lauantai 24. helmikuuta 2018

Kun Pohjois-Kalifornian Suomi-yhdistykseltä rahat kähvellettiin...

Tulin viime postauksessani maininneeksi FAHAn, Finnish American Home Associationin, ja mieleeni palautui tämä postausluonnokseni. 
FAHAn päärakennusta.

FAHA lyhyesti 


FAHA on yli 40 vuotta sitten perustettu, voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka päätoimintana on tarjota edullista senioriasumista Pohjois-Kalifornian Sonomassa. Yhdistys pitää myös omalla tavallaan suomalaista kulttuuria yllä ja vaalii suomalaisia perinteitä järjestämällä erilaisia tapahtumia ja tarjoamalla esimerkiksi suomalaista kirjallisuutta kirjastossaan. Ja FAHAn tiloista löytyy tietenkin se supisuomalainen sauna, jonne pääsee pientä maksua vastaan (tai jäsenenä ilmaiseksi) saunomaan joka lauantai vuoden ympäri ja kesäaikaan myös sunnuntaisin. Lisäksi tarjolla on uima-allas, grillipaikka ja mahdollisuus vaikkapa telttailla piha-alueen viheriöllä. Myös muutamia vierashuoneita on vuokrattavissa. FAHAn tilat sijaitsevat Sonomassa, reilun tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta pohjoiseen. 
FAHAn juhlasalissa riittää tilaa vaikka minkälaisille kekkereille.

FAHAn toiminnassa ja tapahtumissa on luonnollisesti mukana iäkkäämpää väkeä ja kaikki Bay Arealla asuvat suomalaiset eivät ole liioin janonneet FAHAn tapahtumiin mukaan juurikin tämän ikäjakauman vuoksi. Moni tuumaa paikan myös sijaitsevan liian kaukana pelkän saunomisen näkökulmasta, mutta samaan reissuunhan voi halutessaan helposti yhdistää muitakin vierailukohteita, kuten vaikkapa Sonoma-laakson viinitiloja tai Sonoma Raceway -kilpa-ajoradan. 

Olemme itse nyt käyneet kaksi kertaa yhdistyksen järjestämässä Winter Sauna Fest -tapahtumassa. Tapahtumaan osallistuminen on ollut molemmilla kerroilla ilmaista, mutta tarjolla on ollut esimerkiksi mahdollisuus hernekeitto ja pannukakku -lounaaseen pientä kustannusta vastaan. Baaritiskin takaa on ollut mahdollisuus ostaa myös saunajuomia, prosenteilla tai ilman. Lisäksi paikan päältä on voinut hankkia kotiin viemisiksi suomalaisia herkkuja kuten Fazerin suklaata tai kotitekoisia korvapuusteja ja karjalanpiirakoita. 

Vastatuulta


Viime kuussa sain kuitenkin lukea uutisen, jossa FAHAn kerrottiin kokeneen kovia. Toiminnassa mukana ollut mies oli rikostoverinsa kanssa varastanut yhdistyksen rahoja vuodesta 2010 lähtien. Tapaus oli paljastunut yhdistykselle noin 1,5 vuotta sitten ja asia oli viety poliisille. Aivan pienistä summista ei ole kyse, sillä vuosien saatossa varastettu kokonaispotti on yli 100 000 dollaria! Nyt maaliskuussa 2018 tapaus on tulossa oikeuden käsittelyyn, jonka tarkemmat tiedot näkyvät julkisesti täällä. Parivaljakolla tuntui olevan muitakin rötöksiä selvitettävänään ja vain yhtenä rikosnimikkeenä oli Theft from Elder, vanhuksilta varastaminen. Liekö tuollainen on täällä vieläpä raskauttava asianhaara? Sietäisi kyllä olla ja toivonkin, että paha saa tulevassa oikeuskäsittelyssä palkkansa, konnat saadaan kuriin ja korvaamaan!

Voi, voi. Ei kai tähän voi muuta todeta kuin että voroja on kaikkialla. Erityisesti tuo tapaus säälittää, sillä FAHA tekee hyvää työtä ja vieläpä voittoa tavoittelemattomasti ja sitten tulee moisia häikäilemättömiä pelureita kuvioihin mukaan ja saa talousasiat sekaisin. Kun sain tietää tämän rahojen kähvellyksen, niin tuntui erityisen tärkeälle ja kivalle tänä vuonna mennä saunatapahtumaan mukaan ja tehdä siellä pieniä ruoka- ja juomaostoksia. Näin sain omalta pieneltä osaltani kantaa korteni kekoon yhdistyksen kassan kasvattamisessa. Ja kuten jo viime postauksessanikin mainitsin, eipä FAHAn löylyissäkään ollut valittamista, päinvastoin!
Paluumatkalla saunatapahtumasta kotiin kuvasin auton ikkunasta Sonoman viiniviljelmiä. Vuodenajasta johtuen viiniköynnökset eivät vielä vihertäneet, muu kasvillisuus kylläkin.

Tällaisia juttuja tällä kertaa. Nyt sanon teille taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti