä näemmä monta muutakin ongelmaa ja näistä vaikeuksista avaudun teille tällä kertaa. Että jos siellä joku lukijani Suomessa stressaa jouluruokavalmisteluista, niin luepa tämä huomataksesi, että asiat voisivat olla paljon huonomminkin. Täällä Amerikan mantereella tämä touhu on melkoista verenpaineet nostattavaa sählinkiä.
Tässä valmistuu korppujauhoa lanttulaatikkoa varten. Iskurina minulla toimi tuoksukynttilän peltinen rasia. :-D

Tapaus lanttulaatikko


Vietämme siis ensimmäistä joulua Piilaaksossa ja olin vahvasti sitä mieltä, että se mikä meidänkin joulupöydästämme täällä pitää löytyä on lanttulaatikko. Äiti luetteli minulle meidän ikivanhan perinteisen ja maailman parhaan lanttulaatikkoreseptin ainekset ja valmistusohjeen, joten ei muuta kuin kauppaan. Ja jes, onnistuin löytämään lanttuja! Vieläpä niitä, joissa on kuoressa hiukan violettia eli lanttuja, joista suomalaisen lehtiartikkelin mukaan tulee paras lanttulaatikko. Joululaatikoiden tekoa helpottavista valmissoseistahan täällä ei olla tietenkään kuultukaan. 

No, seuraava ongelmakohta reseptissä uhkasi olla tumma siirappi. Jotkut kuskaavat tummaa siirappia Suomesta, mutta meillä sitä ei tietenkään ollut. No tähänkin siirappitilanteeseen sain kreivin aikaan vinkin, että amerikkalainen tumma 'molasses & brown sugar' kävisi tumman siirapin korvikkeesta. Ja jes, sitäkin onnistuimme kaupasta löytämään. Tarvikehankinnat lanttulaatikon osalta näyttivät etenevän siis varsin jouhevasti. Kunnes sitten tuli se viimeinen niitti. 

Tilasimme netistä sopivankokoisia foliovuokia. Kyllä, netistä, koska kaupoissa silmään oli osunut vain kokoa amerikanjätti olevia vuokia. Kun foliovuokapaketti saapui, en tiennyt itkeäkö vai nauraa. Vuokiin ei tietenkään kuulunut mukaan minkäänlaisia kansia! Ei tietenkään, koska Amerikka. Argh! Mitenkäs lanttulaatikot nyt sitten säilytysvaiheessa päällekkäin kasataan? No ei mitenkään! Näin sitä pilalle hemmoteltuna suomalaisena olettaa, että tottahan toki foliovuoat myydään aina kansien kera, mutta ei, ei maailma niin mene, Kaisaseni. Ei kansia ja that's it! Pitää viritellä taas jotakin omaa. En malta tässä kohtaa olla kysymättä, että kuka samperin taulapää on ylipäätään keksinyt myydä foliovuokia ilman kansia?! Häh? Anna mun taas tämäkin kestää. 
Lanttu, leikkaamaton. Vähän niin kuin sillä foliovuokatyypillä, joka on päättänyt myydä vuokia ilman kansia. Itse olen muuten aiemmin käyttänyt lantusta nimitystä swede, mutta täällä se tunnetaan kaupoissa rutabaga-nimellä.

Sitten joulutorttuosastoon:

Joulutortut


Olen tähän mennessä harjoitellut joulutorttujen tekoa tällä mantereella kolme kertaa. Jokaisella kerralla jompi kumpi, taikina tai hillo on mennyt pieleen. Kaikki torttuleipomukset on toki syöty. Useissa suomalaisryhmissä oli kehuttu tiettyä paikallista voitaikinapakastetta. Siitä saisi kuulemma hyvät tortut. No, kun sitten menin kaupan pakastealtaalle, osuikin silmiini hiljattain tullut uutuus, se ranskalainen voitaikina, josta jo mainitsinkin. Menin ja ostin sitä. Virhe. Kyseinen taikina oli valmiiksi kaulittu (paketin avaamisen jälkeen selvisi, että aivan liian ohueksi) ja kaiken kukkuraksi se oli kaulittu pyöreäksi. Niinpä kun siihen taikinapyörällä kaksi pysty- ja kaksi vaakaleikkausta teki, muodostui taikinasta tasan yksi pala, joka oli neliönmuotoinen. Kaikissa muissa paloissa taikinapalan pyöreys vaikutti myös torttupalan muotoon. Jep. Ja kun sitten paistoin ekat tortut taikinapaketin ohjeistamassa lämpötilassa, oli lämpötila aivan liian kuuma hennoille tortuille. Tähtitorttujen sakaroiden päät kärähtivät. Vahingosta viisastuneena toisella kerralla paistoin alhaisemmassa lämpötilassa ja tortuista tuli sen suhteen paremmat, mutta edelleenkään taikina ei oikein kohonnut. Ja nyt kysynkin itseltäni, että miksi se piti lähteä sooloilemaan sen taikinan kanssa? Jos toista taikinatuotetta on kerran kehuttu, niin mene ja osta sitä! Älä sitä viereistä, josta et tiedä mitään. 

Joulutorttujen luumuhillonkin kanssa on ollut vähän epämääräistä peliä. Luumuhillohan on täällä aika harvinainen näky ja monet suomalaiset tekevät hillon itse. Ajattelin päästä vähemmällä ja löysinkin luumuhillon, joka tosin oli sokeroimatonta. Mutta se toimi niissä ekoissa, kärähtäneissä tortuissa tosi hyvin! Sokerittomuuskaan ei oikeastaan häirinnyt. Koska purkki oli pieni, ei toiseen torttuerään olisi hilloa enää riittänyt. Ihmeekseni löysin toisenkin valmistajan luumuhillon ja päätin ottaa sen kokeiluun. No, sehän ei sitten maistunut luumulle ollenkaan, siis ei yhtään, eikä näemmä kestänyt paistamistakaan. Hillot levisivät uunin kuumuudessa leivinpaperille. Eli toinen torttuerä oli paistoltaan parempi, mutta hillon osalta susi. Mutta kas kummaa, sitten löysin vielä kolmannenkin valmiin luumuhillon, varmasti Amerikan markkinoiden viimeisen. Ja taas sama homma. Kyseessä oli luumuhillo, joka ei maistunut yhtään luumulle! Käsittämätöntä. Tämän kokemukseni perusteella siis 2/3 amerikkalaisista luumuhilloista ei maistu luumulle. Nyt on siis yritettävä metsästää vielä sitä ensimmäistä luumuhilloa, että saa jouluksi torttuihin luumun makua. Toiveissa siis on, että neljäs yritys tortuista voisi onnistua täydellisesti. 
Kaksi vasemmanpuoleista "luumuhilloa" ovat sutta ja sekundaa, eivät edes maistu luumulle. Oikeanpuoleista luumuhilloa voin suositella.

Seuraavaksi otetaan ruodittavaksi piparkakut: 

Piparkakku


Useat Yhdysvalloissa asuneet ovat viime vuosina laskeneet joulun alla Ikean valmiin piparkakkutaikinan varaan. No, tänä vuonna sellainen suunnitelma petti. Ikean piparkakkutaikinan tuoteselosteessa nimittäin oli ollut jokin virhe ja tämän vuoksi koko taikinaerä kautta Yhdysvaltojen oli vedetty pois myynnistä! Tästä sitten syntyikin melkoinen paniikki ja polemiikki eräässä someryhmässä. Joku (olikohan itärannikolta vaiko eteläisistä osavaltioista) tiesi vielä kertoa, että oli kysynyt uuden taikinaerän saapumista, mutta vastauksena Ikean puolelta oli annettu, ettei uutta erää ennätetä saamaan. En tiedä, koskiko tämä tosiaan kaikkia Ikea-tavarataloja kautta USA:n. Olettaisin näin. Näin ollen suhteellisen varmana piparkakkutaikinan ostopaikkana tunnettu Ikea petti tänä vuonna.  

Kuulin myös joidenkin Piilaaksossa asuvien valmistaneen piparkakkutaloja. Toiset tekivät sen ns. valmiista talopaketeista, toiset alusta asti kaiken itse. Piparkakkutalojen yleisenä ongelmana on kuitenkin tuntunut olevan paikallinen ilmankosteus. Se pehmittää valmiiden piparkakkutalojen seinät ja katot aivan notkolle. Naurahdinkin, että kyseessä on siis kosteusvauriopiparkakkutalo eli noudattaa nykyajan harmillista rakennustrendiä. (Vai joko niistä hometaloista ollaan päästy Suomessa eroon?) 
No, ehkäpä piilaaksolaiset piparkakkutalot pitää sitten vain syödä tosi nopeasti. Ennen ilmankosteusvaurioita.

Sen verran on itsellä jo näitä jouluruokaselkkauksia ollut, etten ole edes lähtenyt itsetehdyn piparkakkutaikinan linjalle. Olemme tyytyneet Ikean ja toisen kaupan valmiisiin piparkakkuihin. Molemmat ostokset ovat olleet onneksi hyviä ja välttävät siis meille oikein mainiosti.

Sitten tapaus riisipuuro. Myös joulupuuroa valmistaessa pitää täällä rapakon takana vähän soveltaa:

Riisipuuro


Paikallisista ruokakaupoista ei myöskään löydy puuroriisiä joulupuuron tekoon. Tässä sentään luotin heti muiden Yhdysvalloissa asuvien suomalaisten antamiin vinkkeihin ja ostin risottoriisiä. Jotkut käyttävät kuulemani mukaan myös tietynlaista sushiriisiä. Näistä molemmista saa tehtyä riisipuuroa tai ainakin melko autenttista riisipuuron kopiota. Puuron valmistamistakin halusin kokeilla ennen h-hetkeä ja niinpä nyt lauantaina pyöräytin meille riisipuuron. Hassu homma, risottoriisistä sai kuin saikin ihan mukiinmenevää riisipuuroa. Tosin ensimmäisten lusikallisten aikana mielessä kummitteli, että tässä sitä nyt risottoriisiä popsii, mutta lautasellisen loppua kohden mielikuva hälveni. Kanelin ja sokerin kera nautittuna hyvää oli!
Hei, tämähän ihan näyttääkin riisipuurolle!

Onko kinkku joulupöydän kunkku? Saanen epäillä...


Kinkuksi olen hankkinut meille pienen pakastekinkun Ikeasta. Se on valmiiksi paistettu, koska viime vuonna raakana myytävät kinkut olivat kuulemma olleet Ikealle virhetikki. Ei niitä täällä kukaan kuulemma osta. Pah, minä ainakin ostaisin, samoin varmaan muutkin ulkosuomalaiset. Ostamani kinkkupaketin lapussa lukee "Ikea Hams Cooked" ja suoraan sanoen en ole uskaltanut laittaa rimaa kovin korkealle tämän tulevan makuelämyksen suhteen. Sen näkee sitten aattona. Ja jos hifistellä olisi halunnut ja taata aidon suomalaisen joulukinkun maun, niin ainakin parista paikallisesta lihakaupasta olisi voinut etukäteen tilata itselleen perinteisen harmaasuolatun kinkun. Se tunnetaan täällä nimellä Swedish Ham. Erinäisistä syistä johtuen emme nyt voineet kuitenkaan mitään isoa kinkkua itsellemme hankkia, joten "Ikea Hams"-yllätyksellä mennään. 
Lopuksi vielä tämä ilkikurinen kuva. Mallasin yhtä tilatuista foliovuoista tuohon meidän hehtaarin kokoiseen amerikkalaiseen uuniin. Kyllähän se raukka aika orvolle tuolla näyttää, heh-heh.

Riisipuuroa lukuunottamatta kaikki muu jouluruokien valmistuksessa on siis ollut melkoista takkuilua ja tunarointia. Näin ensimmäistä kertaa amerikkalaisilla aineksilla touhutessa homma lähtee siis käytännössä aika lailla nollasta. Jos siis sinulla on esiintynyt stressiä jouluruokien valmistuksesta, niin toivon mukaan kuvaukseni ruokavalmisteluista Amerikassa vähintäänkin puolitti sinun stressisi! :-) Suomessahan joulutorttujen valmistuskin käy ihanasti suitsait ja siellä sentään luumuhillo maistuu luumulle!

Mutta hei, joulu tulla jollottaa joka tapauksessa. Eipä muuta kuin hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

PS. Tätä kirjoittaessani lanttulaatikkovuoat ovat uunissa. Se tästä enää puuttuisi, ettei kyseiset foliovuoat kestäisikään kuumennusta...

15 kommenttia:

  1. Lanttulaatikosta; Amerikasta löytää valmiiksi survottua lanttua pakastekaapeista. Sekoitat sulaneeseen vain ne munat, siirapit, mausteet ja korppujauhoa päälle. IKEAn kinkku kelpaa, lämmität vain ohjeen mukaan. Aha, löysin nyt syyn, miksi sitä piparkakkutaikinaa ei ollutkaan :( Jep, risottoriisi toimii. Voit laittaa tortun päälle kokonaisen luumun, ne ovat sopivasti pehmeitä pussita suoraan. Tee pyöreästä taikinasta niitä kuun muotoisia torttuja. (Huomaatko, luen alhaalta ylös hauskaa juttuasi :) Nimimerkki "Yli 40 vuotta Amerikoissa joulua valmistellut." Olisit soittanut LOL P.S https://wordpress.com/stats/insights/wondersbykaari.com Katsopas! Ja kyllä se joulu tulee sinnekin, Piilaaksoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis mitä?! Valmiiksi survottua lanttua! Kukaan ikinä, koskaan, milloinkaan ei ole minulle tuota täällä Amerikassa kertonut! Voihan paukkuvat pompannapit sentään! :-D :-D

      Ja tänään jouduin vielä lähettämään ukkokullan kesken kaiken kauppaan ostamaan lisää survontavälineistöä. :-) Tämän vinkin painan kyllä mieleeni, kiitos!!!

      Poista
    2. Korjaatko tuon linkkini, mistä lie väärä nappula taas lähetti vääriä tietoja. En minä tietenkään LOL https://wondersbykaari.com/2013/12/21/onnistuu-aina/

      Poista
    3. Minähän en toki pysty toisten kirjoittamia muokkaamaan tai muuttamaan, ainoastaan poistamaan kokonaan, jos joku täysin asiattomia kirjoittaisi. Mutta hyvä kun laitoit linkin nyt uudestaan. Mukavaa joulun aikaa!

      Poista
    4. Meilläkin on tuo Ikea Hams Cooked. Siinäpä onkin yllätys minkälainen siitä tulee kun se on sulanut jääkaapissa. Koska se on "valmis", niin aikomuksena on lämmittää sitä "jonkin aikaa" sinappihunnun kanssa uunissa. Pakkauksessa ei ole minkään valtakunnan lämmitysohjeita, joten mutulla mennään :D

      Poista
    5. Joo, katsoin jo kaupassa, että minkäänlaista lämmitysohjetta kinkkupakkaus ei tosiaan sisältänyt. Arpapeliä tulee siis olemaan täälläkin juuri tuon sinappihunnun kanssa. :-D

      Poista
    6. Mutu-tuntumalla mentiin. Nostettiin kinkku sulamaan jo eilen illalla jääkaappiin ja tänään siirrettiin se puolilta päivin huoneenlämpöön. Sitten kuuden korvilla laitettiin uuni 250F ja ylimääräiset läskit pois. Oli uunissa varmaankin vajaa kaksi tuntia. Sitten sinappihuntu, korppujauhot ja neilikat (gloves) päälle ja vielä reilut 10 m 450F. Ihan hyvä tuli - vaikka ei se mikään harmaasuolattu kinkku ole.

      Poista
    7. Sinappina Inglehofferin Sweet and Hot, joka muistuttaa lähinnä Suomalaista Koti-sinappia.

      Poista
    8. Hei, iso kiitos näistä paistovinkeistä! Kokeilemmepa samaa taktiikkaa. Meilläkin kinkku nyt ollut jääkaapissa sulamassa. Paistamme aattoaamuna. Iiks, vähän jännittää! Oikein hyvää joulua sinnekin!

      Poista
  2. Korppujauhoja löytyy kaupoista valmiina, breadcrumbs. Ei tarvii itse väkertää sitäkään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos vinkistä! Ai, näyttikö tuo mun kuvassa tapahtuva korppujauhojen murskaaminen niin toivottomalle? ;-) :-D

      Poista
  3. Miten niin ei myydä kannellisia foliovuokia? https://www.amazon.com/DOBI-Takeout-Pans-Disposable-Containers/dp/B01MXKDOTB/ref=sr_1_1?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1482378901&sr=1-1&keywords=DOBI+Takeout+Pans+-+Disposable+Aluminum+Foil+Take-out+Containers+with+Lids%2C+Small+Size+%28Pack+of+50%29

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten kirjoitin, sitä suomalaisena _olettaa automaattisesti_, että foliovuoat myydään kansien kera. Ei niin, että ne pitäisi noin erikseen ihan mainita.

      Poista
    2. Eli en toki väittänyt, etteikö kannellisiakin löytyisi. Ensi kerralla siis silmä paremmin käteen, kun vuokia tilailee.

      Poista