tiistai 25. heinäkuuta 2017

Kokeilussa kofeiiniton elämä — Kaliforniako tämänkin aiheutti?

Kun muutimme Kaliforniaan, kiinnitin aika nopeasti huomiota kuinka joka paikassa täällä oli myynnissä myös kofeiinitonta kahvia. Sitä sai kaupoista, kahviloista ja aamupalapaikoista. Jopa kämäisiltä huoltoasemilta löytyi aina kaksi kahvipönttöä, joista toisessa luki decaf coffee. Tuolloin ajattelin, että kuka hullu nyt kofeiinitonta kahvia joisi! Ja miksi ihmeessä? Siinähän tuon taivaallisen juoman taika juuri onkin! Laajasta tarjonnasta päätellen kofeiinittomalle kahville oli ja on yhä edelleen täällä kysyntää.

No, kuinka ollakaan! Nyt olen sitten itse vetänyt kofeiinitonta linjaa jo kolme viikkoa! Uskomatonta, mutta totta on se, että kyllä tästä näyttää henkiin jäävän! Kerrottakoon, että tämä kofeiinittomuus on kyllä meikäläiseltä melkoinen suoritus, sillä meidän suvun lapsethan on ns. kastettu kahvinjuojiksi. Rakas ukkimme nimittäin sekoitti meille lapsille jo tuttipulloon pienen määrän kahvia, maitoa ja sokeria ja sitä sitten onnellisina lapsukaisina lipitimme. Voin siis todellakin sanoa olleeni kahvinjuoja koko ikäni!
(Ja hei, tästä ukin casesta ei sitten puhuta Suomen THL:lle päin! Nehän järkyttyisi! :-D )
Monissa kalifornialaisissa majataloissa, motelleissa ja hotelleissa on huoneissa tarjolla Kahvi-merkkistä kahvia. Ja sielläkin yleensä aina on myös tuo kofeiiniton vaihtoehto. En tiedä mistä tuo Kahvi-nimi tulee, paketissa mikään muu ei viittaa Suomeen.

Miten ihmeessä tähän on tultu, kofeiinittomaan elämään? 


Aloitin kolmisen viikkoa sitten sen jo mainitsemani detoxailukuurin. Kuurin aikana syötiin aivan tavallista ruokaa, mutta ruokavaliosta jätettiin pois mm. vehnä, sokeri, soija- ja maitotuotteet, alkoholi ja kahvi. Kuurin yhtenä tavoitteena oli saada kropan stressitasoja alemmaksi. Olen pitänyt tällaisia detoxkuureja joskus Suomessakin tiettyjen luonnontuotevalmisteiden avulla, mutta en koskaan aikaisemmin ollut luopunut kahvista. En koskaan. Kofeiinin sanotaan kuitenkin vaikuttavan maksan kautta merkittävästi aineenvaihduntaan ja hormonitoimintaan. Lisäksi kahvi, myös kofeiiniton, pitää kuulemma myös elimistön stressitasoa yllä. Niinpä uteliaisuuteni voitti ja päätin kokeilla kofeiinitonta elämää. 

Ensimmäiset 1,5 viikkoa olin kokonaan ilman kahvia ja olihan se alku aivan kamalaa! Päätä särki ja kahvihammasta kolotti kovasti! Minulle vaikeimmat olivat päivät numero 3, 4 ja 5. Sen jälkeen alkoi olotila pikku hiljaa helpottaa. Huomasin kuitenkin kaipaavani niin paljon kahvin makua, että ostin kaappiin kofeiinitonta kahvia ja nykyään juon sitä aina silloin tällöin. En edes joka päivä, mikä on kyllä aika wau! Nykyään enemmän kuluu teetä erilaisina yrttiversioina. Jos ja kun jatko menee yhtä kivuttomasti, taidan jatkaa tätä kofeiinitonta linjaa. 

Joten vastauksena otsikon kysymykseen, aiheuttiko Kalifornia tämän viiraukseni: ei aiheuttanut, mutta on tehnyt kokeilustani huomattavasti helpompaa. Kofeiinitonta kahvia kun todellakin saa täällä helposti joka paikasta. Tuntuu, että tarkkana pitääkin nyttemmin olla teevalikoiman edessä. Mikä tee sisältää kofeiinia ja mikä ei. 

Vaikutukset


Joitakin voi nyt kiinnostaa, että millaisia havaintoja kropastani olen mahdollisesti tehnyt, kun kofeiini on ollut poissa nautintoaineista. Tähän on hiukan vaikea vastata tarkasti, sillä jätinhän yhtä aikaa pois myös noita muita "myrkkyjä". Tiettyjä aineenvaihdunnallisia parannuksia olen kyllä ollut huomaavinani, mikä voi olla juurikin stressitasojen alenemisen aikaansaamaa. Mene ja tiedä. Viime viikonloppuna meidät oli kuitenkin kutsuttu ihaniin juhliin, joten oli aika palautella taas noita kiellettyjä ruoka-aineita pikku hiljaa ruokavalioon takaisin. Niinpä pelkän kofeiinin poisjättämisen vaikutukset vahvistunevat vasta myöhemmin. Eli kofeiinia en siis ole ainakaan vielä ottanut takaisin ruokavaliooni. Olenkin nyt ihmetellyt, että onko kofeiinin virkistävä vaikutuskin ollut jotakin lumetta ja tällaisen iänikuisen kahvinlitkijän kuvittelemaa harhaa, sillä näyttäähän sitä virkoavan aamuisin ilman kofeiiniakin! Yllättävää!

Ystävien reaktiot


En malta olla vielä mainitsematta ystävieni hauskoja reaktioita, kun mainitsin somessa olleeni jo kuudetta päivää ilman kofeiinia. Selvästi rakkaasta juomasta suomalaisille on kyse, sillä niin mukavasti se pulinaa ja kommentteja aiheutti. Osa oli kauhuissaan! Yksi ystäväni kysyi: "Mikä tähän kokeiluun ajoi?" En voinut olla nauramatta ääneen sanavalinnalle 'ajoi'. Samoin yksi ystävä kysyi: "Juotko edes teetä?" Sekin minua niin huvitti. Yksi vuorostaan suositteli jo tiettyä kahvimerkkiä, jos päätän repsahtaa. Ja yksi ystävä epäili moiseen kofeiinittomaan kokeiluun olevan syypäänä silkka masokismi! :-D No, en ehkä olisi itsekään tällaista uskonut itsestäni vielä jokin aika sitten, mutta niinpä vain tuli ryhdyttyä kokeiluun ja sillä tiellä vielä olen.
Ukkokulta purskahti nauramaan, kun näki tämän hankkimani kofeiinittoman kahvin pöntön. Melkein 1,5 kg! Minä lohduttelin, että älähän mitään, koska tilasin kahvin netistä, oli pakko ottaa kahden kappaleen pakkaus! :-D 

Mutta hei, tässä jo seuraava Suomi-reissu häämöttääkin ja niinpä joudun nyt kysymään teiltä lukijani, että mikäs on kofeiinittoman kahvin saatavuus siellä Suomessa? Ja nyt en puhu isojen kaupunkien erikoiskahvimyymälöistä, vaan ihan perusmarketeista. Tai jos menen Suomessa maalle, millaiset mahdollisuudet on löytää kofeiinitonta kahvia sieltä? Ovatko mahdollisuudet olemattomat, heikot vaiko hyvät? Kofeiinittoman kahvin saatavuus ei tietenkään ole aikaisemmin kiinnostanut Suomessa ollessani pätkän vertaa, joten eipä siihen ole tullut kiinnitettyä lainkaan huomiotakaan. Eli pieniä apuja tuoreen tiedon osalta nyt kaipailisin, kiitos. Että pitääkö tässä kopata oma pönttö kahvia kainaloon, kun tulen elokuussa käymään vai pärjäänkö paikallisilla?

Tällaisia tällä kertaa. Nyt sanon taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

2 kommenttia:

 1. Tämä on jo vuodentakainen teksti mutta ehkäpä huomaat kommentin silti. Itse olen 35 ja olen vasta tänä vuonna juonut ensimmäisen kahvikupilliseni. Kahvin juomisen opettelemalla opettelin koska vaikka olen aina inhonnut kahvin makua, pidän kovasti sen tuoksusta ja arvelin että alan maustakin lopulta pitämään. Näin on käynytkin nyt kun olen tämän kevään ja kesän kahvia litkinyt.

  Mutta mihin varsinaisesti halusin kommentoida on tuo kahvin vaikutus terveyteen ja varsinkin maksaan. Olen nimittäin koko aikuiselämäni kärsinyt kamalasta pms:tä ja varsinkin turvotus on välillä niin suurta että kuppikokokin kasvaa ja eri kehon alueet ovat tosi arat. Lääkärin mukaan joidenkin naisten maksa ei jaksa poistaa kaikkea estrogeenia tarpeeksi tehokkaasti mikä johtaa siihen tylsään pms:ään.

  Vaan, kahvinjuontiaikanani en ole kertaakaan enää tästä vaivasta kärsinyt! Hallelujaa, se on ihme. Ainakin jotain kahvi mun maksalleni tekee ja tuntuu että se on tosi hyvä juttu koska mikään muu ei elämässäni ole muuttunut. Ehkei se kahvi aina ole niin paha asia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Taika, ja kiitos kommentistasi. Mielenkiintoisia havaintoja! Kahvi ja kofeiini ovat toki melko voimakkaista diureetteja, joten sekin on voinut auttaa tuossa turvotuksessasi. Mutta tottahan se on yksilöllistä mikä kenellekin sopii, millaisina määrinä ja mitä muita rasitteita esim. maksalle on. Ja sekin on melkoista seurattavaa, että joka toinen viikko kahvi, tai joku muu ruoka-aine, todetaan terveelliseksi ja sitä seuraavalla viikolla se julistetaan taas epäterveelliseksi. Mutta kiva, että olet löytänyt tiesi kahvin suloiseen maailmaan sinäkin. :-) Minä olen jatkanut pääsääntöisesti kofeiinittomalla linjalla, mutta esimerkiksi Suomessa käydessä tulee nautittua normikahvia enemmän. Kivaa syksyn jatkoa!

   Poista