perjantai 9. helmikuuta 2018

Kalifornian kuuluisa Highway 1 on yhä poikki

Vuosi sitten talvi oli Kaliforniassa ennätyksellisen sateinen. Runsaat sateet tekivät toki hyvää jo viisi vuotta kuivuudesta kärsineelle osavaltiolle, mutta sateet jättivät jälkeensä myös tuhoja. Yksi näistä tuhoista oli keväällä 2017 tapahtunut iso mutavyöry aivan Tyynenmeren rannikon tuntumassa. Kyseinen mutavyöry hautasi alleen ja käytännössä siis suisti kauniista näköaloistaan kuuluisan valtatien Highway 1 pitkältä pätkältä mereen. Highway 1 on useiden turistienkin käyttämä rantareitti Los Angelesin ja San Franciscon välillä. Mutavyöryn vuoksi ajoväylä jouduttiin laittamaan poikki ja tuolloin tien korjausajaksi arvioitiin vähintään vuosi. 
Ilmakuvaa vyörymäkohdasta toukokuulta 2017. Photo by John Madonna, Associated Press.

Pari viikkoa sitten vietimme "pään tuuletusviikonlopun" haikaten Big Surissa eli kyseisen Highway 1:n varrella. Saimme omin silmin todeta, että vielä näin yhdeksän kuukautta mutavyörymää myöhemmin, rantatie on edelleen Big Surin eteläpuolelta poikki. Uutta tietä on jo saatu tehtyä hyvän matkaa ja mekin tätä uutta asfaltoitua pätkää pääsimme jo ajamaan. Koko valtatien aukaisemisen ajankohtaa ei kuitenkaan ole osattu vielä antaa ja esimerkiksi SF Gate -artikkelin mukaan kunnostustyöt ovat erittäin vaativia, sillä tien korjaamattomalla pätkällä käytännössä "sataa kiviä" työmiesten niskaan koko ajan. Niinpä työmiehillä on koko ajan yksi tai useampi henkilö tähystämässä, ettei uutta maavyöryä pääse syntymään. 

Aika monet Suomi-vieraistammekin ovat tuota kyseistä kohtaa autolla ajelleet. Tämä postaus onkin tiedoksi niille, jotka mahdollisesti suunnittelevat kesän lomareissua juuri tuolle huikaisevalle maisemareitille. Kannattaa siis tarkistaa etukäteen, onko tie voitu jo koko matkaltaan aukaista. Tällä hetkellä pohjoisesta päin pääsee ajamaan tuppukylä Gordaan asti, mutta sitten on tehtävä U-käännös, palattava hiukan takaisin päästäkseen sisämaahan päin suuntautuvalle kiertotielle.
Kyllähän näiden maisemien lomassa mielellään tuota rantareittiä ajelee. 

Tällaisen kivan mökkimajoituksen onnistuimme melko lyhyellä varoajalla Big Surista viikonlopullemme saamaan. Vielä ei ollut sesonki, joten hinnat olivat vielä jokseenkin maltilliset. Kuumimpaan turismiaikaan eli keväästä syksyyn majoitusten hinnat voivat kivuta Big Surissa todella korkeiksi. Telttamajoitusmahdollisuuksiakin alueella on, mutta kuulemani mukaan telttapaikat pitää varata todella hyvissä ajoin.  

Tällaisia reissusuunnitteluvinkkejä tällä kertaa. Nyt sanon taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa! 

6 kommenttia:

 1. Silloin ku suunniteltiin blogien lukijamatkaa Kaliforniaan, seurattiin kovasti tämän tien tilannetta. Tosi harmi juttu, että tän korjaaminen on niin hankalaa. Onneksi oon itse päässyt tien kuitenkin kokemaan, jos sitä ei vaikka saadakaan enää kuntoon. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, kyllä tuo tie tarjoaa niin upeita maisemia, että toivoisi kaikkien tuosta maisemareitistä haaveilevien pääsevän joskus sen kokonaan ajamaan. Hiukan ennen tuota mutavyöryä todettiin yksi siltakin ko. reitiltä murtumisalttiiksi ja sekin kohta tiestä meni jo käyttökieltoon. Sitten tuli vielä tuo mutavyöry ja puhuttiinkin jo paljon pidemmän pätkän sulkemisesta. Aika ajoin luonnonolot täällä ovat aika armottomat. :-/

   Poista
 2. Ihania maisemia! Road trip tuolla olisi varmasti huima kokemus. Tuo maanvyörymä on onnistunut tapahtumaan todella hankalassa paikassa.
  Kiitos kun osallistuit Viikon Kuva Maailmalta - Link Up Partyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä sinne tosi moni road tripinsä suunnittelee, mutta juuri tällä hetkellä koko tietä ei valitettavasti pääse ajamaan. Ja voin reittiä kyllä suositellakin, kyllä se upea on! Toivon mukaan saisivat tien kuntoon lähikuukausina, eikä uusia luonnonkatastrofeja olisi luvassa.

   Poista
 3. Hyödyllinen tieto! Tämä pätkä on meiltäkin näkemättä, ja mielellämme sen ajaisimme. Saapa nähdä josko tie on auki tulevana kesänä.

  Terveisiä muuten Santiago de Chilestä! Täältä tulaan pikku hiljaa kohti pohjoista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos terveisistä! Kyllä pitää joku päivä vielä Chileenkin päästä. :-) Ja toivotaan parasta tuon Highway 1 -tien aukaisemisen suhteen!

   Poista