maanantai 7. marraskuuta 2016

Ensimmäistä kertaa saunaan!

Tämä postaus kertoo ulkosuomalaisen ensimmäisestä saunakäynnistä omalla asuinalueellaan ulkomailla. Millaisia ajatuksia saunominen päähän toikaan? Eihän se nimittäin mennyt ihan niin kuin Strömsössä.
Saunan lämpömittarissa luki lupaavasti Finlandia Sauna, mutta kuinkas sitten kävikään.

Taustaa


Liityin jo muutama kuukausi sitten paikallisen kuntosaliketjun jäseneksi, mutta tänä syksynä olen ollut paljon sairaana ja urheilut jääneet pakosta harmillisen vähiin. Yksi kriteeri kuntosaliketjun valinnassa minulle olikin, että läheiseltä salilta löytyy myös sauna ja ns. höyryhuone. Viime viikolla saunahimooni tuli sitten kerta kaikkiaan sellainen piikki, että päätin vihdoin ja viimein kokeilla saliketjun saunaa. Tähän astihan olen saanut saunottua aina vähän varastoonkin Suomi-visiiteilläni ja toisekseen en ole uskaltanut asettaa odotuksen rimaa kovin korkealle tuon piilaaksolaisen saunan suhteen. Sitä kun on suomalaisena varmasti tottunut aika korkeaankin saunomisen laatuun, niin kuin nyt esimerkiksi siihen, että saisi jukopliut heittää edes vettä kiukaalle! Heh, heh.

Nyt kuitenkin alkoi olla jo kova tarve saunalle, sillä kun useamman kuukauden löträä aurinkorasvoilla ja hikoilee milloin auringossa, milloin kuumassa autossa, milloin urheillessa, niin iholle pääsee kertymään sellainen möhnä, ettei se pelkällä suihkulla inahda mihinkään. Tai ehkä se sitten vain on minun ihoni ja minä, joka olen supisuomalaisena himosaunojana tottunut kunnon löylyihin puhdistuakseni putipuhtaaksi. No, ei muuta kuin härkää sarvista ja piilaaksolaista kuntosaliketjun saunaa kokeilemaan!

Sauna


Mitään erillisiä miesten ja naisten puolia "saunaosastolla" ei ollut, vaan kyseessä oli yhteissauna. Tästä johtuen saunassa vaadittiin olevan myös vaatetusta eli uimapuvut päällä. Sauna oli pinta-alaltaan noin 8 - 10 m2 ja oven vieressä oli iso kyltti kaikkine kymmenine ohjeineen ja varoituksineen. Saunominen pitäisi esimerkiksi rajoittaa maksimissaan 10 minuuttiin. Hah, hah, haa, anna mun kaikki kestää! Eihän tuollainen riitä suomalaiselle ei alkuunkaan. Varsinkaan, kun saunassa ei tietenkään saanut heittää vettä kiukaalle! Ohjeessa oli korostettu, että katsokaapas ihmiset, kun kyseessä on sähkölaite. Wau, ihanko totta?! 

Kiuas saunassa tuntuikin olevan kuin tarkoin varjeltu valtiosalaisuus! Kiukaan ympärille oli tehty kaksinkertaiset turvakehikot. Lähimpänä kiuasta oli metallinen tiheä kehikko, niin tiheä, ettei kiuasta edes nähnyt. Siellä se mystinen sähkölaite siis oli. Sitten alle metrin etäisyydelle kiukaasta oli vielä kyhätty miehenkorkuinen puuaita suojaamaan, ettei kukaan vain horjahda kiukaan päälle. No, sen aidan ylittämiseksi olisi pitänyt olla seiväshyppääjän välineet, joten varmaankin aita oli luokiteltu sääntö-USA:ssa ihan turvalliseksi.

Omat kokemukset ja ajatuksia saunoessa


Lämpötila saunassa oli mielestäni kuitenkin aika hyvä, n. 170 Fahrenheit-astetta (77 Celsius-astetta). Mutta eihän siihen ensimmäiseen "sallittuun" 10 minuuttiin tahtonut saada vielä edes ensimmäistäkään hikikarpaloa pintaansa, kun ei sitä samperin löylyä saanut heittää! Kun olin ensimmäiset 20 minuuttia ilman löylynheittoa lauteilla kärvistellyt ja käsi hapuillut löylyvettä kuin luonnostaan, tuli mieleen, että tekisipä mieleni tuollekin saunan ohjekyltin kirjoittajalle sähkölaitteet näyttää! Verkkokalvoilla vilahti jo näky, kuinka heitän töpseli seinässä olevan leivänpaahtimen kylpyammeeseen. Siinä sulle sähkölaitetta kerrakseen! Mutta hei, enhän minä nyt tosissani, e-hei, pois se minusta. 

Muutenkaan en tällä ensimmäisellä saunomiskerralla aivan täydellistä rentoutumista vielä saavuttanut. Olin olettanut, että saisin varmastikin keskellä arkipäivää saunoa yksikseni, mutta samaan aikaan sattui kolme muutakin saunojaa. Kaikki muut olivat miehiä. Onneksi kukaan ei alkanut puhua pälpättämään jonninjoutavia, vaan jokainen keskittyi omaan hikoiluunsa. Tai sen yritykseen. Pientä levottomuutta aiheutti myös se, että yhden karvaisen ukon piti siinä kävellä saunan keskellä vähän väliä ympyrää, venytellä itseään ähisten ja lihaksistoaan esitellen. Ällötys. Niinpä siinä ei oikein tehnyt meikäläisen mieli silmiään täysin ummistaa...

Koko saunomisen ajan olisin siis kovasti halunnut vettä kiukaalle loiskauttaa. Itselläni oli juomapullo lauteilla mukana, mikä muuten myös oli kiellettyä. Jos olisin ollut saunassa yksin, olisi varmasti ollut iso kiusaus testata juomaveden kiukaalle heittämistä. No, meikäläisen tuurillahan homma olisi päätynyt siihen, että koko kuntosalilta olisi mennyt sähköt ja piipaa-auto paikalle. Minut käsirautoihin ja käsky mennä vankilaan, mennä suoraan vankilaan kulkematta lähtöruudun kautta.


Summa summarum


Tähän mennessä olen päässyt Yhdysvalloissa saunomaan jo pari kertaa aikaisemminkin. Ensimmäinen kerta niistä oli Lake Tahoella Kalifornian ja Nevadan rajalla ja toinen road tripillämme Arizonassa. Niisk, noissa saunoissa sentään sai molemmissa heittää löylyvettä kiukaalle, Arizonassa oikein kastelukannukaupalla! No, kiuas sentään pelaa tässäkin lähellä sijaitsevassa saunassa eli onneksi ei tarvitse ajaa Kalifornian rajalle tai sen yli saunoakseen.
Nyt on Suomesta kiikuttamani karhea pesusienikin päässyt tositoimiin!

Mutta joo, kaiken kaikkiaan piilaaksolaisesta saunakokemuksesta jäi kuitenkin oikein positiivinen fiilis. Kun jaksoi sen 40 - 45 minuuttia lauteilla istuksia, niin kyllä siellä hyvän hien sai lopulta pintaan. Aah, kylläpä se rentouttikin. Nyt on niin puhdas olo ja tuntuu, että ihokin hengittää taas aivan eri tavalla! Tätä fiilistä minä olen kaivannut ja kovasti! Taitaa siis olla, että tästä tuli minulle nyt viikoittainen ilo ja alan käydä nauttimassa tuosta "valtiosalaisuudesta" säännöllisesti!

Tarkoitus olisi alkaa pikku hiljaa testailemaan Piilaakson ja Bay Arean muitakin saunoja, joten suosituksia hyvistä löylypaikoista otetaan oikein mielellään vastaan. Niin ja Washington D.C:ssä sijaitseva Suomen suurlähetystöhän ilmoitti muuten juuri, että ensi vuonna Yhdysvaltoja lähtee kiertämään Traveling Sauna eli "matkustava sauna". Kyseessä on Suomen 100-vuotismaskotti, huippua! Sauna saapuu Bay Arealle maaliskuun lopussa 2017 ja saunan reitti näkyy alla olevasta suurlähetystön julkaisemasta kartasta:

Muistakaahan tekin löylyttää itseänne, kenellä siihen mahdollisuus on! Huomenna onkin sitten Yhdysvaltain presidentivaalipäivä, joten jännityksestä kuumat ja hikoiluttavat olosuhteet voi olla ilman saunaakin. Nyt sanon teille taas hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

2 kommenttia:

  1. Mahtava saunastoori! Muistui ihan mieleen ne ajat, kun mä pääsin Sydneyssä suomalaiseen sähkösaunaan, koska sellainen löytyi meidän taloyhtiöstä. Siinäkään saunassa ei tunnettu kiulua, mutta lämmin sentään tuli sen jälkeen, kun väänsin lämpöä kovemmalle. Vedestä ei siellä puhuttu missään kieltokylteissä mitään, joten otin toisella saunakerralla kotoa mukaani salaattikulhon ja kahvimukin. Vettä kiukaalle! Sillä kerralla kaikki aasialaiset lähti välittömästi mäkeen sieltä, ja sain sen jälkeen aina saunoa rauhassa.

    VastaaPoista
  2. Hi hii, tuo on hyvä keino karistaa saunakulttuuriin tottumattomat, nakata kunnon löylyt kiukaalle. :-D Ja hyvä kiulu sulla ollut, hih.

    VastaaPoista