keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Amerikkalaisten peräkonttibileet

Omatunto kolkuttaa. Tämän postausaiheen olen luvannut osalle lukijoistani jo noin vuosi sitten, kääk! Mutta hei, mikä olisikaan parempi ajoitus ottaa peräkonttibileet puheeksi kuin megaluokan urheilutapahtuma Super Bowlin jälkimainingit. Amerikkalaiset peräkonttibileet liittyvät nimittäin vahvasti isoihin urheilutapahtumiin.
Amerikkalainen jalkapallo-ottelu alkamassa.


Ensitörmäys peräkonttibileisiin


Törmäsin ensimmäisen kerran näihin peräkonttibileisiin syksyllä 2014, kun olin vastikään muuttanut ukkokultani perässä Piilaaksoon. Menimme katsomaan amerikkalaista jalkapalloa. Ottelussa vastakkain olivat Stanfordin ja Berkeleyn yliopistojoukkueet. Toisin kuin osasin odottaa, ottelu televisioitiin ja paikalle saapui yli 60 000 katsojaa! Tämä tiesi pelipaikalle siirryttäessä luonnollisesti hitusen ruuhkia ja lähdimmekin otteluun todella hyvissä ajoin saadaksemme auton edes kohtalaiselle etäisyydelle parkkiin.

Olimme siis stadionin liepeillä hyvissä ajoin. Kun siirryimme autoltamme kävellen kohti stadionia, matkalla näimme ihmisten pitävän bileitä stadionin läheisellä parkkipaikalla. Auton takaluukku oli auki ja auton taakse asfaltille oli levitelty retki- ja puutarhajakkaroita pieneen puoliympyrään. Kylmälaukkuja oli monta. Musiikki soi, ruoka ja juoma näyttivät porukalle maistuvan ja huutelivatpa bilettäjät jotakin iloista, pelitunnelmaa kohottavaa kannustushoilausta meillekin. Ja taisipa auton peräkontissa olla joku pieni näyttöruutukin. Tuutista tuli arvatenkin amerikkalaista jalkapalloa. 

Peräkonttibileiden ABC


Tuolloin en vielä tiennyt, että näille peräkonttibileille on täällä ihan oma nimikin, tailgate party (tailgate on suomeksi takaluukku). Amerikkalaiset voivat siis saapua paikan päälle isoihin urheilutapahtumiin hyvissä ajoin, jopa neljä tuntia ennen ottelun alkua, ja pitää tunnelmannostatusbileet parkkipaikalla ennen ottelua. Bileet kyhätään auton ympärille. Bileauton tarjoaa käyttöön porukasta se, jolla on lava-auto tai isoin SUV eli katumaasturi. Jollakin porukasta totta kai tällainen aina on, koska Amerikka. Jos kyseessä on lava-auto, niin auton lavan takaseinä lasketaan alas ja autonlavasta tehdään tarjoilupöytä nyyttärihengessä tuoduille juomille ja ruuille. Jos autona taas on SUV, kattaukset laitetaan peräkontin pohjalle. Tästä siis juontuu nimi peräkonttibileet. 

Paikalle kuuluu tuoda myös grilli. Keskeisenä osana peräkonttibileissä on siis grillaus ja erilaisten alkoholipitoistenkin juomien nautiskelu. Tyypillisiä peräkonttibileruokia ovat hodarit ja hampurilaiset, sekä peruna- ja coleslaw-salaatti. Yhden ruoan, Palmetto-nimisen juuston (pimento cheese) sanotaan jopa syntyneen peräkonttibileiden seurauksena. 

Ja hei, paras on vielä tulossa. Olen jutellut näistä peräkonttibileistä parin paikallisen kanssa ja on selvinnyt, etteivät kaikki peräkonttibilettäjät tule edes itse ottelukatsomoon! Porukka tulee siis imemään pelitunnelmaa paikan päälle, mutta osa heistä jää syystä tai toisesta seuraamaan matsia omista laitteistaan sinne parkkipaikalle. Kyllä minua jaksaa huvittaa tämä kuvio. Mutta enpä mene tuomitsemaan, kun en ole itse kokeillut. Tiedä miten kivaa siellä mukavalla porukalla olisikaan.  
Siitä vain takaluukku auki ja bileet pystyyn!

Niin, Super Bowl. Tämä valtavan kokoluokan urheilutapahtuma muistutti minua näistä peräkonttibileistä. Jopa paikallinen uutiskanava nimittäin julkaisi Facebook-sivuillaan seuraavaa:

"TAILGATING SPECIAL: Watch KRON4's "Big Game Tailgate" for party ideas before the SuperBowl tomorrow." 

Peliä edeltävänä iltana oli siis uutiskanavan kautta jaossa viime hetken ideoita peräkonttibileisiin. Huh, huh, aikamoista!

Tiedä sitten, kuinka hyvin tämä toimisi vaikkapa Vimpelin Vedon ottelutunnelmissa. Voisi toimiakin! Ei muuta kuin ensi kesänä kokeiluun! ;-) Näihin amerikkalaisen urheiluhenkisiin tunnelmiin päätän tällä kertaa ja sanon hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

6 kommenttia:

 1. Mä naureskelin näille, kun oon käynyt Giantsien peleissä. Ne San Franciscon parkkipaikat siellä stadionin lähellä kun ei ole mitään kovin kauniita. Siellä betonin ja autojen keskellä on varmaan kiva grillailla. En tiennyt, että näille on ihan oma nimikin, mutta nytpä tiedän. Hauska idea kait! Ja jotenkin niin kamalan amerikkalaista ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, näissä peräkonttibileissä kyllä kulminoituu niin moni amerikkalainen juttu: lava-autot/katumaasturit, urheilumatsit, penkkiurheilu, porukalla fanittaminen, kylmälaukut, grillaus, hodarit ja hampurilaiset jne.

   Poista
 2. Kuulostaa hauskalta. Ja niiiin amerikkalaiselta!

  VastaaPoista
 3. Kesällä ku meen kotipuolessa käymään niin taidan lainata iskän lava-auton ja pistää bileet saarikentän viereen pystyyn. �� Ohan sielä jotku vedon kannattajat kyhänneet saunalautan missä rillaavat ja katsovat peliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, saunalautta kuulostaa mahtavalle! Heti menisin! :-)

   Poista