tiistai 11. joulukuuta 2018

Lisää havaintoja amerikkalaisesta työelämästä

Monissa blogeissa porskutellaan jo täyttä häkää jouluteemojen kimpussa, mutta koska oma postaustahtini näyttää edelleen ontuvan, en pääse jouluteemojen kimppuun ainakaan vielä tällä kertaa. Siispä aiheena jotakin aivan muuta, työelämää Amerikassa. Henkilökohtaista työkokemusta Piilaaksossa minulla on takanani nyt jo hups hei, yhdeksän kuukautta ja tarkoitukseni on nyt kirjoittaa lisää havainnoistani amerikkalaisesta työelämästä. Aikaisempia työelämähavaintojani olen kuvannut heinä- ja elokuun postauksissani. Tässäpä siis niille jatkoa:


Oikeinkirjoitus


Olen kiinnittänyt huomiota, että yllättävän usein amerikkalaiset kollegani tarkistavat internetin syövereistä miten joku englanninkielinen sana kirjoitetaan. Pomoni en ole nähnyt tätä tekevän, mutta kollegoideni kyllä. Okei, useimmiten nuo sanat ovat olleet pitkähköjä ja ehkä harvemmin käytettyjä, mutta silti, että oman äidinkielen sanoja tarkistetaan näinkin usein. Suomessa en tätä tapaa havainnut työkavereillani enkä käyttänyt sitä myöskään itse. Lisäksi huomasin yhden kollegani kohdalla, ettei hän osannut kirjoittaa oikein muutamia lyhyitäkään sanoja. Esimerkiksi sanoja role (rooli) ja piece (pala, palanen) kirjoittaessaan hän kirjoitti ne päin honkia, eikä tarkistanut oikeinkirjoitusta mistään. Toki ajatuskatkoja tulee meille jokaiselle, mutta olen vain ollut kertakaikkisen yllättynyt tästä ilmiöstä. Noh, ainakin ilmiö on madaltanut omaa ja suomalaiselle tyypillistä "pakko kirjoittaa oikein" rimaani. Eipä se taida maailmaa sittenkään kaataa, jos jonkun sanan kirjoitankin vaikkapa työsähköposteissani väärin.
Työkaverini sai sitten piikittelyä väärin kirjoittamistaan sanoista ei suinkaan minulta, vaan asiakkaalta.


Ruokailuasiaa jälleen


Ehkäpä muistatte kuinka jo aiemmin ihmettelin pomoni kykyä paahtaa yli 8-tuntisia työpäiviä ilman ruokaa. No, syyskuussa aloittanut työkaverini on samaa kaliiperia. Vaikka meillä on etukäteen ollut tiedossa 8-10 tunnin työpäivä ja samoin se, ettei välillä ole aikaa lähteä lounaalle tai edes hakemaan lounasta työpaikalle nautittavaksi, niin silti hän tulla tepastelee työpaikalle ilman minkäänlaisia eväitä! Hän on jopa itse todennut, että hänestä tulee todellinen grumpy cat (pahantuulinen), jos hän ei syö. Sitä suuremmalla syyllä eväät olisivat mielestäni aika tärkeässä osassa. Pari kertaa hän on ratkaissut ongelman niin, että pyysi ex tempore puolituttua tuomaan hänelle syötävää kesken pitkän työpäivämme. Itse en jättäisi tuollaisen varaan koko päivän syömisiäni, mutta hän toimi niin. Kummallista. 
Gordo ei suinkaan ole grumpy cat.

Toinen ruokailuun liittyvä mielenkiintoinen havaintoni oli, että tulin käyneeksi ensimmäistä kertaa työlounaalla vasta yli 8 kk työskentelyni aloittamisesta. Toki työmme painottuu usein iltoihin, mutta hauska oli huomata tämäkin eroavaisuus aikaisempaan ja olla muiden "normaalien" työporukoiden kanssa lounaalla yhtä aikaa. Suomessa kun työelämässä tuli lounastettua työpaikan ulkopuolella vähintäänkin kerran kuukaudessa. Nyt sitten olemme tällä viikolla menossa pomoni ja kollegani kanssa jo toistamiseen kuukauden sisään yhteiselle, ns. joululounaalle. Aiomme syödä espanjalaisia tapaksia, emme jouluruokia.

Yhteydenpito työasioista viikonloppuisinkin


Sitten olen ihmetellyt amerikkalaista tapaa kertoa, raportoida tai sopia kanssani joitakin työasioita myös viikonloppuisin, vaikken siis olisi itse silloin töissä. Viestejä saattaa putkahdella myös arkivapaapäivieni aikana. Niitä nyt en niin kummeksu, mutta viikonloppuviestittelyt poikkeavat kyllä tavasta, johon olen tottunut. Varsinkin, kun viikonloppuisin viestitetyt työasiat ovat lähes poikkeuksetta olleet sellaisia, että ne olisi ehtinyt aivan hyvin kertoa vielä maanantainakin. Ajattelin ensin, että ehkä tämä olisi tapana vain minun työpaikassani, koska meillä on työpaikalla toimintaa myös viikonloppuisin, mutta ihan samaa kertoi täällä asuva ja työskentelevä suomalaisystävänikin, jonka työpaikka on avoinna ja toiminnassa vain arkipäivisin. Hänkin kertoi saavansa työviestejä viikonloppuisin. Tuntuu siis, että Suomessa viikonloppuvapaa on pyhä asia, eikä silloin ole todellakaan tapana kilkutella työasioita, ellei ole todellinen hätä. Täällä on ilmeisestikin toisin. 

Sairaslomapäivien kertyminen ja käsite pitämättömät sairaslomat


Muistan, kun Suomessa työkaverini, joka oli asunut ja ollut töissä Yhdysvalloissa useamman vuoden, puhui usein amerikkalaisten pitämättömistä sairaslomista. Pitämättömät sairaslomat, hah. Luulin tämän aluksi olleen vitsin, kunnes työkaverini kertoi tarkemmin. Nyt olen törmännyt samaan ilmiöön sitten jo itsekin.

Palkkakuitissani on näkynyt kuukausittain kohoava kumulatiivinen kertymä sairaslomatunneista, joita minulla olisi ollut lupa palkallisena pitää. Syyskuun loppuun mennessä minulla oli kertynyt sairaslomatunteja 17 tuntia. Lokakuussa jouduinkin sitten pitämään yhden sairaslomapäivän. Kysyin pomoiltani, että voinen nyt siis pitää näitä kertyneitä, palkallisia sairaslomatuntejani pois jäädessäni kotiin ja kuinka systeemi ylipäätään toimii. Miten merkitsen sairastunnit ja tarvitsenko kenties jotakin lääkärintodistusta? Sain vastauksen, että heidän pitää selvittää. Kukaan heillä ei koskaan aikaisemmin ole sairaslomatuntejaan pitänyt, sillä Kalifornian laki asiasta on kuulemma sen verran uusi! Niinpä minä nyt sitten olin työpaikassani ensimmäinen, joka näitä kertyneitä palkallisia sairaslomatunteja käytti!

Faktaa: Kalifornian laki sairasloma-ajan palkasta (Californian Paid Sick Leave Law) laajentui koskettamaan lähes kaikkia työnantajia vasta tammikuun 31. päivä 2018. Siinä taataan täysiaikaisille työntekijöille kolmen päivän palkallinen sairasloma vuodessa. Joissakin kaupungeissa kuten San Franciscossa ja Los Angelesissa taataan vuosittain 72 tunnin palkallinen sairasloma täysiaikaisille työntekijöille. Suomalaisen korvaan luvut kuulostavat hirvittävän vähäisille, mutta Kalifornian laki on itse asiassa yksi USA:n kattavimmista sairasloma-ajan palkkalaeista.

No kuinka homma sitten käytännössä kohdallani eteni? Minkäänlaisia todistuksia en tarvinnut, varmaankin luotto minuun pelasi tässä oikein hyvin. En tosin tiedä, harrastetaanko täällä lääkärintodistuksia oikein muutenkaan. Mutta sairasloman merkintä hämmensi minua hiukan. Yhden työpäiväni pituuden pitäisi olla noin viisi tuntia, tosin harvoin se niin lyhyeksi jää, joten halusin merkitä pitäneeni tuon yhden päivän eli viisi tuntia sairaslomaa. Kuun lopussa ennen palkanmaksua minulta kuitenkin vielä kysyttiin, haluanko ottaa kaikki siihen mennessä kertyneet 17 tuntia sairaslomaa, vai kuinka. Olin vähän äimänä. Halusin kuitenkin ilmoittaa vain sen minimin viisi tuntia, koska enhän voinut tietää, tulisiko sairasloman tarvetta vielä loppuvuodesta jossakin kohtaa uudestaan. Nyt siis olisin ikäänkuin voinut "laskuttaa" kaikki pitämättömät, siihen mennessä kertyneet sairaslomatuntini kerralla. Käsite pitämättömät sairaslomat on siis totisinta totta.

Lisää vertailua Suomen systeemiin: Lokakuussa, oltuani siis yli 7 kk osa-aikaisessa työssä, olisin siis voinut kalifornialaisessa työpaikassani sairastaa 17 tunnin edestä täyttä palkkaa nauttien. Tämän tuntimäärän jälkeen sairaspäivät olisivat menneet ns. omasta pussista, eli mitään korvausta ei tulisi. Jälleen kerran sitä tuli ajatelleeksi, kuinka suojeltua jopa sairastaminenkin suomalaisessa työelämässä on! Useimmissa työpaikoissa voit olla omalla ilmoituksellasi heti kolme ensimmäistä sairaspäivää pois, sen jälkeen vaaditaan usein lääkärintodistus, mutta palkka juoksee koko ajan. Jos sairaus pitkittyy yli 10 päivän mittaiseksi, työnantaja alkaa saamaan Kelan korvauksia palkanmaksuun, mutta työntekijä saa usein edelleen 100 % palkan. Vasta 60 päivän sairastamisen jälkeen työntekijän palkka tipahtaa 80 prosenttiin alkuperäisestä. Näin oli ainakin viimeisimmässä työpaikassani Suomessa. Ero kalifornialaiseen lakiin on huikea! Toki Kaliforniassakin laki takaa vain minimin. Monet työpaikat voivat olla anteliaampia sairasloma-ajan palkanmaksussa, jolloin se voidaan luokitella yhdeksi työsuhde-eduksi.

(Olen tainnut tämän jo joskus aiemminkin blogissani kirjoittaa, mutta en malta olla muistelematta tapausta tässä kohtaa vielä uudestaankin: Muistan, kun jo pari kolme vuotta sitten paikallisuutisissa haastateltiin rakennusalan työmiestä San Franciscossa. Uutisaiheena oli sairasloma-ajan palkka/palkattomuus ja mieheltä kysyttiin siihen mielipidettä. Hän sanoi, että miksi kenenkään pitäisi maksaa hänelle palkkaa, jos hän makoilee kotonaan. Jos hän sairastuu, se on merkki siitä, että hänen pitää ottaa itseään niskasta kiinni, alkaa syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän, jotta pysyisi jatkossa terveempänä. Nii-in. Ajattelumallinsakin on jo niin erilainen kuin Suomessa olettaisi olevan, kun ei ole automaattista, rahallista turvaverkkoa tukemassa, tässä tapauksessa sairastamisen yhteydessä. Laittoi ainakin minut ajattelemaan, kun uutisia silloin katselin.) 

Hyvästä työstä palkitseminen


Jo aiemmissa amerikkalaista työelämää koskevissa postauksissani kirjoitin saavani tosi usein pomoltani kehuja hyvin tehdystä työstä. Hän on sanonut sen hyvin usein minulle ääneen ja on kiittänyt. Suomalaiselle kovin uutta ja hämmentävää. Olen myös saanut jo tänä työssäoloaikanani ainakin kolmesti kukkia. Viimeisellä kerralla yhdet kukat tulivat myös eräältä asiakkaalta. Nyt sitten hyvin tehdystä työstä haluttiin myös palkita ihan rahallisestikin ja sain marraskuun alusta palkankorotuksen! Eikä ihan pieni korotus ollutkaan, sillä palkkaani nostettiin peräti 20 %! Jihuu!

Suomessa en ole koskaan saanut palkankorotusta, en, vaikka olisin hoitanut tehtäväni kuinka hyvin. Suomessa palkkani on noussut lähinnä pakollisten, melko pienien yleiskorotusten ansiosta. Nopeasti googlaamalla selvisi, että sekä vuonna 2018 että 2019 yleiskorotus näyttäisi Suomessa olevan 1,6 %. Tämän amerikkalaisen palkankorotukseni rinnalla suomalaiset yleiskorotukset tuntuvat suoraan sanoen aika vaatimattomille. Mutta maassa maan tavalla, onhan Suomessa todella monet asiat työpaikoilla erinomaisen hyvin. Kuten nyt vaikkapa se henkilöstön käytössä oleva kahvinkeitin. ;-)
Tämä oli kyllä hellyttävä tapaus. Meillä oli töissä sellainen 11-12-vuotias ongelmatapaustyttönen. Olimme siinä sitten kaikki, pomoni, kollegani ja minä ongelmaa ratkomassa. Muutamien sessioiden kautta ongelma saatiin ratkaistuksi, minkä jälkeen tämä tyttö askarteli kaikille meille tällaiset kiitospaketit kortin kera. Pussissa on amerikkalaisen kaakaon tykötarpeet: kaakaojauhetta, suklaanappeja, piparminttukarkkeja ja vaahtokarkkeja. Sokerihumala lienee taattu! :D

Tällaisia tarinoita tällä kertaa. Nyt sanon teille taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa! 

4 kommenttia:

  1. Meillä Washingtonisaa näin:

    Paid Sick Leave Requirements
    Accrual
    Under the law, employees must accrue paid sick leave at a minimum rate of 1 hour for every 40 hours worked. This includes part-time and seasonal workers.
    Paid sick leave must be paid to employees at their normal hourly compensation.
    Employees are entitled to use accrued paid sick leave beginning on the 90th calendar day after the start of their employment.
    Unused paid sick leave of 40 hours or less must be carried over to the following year.
    Employers are allowed to provide employees with more generous carry over and accrual policies.
    Usage
    Employees may use paid sick leave:

    To care for their health needs or the health needs of their family members.
    When the employees’ workplace or their child's school or place of care has been closed by a public official for any health-related reason.
    For absences that qualify for leave under the state's Domestic Violence Leave Act.
    Employers may allow employees to use paid sick leave for additional purposes.

    Employee eligibility
    Most employees are eligible to receive paid sick leave. However, some employees may not be required to receive paid sick leave because their job duties make them exempt from the Minimum Wage Act. Exemptions include doctors, lawyers, and dentists who are employed in their applicable professional fields. Additionally, most executive managers paid on a salary basis who supervise two or more full-time employees are exempt as well. For more information on exempt employees, please see Administrative Policy ES.A.1, Minimum Wage Act Applicability.

    Mulla tietenkään yksityisyrittäjänä mitään sairaslomia ole mutta miehellä sitten taas lomaa ja sairaslomaa rajaton määrä eli lomaa voi pitää kun siltä tuntuu. Käytännössä ihmiset eivät kuitenkaan lomaile sen enempää kuin muissakaan yrityksissä ja sääntöä ollaan muuttamassa niin että lomaa on PAKKO pitää ainakin kolme viikkoa vuodessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Muusa! Näitä on ihan mielenkiintoista vertailla eri osavaltioiden välillä. Tuo yksityisyrittäjän asema lomien suhteen sen sijaan taitaa olla täsmälleen sama niin täällä USA:ssa kuin Suomessakin.

      Poista
    2. Niinhän se taitaa olla. Meillä nämä isot teknologiayritykset tarjoilevat työntekijöilleen ihan toisennäköisiä etuja kuin ne lakisääteiset ja omassa naapurustossa kaikilla on viikkoja lomaa, sairaslomat ja tietysti puolenvuoden palkallinen vanhempainvapaa kotiin jäävälle vanhemmalle ja sille toiselle puolikkaalle kolme kuukautta palkallista vanhempainvapaata.

      Poista
  2. Tuosta oikeinkirjoituksesta sen verran, että osallistuin viime vuonna kurssille ”business writing” - tämä oli ihan mielenkiinnosta, jos oppisin jotain uutta. Mielenkiintoista oli se, että oli lähes vaatimus, että jokainen ostaa sellaisen referenssi kirjan The Gregg Reference Manual $85. Siitä voi sitten tarkastaa sanojen oikeinkirjoitusta. Sinällään tietysti hyödyllinen teos, mutta olin aika yllättynyt sellaisten perussanojen väärinkirjoittamisesta. En väitä, että oma englantini olisi todella hyvä, mutta ehkä siitä kieliopin tankkaamisesta joskus kauan aikaa sitten oli hyötyä.
    En nyt viitsi edes alkaa tuosta loma/sairaspäivä asiasta. Meillä ne on niputettu yhteen. En ole koskaan kuullut lääkärintodistuksista, ainakaan jos kyse on muutamasta päivästä. Itsellä tuo päivämäärä on 36 vuodessa, siinä on lomat, sairaspäivät ja 8 määrättyä vapaapäivää. Nuo määrätyt vapaat ovat peruskauraa, eli uusi vuosi, Memorial Day, 4th of July, Labor Day, Thanksgiving ja päivä sen jälkeen, ensi vuonna myös jouluaatto ja joulupäivä. 28 päivää vuodessa voi kuulostaa paljolta, mutta täytyy muistaa että se on yhdistetty loma + sairasloma päivät.
    No sanoin, etten aloita ja aloitin kuitenkin. :)

    VastaaPoista