tiistai 8. marraskuuta 2016

Vaalivalvojaiset kera ensimmäisten joulutorttujen

Nyt se päivä sitten koitti, nimittäin Yhdysvaltain presidentinvaalipäivä! Toisaalta päivän lähestyminen on kauhistuttanut ennalta-arvaamattomalla lopputuloksellaan. Toisaalta päivän koittamista jo toivoi, sillä kaikki amerikkalaiset tuutit ja tv-kanavat ovat suoltaneet vaaliteemaa jo niin, että ihan oksettaa. Kansainvälinen mediakin on varmasti poiminut vaalikampanjan varrelta ne herkullisimmat palat, joten kampanjanaikainen loanheitto on päässyt usein otsikoihin.
Kuka asettuu taloksi seuraavana? Se ratkeaa tänään historiallisena päivänä! Onhan tätä huikeaa seurata kerrankin reaaliajassa!

Viimeisen parin viikon aikana televisiossa on pyörinyt myös runsaasti paikallisten lakiehdotusten mainoksia. Esillä on ollut esimerkiksi lääkehinnoittelua ja kannabiksen laillistamista koskevia ehdotuksia. Täällähän nimittäin on samaan aikaan myös paikallisvaalit. Tämä on tahtonut jäädä useilta amerikkalaisiltakin paitsioon, sillä presidentinvaalit ovat vallanneet palstatilaa ja ruutuminuutteja niin paljon enemmän.


Ei oikeutta äänestää


Meillähän ei täällä äänioikeutta ollut. Niinpä on nyt on sitten lupa valittaa lopputuloksesta täysin palkein, koska itse ei ole voinut vaalitulokseen vaikuttaa millään tavalla. Koska äänestyspaikalle ei ollut asiaa, niin kenties tästä syystä olin ummistanut lahjakkaasti silmäni, tai ainakin tuntui, ettei Piilaaksossa käyty kovin fanaattista taistoa ja kampanjointia näiden kahden ehdokkaan välillä. Ainakaan aivan niin fanaattista kuin mediassa on annettu ymmärtää. Eli jälleen kerran median esiin nostamat tapaukset eivät kerro totuutta koko Yhdysvalloista. Toki täälläkin näkyi autojen peräpuskureihin kiinnitettyjä vaalitarroja omasta suosikkiehdokkaasta, mutta äärimmäisyyksiin menemisiä en nähnyt omin silmin missään. Osaltaan Piilaakson "laimeahkoa" vaalien alusaikaa voi selittää se, että täällä asuu niin paljon meidänkaltaisimme maahanmuuttajia, tuoreita sellaisia, joilla ei äänioikeutta ole. Niinpä suuri osa juuri tämän alueen asukkaista on vain voinut ns. sivusta seurata tätä kieltämättä värikästä vaalinalusaikaa.

Jonkin verran ilmeisesti on pelätty yllättäviä käänteitä myös itse vaali-illan aikana tapahtuvaksi. Manhattanilla sijaitsevat paikat, joissa Trump ja Clinton aikovat omissa seurueissaan seurata vaalien etenemistä, oli molemmat suojattu hiekkalastein täytetyillä kuorma-autoilla jo päivällä. Tämä mahdollisten pommitapausten vuoksi. Tätä harvinaislaatuista suojautumistapaa on edellisen kerran käytetty vuonna 1983 Reaganien syödessä Thanksgiving-illallistaan. Tapauksesta uutisoi Business Insider, jonka sivuilta alla oleva kuvakin on otettu: 

Vaalivalvojaisten menu


Puhuimme etukäteen ukkokullan kanssa, että vaalivalvojaisissamme pitäisi tietenkin olla jotakin amerikkalaista purtavaa ja juotavaa. Vaihtoehtoina vilahtelivat hampurilaiset, hodarit, pop cornit ja amerikkalaisten litkukalja Budweiser. Ukkokulta oli vähään tyytyväinen, kun osti muutamat tölkit jenkkilipulla varustettua Budia. Itse päädyin lopulta kuitenkin kokeilemaan meille ensimmäisten, Amerikassa valmistettujen joulutorttujen tekoa. 

Jo pari päivää aiemmin olin löytänyt Whole Foods -kaupasta voitaikinaa (butter puff pastry) sekä jonkinlaista luumuhilloa tai -levitettä (plum spread). Leipomista tänään aloittaessani sitten huomasin, että jahas, voitaikina oli valmistettu Ranskassa ja luumuhillo Kroatiassa. Joulutortun muodoksi valitsin sentään tutun suomalaisen. Niinpä menustamme muodostui amerikkalais-suomalais-kroatialais-ranskalainen. Jos meno menee oikein rajuksi, saatamme tehdä illan mittaan vielä pop cornit! :-D
Uunituoreita torttuja, namskis!

Mutta nyt alamme virittäytymään television ääreen. Kyllä on jännittävä ilta edessä! Kutkuttavan tunnelman keskeltä huikkaan teille hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti