maanantai 10. heinäkuuta 2017

10 + 1 kysymystä ulkosuomalaiselle

Ulkosuomalaisten blogeissa on kiertänyt jo jonkin aikaa blogihaaste 10 + 1 kysymystä ulkosuomalaiselle. Minut mukaan haastoi Kotona Kaikkialla -blogin Iina, kiitos vain. Sain haasteen jo liki kaksi viikkoa sitten, mutta vasta nyt pääsin vihdoin vastaamaan haasteeseen. Tässäpä siis minun vastaukseni haasteen kysymyksiin täältä Kaliforniasta käsin:


1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi?


Hyväntuuliset ihmiset, sää sekä monimuotoinen luonto!
Kävimme eilen puutarhamyymälässä ja sieltä olisi voinut ostaa oman kasvattiananaksen. Paikallinen ilmasto mahdollistaa siis myös omien ananaksien kasvattamisen.


2. 
Entä ikävintä?


Liikenne. Tällä en tarkoita ainoastaan valtavia liikennemääriä ja niistä johtuvia ruuhkia, vaan myös hektistä, osittain jopa hiukan aggressiivista ajotapaa. Onkohan se oikein tämän San Francisco Bay Arean yksi tunnusmerkeistä? Ei sillä, etteikö samaa voisi esiintyä muuallakin, mutta kun lomailimme esimerkiksi alkuvuodesta Floridassa, huomasin kuinka siellä liikenne oli jotenkin paljon leppoisampaa, vaikka samat ajonopeudet ja liikennesäännöt ovat voimassa sielläkin. Siellä tuntui, että porukka ajoi enemmän juuri niiden nopeusrajoitusten mukaan, kun täällä painetaan kaasujalkaa raskaammin. Siltä ainakin tuntui. Samoin esimerkiksi kaistanvaihdot moottoriteillä ovat täällä hektisemmän oloisia ja autoillessa saa siis olla todellakin joka aisti terävänä. Tai no, ehkä makuaistin voi just ja just jättää taka-alalle. Ja kun on kokenut Piilaakson ja Bay Arean ruuhkat, en puhuisi suomalaisista liikenneruuhkista enää mitään, vaikka toki nekin pienemmässä mittakaavassaan hidasteita tuovat. :-)


3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa maahan kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin matkaisit?


Oijjoi, paha kysymys. Niin monta kohdetta olisi kielen ja mielen päällä. Ehkä vastaan tähän, että Argentiina tai Australia. Tosin Kreikkakin kummittelee tällä hetkellä kovasti mielessä. Osallistuin nimittäin täällä vastikään eräässä tapahtumassa arvontaan, jossa olisi ollut pääpalkintona matka Kreikkaan. No, matkaa en feta vieköön voittanut ja jäin vain lipomaan kieltäni kaikkien niiden aitojen kreikkalaisruokien perään. Kreikkakin on täältä käsin katsottuna aika hemmetin kaukana, joten kyllä siellä tuollainen pari viikkoa hujahtaisi varmasti oikein mukavasti.4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?


Voih, näitäkin on hurjan monta. Olen uhonnut matkustavani uudestaan ainakin Japaniin, Cookinsaarille, Bonairelle, Meksikoon, Uuteen-Seelantiin ja Costa Ricaan. Boliviastakin jäi niin paljon näkemättä... Ja näemmä olisin valmis matkaamaan vaikka neljännen kerran Kreikkaankin, heh.


5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?


Nämä kaipaukset kulkevat ainakin minulla vähän aalloissa. Juuri tällä hetkellä kaipaan eniten suomalaisia metsämustikoita ja -sieniä. Viimeksi Suomessa ollessani pääsin pitkästä aikaa metsämustikoiden makuun ja voih, minähän olin aivan jo unohtanut niiden mahtavan maun! Täällä saa vain pensasmustikoita, joskin tuoreita ympäri vuoden, mutta niiden maku on todella laimea metsämustikkaan verrattuna. Metsäsienistä puolestaan haluaisin leipaista sipulilla höystetyn sienipiirakan just nyt! 

Muita kaipauksia ei tällä hetkellä oikeastaan ole. Ehkä tulin kevään aikana Suomessa syöneeksi karjalanpiirakkakiintiöni hetkeksi täyteen, sillä niitäkään en ole nyt himoinnut. Ruisleipää toin tullessani, joten sekin osuus on reilassa. Mutta hei, kyllähän se aina paistettu muikku maistuisi! Tai ahven, tai kuha eli suomalainen järvikala ylipäätään, nam!
Tässä Etelä-Kalifornian reissultamme kuvamateriaalia todisteeksi, että saahan täältä Amerikasta siis hernekeittoakin. :-) Amerikkalaisittain tarjoiltuna lisukkeita keittoon olivat krutongit, kevätsipuli, kinkkukuutiot, paistettu pekoni ja raastettu cheddar.

6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?


Tällä hetkellä vastaus on kyllä. Mutta ajankohta, milloin tuo voisi tapahtua on kysymysmerkki. Onko se vuoden päästä, vai kolmen, vai kymmenen vuoden päästä? Vain kristallipallo tietää.


7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?


Hauskin on ehdottomasti lokakuun lopussa vietettävä Halloween. On hauska seurata, millaisella pieteetillä varsinkin omakotitaloasukkaat koristelevat pihansa jo hyvissä ajoin ennen varsinaista juhlapäivää. On hämähäkinseittejä, luurankoja, aukeavia ruumisarkkuja ja kurpitsoja. Ja sitten se lasten pukeutuminen karkki tai kepponen -kierroksille. Ihania ja hauskoja asuja kerta kaikkiaan. 


8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?


Välimatkan kasvaminen puolikkaan maapallon verran oman perheen, suvun ja lähimpien ystävien kanssa. Täältä kun ei todellakaan käydä viikonloppureissun verran Suomessa moikkaamassa. Aikaero tuo myös sen hankaluuden, ettei voikaan kilauttaa kaverille juuri silloin, kun jokin asia olisi mielen päällä. Tai jos laitat viestiä tai sähköpostia, vastausta joutuu odottamaan yleensä kauemmin kuin samalla aikavyöhykkeellä ollessa. 


Usein ulkomaille muuttamisen ajatellaan olevan pelkkää glamouria. Siihen liittyy kuitenkin myös hyvin paljon luopumista. Se tietää luopumista totutuista, helpoista rutiineista (joskin osalle tämä on juuri yksi lisäsyy muuttoon). Lisäksi jäät paitsi useista sukujuhlista, kasvokkain vietetyistä ystävähetkistä ja useille muutto tietää myös irtautumista vakituisesta työpaikasta. Itse olen joutunut jättämään taka-alalle myös rakkaimman harrastukseni, flamencon. 

No, tästä aihealueesta olisi kirjoitettavaa kyllä enemmänkin, vaikka oman postauksensa verran, joten jätän tämän nyt tähän.


9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muussa maassa kuin Suomessa tai tämänhetkisessä asuinmaassasi?


Kyllä voisin. On myös maita, joissa en todellakaan kuvittelisi asuvani. 


10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?


En osaa arvottaa, kumpiko seuraavista kahdesta oli se mieleenpainuvin: umpisuolileikkaus vaiko häämatkamme Cookinsaarille. Onneksi nämä eivät sentään tapahtuneet yhtäaikaisesti, mutta molemmat jäivät erityisesti mieleeni. Umpisuolileikkaus sattui elämässäni niin kriittiseen ajankohtaan, että siinä meni moni asia, viisuminhakuaikatauluja myöten uusiksi. Samoin se oli elämäni ensimmäinen kerta, kun jouduin olemaan ylipäätään sairaalahoidossa ja leikkauksessa. Lisäkuormana tuohon syssyyn oli toki vielä se, ettei ukkokulta voinut olla äkkipikaa eteen tulleessa leikkauksessa rinnalla, koska hänhän oli toisella puolella maapalloa. Kun minä jouduin sairaalaan, hän nukkui autuaan tietämättömänä yöuniaan Kaliforniassa. 


Toisaalta taas vuonna 2016 teimme unohtumattoman häämatkamme Cookinsaarille. No, häämatka nyt on aina häämatka ja olihan Cookinsaaret kohteena niin upea, että voisin lähteä sinne vaikka heti uudestaan. 


11. Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna? Minne?


Kyllä. Seuraava ulkomaanreissuni suuntautuu elokuussa Suomeen. Tämän matkan ajankohta lukittautui juuri ja siihen vaikutti itsestäni riippumattomat syyt. Niinpä muiden matkakohteiden suhteen on täytynyt pitää vähän käsijarrua päällä, haaveilua on kyllä ollut kohteesta jos toisestakin. Nähtäväksi jää mikä tai mitkä niistä matkahaaveista toteutuvat. 


Sen pituinen se. Kiitos vielä haasteesta, Iina! Koska tämä haaste on kiertänyt ulkosuomalaisten blogeissa jo melko pitkän aikaa ja olen itse matti myöhäisten joukossa, en haasta ketään enää erityisesti mukaan. Jos joku on vielä haastamatta, saa halutessaan ottaa tästä kopin totta kai! Mukavahan näitä on ollut eri puolilla maailmaa asuvien suomalaisten kirjoittamina lukea. 

Nyt on siis aika sanoa taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

4 kommenttia:

 1. Ihan samoja fiiliksiä täällä! Tämä liikenne täällä Bay Arealla on vaan lisääntynyt viime vuosina ja aika usein ei viitsi ihan vaan sen takia lähteä jonnekin. Ja Kreikkaan on minunkin tehnyt mieli jo viimeiset pari vuotta... kyllä Suomesta onkin lyhyt matka joihinkin kivoihin kohteisiin.

  Tuo hernekeitto on aika hassu :) En ole nähnyt sitä tarjottavan tuolla tavalla. Me joskus pysähdytään Pea Soup Andersenille kun ajetaan Etelä-Kaliforniaan ja sieltä saa vähän "tavallisempaa" hernekeittoa, mutta sekin on kyllä tuollaista "puree" keittoa jossa ei ole kokonaisia herneitä. Ja hyviä viinereitä saa sieltä matkaevääksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tuo hernekeittokuva on juurikin Andersen's Pea Soup -paikasta! :-) Siellä oli side annoksena perinteisempi hernekeitto ja sitten olikohan se alkupaloissa tämä leivästä tarjottava ja lisukkeilla oleva. On varmasti lisukkeet tuunattu amerikkalaiseen makuun sopiviksi. Ja kiitos viinerivinkistä!

   Ja joo, Kreikka olisi ihanan lähellä Suomesta käsin. Dreaming...

   Poista
 2. Aina mielenkiintoista lukemista! Hernekeitosta olen nauttinut ehkä parhaiten Campbell Hanhandler-keitosta. Paksua. Ja onnittelut Green Cardillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Pitääkin laittaa tuo Campbellin keitto mieleen! Olen kerran tai pari tehnyt itse split pea -keiton sellaisesta kuiva-ainespussista, johon on tyyliin lisätty vain halutessaan kinkku/liha. Mausteetkin olivat mukana ja tuli ihan ok. Merkkiä en kylläkään muista..

   Poista