lauantai 17. helmikuuta 2018

Elämäni aakkoset

Jo muutama kuukausi sitten ulkosuomalaisten blogeissa kiersi hauska Elämäni aakkoset -postausten villitys. Postauksia oli kiva lukea ja oli tarkoitus itsekin tarttua samaan aiheeseen. Aihe pääsi minulla kuitenkin unohduksiin, kunnes Liisa kirjoitti Pala suklaata -blogissaan omista aakkosistaan. Ja aivan kuten moni muukin on todennut tätä aakkoslistaansa kirjoittaessaan, joidenkin kirjaimien kohdalle olikin yllättävän vaikea löytää kirjoitettavaa. Joidenkin kirjainten kohdalla puolestaan oli suorastaan tunkua ja joutui tekemään valintoja. Tässäpä siis seuraavaksi minun elämäni tämän hetken aakkoset. Jos kysyt näitä huomenna, ne voivat olla jo aivan toiset.

A - Avokadot. Rakastan avokadoja ja täällä niiden saanti niin ruokakaupoista kuin ravintoloiden annoksissa on helppoa. Hauska muisto muuten avokadoista. Muistan, kun avokadot rantautuivat Suomeen joskus -80-luvulla. Ostimme äitini kanssa lähikaupasta tätä superterveelliseksi mainostettua vihreätä herkkua. Minäkin pikku tyttönä rohkenin avokadoa maistelemaan. Ai herkkua? Mitä vielä! Otimme ensimmäiset suupalat ja sehän maistui aivan saippualle! Yök! Totesimme, ettei ole meidän juttumme. Jääkööt mokomat hyllyihinsä. Vasta myöhemmin selvisi, että olimme maistelleet täysin raakaa avokadoa. Ilmankos se olikin niin kovaa. Eipä ollut vielä siihen aikaan internetiä, josta syöntikypsyyttä olisi voinut tarkistaa, eikä ihmisiä nähtävästi valistettu medioissa tarpeeksi missä kunnossa avokadon tulee olla, kun hedelmä nautitaan. Nyt ovat saippuamuistot huuhtoutuneet ja olen avokadojen kanssa tätä nykyä oikein hyvää pataa.

B - BofA. Bank of America. Paikallinen pankkimme. Jännä muuten, että tämän ja parin muunkin amerikkalaisen pankin tunnusväri on punainen. Onko Suomessa yhtään pankkia, jonka logo tai tunnusväri olisi punainen? Minulle Suomessa toimivista pankeista tulee mieleeni vain viileitä värejä kuten sinistä tai vihreää. Hassu homma.

C - Counter, Cricket, Costco, CVS... Mnulla on tapana kerätä eri jäsenyyksien tietoja tai tunnuksia aakkoselliseen puhelinmuistiooni. Suomessa kohdat B ja C jäivät aina puhelinmuistiosta tyhjiksi. Nyt puhelinmuistioni C-osuus on täydempi kuin koskaan. Counter on "kokoa itse oma hampurilaisesi"-ravintola (josta minulla on ollut postaus tekeillä iät ja ajat!), Cricket on puhelinoperaattorini (se, joka ei tarjoa puheluita tai tekstiviestejä piskuiseen Suomeen), Costcon te lukijani jo tiedättekin ja CVS on nykyinen apteekkiketjumme, joka kuuluu vakuutuskorvauksiemme piiriin. Aika uskomatonta, mutta C-kirjaimen kohta tähän elämäni aakkosten listaan oli minulle kaikkein helpoin. Siihen oli suorastaan tunkua, ja vaikea valita, minkä otan. Nyt sain survottua peräti neljä C-kirjaimella alkavaa, nykyelooni kuuluvaa asiaa.

D - Dodge. Ukkokullan muskeliauto.

E - Espanjankielisyys. Tiesitkö, että 38 % Kalifornian väestöstä puhuu äidinkielenään espanjaa? Espanjankielisyys on siis täällä tosi vahvasti läsnä ja minäkin olen ottanut espanjan iltaopintoja jo useamman kuukauden. Hola, yo soy Kaisa!

F - Fahrenheit. Lämpötilayksikkö, jonka kanssa joudun tätä nykyä päivittäin pelaamaan. Muistan kuinka ensimmäistä kertaa amerikkalaista uunia käyttäessäni suorastaan kauhistuin, kun kiireruokana olleen pakastepitsan paketin kyljessä luki "Paista pitsa 450 asteessa." Kääk, 450 astetta! Nyt ovat tietyt vakiolämpötilat jo juurtuneet mieleen. Ulkolämpötiloista 70 F tarkoittaa suurinpiirtein suomalaista kesäsäätä eli silloin yleensä tarkenee jo T-paidassa. Keittiössä uunin 395 F vastaa suomalaisissa resepteissä ilmoitettua 200 Celsius-astetta. Siis noin tuplat Celsiuksiin verrattuna.

G - Gordo!!!! Naapurin supersuloinen Gordo-katti käy meillä edelleen lähes päivittäin kylässä. Vierailuajoistaan katti nukkuu aina 95 %. Mutta saapa kissa nukkumaan syliisi, niin onpa se vain mukavaa stressin lievennystä.
Toisinaan Gordolla on tapana "hiukan" hankaloittaa tätä minun bloggailuani. Mutta eihän tätä söpöliiniä voi kieltääkään nukkumasta läppärin päällä.

H - Haikkaus. Suomessa en koskaan ole puhunut haikkaamisesta. Olen käyttänyt sanaa patikointi, mutta minulle se tuo jostain syystä mieleen suomalaiset, joko Lapin tai Kolin hienot maisemat. Täällä tulee haikattua mukavan usein ja aina löytyy uusia polkuja tepasteltaviksi.

I - Irrallisuus. Viime kuukausien aikana olen pohdiskellut omaa irrallisuuttani. Mihin yhteisöön, yhteisöihin tai maahan lopulta kuulun? Tätä irrallisuuden tunnetta on varmastikin omalta osaltaan lisännyt muutama kuukausi sitten päättynyt pitkäaikainen työsuhteeni Suomessa. Elän etsikkoaikaa monellakin tavalla.

J - Jäätee. Olen alkanut täällä juomaan silloin tällöin jääteetä ravintolassa ruokaillessani. Suomessa en juonut jääteetä i-k-i-n-ä. Mikä viiraus tämäkin sitten on, who knows!

K - Tähän olisi liian ilmeistä vastata Kalifornia, joten vastaan kiropraktikko. Suositusten jälkeen olen uskaltautunut täällä ensimmäistä kertaa elämässäni kiropraktikolle. Tai jos tarkkoja ollaan, käytän juuri tällä hetkellä kahta eri kiropraktikkoa. Toinen on tyyliin rusauttelija, jonka olen jättämässä ensi viikon jälkeen kokonaan pois, ja toinen taas on enemmän lempeän käsittelyn kiro. 

L - Limet. Kuten avokadojen, myös limen käyttö on minulla kasvanut täällä räjähdysmäisesti. Niin, voin todellakin puhua räjähdysmäisestä kasvusta, sillä Suomessahan ostin limen ehkä kerran kahdessa vuodessa, heh. Joo, ja kaikki limet eivät siis sentään kulu Corona-olutpulloihin, vaan puristan limeä vähän milloin mihinkin. Samalla tavoin kuin sitruunaakin. Aivan parasta on mummeli, joka aina silloin tällöin jakaa jumppasalilla oman limepuunsa minikokoisia hedelmiä. Olenkin ristinyt mummon minilimemummeliksi. Hän on kerrassaan herttainen.

M - Matkakuume. Metsämustikat. Meri. Poden kroonista matkakuumetta, joten tämä M säilynee elämäni aakkosissa aina. Kalifornia jo itsessään kyllä tarjoaa tähän hyvää lääkettä, niin paljon pelkästään tässä osavaltiossa olisi nähtävää. 
Metsämustikat: Voi kuulkaa, miten voikin ihminen olla hilpeän onnellinen löytämistään metsämustikoista täällä! Blogin kirjoittaminen kannatti, sillä sain joskus blogikommenteissa arvokkaan vihjeen, mistä metsämustikoita saa täällä ostettua. Eivät ole ihan suomalaisten metsämustikoiden veroisia, mutta ovat huomattavasti maukkaampia kuin täällä yleisesti myydyt pensasmustikat. 
Meri: Ihailen merta. On hassua, että vaikka Oulu on merenrantakaupunki, tunnen täällä olevani lähempänä merta, vaikka meiltä ajomatkaa Tyynenmeren rantaan onkin noin 45 minuuttia. Merta katsellessa sitä muistaa oman pienuutensa ja saapa siinä joskus omat murheetkin palautumaan omiin pieniin kokoluokkiinsa. Niin, ehkäpä se Perämeren sopukan tuijottelu Oulussa ei sitten ole ihan niin tajunnanräjäyttävää kuin valtaisan Tyynenmeren.  
Tässä niitä nyt on. Mainelaisia metsämustikoita aamiaispannarini päällä. Namskis!

N - Namaste. Täällä jokainen joogatunti päättyy sanaan namaste. Luulin aluksi sen tarkoittavan kiitosta, mutta se onkin Intiassa käytetty yleinen tervehdys ja hindut käyttävät sitä myös hyvästellessä.

O - Omenat. Maailmani on avartunut mielettömästi eri omenalajikkeiden suhteen Kaliforniassa. On siis olemassa muitakin kuin vihreä ja punainen omppu. Hi hii. Tämä sama ilmiö kävi minulle muuten myös persikoiden suhteen. Suomessa on myyty aina vain persikkaa ja that's it!

P - Puhelinvastaaja. Ah, niin ihanan amerikkalaista, että kännykkäliittymissä on automaattisesti puhelinvastaaja. Aluksi olin kiukuissani, kun vastaaja oli ns. pakotettuna käytössäni. Niin lukuisat olivat ne kerrat, että soitin omaan vastaajaani vain kuullakseni viestit, joissa häirikkö- ja spämmisoittelijat löivät luurin korvaan. Noh, sitten tapahtui jotakin mystistä ja vastaajani lopetti yhtäkkiä toimimasta. Tällä hetkellä minulle ei siis voi jättää puhelinvastaajaviestiä, enkä ole jaksanut asiaa alkaa sen koommin tutkimaan ja korjaamaan. Nyt on sitten ollut muutama tilanne, että minulle on yritetty soittaa ihan asiasta ja kun en ole voinut sillä hetkellä vastata, olisi vastaajaviesti säästänyt aikaa ja vaivaa puolin ja toisin. Viime viikolla sain jopa kahdelta eri amerikkalaiselta suorastaan kauhistelua, että miten voi olla mahdollista, ettei minulla ole vastaajaa puhelimessani?! He eivät voineet käsittää moista outoutta.

Q - Quesadillat. Yksi tyypillinen meksikolaisruoka ja näitä meksikolaisia ruokia ja ruokapaikkoja, taquerioitahan täällä riittää. Eipa taida olla Kaliforniassa ostaria, missä ei olisi yhtä taqueriaa. Täällähän minä tulin muuten syöneeksi elämäni ensimmäiset tacotkin. Ja nehän veivät kielen mennessään kertaheitolla. Ja tacothan ovat muuten taas yksi hyvä kohde puristaa hiukan limeä.
Juuri eilen osui somessa silmääni tähän sopiva meemikin.

R - Reseptit. Pikku hiljaa olen alkanut uusia ruokareseptejä kokeillessa rohkeasti siirtymään enenevässä määrin amerikkalaisiin resepteihin. Tämä juontuu kahdesta syystä. Täältä ei ensinnäkään välttämättä saa kaikkia suomalaisen ruokareseptin mukaisia tarvikkeita (kuten nyt vaikkapa mantelimassaa laskiaispulliin tai karvasmanteliöljyä tai arrakkipunssia runebergintorttuihin). Toisekseen meidän huushollissa ei ole desin mittaa, vaan cup ja 1/2 cup, kuten amerikkalaisissa resepteissä mitat tyypillisesti ilmoitetaan.

S - Stressi. Jos luulette minun elävän tällä hetkellä stressitöntä elämää, olette väärässä. Yhtenä päivänä laskin saaneeni 20 sähköpostiviestiä. Niistä vain yksi oli ystävältä, loput olivat tiedotteita tai viestejä, jotka vaativat minulta jotakin reaktiota tai toimenpiteitä. Minusta se on aika iso määrä sähköposteja ottaen huomioon, etten ole töissä! Lisäksi minun kohdallani asiat tuppaavat menevän todella usein jollakin erikoisella tai täysin käsittämättömällä tavalla. Aivan, kuten eräs ex-työkaverinikin kerran sanoi minulle: "Miten minusta Kaisa tuntuu, että juuri sinun kohdallasi sattuu ja tapahtuu aina kaikenlaista." Nii-in. Viimeisin erikoisempi tapaus elämässäni on kestänyt nyt jo useamman kuukauden ja olen joutunut turvautumaan siinä jopa lakimiehen apuun. Niinpä olen päätynyt tulokseen, että stressitila kuuluu minun elämääni aina, tavalla toi toisella.

T - Takatukkahevi. Autoradiossamme soi takatukkahevi ja rokkenroll. Mikäpä sen parempaa autoilumusaa.

U - U-käännös. Täällä tiejärjestelyt ja liikennekuviot ovat sellaisia, että kuukaudessa tulee tehtyä enemmän U-käännöksiä kuin Suomessa yhteensä. U-käännöksiä saa siis olla tekemässä täällä tosi usein. En kai Suomessa ole tehnyt juuri koskaan U-käännöstä, korkeintaan, jos olen ajanut harhaan. Täällä se voi kuulua auton navigaattorinkin ohjeisiin ihan normaalina ajoreittinä.

V - Viini. Kalifornian lukuisat viinitilat ovat kivoja vierailukohteita. Niinpä tässä on oma viinitietoisuuskin kasvanut ja nykyään tiedän melko tarkkaan jo ennalta, mistä viinistä pidän ja mistä en.

X - Xylitol. Olen tuonut Suomesta 100 % ksylitolipurkkaa. Täällä sokerittomat purukumit tahtoo olla enemmän aspartaamipainotteisia. Ei kiitos. 

Y - Ystävät. Ulkosuomalaisen ystäväpiiri kokee monenlaisia murroksia ulkomaille siirtymisen johdosta. Murroksia on sekä positiivisia että negatiivisia. 

Z - Zzyzx. Paikka Etelä-Kaliforniassa. Tämä on edelleen hauskin paikan nimi, johon olen täällä tähän mennessä törmännyt. Pidetäänkö lausuntaharjoitukset?
Zzyzx Road. Zzyzx lausutaan zi-zex. Paikan nimennyt henkilö halusi, että paikkakunta löytyy aina aakkosellisten listojen viimeisenä ja taisipa tavoitteessaan onnistua. Amerikkalaiset aakkoset nimittäin päättyvät z-kirjaimeen. Tein kuitenkin oman aakkoslistani aina suomalaiseen ö-kirjaimeen asti. 

Å - Åhhåh! Kummallisella tavalla päässäni oleva kielikasetti saa minut välillä toteamaan jotakin ruotsiksi!

Ä - Äimän käki. Voin sanoa, että yhä lähes viikoittain opin jotakin uutta amerikkalaisista asioista. Pitää mielen virkeänä.

Ö - Ötökkä. Sietokykyni uusien ja erilaisten ötököiden suhteen on parantunut. Inhokkini kalkkarokäärme on vielä (onneksi) näkemättä, mutta tarantellat alkavat olla jo tuttua kauraa.

Siinäpä ne, tämänhetkiset aakkoseni. Tätä oli aika hauska tehdä, vaikka tuottikin hiukan päänvaivaa. Jokainenhan voi kokeilla tehdä listan omista elämänsä aakkosista, vaikkei blogia pitäisikään. Löydätkö sinä jokaiselle aakkoselle asian elämästäsi? Kokeilepas! Nyt sanon jälleen hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti