perjantai 30. lokakuuta 2015

Road tripille valmistautumista

Marraskuussa olemme aikeissa pitää vähän lomaa, jihuu! Tai no, minähän olen ollut lomalla ikäänkuin koko ajan ja olenkin taas nauranut, että joudun tässä jälleen oikein lomaluuppiin, lomaa loman sisässä. :-)

Tarkoituksenamme on toteuttaa yksi pieni unelma, periamerikkalainen road trip. Tällä hetkellä matkasuunnitelmamme sisältää rapiat 3000 mailia eli yli 4800 kilometriä! Ja meidät tuntien, seikkailumieli ja uteliaisuus saavat meidät ajamaan vielä aina yhden pienen mutkan lisää. Tuleva matka onkin vaatinut pieniä ennakkovalmisteluja ja niistä kerron teille tällä kertaa.
Bryce Canyon. Tällaistakin pitäisi matkan varrella näkyä. Kuva otettu sivustolta www.lonelyplanet.com.


Matkareitin suunnittelu


Road tripeille olennaista on tietenkin matkareitin suunnittelu etukäteen, ainakin pääpiirteittäin. Monissa paikoissa täällä turistikausi päättyy lokakuun lopussa ja tämä olikin yksi syy, miksi ajoitimme oman road tripimme marraskuulle. Tästä huolimatta joihinkin nähtävyyksiin on syytä varata paikkansa tai lippunsa jo hyvissä ajoin etukäteen. Niinpä matkasuunnitelmassa on hyvä olla joitakin lukittuja päivämääriä ja matkaetappeja, josko vaikka väliin hiukan löysää, suunnittelematonta osuutta jääkin. Meidän on ollut helppo fiksata matka-aikataulua tyyliin yksi päivä sinne, toinen tänne, sillä olemme jo ns. kohteiden äärellä eli emme ole sidoksissa esim. lentomatkoihin vaikkapa Suomesta.  
Tässä reittimme alkupätkää. Google Maps on ollut verraton apuväline matkareitin suunnitteluun.

Matkareitin suunnittelusta puheenollen minua on niin naurattanut, kun ukkokulta tuli päivänä jos toisenakin töistä kotiin ja aina oli kuullut kollegoiltaan tai pomoltaan uusia, mitä mielenkiintoisempia matkakohteita road trip -reittimme varrelta tai vähän sieltä suunnalta. Pari näistä vinkeistä päätyikin vielä viime metreillä meidän lopulliseen reittisuunnitelmaan, joka kerta tietenkin hiukan mailimäärää kasvattaen. Yhtenä iltana minä sitten jo sanoin ukkokullalle, että nyt sinun pitää laittaa suu tukkoon ja korvat lukkoon siellä töissä, ainakin mitä meidän road tripiimme tulee. Tässähän räjähtää niin mailit kuin autokin käsiin tätä menoa! Istumalihaksista puhumattakaan! :-D


Auton huolto


Niin tosiaan, auto. Koska maileja mittariin on odotettavissa aika lailla runsaasti, oli meidän ajankohtaista huollattaa auto priimakuntoon ennen reissua. Öljynvaihto erityisesti on hyvä olla tuore tapaus, sillä nuo lukuisat mailit eivät tule olemaan autolle myöskään helppoja, ei pelkkää tasaisella köröttelyä. Luvassa on kuumia erämaapätkiä, sekä jyrkkiä nousuja ja laskuja vuoristojen yli.
Tässä minä istun autohuollon asiakkaiden odotustilassa ja kirjoittelen tätäkin postausta. Odotustila oli nimetty hienosti Customer Lounge. Tarjolla oli kahvia, keksejä ja wifi. Ei siis poikkea juurikaan suomalaisesta siskostaan. 


Bensakanisterin hankinta


Kuten jo mainitsin, road tripillemme osuu pitkiäkin erämaapätkiä. Takeita ei siis ole, että aina olisi bensa-asema juuri silloin ulottuvilla, kun alkaa auton bensavalo hälyyttämään menoveden vähyyttä. Niinpä olemme hankkineet myös ylimääräisen bensakanisterin, ettei jäätäisi tien päälle, keskelle ei mitään.
Verkkokauppa Amazonista saa kätevästi tällaisiakin. Kanisterin kahdessa eri kyljessä oli isot varoitukset, että bensaa ja tulta ei pidä sotkea keskenään. Aijaa, ihanko totta? ;-) Eli taas amerikkalaista, kaikesta varoittamisen kulttuuria, ettei vain tule oikeustapausta.


Vesivarastojen täydentäminen


Jos kaipaa nestettä kulkupeli, niin myös sen matkustajat. Matkamme taittuu mm. Kaliforniassa sijaitsevan Kuolemanlaakson (Death Valley) halki. Kuolemanlaakso on koko Pohjois-Amerikan matalin, kuivin ja kuumin alue. Kesäkuukausina päivälämpötilat laaksossa voivat nousta lähelle + 50 Celsius-astetta, mutta näin marraskuussa ne jäävät "vain" 30 - 35 asteeseen. Tämä oli toinen painava syy, miksi ajoitimme reissumme kesäkuukausien ulkopuolelle. Luvassa on siis pientä hikoilua ja niinpä täydensimme juomavesivarastot autoon ennen starttia. Lisäksi hankimme mukaan pientä snackia purtavaksi. Ei nimittäin taida aavikkopätkillä olla aina Mäkkäriä tyrkyllä juuri silloin, kun masu sanoo: "Kur, kur." 
Riittää joksikin aikaa lipiteltävää.

Nämä kaikki etukäteissuunnittelut ja -järjestelyt ovatkin pitäneet minut suorastaan kiireisenä kuluvan viikon. Mutta oikein mukavaa touhuiluahan tämä on ollut.


Sorry, ei postauksia päiväkirjatyyliin


Jos nyt joku odottaa, että kirjoittaisin road tripiltämme postauksia tyyliin: päivä 1, päivä 2, jne., niin joudun tuottamaan pettymyksen. Sellaista en tule tekemään ihan jo ajankäytön vuoksi. Katselen ja ikuistan mieluummin niitä upeita maisemia kuin tuijotan kenties pitkiäkin aikoja tietokoneen ruutua. Toisekseen, kun tämä blogini ei ole ensisijaisesti matkailublogi. Jos ja kun joku on kiinnostunut omasta road tripista, niin internetin syövereistä löytyy takuulla hyviä blogipostauksia suunnittelun avuksi. No tietenkin jos jokin erityisesti askarruttaa, niin kysyä tietenkin saa. Yritän vastailla parhaani mukaan. 

Mutta hei, varmasti kuitenkin joitakin tunnelmapaloja reissun päältä jaan tänne teidänkin iloksi. Luvassa on ainakin porottavia hellepäiviä, mutta myös yöpakkasia! Hrrrr... Niin ja yksi SAUNA! Mitä muuta kaikkea mahtavaa tuohon 3000 mailiin mahtuukaan, se jää nähtäväksi. Iiks!

Sinä voit sanoa meille nyt "Trevlig resa!", niin minä sanon teille, että kiitos ja hei, se on yhtä kuin hello, hi ja halipatsuippa!


2 kommenttia:

  1. Ai vitsi, kyllä kunnon roadtrip pitää vähintään kerran USA:ssa tehdä! Minä juuri kävin kuvia läpi viimekesäiseltä roadtripiltämme, ja jälkikäteenkin voi vain todeta että oli ihan paras reissu ikinä. Juuri tuo kuvassasi näkyvä Bryce Canyon yllätti positiivisesti (kuten muutenkin Utah). Toivottavasti teidän reissu ulottuu Yellowstoneen asti, se on huikea paikka! Meidän roadtripillä tuli ajokilometrejä vähän yli 10 000, joten oli siinä istumista...

    VastaaPoista
  2. Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi, road trip kuuluu asiaan! :-)
    Emme kylläkään käy tällä reissulla Yellowstonessa asti. Sinne(kin) on ollut tarkoitus tehdä joskus oma reissunsa. Mutta voih, paikkoja reissattavaksi kun olisi niin paljon!!!

    VastaaPoista