Viime viikolla silmiini osui artikkeli "20 million bacteria-infected mosquitoes are getting released into a California city by a division of Google's parent company" ja mielenkiintoni heräsi välittömästi. Mitä ihmettä Googlella ja hyttysillä on tekemistä keskenään? Tapaus oli sen verran mielenkiintoinen, että jaan sen nyt teillekin. Artikkelin voi kokonaisuudessaan lukea yllä olevasta linkistä.
Kyseessä on Googlen biotieteeseen keskittynyt sisaryhtiö Verily, joka on parin yhteistyökumppaniyrityksen kanssa kehittänyt Wolbachia-bakteeria kantavan hyttysen. Artikkelin mukaan Wolbachia-bakteeri on yleinen luonnossa ja se on tunnettu jo vuodesta 1967. Nyt sen tiedetään myös tekevän joistakin hyönteisistä, mukaanlukien hyttysistä, steriilejä.
Verily- ja sen kahdella kumppaniyrityksellä on parhaillaan meneillään kenttätestausvaiheeseen edennyt Debug-projekti (heh, projektin nimihän sopii hyvin tänne Piilaakson kupeeseen). Projektissa robotti tuottaa viikoittain miljoona uroshyttystä, jotka kantavat tätä Wolbachia-bakteeria. Hyttysiä vapautetaan luontoon Fresnon kaupungin liepeillä seuraavan 20 viikon ajan. Kaiken kaikkiaan hyttysiä siis vapautetaan 20 miljoonaa! Hyttysten levitys kerran viikossa on tarpeen, sillä kyseisen ötökän elinikä on yksi viikko. Ja ennen kuin pulssi nousee liian korkealle kerrottakoon lohdutukseksi, että uroshyttyset eivät kuppaa ihmistä. Vain naaraat imevät ihmisestä verta.
Testien mukaan bakteeria kantavat uroshyttyset ovat täysin vaarattomia ihmiselle. Ne pystyvät lentämään ja parittelemaan naaraiden kanssa normaalisti, mutta parittelun jälkeen muodostuvat munat eivät ole elinkelpoisia. Isommassa mittakaavassa tällä siis pyritään hyttyspopulaatioiden voimakkaaseen vähentämiseen ja näin ollen myös vaarallisten tautien kuten malarian leviämisen ehkäisemiseen. Projekti on laatuaan tähänastisista mittavin koko Yhdysvalloissa ja samanlaisia kokeiluja on meneillään Brasiliassa, Vietnamissa ja Australiassa.
Kenttätestauspaikka Fresno sijaitsee meiltä noin 160 mailin päässä. |
Omia ajatuksia aiheesta
Vaikkei puolen miljoonan asukkaan kaupunki Fresno aivan omilla lähikulmilla olekaan, saa 20 miljoonan lisähyttysen levittäminen kaupungin ympäristöön silti vähän kutinaa hipiään aikaiseksi. Ehkä kierrän Fresnon kaukaa seuraavat 20 viikkoa.
Kuvitteellisen kutinan lisäksi projekti ja sen kenttätestaus synnyttävät luonnollisesti paljon muitakin ajatuksia. Puhutaanko tässä nyt mutaatioista ja puuttumisesta luonnon omiin lakeihin ja lajeihin? Ja entäpä, jos jokin menee pieleen? No, siinä vaiheessa kun meidänkin lähialueen sairaalasta näytettiin uutisissa kuvaa vastasyntyneestä lapsesta, joka kärsi Zika-viruksen aiheuttamasta pienipäisyydestä, loppuivat kepeä suhtautuminen hyttysiin ja niiden suojeluinto ainakin minun kohdallani aika lyhyeen.
Kylmässä Pohjolassa tällaiset hyttysten levittämät taudit voivat tuntua kovin kaukaisille. Nykyään ihmiset kuitenkin matkustavat yhä enemmän ja pääsy on helpottunut näihin lämpimiin kohteisiin, joissa vaarallisia tauteja hyttysten levittäminä on. Lisäksi ilmaston lämpenemisen myötä näiden tauteja kantavien hyttysten levinneisyys laajenee. Ja onhan tuo nykyinenkin 800 000 kuollutta vuodessa aivan valtava määrä, ja niinkin mitättömän ötökän kuin hyttysen aiheuttamana! Eli summa summarum, minä ainakin peukutan tällaisia eksperimenttejä!
Mukavaa kesän jatkoa, hyttysillä tai ilman. On aika sanoa taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti