tiistai 27. helmikuuta 2018

Kali-Kali-Kalifornia

Parin viimeisen viikon ajan korviini on kantautunut havaintoja tai jopa hiukan tuskaisiakin voivotteluja todella kylmästä säästä niin Suomessa kuin Euroopassakin. Voin nyt osallistua helposti tähän keskusteluun, sillä myös täällä Pohjois-Kaliforniassa on ollut vuodenaikaansa nähden poikkeuksellisen kylmää! Tietenkään emme puhu samanlaisista pakkaslukemista kuin vaikkapa Pohjois-Suomessa on ollut, mutta harva varmaan uskoo, että saimme lunta mekin ja ihan rannikolle asti! Lunta ei siis ole satanut vain ja ainoastaan Sierra Nevadan vuoristoon, missä laskettelukeskukset pyörivät tälläkin hetkellä täyttä häkää, niin kuin niiden kuuluukin tähän aikaan vuodesta pyöriä. 

Viime viikolla myös yksi suomalaisperhe oli reissussa Etelä-Kaliforniassa ja ajomatkallaan kohti Palm Springsia he joutuivat hetkeksi pienen lumimyrskyn silmään. Siis Palm Springs, joka sijaitsee aavikon ympäröimänä ja on varmasti koko osavaltion yksi lämpimimmistä alueista kautta vuoden! Eli kylmää on ollut myös etelässä. 

Tässäpä muutamia kuvia Kaliforniasta viime ja tältä viikolta:

Ensimmäisenä Kron4-uutisten kuvaa viime viikolta Pohjois-Kaliforniasta Santa Cruzista, siis aivan Tyynenmeren rannan tuntumasta:
Kyllä, tämä on se sama Santa Cruz, joka on kuuluisa biitsistään ja surffareistaan. Uutisessa kerrottiin perheenisän käyttäneen autonsa tuulilasin skrapaamiseen viivoitinta. :-) Kuvalähde: Kron4.com

Ja tässä Suomi-perheen ottama kuva Etelä-Kaliforniasta San Diegon ja Palm Springsin väliseltä ajo-osuudelta:
Pientareilla on l-u-n-t-a!

Santa Cruzin lumiuutisen kohdalla puhuttiin jopa arktisesta kylmyydestä (arctic chilly). Se voi tietenkin meitä suomalaisia hiukan huvittaa, sillä moiset pienet pakkaslukemat eivät tietenkään Suomen oloissa paljoa hetkauttaisi. Täällä tilanne on kuitenkin aivan toinen, sillä autoissa ja asunnoissa ei käytännössä ole minkäänlaisia varusteita pakkassäihin. Autoissa ei ole jääskrapoja, pissapoikaneste ei ole pakkasenkestävää, eikä autoissa todellakaan ole alla talvirenkaita. Vuoristossa lumiaikaan täällä käytetään autonrenkaisiin asennettavia ketjuja tai vaihtoehtoisesti on alla oltava neliveto. Myöskään asunnoissa ei ole kummoisia, josko minkäänlaisia eristeitä. Ikkunatkin ovat useimmiten yksinkertaisia. Niinpä muutaman asteen pakkanen voi todella täällä tuntua ihmisille sille arktiselle kylmyydelle.

Eikä kylmiin säihin pukeutuminen tunnu olevan itsestäänselvää täällä kaikille ihmisillekään. Olikohan noin kuukausi sitten, siis ennen kuin nämä poikkeuksellisen kylmät ilmat edes alkoivat, eräässä sosiaalisen median ryhmässä naishenkilö kysyi miten pukeutua ulos, kun hänellä on koko ajan niin kylmä. Ei ollut kuullutkaan kerrospukeutumisesta tai pään, käsien ja jalkojen lämpimänä pitämisen tärkeydestä. Eräät kansalaisuudet kulkevatkin Piilaaksossa varvassandaaleissa läpi vuoden...

Tällä viikolla poikkeuksellisen kylmä sää on jatkunut. Tässä kuvaa eiliseltä iltapäivältä Piilaakson idänpuoleisilta kukkuloilta:
Kuvassa San Josen itäpuolella, Mount Hamiltonilla sijaitseva Lick-observatorio. Korkeus merenpinnasta 4 200 feet (1,28 km). Kuvalähde: sfgate.com. 

Ja pakko on laittaa myös tämä observatorion webkameran kuva eiliseltä aamupäivältä. Hauska! 
Näyttääkö Kalifornialta? ;-)

Viime viikolla meidänkin asuinalueella oli varmuudella ainakin yksi pakkasyö. Ukkokullan lähtiessä varhain aamulla töihin oli asteita mittarissa -1 C ja auton tuulilasi näytti sisältä kuvattuna tältä:
Jäässähän se!

Tosiaan, Kaliforniassa on juuri tällä hetkellä kalisevan kylmä. Yöt ovat todella kylmiä, päivisin asteet nousevat onneksi keskimäärin +12 Celsius-asteeseen. Ja sateitakin on tälle viikolle vielä luvassa. Saapa nähdä tulevatko sateet vetenä vai lumena! Tämän postauksen kirjoitushetkellä sanomalehti Kalevan sivuston mukaan Oulun sää näyttäisi kuitenkin tältä:
Vielä tuollaisiin lukemiin on täällä onneksi matkaa ja eihän paikallinen infra tuollaisia lukemia kyllä kestäisikään. Suomessa sentään on vertaansa vailla oleva pakkasenkestävyys niin autoissa, asunnoissa kuin ihmisilläkin.

Nyt päätän sääraporttini täältä tähän ja sanon hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti