lauantai 4. helmikuuta 2017

Kombucha trendijuomana Kaliforniassa

Minulla oli aikoinaan oikein mukava venäläinen työkaveri. Muistan, kun hän puhui minulle kerran jostakin ruskeasta ihme lillingistä, käymisteitse kotioloissa valmistetusta sienijuomasta. Oli kuulemma venäläistä perinnettä. Just joo. Sienijuoma kuulosti aika... erikoiselle.
Sameaa on.

No, nythän tämä kyseinen juoma on noussut todella trendikkääksi täällä Kaliforniassa! Kyseessä on Kombucha, fermentoitu tee, joka on syntynyt aikoinaan Kiinan koillisosissa. Kombucha on ollut suosittua myös muualla Aasiassa sekä Venäjällä. Juoma valmistetaan käymisteitse liottamalla ns. teesientä tai volgansientä sokeroidussa mustassa teessä noin kymmenen päivän ajan. Tai näin Kombucha ainakin oikeaoppisesti Venäjällä valmistetaan, tiesi Wikipedia kertoa. Myös tiettyjen bakteerien ja hiivasienen yhdistelmällä voidaan Kombuchaa valmistaa. Nykyisin saatavilla olevissa Kombuchoissa voi olla pohjana myös vihreä tee. 

Fermentoidussa teessä uskotaan olevan paljon terveysvaikutteisia ainesosia, esimerkiksi sen maitohappobakteerit tekevät hyvää vatsalle. Lisäksi tämän virkistävän juoman sanotaan hellivän hiuksia ja ihoa. Näin ollen Kalifornia on varmasti ollut tällaiselle juomalle oikein otollista maaperää, sillä täällä hurahdetaan helposti kaikkeen, millä uskotaan olevan terveyttä edistävä vaikutus. Ja kun pullon kylkeen isketään vielä voimasanoja kuten organic (luomu) ja raw (raaka), lienee myyntimenestys Kaliforniassa taputeltu tai ainakin hyvin pohjustettu. 

Kombuchaa on ollut netin tietojen mukaan saatavilla Pohjois-Amerikan kaupoista jo -90-luvun loppupuolelta lähtien, mutta tietääkseni juoman varsinainen buumi Kaliforniassa on ollut viimeisen vuoden, parin ajan. Nykyisin ruokakauppojen ja kioskien kylmäkaapeista löytyy Kombuchoista eri makuvaihtoehtojakin pilvin pimein. Kombucha tuli puheeksi viikko sitten naisporukassa ja yllättäen huomasin, että enpä ole itsekään tullut tätä juomaa vielä maistelleeksi. Niinpä ostin nyt pari pulloa vihdoin kokeiluun.
Makuina originaali ja kosminen karpalo, heh heh. Liekö ollut nimien keksijä hiukan Kombuchoissaan. Juoma voi nimittäin sisältää käymisprosessinsa vuoksi vähän alkoholiakin, kuitenkin maksimissaan vain 1,2 %. Nämä pullolliset on valmistettu Etelä-Kaliforniassa Beverly Hillsissä.

Ennakkotietojen mukaan Kombuchan maku jakaa sen maistelijat kahtia: toinen tykkää, toinen ei todellakaan. Maistelin itse ensimmäisenä tuota kuvassa näkyvää original-makua ja maku muistuttaa minusta kovasti suomalaista vappusimaa. Suutuntumakin oli hiukan poreileva, aivan kuten simassa. Eli tykkään! Sellainen harmillinen juttu vain pääsi käymään, että alkoi oitis myös tekemään mieli ihanaa sokerimunkkia, vähän niin kuin siman kaveriksi. Ja kun munkkia ei ollut, piti ottaa pala suklaata. Että se niistä terveysvaikutuksista ainakin minun kohdallani. :-)


Saatavilla Suomestakin


Ainahan juomaa voi valmistaa tietenkin itsekin, jos sattuu jostakin tuollaista mystistä volgansientä palasen saamaan. Pikainen nettihaku kuitenkin paljasti, että juomaa saa valmiina myös Suomesta. Ainakin yksi terveys- ja luontaistuotteiden myymäläketju näytti myyvän verkkokauppansa kautta yhtä makua Kombuchasta. Löytyyköhän tätä siis jo suomalaisista ruokakaupoistakin? Tai onko tämä Aasiassa, Venäjällä ja Itä-Euroopassa kautta aikojen suosittu juoma hurmannut kansaa viime aikoina muuallakin kuin täällä Kaliforniassa? Olisi kiva kuulla.

Tällaista kosmisen karpalon voimalla kirjoitettua terveyshörhöilyä tällä kertaa. Nyt on taas aika sanoa hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti