sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Charlie Chaplinin elokuvien kuvauspaikkoja aivan lähikulmilla!

Jälleen kerran Kalifornia pääsi yllättämään ja tällä kertaa mukavan positiivisessa mielessä. Menimme tänään sunnuntaina haikkaamaan ja valitsimme haikkauspolkumme East Bayn alueelta, Sunolista. Kun parituntinen haikki nopeasti kuumenevassa säässä oli takana, alkoi vatsa jo kurnia lounaan perään kummasti. Ukkokulta muisti ajelleensa lähellä sijaitsevan hauskan kyläntapaisen ohitse joskus aikaisemmin ja päätimme lähteä etsimään lounaspaikkaa sieltä. 

Saavuimme Fremontin kaupungin historialliseen kaupunginosaan Niles. Jätimme auton parkkiin ja lähdimme lyhyelle kylänraitille lounaankiilto silmissämme. Mutta kappas vain, raitilla tuli vastaan mykkäelokuvien museo! Museo, josta emme olleet koskaan kuulletkaan. Päätimme piipahtaa pieneltä näyttävässä museossa vielä lounaan jälkeen. Ja se muuten kannatti! 

Museossa selvisi, että itse Charlie Chaplin oli kuvannut elokuviaan juuri tässä Nilesin silloisessa kylässä ja Niles Canyonissa. Ilmeisesti Nilesissa kuvattiin kaiken kaikkiaan viisi Chaplinin elokuvaa, joista kaikkein tunnetuin lienee Kulkuri (The Tramp) vuodelta 1915. 
Lähde Wikipedia.

Nilesissa toimiva elokuvayhtiö oli nimeltään Essanay Film Manufacturing Company, jonka toinen perustaja oli Gilbert M. "Broncho Billy" Anderson. Bronco Billy -westernit nousivat kuuluisiksi ja Bronco Billyn sanotaan olevan ensimmäinen western-elokuvagenren filmitähti.  
Lähde Wikipedia.

Nykyään elokuvastudion tiloissa toimii paloasema, mutta sen seinässä oli muistolaatta rakennuksen historiaa kuvaamassa. Museo Niles Essanay Silent Film Museum sijaitsi paloaseman naapurissa. Museo oli pieni, mutta oikein mielenkiintoinen ja selvästi painottunut Charlie Chaplinin tuotantoon aina myytävine Chaplin-julisteineen ja -jääkaappimagneetteineen.

Sisäänpääsy museoon oli ilmainen, mutta lahjoituksia otettiin ilolla vastaan. Me kannatimme museon toimintaa ostamalla parit mukavat muistot museon myymälästä. Museo järjestää edelleen aika ajoin näyttelyitä, tapahtumia ja pitää yllä mykkäelokuvien näytäntöjä. Nyt sinne oli seuraavaksi tulossa Ohukainen ja Paksukainen -näytöksiä.
Museo oli ulkoa aika vaatimattoman näköinen. Samassa yhteydessä oli myös elokuvateatteri.
Tässä museossa näytillä ollutta kalustoa reilun sadan vuoden takaa.

Voi vitsit, olen aina tykännyt Chaplinin elokuvista! Ja nyt sitten tällainen helmi löytyi yllättäen vain reilun 20 mailin päästä kodistamme! Ja ennen tätä en ollut edes tiennyt Pohjois-Kaliforniassakin olleen elokuvatuotantoa, siis Lucasfilm-tuotantoyhtiön lisäksi. Wikipedian mukaan tuotantoyhtiö Essanay toimi Nilesissa vuosina 1912 - 1916. 

Että tällaista ihanaa historian havinaa tällä kertaa. Nyt sanon taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti